цветни клематис у СибируУзгој клематиса у Сибиру – садња и брига, фото сорте за одабир праве врсте, обрезивање и склоништа за зиму и многе друге нијансе. Овај цвет савршено се аклиматизује чак иу хладној клими, преноси зимовање на отвореном простору, а лето угодно уз богато цветање. Не може се развити свака врста клематиса у условима Сибира, али чак и за становнике овог региона остаје велика разноврсност биљних сорти.

Цлематис је опис врсте

Цлематис сорти за СибирРод Цлематис садржи више од 380 врста трава или дрвенастих биљака. Они припадају породици Лиутик. Њихова главна карактеристика је цвијеће различитих нијанси и пречника које могу украсити било коју башту. У природи расте у умјереној и суптропској клими Сјеверне хемисфере и савршено се успоравају у условима дуготрајне хладне зиме.

За успешну култивацију неопходно је одабрати само сорте клематис отпорне на мраз – брига за њих неће бити тешка.

Цлематис има неколико карактеристика:

 • неке сорте састоје се од подземног дела и лозе: први остаје у земљи за зиму, а други умире;
 • Форма грмља је такође популарна и не захтева обрезивање за зиму;
 • на једној грми се могу формирати неколико врста погона, биљке са новим или прошлогодишњим погонима ће се уклопити у садњу у Сибиру;
 • цвијеће може бити једноставно (до 8 латица) или фротир (до 70 латица), уједно или у облику социјалних цвијећа;
 • дивље биљке нису погодне за узгајање у Сибиру.

Фотографија клематис у Сибиру, садња и негу за које није тешко, не разликује се од биљака које расте у топлим климатским условима. Најважније је одабрати одговарајућу варијанту мраза и поштовати правила његове заштите за зиму.

Култивација клематиса у Сибиру и брига о њима

карактеристике раста у СибируКултивација клематис у Сибиру има своје карактеристике. У природним условима, овде не расте, али уз одговарајућу бригу лако се прилагођавају клими и могу толерисати зиму на отвореном. За репродукцију ових биљака у башти потребно је изабрати саднице десних сорти, које је боље узети у специјалне расаднике.

Репродукција цвета

Саднице ЦлематисСајке које се могу наћи на продаји су млади пилићи. који су успели да се укорењавају и погодни су за садњу на отвореном простору. Међутим, на неколико начина постоји начин на који се ова култура може развити код куће и неколико година доћи од једне грмља сјајног густог низа:

 • У ту сврху укорењени су корени лиана у близини мајке грме;
 • сечнице – млади пилићи су одвојени од биљке током интензивног раста, укорењени су и постављени у земљу за наредну годину;
 • Подијељењем грмља могуће је подијелити велика, знатно одрасла грмља од 4 године и више, јер су ово срушени на неколико дијелова заједно са коријеном и одмах се усадили у земљу.

У природним условима, клематис се репродукује и семењем, али код раста код куће ова метода неће радити. Биљке из семена су мање отпорне на мраз.

Избор сорти за садњу

отпорна на смрзавање клематисаУ Сибиру, главна ствар је избор одговарајуће сорте. Клематис треба добро прилагодити клими и толерисати зиму без оштећења. Имају огроман број варијетета, па се због погодности класификују у три велике групе:

 1. Прва група – сорте, у којима цветање долази на прошлогодишњим пуцима. У Сибиру, они се не гаји, јер се за зиму треба обрезати погаче.
 2. Друга група су биљке у којима се цвијеће може појавити и прошлогодишње и младе. Погодне су за узгој у Сибиру, али им је потребно периодично обрезивање.
 3. Трећа група су сорте трава, у којима се појављују цветања код младих паса. До зиме, зелени део умире, а коријена остане у земљи. Могу се узгајати у Сибиру, али је потребно склонити од мраза.

култивација топлотних сорти у преносним резервоаримаРазличитости клематиса отпорне на мраз за Сибир на слици се не разликују од термофилних врста. Они једнако дуго и обилно цветају, формирају велике социјализоване и привлаче пажњу.

Карактеристике слетања клематиса

садница за садњу на отвореном тлуЗа садњу на отвореном тлу биће погодне саднице које су већ 2 године старости. Требали би бити без оштећења, са јаким коријенским системом. Биљка се најбоље купује у јесен и складиштена током зиме на сувом, тамном месту. У пролеће се може засадити у тлу. Тако ће имати времена да се укоренити и биће спреман да се одупре мразу.

