растућа лаванда у лонцу кућеЗа било кога није тајна да се свет непрестано мења, само цвијеће, посебно собе, остају непромењене. Многи људи су били опчињени њиховом нежњеношћу, цветном лавандом у лонцу, бригом код куће, која захтева пуно напора. На крају крајева, родно место ове прелепе биљке је топла обала Средоземног мора, где нема озбиљних мраза. А снијег пада само на планинске врхове.

лаванда у природним условимаДанас има до 30 врста лаванде. Најпопуларније су:

  • “Енглески” (разликује се уским листовима);лаванда сорта Енглески
  • “Холандски” (хибридне сорте);лаванда холандски
  • “Француски” (широко лишће).лавандне сорте француски

Занимљиво је да је предак лаванде у посудама био широко распрострањена биљна сорта, која захтева посебну негу код куће. Осим тога, цвет је цењен не само због свог шармантног изгледа, већ и због његових корисних својстава. ароматично уље лавандеШироко се користи за производњу ароматичних уља, за кување, али иу медицинске сврхе. Као резултат тога, цвет се заљубио у привлачне љубитеље затворених биљака.

Тајне растуће лаванде на прозору

особине растуће лаванде у лонцуДуго се веровало да је једноставно немогуће расти лаванду у лонцу код куће. За разлику од других кућишта, као што је раније мислило, није прилагођено таквом постојању. У ствари, цвет се у соби налази у корену, ако пажљиво пратите температуру и правилно водите рачуна о томе.

Да расте лаванда у посуди, морате испунити следеће услове:

  1. Капацитет за садњу биљке треба бити око 2 литра.
  2. Пречник посуде није мањи од 30 центиметара.
  3. На дну лежи дренажа од ситног шљунка или ораха.
  4. Земља мора бити алкална.

засад лаванде у посудуЧак и са овим захтевима, соба лаванда задовољава цвијеће својих фанова за кратко вријеме.

Када се коријенски систем постројења осети на дну посуде, мора се пресадити. У супротном, лаванда ће престати да расте, почиње да боли и на крају умре.

Да би коријен цвећа приступио ваздуху, препоручљиво је оставити рупу на дну лонца. Одводњавање је боље да се пажљиво и уредно усредсредите, а не у расутом стању. Поред тога, биљци треба ђубриво, које се обавља са времена на време специјалним ђубривима. Као резултат, кућа ће бити лаванда у поту за радост љубитеља затворених биљака.

Основна правила бриге о јужној лепоти

брига за лаванду у баштиКада земља расте лаванда – ово је уобичајени вид. Деликатна и лијепа цвета плаве или љубичасте су освојила срца многих вртларара. Али они не желе дуго да се деле са њима, па расте у кућама на прозорима. Цвијет удари не само по сјају, већ и пријатном мирису из пупољака. Дакле, одговарајућа брига код куће за лаванду у лонцу користи не само биљку, већ и доста пријатних минута својим навијачима.

лаванда у собиУзгајање цвијета у соби је фундаментално другачије од тога да се бринем за то у цвјетном врту. На улици, лаванда успешно успева под сенком грмља или дрвећа. Чак и ако је залијевано само повремено, већ ће задовољити вртларке својим цветањем. Узимање лаванде у поту захтева много више труда и пажње.

Многи зову плаво планинско цвијеће – шармантан гост са југа. Због тога је за успешан раст биљака важно посматрати такве услове:

  • пуно сунчеве светлости;
  • слободно пјешчано тло;
  • неуобичајено наводњавање.

Ако кућа нема довољно сунчеве светлости, цвет ће гладовати и на крају умрети. У просеку, лавендеру треба светло 6 сати. Немојте ризиковати живот егзотичног цвета, ради експеримента.

Пресађивање лаванде у пространу посудуПри садњи биљке у већем лонцу припремљен је погодан супстрат који се састоји од једног дела хумуса, песка или шљунка и два дела терена. Прво, контејнер са биљком је обилно навлажен, тако да током трансплантације корени цвијета не могу бити оштећени. Заједно са земљаним грудима, лаванда се пребацује у други контејнер, где се и даље успешно развија.

Да би се добило опуштено земљиште, уобичајена тла се темељно мешају са песком и покривају дренажу која се налази на дну посуде.

Уз компетентну негу за лаванду, не претерујте са заливањем. редовно заливањеТермофилни погон не захтева константно влажење тла. У супротном, биће растегнуто, лишће ће најприје ојачати, а онда преврнути и “дивна љубавна лаванда”. С обзиром на то, биљка се не сме заливати чешће него једном на 7 дана. У периоду велике влажности, јаз између заливања може се повећати на 10 дана. Најбоља опција је вода када је горњи слој земље потпуно сув.

Зими се грмља сече и шаље у хладну собу. Резине чине неколико узвишења изнад места где почиње раст листова. Заливање се врши 1 пут 14 дана.лаванда клипинг у пот

Да би лаванда дуго пролазила на прозору, потребно је редовно хранити најмање сваке 2 недеље. резултат добре бригеПогодно за било које ђубриво за затворене биљке.

Љубитељи кућних плоча примјетили су да лаванда расте боље у свјетлима.

Тамна боја контејнера привлачи топлоту Сунца, па се брзо загрева, што негативно утиче на корене биљке. Ово, чини се, је невероватно, али живот тога нежног јужног цвета зависи од тога.

Видео о растућој лаванди у лонцу