Масно жутање лишћа орхидеје изазива аларм Собне орхидеје су претежно аутохтони становници тропског и субтропског региона планете, који захтевају пажљиву и чак узнемиреност. Одговор на питање: “Зашто орхидеје имају жуте листове?” У већини случајева, постоје грешке у неги или добијање цвета у неугодним условима.

Наравно, биљке нису вечне, а њихова лишћа неизбежно отвара пут новој. Али када лишће промени боју и бледе у великом броју, заслужује пажњу и бригу за љубавника затворених орхидеја.

Из којих разлога лишће орхидеја постаје жуто и како се носити са тако озбиљним проблемом? По изгледу биљке, скоро све грешке цвећара се одражавају. Али најчешће је кривица за болести цвијета:

  • нетачно заливање;
  • погрешно место за лонац са орхидејом;
  • недостатак исхране или неравнотежа у уношењу ђубрења;
  • биљних болести или напада штеточина.

Лишће орхидеја постаје жуто због неписменог заливања

Погрешно наводњавање резултира појавом листова жутањаКада је биљка изгледа одлично на корени нема знакова труљења, влажном или сувом месту, а доњи листови пожуте орхидеје у, у већини случајева се ради о недостатку влаге. Многи флористи, орхидеје за наводњавање, као што су обичне растиње, не испуштају целокупну количину супстрата. У недостатку влаге, биљка покушава да смањи отпад и жртвује нижу слоју листова.

Шта ако орхидеја постане жута? Решење проблема ће бити повећање количине воде која се испоручује коријенима. Ако, пре иелловинг Флорист заливање практикује конвенционалним заливањем, има смисла да покушају да навлажите потапање земљишта или под млазом воде, што омогућава да се одвод сав вишак воде.

Ништа мање од вештачке суше орхидеје штети на заливу коријенског система. У том случају, листови се не осуше, а чешће постају гњевити, постају спори и добијају смеђу-жуту, нездраву боју. Ако испитате корене, они често показују знаке труљења. Таква биљка захтева помоћ у хитним случајевима у виду уклањања погођених подручја и трансплантације у свежу подлогу.

Related  Учите како да трансплантирате кактусе самостално код куће

Разлог за жуто лишће је недостатак или вишак сунца

Орхидеја, ожиљан директним сунчевим светломЗнак недостатка сунчеве светлости није само растезање паса, већ промена боје листова од богате зелене до жуте боје. А реакција цвета је постепена и оштра, све до пада ниже листне плоче. Да бисте спречили ситуацију у којој орхидеје постану жуте, потребно је пронаћи одговарајуће место за цвет, а зими пружити вештачко осветљење.

Већина орхидејих врста захтева дугачки светлосни дан, али не под директним сунчевим зрацима. Ако у орхидеју постоји вишак јаког светла, листови постају жути и постају покривени мрљама од сушења.

Листови орхидеја постају жути због чврсте воде и вишка ђубрива

Реакција биљке на вишак ђубрива и прекомерне влагеПрекомерни садржај соли у води за наводњавање негативно утиче на целу биљку, али листови су први који сигнализирају промјену услова живота и лошег здравља. Понекад је тешко одредити разлог зашто орхидеј прелазе жуте листове. Појава подлоге и лонца може постати оригинални знак. Ако показују трагове депозиције соли у облику беличастог развода и плака, пронађено је објашњење жутости.

Чврста вода проузрокује развој хлора. Листови орхидеје постају жути, само вене остају зелене. Онда су паљбе голе, а биљка може да умре.

Да би се сачувао цвет, могуће је помоћу трансплантације и компетентно потрошеног фолијарног прелива, за који се користе само специјална једињења.

Цвјетна орхидеја не би требала бити трансплантирана, већ би било корисно вишеструко прање подлоге мјешавином дестилиране и обичне стојеће воде. Исти начин прања третира орхидеј која је претрпела вишак ђубрива или употреба неадекватног, неуравнотеженог састава за храњење.

Орхидеја се хитно мора осушити и пресадитиКоји други узроци изазивају промјену боје листја? Зашто орхидеје имају жуте листове? Фактори који подстичу биљку на такво понашање, стварно пуно. Ово може бити природна реакција на промену ситуације, на примјер, након куповине или због сезонских промјена које власник није приметио.

Related  Упознају се са лековитим својствима алокације

Листови постају жути у орхидеју, ако се лонац у коме се налази цвјет је дуго мала. У овом случају, биљка се лепо пребацује на већи волумен.

Инфективне штеточине орхидеја

На биљку је захваћена гљивична инфекцијаРедовно водоопскрба подлоге је двоструко опасна за орхидеје, с обзиром на развој не само гнетљивих, већ и гљивичних инфекција. Ослабљена биљка привлачи кртаче и штеточине од инсеката.

Благовремено откривање проблема, када су листови пожуте и увенути орхидеје, али корен систем је још увек одржив, након санитизаци- наводњавање фунгицид цвет пресади у нову земљу. Нажалост, инфекција се брзо шири и може брзо довести до смрти одраслег цвјетног узорка.

На сувом ваздуху, паук мите и корен одеће нападају орхидеје. Штеточине хит пуца, корење и лиснато плочу, постаје разлог зашто орхидеја лишће Ожутити, а сама фабрика озбиљно ослабљена због недостатка снаге.

Заражена биљка умиреАко се третман са акарицидним препаратима не проводи временом, цвет губи одрасло лишће, а раст новог успорава. Ако постоје земљани штетници, не ограничавајте се на прскање, много је ефикасније комбиновати ову процедуру са трансплантацијом.

Видео о узроцима жутљења листова орхидеја