Да биљка клематиса бацате у земљу, потребно је извршити неколико корака:

 • копати рупу (60 цм дубоко и широко), лежи на доњем дренажу;
 • припремити посебну мешавину земљишта, која ће се састојати од земље, доломитног брашна и креча;
 • ставите саднице у јарбол, напуните свој корен са смешом и покријте га песком;ставите садњак у јаму
 • организовати подршку за младе пуцњеве.уреди подрљку за пуцке

Цлематис преферирају да расте на лаганим хранљивим земљама са ниским нивоом подземних вода. Сајт мора бити добро осветљен и заштићен од вјетра. Најбоље је постројење биљке из јужног дела куће – тако да ће зид служити као склониште.

За култивацију клематиса, органска ђубрива и тресет се не користе – превише су тешки за ове биљке. Ако постоји потреба за храњењем, боље је купити готову минералну смешу.

Брига о биљкама

прелепа подршка за клематисЦлематис су вишегодишње биљке које могу расти на отвореном простору током целе године. Ако одаберете одговарајућу врсту и изаберете одговарајуће место за садњу, они ће се осећати угодно. Међутим, за богато цвјетање и уредан изглед цвијећа, потребно је мало времена дати цвијећу. Брига о комплексу Цлематис обухвата неколико фаза:

 • заливање;наводњавање
 • обрезивање;сечење клематиса
 • изградња подршке;подршка клематиса
 • примена ђубрива; цлематис ђубрива
 • склониште за зиму.припрема за зиму заштита од мраза

За различите врсте клематиса потребан је обилно заливање. Влагу је потребно да изграде зелену масу и формирају цвијеће. У просјеку је потребно само једном заливати недјељу у љето, а ви требате осигурати да нема стагнације воде на локацији. Влага мора проћи кроз дубоке слојеве земље и стићи до корена.

Земљиште на цветној корпи треба периодично олабавити и очистити од корова. Такође је корисно направити готова минерална ђубрива. Можете одабрати комплексну смешу или користити одвојено азот, калијум и фосфорне врхове. Такође је корисно организовати подршку за сваки цвет према висини раста. Зато ветар и властита тежина неће оштетити.

клематис у баштиГлавни услов за култивацију клематиса у Сибиру је њихово склониште за зиму. Сваке године обрезивање пуца након цветања, а током године можете додатно уклонити суве оштећене гранчице. Склониште је суви песак или тресет. Да би се ово урадило, травнати пуцњаве су одвојене од подлоге и постављене у облику круга. На врх њих покривајте листовима и ставите их у дрвену кутију.

Цлематис сорте за култивацију у Сибиру

Цлематис ЕлегиЦлематис Елеги – односи се на трећу групу слика. Биљка формира дугачке пужеве, од 3 до 3,5 м. Цветање је богато, траје током целог лета. На једној грмови се формира велики број једноставних цвета плаве-љубичасте нијансе, од којих свака може доћи до пречника 12-14 цм.

Цлематис Лутхер БурбанкЦлематис Лутхер Бурбанк – опис ове сорте се може наћи у асортиману различитих расадника. Припада трећој групи обрезивања, врло мраз-тврди. Биљка за одрасле достиже висину од 2-3 м, формира веома велико љубичасто цвијеће (до 25 цм у пречнику). Цветни период траје од јуна до септембра.

клематис Анастасија АнисимоваКлематис Анастасиа Анисимова Да ли је биљка у облику грмља? Цвет достиже висину 1-1,5 м, практично није потребна подршка. На једној грмови се формира до 20 погинака, а на њима – светло плава цвијећа до пречника 14 цм. Цветни период траје током лета.

Цлематис председникЦлематис председник фотографија изгледа светло и импресивно. Постројење за одрасле достиже 2-2,5 м, добро је причвршћено за подршку. Ова сорта је популарна за вертикално уређење лукова и арбора. Цвијеће се појављују на младим и прошлогодишњим пуцима, светло плавим, до 15 цм у пречнику.

Цлематис Мулти БлуеСлика и опис Цлематис Мулти Блуе може се наћи у готово свим каталогима – сорта је веома популарна. Његова карактеристика су фротирне или полу-дупло цвеће, које се могу обојити у различитим нијансама плаве и љубичасте боје. Велике су, могу да досегну пречник од 18 цм, формирају се током лета.

Цлематис Мисс БатеманЦлематис Мисс Батеман Је велика цветна сорта, отпорна на мраз. Одликује га снежно бијелим цветовима до 15 цм у пречнику. Биљке су отпорне на мраз, одрасли грмови достижу до 2,5 висине.

Цлематис Госпођа ЦхолмонделиЦлематис Госпођа Цхолмондели Ово је велика биљка чије пијеске могу достићи 3 м. Они цвијеће цвијет до пречника 18 цм. Они су плави, могу имати љубичасту нијансу. Могу се појавити разлике у боји латица унутар једне сорте.

