дахлиас годишње у летњој резиденцијиГодишњице Дахлиаса, садње и његе које су једноставније него за вишегодишње сорте, ово је најбоље рјешење за почетак вртлараца. Ове сорте су такође погодне за хладну климу када нема начина за узгајање биљака у стакленику. У лепоти и богатству цветања, они нису инфериорни вишегодишњим дахијима и имају велики број сорти и сорти.

Карактеристике садње годишњих сорти дахија

Садња и неговање годишњих дрохија није тешко. Ове биљке се множе сјеменкама које се могу купити у продавници или се сакупљати независно након цветања. Не постоје посебни захтеви за састав земљишта – биљке су добро успостављене и цвјета у готово свим условима.

Селекцију семена

семе годишњих дрохијаПродавнице продају различите сорте дахија и њихове комбинације. Пре куповине потребно је одредити сврху за коју ће се узгајати цвијеће. Постоји пуно врста биљака које се разликују по висини и облику. У продаји можете пронаћи годишње кестенове дахије, као и кактус и друге сорте. Оптимална опција за уређење врта је колекција означена као “Мик”. Садрже семе различитих сорти, приближно исте по висини. Ако их посадите на отвореном тлу, цветови су бујни и светли.

У вишим дахијима постоји једна особеност – они почињу да формирају пупоље касније од нискоградње сорте. Ако високи представници почињу цветати у јулу, онда можете чекати цветање малих грмова почетком лета.

Слетање на отвореном

клијање семена годишњих дрохијаСеме годишњих дрохија могу се посадити у отвореном простору без претходне припреме. Поступак се изводи у мају, када се земљиште довољно загреје. Ако су сјемена посадјена пре него што се температура зрака подигне и остаје стабилна на 20-25 степени, они се можда неће подићи.

Related  Покушајте да узгајате Меиеров лимун код куће

Узгајање годишњих дахија и неговање за њих врши се у неколико фаза:

 • тло је претходно отпуштено, може се додати мала количина органских ђубрива;
 • семе се постављају на растојању од неколико центиметара један од другог;
 • После 7-10 дана појављују се први путеви, а када почну интензивно расти, ослобађају се најслабијих представника, како не би ометали раст здравих биљака;
 • Дахлиас је периодично заливао у условима сушења.

Највећа потешкоћа је када се узгајају из семена годишње дахије. Мај је оптимално време у умереној клими, али је вредно померити температуру ваздуха и тла. Поред тога, са овим методом садње, појављивање пупољака се помера. Прве цвијеће почињу цвјетати у мјесецу августу, када преостале летње биљке већ почну бледе и остају до мраза.

Узгајање садница

узгој календара годишњеВише радно интензивнији начин растања дахија – уз помоћ садница. Одабран је да има прве светле цвијеће већ крајем маја или почетком јуна. За то је потребно почетком пролећа припремити одвојене посуде или кутије за саднице, тло и семе.

Када расте годишње дахије, саднице треба да поступају према одређеном алгоритму:

 • у априлу, семе су раштркане по површини земље у једној великој кутији, покривене су земљом одозго и мало тампиране;
 • Први путови ће почети да се појављују за недељу дана, а биљке могу да се преокрену у једном контејнеру;
 • када расте први пар лишћа, сваки цвет се поставља у посебан мали лонац;
 • већ узгајане дивље су посејане у тлу крајем прољећа, а врло брзо се прве цвијеће појављују на њима.

У мају, када температура ваздуха постаје стабилна и неће се опалити ноћу, саднице се могу посадити на отвореном простору. Средње сорте дахија налазе се на растојању од 30-60 цм једне од других, али овај индикатор зависи од врсте биљке. Пре засадања у тлу, саднице годишњих дрохија треба ојачати. Да бисте то урадили, неопходно је оставити контејнер са младим цвијећем на отвореним балконима или их унапредити на улици у току дана.

Related  Како сазнати зашто ирисес не цветају и како ријешити проблем

Брига за годишње дахије

мини-цветни кревет годишњих дрохијаГодишњим дахијима се лако брине. За разлику од вишегодишњих сорти, они не требају редовно допуњавање јер немају времена за конзумирање резерви земљишта. Ако су друге биљке порасле раније на овој земљи, могу се увести и органско ђубрење (хумус, компост), а такође и минералне мешавине калијума или натријума приликом садње дахија. У периоду цветања, пепео ће бити користан.

Постоји неколико правила за бригу о годишњим давијама:

 • цвијеће за наводњавање једино када пате од тешке суше;
 • ако повремено лупите врхове пуцања, грм ће постати још бујнији;
 • тло на кревету се редовно опуштају, покушавајући да не оштете кориоре;
 • Након цветања, можете сакупљати кутије с семеном и садити их у наредној години.

Да би украсили башту, вреди бирати једногодишње сорте дахија. Поред лакоће неге, карактерише их и дуже цветање. Први пупољци појављују се почетком јуна, а последњи пупољак бледи само са појавом мраза.

Коју сорту треба изабрати?

цветница годишњих дахлиасаПре него што посадите, требало би да погледате сорте годишњих дрохија са фотографијама и именима. Неке од њих неће порасти више од 20-20 цм (слаба), тако да нису погодне за обраду букета. Високе варијанте могу достићи висину до 70-90 цм и могу стварати праве живо залеђе. Међу најпопуларнијим сортама годишњих дрохија могу се идентификовати:

 • Фигаро је мали грм (до 45 цм), на којем се формирају бујне, шарене социјално цвеће;дахлиас Фигаро
 • Пиццоло – још један мали грм (до 40-45 цм), чије цвијеће јасно истиче језгро и латице;ПИЦЦОЛО
 • Унвинс патуљак – виша биљка, може досећи 60 цм.сорта Унвинс Дварф

 

Растуће годишње дахије је једноставан начин да добије светло цвеће без много трошкова и припреме. Од високих биљака се добијају прекрасни букети или живе ограде, а годишње дахије патуљаче формирају мале ивице. Лако их је бринути, не захтевају припреме за зиму и ђубрење. Осим тога, семе биљака може се сакупљати независно и оставити за садњу у наредној сезони.

Related  Учити да брине о врту код куће

Годишње дохлие у земљи – видео