Дивна орхидеја ВандаРод лепих цвјетних биљака из Индије, других подручја јужне Азије и сјевера Аустралије уједињује више од педесет врста. Ванда је била позната по својој орхиди у веку пре задње, када су се први примерци појавили у европским пластеницима.

Данас, орхидеје овог рода – један од најпопуларнијих међу љубитељима унутрашњих усјева. Објасните популарност Ванде је једноставна. Истакнути, до један метар високих биљака са израстелим линеарним лишћем и рацемозним социјализацијама су прилично непретенциозне и могу цветати неколико пута годишње. Код цвијећа, која задржава декоративни ефекат до 50 дана, постоји 10 до 20 цвјетова. Орхидне круне, у зависности од врсте и сорте, могу се обојити различитим бојама, али највредније су плава Ванда. Изузетно је ретко за биљке боје орхидеја да преносе и пређу, који се активно користи у узгоју.

Тако орхидеја расте ВандаЈош једна од карактеристика Ванда орхидеје су његове моћне корене, понекад расту до 1,5-2 метара. Уз помоћ сиве, прекривене воштаним слојем ризомима епифитичке врсте добијају храну неопходну за раст и цветање.

Орхидеја Царе Ванда

Као и сви орхидеје који долазе из тропских регија, Ванда се не осећа удобно у соби и захтева стварање услова који су што ближе природним. Прочитајте такође о орхидеју Пхалаенопсис!

Како да расте орхидеј у соби? Шта треба узети у обзир приликом одласка и задржавања госта из удаљених индијских тропских земаља?

Најбоље мјесто за такву биљку јесте стакленик, али не и сви цвјетари имају прилику да угодите јужној лепоти.

Узгој орхидеја Ванда у стакленикуСтога, када се брига за орхидеју, Ванда код куће узима у обзир да биљка:

  • нема дуг период одмора;
  • прими већи дио хране не из земље, већ из атмосфере;
  • потребно је одржати температуру унутар 20-25 ° Ц са смањењем позадине ноћу;
  • расте добро и цвети са високом влажношћу;
  • не воли стагнацију ваздуха, али у исто време се плаши нацрта;
  • воли 12-14 сати дневно да буде испод дифузних зрака Сунца.

Ако се брине за орхидеје Ванда није у складу са начином температуре или дозволити цвет у сувом ваздуху, биљка је неизбежно слабији, тањи изданци, листови пожуте, и цвет, ако до њих дође, то није срећан помпа.

Посебно је важно одржавати влажност од 60-80% и потребно трајање лаког дана у зимском периоду. Да бисте то урадили, користите кућне овлаживаче, редовно наводњавање зеленила и коријенског система, као и вештачко осветљење биљака.

Орхидеја Ванда код кућеЗбог снажних разгранатим корена ова врста орхидеја у кући често расту без лонца, а у корпи или на блоку, онда наводњавање – је важан део бриге за орхидеје Ванда. Температура воде за такво прскање и заливање, уколико се цвет стави у стаклену посуду, мора бити неколико степени топлије од околног ваздуха.

Примери који се налазе у транспарентним високим вазама редовно се залијевају. За ово, пречишћено од соли и других штетних једињења цвета, вода се улије у контејнер са орхидејом како би се навлажио корен. Након 20 минута, вишак воде мора бити исушен.

Вода у посудама оставља 20 минута, а затим се сипаОвај пут је довољно да:

  • биљка је добила довољно влаге;
  • локално повећава влажност ваздуха;
  • Заштитите корење од пропадања уз дуготрајан контакт са водом.

У периоду активног раста у бригу о орхидеје Ванда укључују туширате топлом водом, која се обавља ујутру до након спроведеног поступка напусти и корени имати времена да се осуши површину.

Зими, биљци треба мање влаге, ау периоду формирања педицу и отварања пупољака, напротив, потреба за влажењем нагло повећава.

Трансплантација и негу за орхидеје Ванда

Специјални контејнери за орхидеје ВандаПошто ова сорта не осјећа потребу за супстратом, није потребно трансплантирати орхидеју, али се не може избјећи брига о коријенском систему флорикултуриста.

Корене треба редовно испитати, уклонити посуђене или оштећене површине, осигурати да се не појављују жариште грла или ширење гљивичних инфекција.

Код куће, Ванда-ова орхидеја је посадјена у корпе, покривене контејнере или се користи за причвршћивање цвета на велике комаде лубенице и маховине. Да бисте додатно ојачали биљку у изабраном контејнеру и смањили празнине, користите жицу, парену коре, угаљ и добро осушене спхагнуме.

Код посебне неге су потребни корени биљкеПрерађивши биљку из једног контејнера у другу, важно је да се корен систем третира изузетно брижљиво. После трансплантације орхидеје у збрињавање о њој, корисно је укључити фолијарно обрађивање са сложеним специјализованим саставом. Типично, такве процедуре за Ванда орхидеје се изводе недељно, користећи слаби раствор ђубрива.

Репродукција орхидеја и бриге за младе биљке

Можете набавити нове биљке орхидеје тако што ћете од родитељског узорка одвојити кутије које се налазе у основи одраслог цвета.

Ова биљка се може сједитиОдвојено од великог грмља, младе биљке треба да буду само када се формирају сопствени корени. Сви резанци током вегетативног размножавања орхидеја и бриге о њима нужно се третирају циметом у праху или дробљеним активним угљеником. Први оутлет засађено у плитким корпе са мешавином угља, комада коре и тресета и ставите посуду у теплицхку. Постоје млади и активно расте Ванда формирају корене, а висина стабљике достиже 15-18 цм. Сада је биљка спремна за декорацију у собу бујно цветове.

Видео о необичности Ванда орхидеја