Биљка која припада роду Ананас цомосус вар. цомосусЕвропљани воле причу са ананасом почиње 1493. године, када је слетео у Централној Америци, Шпанци наћи на острвима раније непознатих сочног воћа. Мало касније, кандирано ананас сами целулозе су послати у Старом свету, где су слатки и кисели укус Оутландисх посластице дошли да пробају крунисане главе и племенитост.

За неколико деценија, ананас је уведен у азијске и афричке колоније, гдје је локална клима веома погодна за тропску биљку. Истовремено, у Јужној и Централној Америци, као иу европским пластеницима и пластеницима, успостављена је култивација усева.

Очигледно је у то време постојала жеља да се добију слатка, велика и сочна воћа. Због тога су се претходници модерних сорти ананаса појавили већ у КСВИИИ вијеку, а почетком КСКС вијека рад на одабиру тропског воћа је био у потпуној замаху. Ово је омогућено стварањем великих компанија које се баве култивацијом и прерадом ананаса. Центар истраживања био је специјализовани истраживачки институт за ананас који се налази на Хавајима. Сајење биљки се ширило у јужне државе САД, укључујући и Флориду.

Плантажа ананаса на ФлоридиОд тада се културни ананасови драматично мијењају, јер се не само повећава тежина појединачних плодова, већ су и људи научили да добијају плодове који садрже мање киселина и више шећера. Али све сорте ананаса које расте на плантажама Костарике, Филипина, Гане, Сједињених Држава, Вијетнама или Аустралије су биљке које припадају роду Ананас цомосус вар. цомосус.

Ананас цомосус вар. цомосус

Ананас различитих сортиКао и друге врсте, ананаса – вишегодишња зељаста биљка из породице Бромелиад, и вољен од многих воће – то је сочно стем који, у зависности од врсте и степена може имати другачији облик, величину и тежину. Ако “Велики Кју” биљне сорте сазревају воће масе до 10 кг, мини ананас, одгајани у југоисточној Азији, готово да нема хард цоре, али тежак више од 500 грама.

Класификација међународне трговине базирана је на постојању неколико великих група сорти ананаса. Ово је Смоотх Цаиенне, шпањолски, краљица, Абакаки и Пернамбуцо. Пошто се оплемењивање наставља стално, поред ових класа појављују се и друге сорте и сорте.

Група сорти ананаса “Смоотх Цаиенне”

Група сорти ананаса Прва, најобимнија група “Смоотх Цаиенне” – углавном су биљке узгајане на Хавајима и Хондурасу. Такође, егзотични воћни ананас са карактеристичним знацима припадности овој сортној групи може се наћи на Филипинима и на Куби, на плантажама Јужне Африке и Мексика. Глатке Цаиенне биљке имају кратку стаблу, на којој постепено претвара жуту од дна до розете, плодови са тежином од 1,5 до 3 кг. Месо ананаса је густо, светло жуто, са високим садржајем киселина и шећера, што даје укусу фетуса оштрину.

Често жетва из биљака ове сортне групе иде не само на примјену у свежем облику, већ и на производњу конзервираног воћа. Није изненађујуће што се од сорти укључених у групу производи до 90% светске количине конзервираног воћа. У поређењу са другим сортама, ананасови сорти Смоотх Цаиенне развијају се дуже, а такође могу бити нападени обичним штеточинама и културама.

Related  Ми украшавамо нашу веб страницу необичним јутарњим слатким љубоморе

Цаиенне Вариети ГроупГрупа сорти Цаиенне обухвата многе независне сорте:

 • Барон де Ротхсцхилд;
 • Г-25;
 • Домингуо;
 • Гаимпев;
 • Маипуре;
 • Саравак;
 • Ла Есмералда;
 • Хило;
 • Кев;
 • Цхампаца;
 • Амритха;
 • МД-2.

У овом случају, биљке и плодови различитих сорти, који су део исте групе, могу се драматично разликовати међу собом. На пример, Цхампака ананас, који производи јестиво, али истински патуљак, узгаја се као хомеплант. Сорта ананаса Кев су гиганти тежине од 4 до 10 кг, који расте само на плантажама.

