клематиса друге групе за тримовањеВелики пупољци, једноставни или фротирни, нежни светлосне боје или засићене боје – ко међу нама не воли згодног Цлематиса? Међу сорти овог жбуна ЦРЕЕПИНГ лозе напоменути Цлематис орезивање друге групе, фото и опис сорти која ће бити представљена у наставку највећим делом су хибриди, са својим изненађујућих облика и боја. Која је тајна њихове популарности, и какве су то врсте, о томе ће се данас разговарати.

Карактеристичне особине групе

орезивање клематиса друге групе за тримовањеСпецифичност је способност да формирају клематис цветних пупољака као прошлогодишњи раст, а млади пошасти, код већине врста ово одвајање нема никаквог утицаја на квалитет цветања, али захтева посебан приступ формирању грма. Ово је нарочито важно за сорте које имају два периода цвјетања: за њих, прије свега појављивање пупољака на прошлогодишњим гранама, а затим, уз благи паузу, на младом расту. Неки хибриди таква разлика у времену и не цветају непрекидно, глатку транзицију из старог у годишњим гранама, док су други више дуга и богата цветање у другом пролазу.

Да би се одржао уредан изглед биљке и величина цвијећа, потребно је годишње извршити лако обрезивање. То се дешава два пута годишње:

 • У лето, након првог таласа цветања, бледени дио прошлогодишњих грана се одсече или потпуно исече ако је грмља превише дебела;
 • у јесен, након другог таласа цветања, скратити најмлађи бич за ¼, остављајући не више од 1,5 м.

Непотребно је рећи да су све болесне, искривљене и растуће гране грмља предмет обавезног потпуног уклањања.

До данас, постоји много варијетета цлематис друге групе и понекад направити избор у корист једног или другог типа је веома тешко: један хибрид импресионира својом величином, други “узима” Терри пупољака, а трећи – невероватну боју. Ми смо покушали да прикупе за вас најлепше Цлематис да заслужују признање и љубав не само баштована, али и да “професионалне делатности”, и жели да их уведе. Па, хајде да започнемо.

Двоструке сорте

Шта може бити лепше од великог пуњене пупољак, који се састоји од више режњева, заобљена или шиљате савети, равно или таласаста, нежан или засићене боје? Постоје међу терри Цлематис као и рана-цветања и касних сорти. Занимљива карактеристика ове групе је да неке врсте задржати терри облик цвећа широм процват на обе старе и нове младице, остали су пуњене цветови цветају само на раст прошле године, а млади бич ће уживати максимално полу-дупли, па чак и симпле цвеће. Дивим се фотографије и прочитајте опис Полу-дупли терри и обрезивање сорти Цлематис другу групу.

Цлематис Црвена Звезда

Цлематис Црвена ЗвездаЈедан од светлих фротирних хибрида са великим цвјетовима црвене-црвене боје, иако могу бити и варијанте биљних махагонија. Лентала благо валовита, оштрица. Максимална висина грмља је 2 м, не расте веома брзо, бичеви су добро причвршћени за постоље и пузају дуж ње.

Сорта је рано цветања, а цвета у два таласа на прошлогодишњем и тренутном порасту:

 • од средине маја до јуна;
 • од августа до септембра.

Клематис Црвена Звезда до новајлија међу баштована, али сваке године постаје све више и више фанова захваљујући шик цветања и добром отпорношћу на мраз.

Цлематис Инноцент Бласцх

Цлематис Инноцент БласцхБуш је прилично скроман по величини (лиана расте не више од 2 м висине), али је сорта позната по цвјетовима. Они су веома велики, до 18 цм у пречнику, су ретки међу цлематис боја: светло розе латице око ивице и у средини сликане у тамније, бисер-розе боје. За Цлематис карактерише присуство два облика инфлоресценцес:

 • на прошлогодишњем расту, највећем цвјетном двоструком цвијећу, док се латице приликом приступа центру постају све мање и мање од божура;
 • на младим гранама цвјетају већ мале и једноставне цвијеће од шест благо валовитих латица.

Цлематис цвети рано, у мају, и понавља цветање поново у јесен, али не толико богато.