Цлематис Мадаме де КултреЦлематис Мадаме ле Цултре Је велика цветна сорта. Током љета биљка формира светло бело једноставно цвеће са жутим језгром, до пречника 18 цм. Грмови су достигли висину од 3 м, ау јесен им је потребна зимска парцијална обрада.

Цлематис Варсав НикеЦлематис Варсзава Ник (Варшава ноћ) – спектакуларно цвеће које је као за уређење цвијећа, лукова и арбора. Ово је пољска сорта, али се одликује високом зимском чврстошћу и може се развити у хладној клими Сиберије. Цвеће су велике, богате вином, са контрастним светлосним језгром.

Цлематис Доцтор РеппелЦлематис Доцтор Руппел – једна од најпрестижнијих сорти. Брзо расте, а вина су добро везана за сваку подршку. Може се попети на зидове зграда. Цвијеће су врло велике, пречника до 20 цм, латице су обојене у светлу ружичасту нијансу с светлим ивицама.

Цлематис Нелли МосерЦлематис фотографије Нелли Мосер слично претходном оцјену. Такође су обојени у нијансама бијеле и розе, добро причвршћене за подршку, могу се користити за стварање живих ограда и живих ограда. Лианас су фиксирани уз помоћ специјалних антена.

Цлематис ЈацкуеманЦлематис Јацкуеман – обилно цветајућа сорта са светлим плаветонеталним латицама. Брзо расте и може се држати различитих врста подршке помоћу антенула. Цвјетање се дешава на младим пијесак, тако да је до зиме потребно дјеломично обрезивање и склониште.

Цлематис Роуге ЦардиналОпис цлематис Роуге Цардинал нужно наглашава његове велике светле боје богатог вина или бургундског сјаја. Лентала су баршунасте, а социјално осветљење може достићи до 15 цм у пречнику. У центру је контрастно светло језгро. Биљка спада у трећу групу обрезивања и потребује склониште за зиму.

Цлематис ХулдинЦлематис Хулдин Једна је од највећих врста. Дужина пужева-лиан достиже до 5 м, док су слаба и потребна је подршка. Цвијеће су не-примарне, једнократне, латице су светле бијеле. Инфлоресценције су мале, пречника до 10 цм.

Цлематис Хегли ХибридЦлематис Хегли Хибрид разликује боје необичног облика, обојене у светло љубичастој боји. Не расте веома брзо, али обилно је обојено током целог лета. Ако га засадите у близини подлоге, лиане ће се држати антена и попети на њега.

Цлематис Јохн Паул 2Цлематис Јохн Паул 2 Ово је брзо растућа сорта, која може да достигне висину од 4 м. Лианас треба подршку и може се користити у сврху вертикалног уређивања објеката. Цветови су велики, бијеле боје са ружичастом траком у средини сваке латице. Трака постаје израженија на крају цветања.

Цлематис Ернест МаркхамЦлематис Ернест Маркхам – једна од најефикаснијих сорти. Полако расте, почиње цветати касније (у јулу), али врло обилато. Њена вина могу бити причвршћена за природне и вештачке подлоге, украшавање арбора или лукова. Пре зиме, биљци треба снажно обрезивање.

Цлематис Пурплеа Плена ЕлеганцеЦлематис Пурпуреа Плена Елеганце Је сорта са малим двоструким бојама ружичастих или цријевних нијанси. Често се користи за затварање зидова зграда, јер је лако причвршћено за било коју подлогу. Цветање је дуго и богато, наставља се током лета.

Цлематис министарЦлематис министар узгајали су естонски узгајивачи. Цвеце су велике, а грмље висине од 2 до 2,5 м. Латице су плаве са ружичастом траком у центру, са неуједначеним ивицама. Постројење је добро причвршћено за подупирач са листовима лишћем, може се попети зидовима зграда.

Цлематис Цосмиц мелодиЦлематис Цосмиц мелоди – Ефикасна и нежна сорта. Грмови досегну 3-4 м висине, цветање се наставља током лета. Главна карактеристика сорте је њено сјајно цвеће, обојено у богатој љубичастој боји. Они су мали (10-14 цм у пречнику), али се појављују у великом броју и дуго остају на пуцима.

Фото-клематис у Сибиру, за садњу и за чување које су могуће чак и у условима дугих оштрих зима, разликују се у различитости боја и сјенила. Они се прилагођавају различитим климатским условима, али за то им је потребна стална брига и склониште за зиму. Ако пратите сва правила – клематис брзо расте и обилно цветају током целог лета.

Видео преглед сорти клематиса за Сибир