Виолети различитиВиолет је заузела место вредно не само на прозорима. Постоји клуб љубитеља ових биљки који се баве бајковитом лепотом хибридних примерака, организују изложбе и деле искуство у неговању кућана љубичицама. Линија врста представља хиљаде регистрованих врста и још увек у узгоју, многи познати, али нису укључени у регистар. Често су то хибриди, добијени случајном селекцијом.

Сорте љубичица

Виолети имају много врстаЉубичице или саинтпаулиа розета листови нису централна стабљика, са великим бројем средњих једноставних цветова са латицама и бизарних облика. Лијевови у боји, лишће су разнолике. Облик излаза је од једноставног до снажног дуплирања. Узорковане биљке су декоративне не само на прозорима. Они креирају композиције на кухињској платформи, полице. У зависности од пажње, биљка ће украшити најсмерније становање.

Виолети и сродна уверења и народни знаци

Цветање љубичице - показатељ здраве породицеКада расте љубичице код куће, верује се да ове биљке побољшавају материјално стање становништва и њихово здравље.

За виолете се признаје имовина протеривања мрава из стана. Они стварају поље среће у кући и умирују неуравнотежене људе. Ако је љубичица умрла, верује се да је преузела болест власника. А ако је неко из домаћинства болестан, тада се љубичица увлачи, одвајајући патњу једне особе.

Овакви знаци се брину о биљци која се населила у одговорној кући, јер ће цветање љубичице бити показатељ здраве породице.

Боја социјализма је такође важна:

 • Љубичаста цвијећа су показатељ љубави и разумијевања;
 • плаве цвијеће крећу у креативној атмосфери;
 • црвена упозорава на превелики комерцијализам;
 • бела боја доноси хармонију, уклања негативну и патњу;
 • ружичасти цвет на прозору усамљеног човека позива на стварање пар.

Нежни цвет захтева забрињавајући однос према себи, не само да прља прст у земљи, већ да заустави, прича, љубазно додирне лист. Неуварени цвет грије и умире од одсуства једноставног јутарњег поздрављаја. Можете да ослободите цвет негативне енергије тако што ћете с времена на време претварати лонце на светло.

Виолетно слетање и брига код куће

Одговарајућа заштита љубичице ће осигурати њен развој и цветањеАко одлучите да започнете љубичасто, онда бисте требали узети у обзир своје жеље. Цвет воли јако светло, али не толерише директно сунчево светло. Виолету воли влажну земљу, али без стагнације воде, не воли претерану влажност ваздуха и не толерише прскање листа листа. Можете је очистити само под тушем, али извадите након што су ретке процедуре суве биљке без водених капљица на листовима. Вода за наводњавање увек треба бити топла и стабилна. Прикладан и повољан за коријенски систем се сматра умјереним заливањем преко палете.

Related  Снажан имунитет код коре мравље

Вијци из љубичице прозора не воле исто као топли ваздух из ваздушног гријача, вентилатора. Она не толерише одсуство љубави и спокојства у кући и непажња за себе. Ако се жеља за почетком љубичице само ојачала, онда се припремамо за пријем новог члана породице.

Захтјеви за земљом

Добра земља и правилна исхрана ће учинити ваше кућне љубимце прелепимБрига за собне љубичице почиње припремањем одговарајућег супстрата и контејнера за биљку. За садњу се употребљава киселина композиција, укључујући тресет, сув мосс-спхагнум, песковито земљиште и угаљ. А маховина и угаљ не би требали бити више од 10% укупне композиције главних састојака:

 • тресет – 3 запремине;
 • листић земље – 5 запремина;
 • песак је велика река – један део.

Експерти саветују да додају перлит перлиту и вермикулиту, који доприносе задржавању влаге у лаганом тлу. Слаба композиција захтева додавање хране током раста. Једном годишње, у зиму се додаје решење хумате, у пролеће и јесењу минерално ђубрење се врши са специјалним течним ђубривом за сенполију. Услов, да се не допусти прекомерно складиштење, земљиште би требало увек остати подсећано.