Грм је подложан слабом обрезивању са скраћивањем у пролеће путева до 75 цм. Није лоша зима, али у изразито хладној зими без склоништа замрзава се.

Цлематис Инноцент Гланс

Цлематис Инноцент ГлансДруги мацрантхон раног цветања сорте са малим димензијама и добре зимске чврстоће винове лозе. Као и разних Невини Блусх, грм висине од око 2 м у мају, на старе гране својим великим дуплим цветовима цвета, а у јулу на новом раст – је проста или полу-дупла цветних пупољака. Можда је сличност завршава разреда:

 • За разлику од светле боје Бласцха, Гланс је засићеније боје, иако остаје у розе тоновима са тамнијом ивицом дуж ивице латица;
 • сами латице имају облик елипса са оштрим врхом, док су у Бласхеу заокружени.

Цлематис Блуе Екплупиенце

Цлематис Блуе ЕкплупенеЈедна од нових пољских сорти (ака Блацк Бласт) припремљених у 2011. години, има велике Инфлоресценцес засићених плава боја, док су врхови латице су обојене у розе. Рано, у мају, на старим огранцима плодове цвећа, љети на младим пацовима – већ једноставним пупољцима.

Бушу треба подршка и може се попети до висине до 3 м. Добро хибернује, подлеже слабом обрезивању.

Цлематис Блуе Лигхт

Цлематис Блуе ЛигхтЈеднако ефикасан граде плава цлематис, међутим, расте нешто мање Експлоузхена (до 2 м висине), поред своје латице двојности разлику назив сорте одржавају током периода цветања. А вински цвета рано, две славине (од маја до јуна и од августа до октобра), како млади и стари на гранама, тако резидба треба да буде светлост. Пупољци сами су велики, до 15 цм у пречнику, са уским, истакао латице.

Цлематис Пиилу

Цлематис ПиилуЕстонски хибрид Вититселла групе привукао пажњу великих димензија и деликатан бојење цвеће: они су розе-љубичасте, са тамном, скоро црвац, трака дуж латица и корену центра стоје Флуффи жута прашника.

Цветиће с два периода, скоро без прекида:

 • у мају, први отворени пупољак на прошлогодишњим гранама;
 • Крајем јула, једноставно, али и врло лепо и велико цвијеће цвјетају млади раст.

Опис Цлематис Пиила не би био потпун, ако не помињете димензије самог лиана: његова максимална висина је 1,5 м, због чега се биљка често гаји на балконима у посудама.

Цлематис Вероница Цхоис

Цлематис Вероница ЦхоисГрмовна лиана до висине до 3 м, почетком лета на старим гранама открива велике двоструке цвијеће у облику помпома нежне, вијоличасте бијеле боје. Али у августу младе цвеће цветају једноставним цвјетовима, а очувају изворну боју. Разноврсност је отпорна на ниским температурама, има прилично компактне димензије – висина грмље не прелази 2,5 м, добро је обложена дуж носача.

Цлематис Кири Те Дитцх

Цлематис Кири Те ДитцхЈедна од оних сорти које задржавају махровост пупоља током цветања. Инфлоресценције су прилично велике, састоје се од скупа тамно плавих латица са мало истакнутом и таласастом маргином, контрастне жуте стамене јасно видљиве у центру.

Непрекидно цветање клематиса траје мјесец дана и пролази кроз два таласа:

 • Мај (прошлогодишње филијале);
 • Август (млади пуцови).

Сорта се процењује на могућност коришћења прелепих пупољка за сечење и високе зимске чврстоће.

Цлематис Андромеда

Цлематис АндромедаДовољно висока лиана може се протезати до 3 м, добро се ткива на подршци, стопе раста су просечне. Она се разликује у двобојној боји социјализма и два таласа цветања:

 • у мају, на старим гранама, полу-дупли, велики (до 16 цм у пречнику) беле социјализоване с широким, светлим цримсон траком дуж латица и жутих стамена;
 • у септембру, на младом расту, једноставно цвеће цветају са истим бојама.

Биљни клематис је бољи у пенумбри – на сунцу благи брусници брзо бледе, а време цветања се скраћује.