Ананас ЦхампакаМеђу различитим врстама ове огромне групе могу се идентификовати ананас Амритха са прљавим оштрим лишћем и цилиндричним, сужавајући се до донетовог воћа теже од 1,5 до 2 кг. Од тренутка садејства до цветања биљке ове врсте ананаса траје 13-15 месеци. Разноврсност се одликује стварањем мале компактне розете на врху плода. Ексотична воћа сами ананас у незрелој форми имају равну зелену боју, која се мења жутом кад је плод спремљен за сечење.

Дебљина коре достигне 6 мм, а бледо жуто месо испод ње је густо, хрскаво, без видљивих влакана. Ананас сорте Амрита се одликује ниском киселошћу и богатом аромом.

Скоро 50% светског тржишта ананаса, који долазе на полице у свежој форми, припада МД-2, који према експертима с правом сматрају стандардом за међународно тржиште.

Пинеаппле граде МД-2Гајење сорте ананаса у Централној и Јужној Америци почело је 1996. године, а током тог времена биљке су показале да могу створити плодове. Квалитетно воће има:

 • висок садржај шећера;
 • чак и цилиндрични облик;
 • низак садржај киселина;
 • просечна тежина је од 1,5 до 2 кг.

МД-2 плодови се издвајају са веома дугим роком трајања до 30 дана, што омогућава могућност транспорта егзотичних плодова ананаса без губитка квалитета на дугим релацијама.

Граде ананасаА ипак се биљка не може назвати идеалном. МД-2 је више од врсте ананаса Кева, осетљивог на гној и фитофорту.

Група сорти ананаса “шпански”

Група сорти ананаса Друга група сорти ананаса се зове “шпански”. Црвени шпански ананас се активно расте у земљама Централне Америке. Главни усеви произведени у Порторику. Обично такво воће, углавном извезено, тежи 1-2 килограма. Под јаким црвенкасту кожу, а преко које је група под називом лажи бледо жута или скоро белог меса и благог мириса сасвим влакнасте у поређењу са структуром Цаиенне сорти. На резу, шпански ананас изгледа скоро квадрат.

Шпанска група укључује сорте:

 • Пина бланца;
 • Црвени шпањолски;
 • Цабезона;
 • Цаннинг;
 • Валера Амарилла Роја;

Related  Необични хибрид Цумбриа орхидеје

Биљке ових и других сорти, које су рангиране у групи, задовољни су плодовима од 1 до 10 кг, а то су претежно стони ананаси који су мало укуснији од сорти десерта. Ово се изражава у тежим месом и мањом садржају шећера.

Група Куеен такође садржи мноштво вредних сорти ананаса, на пример:

 • Натал Куеен;
 • Мацгрегор;
 • З-Куеен.

Ананас ове сорте може се препознати по зеленкастој боји пелета. Розета се састоји од малих, украшених ивицама листова. Тежина таквог воћа у просеку не прелази 1,5 кг, а месо удари јако жутом бојом.

Гурмани примећују да је, у поређењу са афричким ананасима и Јужним Американцима, тешко дати предност једном или другом воћу. То је због недостатка укуса. Ананас из Јужне Африке није тако сладак, али њихова киселост је нижа од оне сорте пореклом из америчког континента. У Јужној Африци расте најбоље сорте анастазе Наталне краљице са готово наранџастим десертним месом.

Група великанских ананаса «Абацаки»

Група великанских ананаса «Абацаки»Под називом Абацаки појединачне групе, сорте су комбиноване, са лаганом или готово белом сочном пулпом, која нема знакова лигнификације. Најпознатије врсте су:

 • Кона Сугарлоаф;
 • Црна Јамаица;

Највећи део плантажа ананаса Сугарлоаф налази се у Мексику и Венецуели. Воће карактеришу ниски садржај киселине, висока сочност и слаткоћа. Тежина таквог ананаса може варирати од 1 до 2,7 кг.

Поред ових група и сорти, има и много других који су од регионалног значаја. На пример, у Аустралији, 150 година, спровела је сопствени гајени рад, заснован на експериментима који су започети у КСИКС вијеку, у Енглеској. Данас се овде гаји изворна сортна група, чији се плодови траже на територији земље.