Капацитети и услови трансплантације

Виолети расте добро и цветају у малим лонцимаУзгајање љубичица код куће нема ситних ствари. Да би се осигурало да земља не постане кисела, она би требало да буде довољна за развој корена, али без ексцеса. Дакле, за одраслу биљку, довољно је чаша са висином од 10 цм, а доња половина се састоји од дренажног пуњења.

Док коријен систем не испуњава пот са тлором, биљка неће цветати. За узгој, прва посуђа може бити пречника 6 цм. Отвор за дренажу треба да буде свуда свуда. Биљка се трансплантира сваке три године, а није неопходно промјенити капацитет посуде, можете само промијенити тло, нежно чишћење корена колико је то могуће.

Репродукција и трансплантација љубичица

Биљке одраслих могу се размножаватиСајам и скрб за Виолет код куће почиње са пријемом младе биљке. Репродукција се може извести:

 • листови;
 • сечења;
 • семе;
 • укорењавање педуна.

Related  Каква је употреба свјежег ананаса за људско тело?

Коријењен лист је коријен и развијен је нови цветКорење листе је најједноставнија, често коришћена метода. Пре уградњом добијеног рез лист треба да се ажурира, тако да би се дијагонално лист дезинфекцију алата и смањити део воде, док се калуса и коренима.

Са дужином корпуса од 4-7 цм, лист може бити укорењен, покривен одозго са прекомерним испаравањем и чека на појаву резултата. Појављују мале биљке док расту сједе у одвојеним контејнерима. Такве биљке цветају са добром пажњом након годину дана.

Хибридне љубичице, зване химере, могу се пропагирати само степеницама и педантима, које преносе мајчинске квалитете. Степсон се може одвојити од главне утичнице са шиљом и укоренити одмах у тресетни таблет.

Трансплантне биљке са здравим коријенским системомКада би се пресађивање биљака требало уверити у здравље коријенског система. Корени биљке су бели, живи и потпуно попуњавају контејнер. Када се уклања из конусног лонца, задржи свој облик. Ово је основа за један од начина наводњавања биљке, за коју се ствара спољашња јастук, испуштен кроз филтер. За то је добро дизајнирана биљка смештена у већу посуду са влажним подлогом у специјалном гнезду.

Здрава биљка се трансплантира у пространији лонацРевизија система корена се састоји у уклањању свих смеђих мртвих корена. Оставите само лагане животне корене. У овом прераду биљке може бити опран у води, а корење и шире у припремљен саксији. Ако рот корена једемо, очистити постројења на живим ткивом, прах активном угљу и сув, а затим поново имплант у води или у маховином, који има антибактеријска својства.

Биљке се добро осећају током лета на температурама до 25 година , Зими у 18-20. Сувоћу ваздуха треба да буде око 50%. За биљку је потребно најмање 10 сати током целе године, а током периода цветања локалног освјетљења са флуоресцентним сијалицама.

Related  Узгајати из сјемена колеуса

Покушајте да не добијете воду на листовимаАко се наводњавање врши преко палете, онда се вишак воде треба одводити. Када сипате у посуду, не мокрајте листове. Љети, мало воде се сипа сваки дан, зими – 2 пута недељно. Млада биљка ће цветати годину дана, а не раније.

Ако се узме одговарајућа пажња, фотографија љубичице код куће ће бити награда.

Цветни период љубичице траје до 2 месецаЦвијеће цвијета обично око 2 мјесеца, са избледјеним и изгубљеним декоративним цвијећем треба скинути.

Биљка неће цветати ако су повријеђени услови његовог одржавања или су паразити или болести ушле у грмље. Непријатељи морају знати лично и бити у стању да се боре против њих.

Како расти љубичице код куће – видео