Цлематис Каисер

Цлематис КаисерЈедна од најмањих клематиса расте до висине до 1,5 м. “Берет” не по величини, већ цветањем: прилично велике цвјетаче (пречника 14 цм) готово потпуно покривају винову лозу, сакривајући се лишће испод ње. Двоструко цвеће је осликано светло-љубичастом бојом, имају занимљиву структуру:

 • екстремни ред се састоји од широких латица, заокружених на врховима;
 • Унутрашње латице су уске, а што је ближе средини, ужа је иглица.

Каисер цвета рано, већ у мају, али не дуго, само два месеца, а у хладном прољећу средина цвета постаје зелена.

Цлематис Асао

Цлематис АсаоЛиана до висине до 3 м једноставно је створена за вертикално вртларство, нарочито полупросторна места у близини зидова куће, ограде и за арборе, једина ствар која расте умерено. Међутим, ово није тако важно, пошто клематис цвета на младим и старим гранама.

Цветање Асао пролази кроз два таласа:

 • први пут у мају, велики (до 20 цм) цветови полугама од махагонија цвјета прошлогодишњи раст;
 • крајем јула – почетком августа, постојеће и већ једноставне цвјетаче на садашњем расту.

Бојење цвијећа је врло нежно: у средини ружичастих латица постоје бијеле траке са ружичастом мрежицом, а жуте стамене испуњавају ефикасну палету боја.

Цлематис Мазури

Цлематис МасурисМала, до 3 м висине, грм ће изненадити веома велики Терри цвасти, обојене у плаво, са суптилним зеленкасте мрље на спољашњем кругу латица. Сорта је релативно нов и позднетсветусцхим: пупољци са пречником од 20 цм цвета у јуну, али украсити биљку до септембра. Занимљиво, први латице се чврсто монтирају, па цвет изгледа као паметна заната оригами, али у време цветања и изгорео блоссомс латице отворен и цвет постаје као лабава.

Сорта има високу отпорност на мраз.

Цлематис Маи Дарлинг

Цлематис Маи ДарлингНовост пољских узгајивача задовољит ће великим двоструким цветовима до пречника 23 цм. Максимална ширина је видљива на првом цветању, која касни, у јуну, други вал на крају лета већ је пола махагонија. Али светла боја пупољака је очувана током цветања: они су љубичасто-црвени, са ружичастом траком дуж латице и неравне, лакше ивице. У облику пупољка личи на сорту Инноцент Бласх – латице постепено постају краће и мање према средини цвета.

Грм је прилично скроман по величини, од 1,5 до 2 м, што му омогућава да расте у кадама и контејнерима.

Врсте вина са једноставном структуром социјализма

Различитости Цлематис друге групе за исецање, опис и фотографије које су приказане испод, немају толико латица као терри клематис. Већина хибрида има 6 или 8 комада, али су веома велике и широке, тако да једноставни клематиси нису ништа мање ефикасни, на пример, као ове сорте.

Цлематис Госпођа Цхелмондели

Цлематис Госпођа ЦхелмонделиСорта карактерише дуга и богата цветања. Осим тога, њене социјализоване су само веома велике, са пречником до 25 цм, обојене светло плавим бојама са светлосним додатком љубичасте боје. Сама лиана расте до 3 м висине.

Облик цвијећа и вријеме цветања зависи од врсте обрезивања. Генерално, сорта припада другој групи резидбе и може формирати пупољке и на прошлогодишњем и текућем расту. Ако лоше не исечете лозу, онда ће се у мају отворити пола мјесеца, а цветање ће се завршити у августу. Уз јако обрезивање, цвјетови ће бити једноставни, али велики и цвјетни ће доћи само у јулу и трају до септембра.

Цлематис Мала сирена

кремата литлме сиренаЈапански хибрид са јединственим и веома ретке боје: велика, пречника око 12 цм, Инфлоресценцес састоји се од широких латица 8 лосос боја (чисте, без мрље и траке) са баршунаст површине. Против ове позадине, жуте псеће анте, изгледају веома лепо. Како боје бледе, боја се постепено бледи и претвара у бледо ружичасту боју. Цвијеће су скоро праве округлог облика, а већ у мају на цветовима стари. Понављани талас цветања на младом расту долази крајем лета. На прошлогодишњим пуцима, пупољачи могу имати више пупа, због тога што постају полу-двоструки.