Познати су и бројни ананасови ананас бразилског поријекла. Упркос чињеници да такви ананасови нису добро одржавани, они су у потражњи због високог садржаја шећера и одличног квалитета плодова који нису велики.

У Азији, заједничке сорте локалне селекције, које укључују Тајландски ананас тард Шри танги и Срирацха, Маурицијус сорте из Индије, као и изузетно популаран патуљак ананас Баби, које карактеришу хомогену сочно и веома слатког меса.

Пернамбуцо сорта ананасаМини ананас или беба формира плодове висине од само 10-15 цм. Пречник такве мрвице је око 10 цм, али са скромном величином, укус миниатурног воћа није инфериоран већем. У овом случају ананас има нежно, мирисно и слатко месо које нема тешке укључке, као и све плодове стандардних величина.

Ананас цомосус вар. цомосус није једина подврста која доноси јестиво воће. Иако други сорти ананаса не може да се пореди са ананасом за сласти и величине плода, биљке се гаје и потражња за безалкохолна пића, влакана и као украсних и собних биљака.

Related  Популарни елемент ентеријера куће је дрво долара

Пре свега, у овом својству су сљедеће сорте Ананас цомосус:

 • Ананассоидес;
 • Ерецтифолиус;
 • Паргуазенсис;
 • Брацтеатус.

Ананас цомосус вар. брацтеатус

Ананас цомосус вар. брацтеатусПодврста, позната и као црвени ананас, је биљка јужноамеричке државе. Чак и данас дивљи узорци ове сорте могу се наћи у Бразилу и Боливији, Аргентини, Парагвају и Еквадору.

Биљке висине око метра одликују се сјајном бојом, комбинујући бендове готово белих и густих зелених цвијећа. Листови су украшени оштрим кичмама дуж ивице. Ако је ананас овог подврста узгајан на добро осветљеном месту, онда розе тонове преовлађују у боји својих розета и воћа. Захваљујући овој особини, биљка је добила име.

Црвени ананасЦветање црвеног ананаса практично се не разликује од оног код других Ананас цомосус подвијака. А плодност биљака је много већа него код великог ананаса.

Због необичне врсте листја и светлости целе биљке, Ананас брацтеатус је украсни ананас који се узгаја за мале црвене плодове. У врту се биљке могу користити као жива ограда или на цветним лежајевима, а у кући црвени ананас ће украсити било који ентеријер.

Ананас цомосус вар. ананассоидес

Ананас цомосус вар. ананассоидесАнанас ове сорте такође су домаћи становници Јужне Америке, а то су Бразил, Парагвај и Венецуела. У тропским пределима и на истоку Анда, биљке од 90 до 100 цм у висини често се налазе у условима савана где недостаје влага, ау сјајним влажним шумама дуж ријечних кревета у Гвајани и Костарики.

Ова подврста дивљег ананаса је широко распрострањена, а њени патуљи привлаче пажњу вртларара и љубитеља усјева у биљци. Посебна карактеристика декоративног ананаса је готово потпуно одсуство стабљика, тврдих, оштрих лишћа, дужине од 90 до 240 цм и црвенкастих 15 цм снопова.

Плодови овог јужноамеричког ананаса такође могу бити глобални. Али чешће на танким флексибилним педунцима формира се издужена цилиндрична копулација. Месо унутра је бело или жућкасто, влакно, слатко са малим браоним семенима.

Декоративни ананас сорти ерецтифолиус и паргуазенсис

Декоративни ананас сорти ерецтифолиус и паргуазенсисЈака велика сорта ананаса, као и други представници рода, је рођена у Јужној Америци и налази се у многим земљама у региону. Иако комерцијална вредност мини ананаса, сазревања на биљкама, немају, култура се активно расте у баштама иу просторијама.

Постоји неколико сорти ананаса ове подврсте, од којих је најпопуларнија представљена фотографија “Чоколада”.

Ананас Ананас подврста паргуазенсис се не јавља врло често. Већина дивљих популација је у Колумбији, на северу Бразила и Венецуели, у Гвајани, а биљка се налази у француској Гвајани. Карактеристичну карактеристику биљке може се сматрати зупчаним меканим лишћем и моћним султанима на ситним украсима украсног ананаса.

Цветање и раст ананаса код куће – видео