сакифраге на алпском брдуИме ове биљке говори за себе, густо лишће и јаке пупољке, расте на тешко доступним местима, међу каменама, у пукотинама и на падинама. Правилно садење и брига за саксофрагу на отвореном простору омогућава вам да украшете било какав пејзажни дизајн и трансформишете састав врта.

Сцонце – цвијеће на камењу

сорте сакифрагеПрирода у својој манифестацији је јединствена и јединствена. Један од невероватних представника биљног свијета је постројење за сакупљање. Стварно необично међу камењем и пукотинама су деликатна цвијећа која се простиру према сунцу. Култура има око 200 врста, које се налазе у најудаљенијим областима иу најнеповољнијим условима. Њихова главна разлика лежи у висини стабљика, облику лишћа и тонираном опсегу педуна. Вртларци су волели културу због своје високе виталности и издржљивости, непрецизности према бризи, компактности и трајности.

Сакифраге и Арендза су два од најпопуларнијих међу сортама вртова.

Шафлета расте розете, густо покривају камен темељац, цвијеће су мале и лагане, брзо бледи.сакифраге

Арендесов саксофар је као сочни зелени теписон који се шири између камена, боја његових пупољача варира од бијеле до богато љубичасте, период цветања је почетак лета.сакифраге Андерс

Фотографија сакифраге на отвореном показује различите сорте и врсте овог постројења:

 • Манчу;сакифраге манцхуриан
 • језик;језик сакифраге
 • ваттлед;
 • округли лист;сакифраге
 • паникулате;сакифраге
 • сјенило;сакифрагее схади
 • други.

Међу карактеристичним карактеристикама су врста и облик стабљике, величина и квалитет лишћа, нијанси и врста цвијећа, захтјеви за околишне услове и негу.

Технологија гајења и неге

узгајање садница сакифрагеОчигледност скаифраге је очигледна. Природно окружење раста га је навикло на суву климу и вишак сунчеве светлости. Коријенски систем је дизајниран тако да може одржавати и хранити биљку под најекстремнијим условима – на сунцу између стена, без воде у пукотинама и усправном положају на падинама. Састављање и неговање трајног саксофрага на отвореном простору треба да буде слично природним условима живота. Саксифажа је отпорна на сушу и топлоту, не плаши се ниских температура и замрзавања тла. Мање услови животне средине могу га уништити.

Што је сложенија структура и лошији квалитет земљишта, то ће боље осјетити саксофрагу.

Сајмови на отвореном простору – сијање семена и његе:

 1. Избор тла. То неће бити сувишно ако у приземљу постоји део тресета и песка, ту су укључени шљунак и шљунак. Предуслов за добар раст и развој сакифраге је дренажни систем који не дозвољава стагнацију течности близу површине и корена.
 2. Одржавање оптималног режима температуре. Да бисте постигли равнотежу између светлости и сенке за саксофрагу, можете постепено посадити биљку, избегавши сами врхови композиција.
 3. Нема вишка влаге. Најбоље место за раст сакифраге је међу каменама и под нагибом. Ако се то не може постићи, онда је неопходно да се постројењу обезбеди квалитетно одводњавање за брзо уклањање вишка влаге. Мулцхинг се не препоручује.
 4. Досед топ дрессинг. Зрнаста, ниско-фертилна база је оно што саксифраге треба за добар раст и бујну цветање. Активности у облику ретке комплексне хране – ово је све што је неопходно за непрестано вишегодишње.
 5. Када сокифар цвети на отвореном простору. Времена пада за различите биљне сорте падају у различитим периодима љетње сезоне. Обично цветање почиње у јуну.

Оазе различитих сорти саксифраге могу створити сликовите планинске пределе на парцели. А најбољи суседи за то су четинарске дрвеће и грмље.

Саксифраге – начини репродукције

садња стонецропа на отвореном просторуНакон цвјетања, земни дио биљке треба сећи. Ова процедура подстиче појаву нових листова. Зима није страшна за саксофрагу, лако толерише снијег и мраз. Из пролећних мраза се препоручује биљка за заштиту.

Када садити саксифраге на отвореном простору:

 1. Семе. Просечна клијавост сјемена саксифраге је прилично висока – у оквиру 90%. Каљење семена се јавља у 6-7 дана. Од семена, саднице се гајују у посудама, кутијама или контејнерима.
 2. Сеедлингс. За добијање семена, сјеме саксифраге су посејане у посуду. Пуцњаве се носе и посадјују на засебним лонцима. Саднице се постављају на отвореном крају крајем маја – почетком јуна.
 3. Соцкетс. На крају цвета од главне грмља могуће је одвојити и засејити розете, укорчивати их у земљиште, заштићене од сунчања. На пролеће нове биљке расте сигурно на отвореном простору.

сакифрагеСакифраге заузима добро место у дизајну пејзажа. Међу очигледним предностима су спектакуларни изглед, непристојност према природним условима, могућност суживота са многим цветним биљкама, застарјела дрвећа и грмља. Цветање сакифраге оживљава рокеру и постаје врхунац у каменој башти. Савршено допуњује планински састав, без тога немогуће је замислити умјетнички стеновити пејзаж.

Видео о растућем сакифраге