Сорта се и даље може наћи под именом “Мала сирена”.

Буш је довољно компактан, његова висина не прелази 2 м. Она добро хибернује, али када расте у средњем појасу, боље је покрити лијану.

Цлематис Сунсет

Цлематис СунсетУмерено разгранати грмље са јаким трепавицама до 3 м дужине чврсто држи подлогу са листовима лишћа и једноставно је створена за вертикално врт. Инфлоресценције велике, једнокрвне, са занимљивим бојама: тамно ружичасте латице дуж центра имају црвену широку траку, стамене имају исту контрастну жуту боју.

Друго име сорте, односно, његов превод – Сунсет.

Цветање клематиса се јавља почетком маја и наставља се до доласка јесени. Панталоне цветају и старе и младе гране, док не мењају боју и облик цвијета.

Цлематис Куеен Иадвига

Цлематис Куеен ИадвигаТај жбун расте до максимума од 2,5 метара висине, добро пријања на подршци лист петиолес. С обзиром на тамно зелена лишћа контраст мрља изгледају лепе велике беле цвасти до 16 цм у пречнику. Из описа и фото Цлематис Краљица Глогау је јасно да су стан, широка са округлим латица у низу, благо таласаста ивица и јасним ребра. Сами стамени су бели, а врхови су љубичасти. Крајем маја, пупољци цветају на старим изданака, а у августу – млад, па орезивање је неопходно слаб.

Ако је опруга хладна, средином латица постоје зелене пруге.

Цлематис председник

Цлематис председникПрилично компактна сорта из групе Патенс, расте до максимално 2,5 м, стопа раста је пристојна – до 10 цм по ноћи. Отпорно на ниским температурама и болестима. Карактерише га богато цветање старих и младих гранчица са два таласа:

 • од краја маја до краја јуна;
 • од јула до септембра.

Инфлоресценцес ларге (17 цм), осликани у засићеном, плаво-љубичастом, боју. Латице су широке, сужавајуће на врховима, центар је тамније или лакше траке, у зависности од главне нијансе цвета. Ствари су такође тамне, црвене, али су прамене ружичасте.

Име му је дато у част председника хортикултурног удружења Британије и уведено је почетком 19. века.

Цлематис Вестерплатте

клематис провинцијаЦхиц разред, племенита боја цвасти: они су тамно црвена, са баршунасто, широк и заобљен, латице у низу исте боје и прашника. У зависности од климатске површине, у средини се може појавити упаљач.

Цијене у јуну расте на прошлогодишњим гранама, након краћег одмора преласком на млади раст и задовољство својим изгледом до краја августа. Сама грмља је компактна, не више од 2 м висине.

Цлематис Тудор

цлематис тудорАпсолутно незахтевајући сорта, подједнако добро и процвата на сунцу или у делимичном хладу. Буш расте до максимално 2 м висине, добро се равна дуж пистеда. Цвети од маја до краја лета са два сета, прво на старим, а затим на младим трепавицама. Инфлоресценцес опчињен својом једноставношћу и јарким бојама: 6 великих широких латица са набрани ивицама и вијак-тупим врховима су обојене у љубичасту боју, али уз латице су светле Цримсон низ. Пречник сваког цвета је око 12 цм, док облик и величина социјалних цвијећа и даље трају кроз цветање.

Цлематис Солидарити

Цлематис СолидаритиВрло компактан “клинац-клематис” из Пољске висине узгајивача од само 1,5 м ценити велику јарко црвеним цвасти до 16 цм у пречнику. Они лепестки попут сомота, са једва гледа траком, за неколико светлије боје терена.

Блоом Солидарност рано, већ у мају на зимовитим гранама, али цветови до септембра непрекидно, померајући се на млади раст.

Сорта се може посадити и на сунцу и на пенумбри.

Као што сте већ видели, друга група клематиса може изненадити и најзахтевније вртларце. Па, пустите око пењачких вина мало посла, али резултат је вредан. Изаберите своје омиљене сорте и претворите своје двориште у цвјетни врт. Сретно!

Правила за обрезивање Цлематис – видео