дивљи гинсенгГинсенг, препознат као симбол оријенталне медицине, није само највреднији “зелени лекар” већ и једна од најређих лековитих биљака. У древним временима, кинески љекари су сматрали да је корен гинсенга скоро чудесан, способан да подигне озбиљне болеснике, да врати младост и снагу.

Признавање биљног лека је релативно нова, али је потреба била толико велики корени да је природни распон Гинсенг смањен у више наврата и дивље примерци законски узети под заштитом.

Како изгледа гинсенг?

невероватан корен гинсенгаКада помињете лековите биљке, један од првих на уму долази име “гинсенг”. Култура је добила широку славу захваљујући његовим лековитим својствима и разгранатим коријеном, споља подсећајући на бизарну људску фигуру. Али, како изгледа гинсенг, или боље речено, његов ваздушни део је познат неколицини.

Гинсенг обичан, препознат као највреднији са становишта медицине, је трава трајница, са једним или више неколико усправних стабљика са висином од 30 до 70 центиметара. Танак, не више од 6 мм дебљине, пуцњава у горњем делу крунисана је великим резаним листовима, који се састоји од пет овалних или јајних дијелова. Густе палмате листови гинсенг су везана за стабљике јаке стабљике има ситнозупчаст ивице и максималну дужину од 15 цм.

гинсенг цветаСредином лета гнијезде цвета, формирајући умбеласту цвијећу, пречника око 3 центиметра и састоји се од 15-40 малих пупољка зеленкасте боје. Цвет гинсенга на слици је тешко светао или декоративан. Бијела или ружичаста королла са зеленим зубима и пет латицама опрашују инсекти. Када се цветање заврши, јајници се појављују на мјесту цвијећа, које сазре у последњим данима љета или у септембру.

зори плодове гинсенгаПошто погледамо фотографију, како изгледа гинсенг у овом тренутку, може се разумети колико се изглед, уопште, необјашњиве биљке мења. На виску од 10 до 24 цм, расте јако црвено воће са сочном соком и 2-3 семена.

Related  Брига о не-тангенцијалним кућама: садња, заливање и осветљење

У хладној сезони, надземни део биљке умире, али под земљом остаје велики корен. Она чува живот гинсенга прије појаве топлоте и носи све ускладиштене корисне супстанце. Гинсенг се односи на дуготрајност биљака. Што је старији корен, то је већа његова маса и што је већа лековита снага. На почетку прошлог века у Манчурији је откривен корен од 200 година старости. Данас је мало вероватно да ће се наћи такав гигант.

Због велике потражње за медицинским сировинама, у КСИКС вијеку, немилосрдни лов за гинсенгом започео је у својим природним стаништима. То је довело до наглог пада броја становника и смањења зона раста.

Где гинсенг расте?

ископајте корен гинсенгаГинсенг се односи на реликтне биљке. Индиректна потврда овога је необична област културе, која је потиснута у два дела од стране Тихог океана. Већина од 12 врста гинсенга су аутохтони становници Далеког истока, али не тако давно једна врста је пронађена на територији америчког континента. Данас, гинсенг са пет тачака се гаји на екстензивним плантажама као ефикасна лековита биљка.

Поред западне обале Сједињених Држава, асортиман гинсенга обухвата корејски полуострво, Вијетнам и североисточно од Кине. Где гинсенг расте у Русији? Наша земља има највећу резерву овог поврћа. Љекарски гинсенг у дивљој форми се јавља у јужном делу територије Хабаровск, у Сикхоте-Алину, као иу Приморију. Свугдје је биљка укључена у листу специјално заштићених врста. У Црвеној књизи Јеврејске аутономне регије спомиње се гинсенг, међутим, дуго времена није пронађено ниједан живи примерак.

Где год гинсенг расте, забрањена је не само сакупљање корена, већ се предузимају све мјере за очување и повећање популације.

сакупљање женског воћаДанас је тачно познато да биљка преферира да се насељује у шумама широког лишћа, под заштитом лимета и габра, јеле, кедра, брезе и јапона. Жинсенг воли хлад, влагу, треба хранљиво опуштено земљиште. У повољним условима вишегодишње може да формира континуиране завесе. Али у овом тренутку слика није тако радосна. На примјер, на Приморском подручју гинсенг расте у многим подручјима, али истраживач природе вјеројатно неће имати среће да види велику групу биљака.

Најчешће, дивљи гинсенг, чији се број у Русији процењује на десетине хиљада, расте појединачно, у недирнутим угловима на југозападним или југоисточним падинама.

Како је заштићен гинсенг?

гинсенг у резервиНаравно, ловци данас изазивају озбиљне штете на број лековитих биљака. Међутим, они нису једини непријатељи гинсенга. С обзиром на смањење прикладних шума за шумарство, пожаре, пречишћавање шумских стабала, смањен је број дивљих популација. Нажалост, гинсенг даје семе. Не сви они клијати, а неки од садница умиру у раним годинама, а нису формирали моћну вриједну кореницу.

Related  Еликир енергије и мушке снаге – ораси са медом

Сајење у заштићеним подручјима штити џинсенг из далеке источне Европе од изумирања. У којој мери гинсенг расте? Таква места нису једна, већ неколико. Данас, програми за обнављање броја лековитих реликвија раде у четири резерве на далеком истоку Русије. Ово је “Цедар Пад”, као и резерве Лазовски, Болсхекхексирски, Уссури.

Не само у Приморски региону, али иу другим деловима земље, на пример, Сакхалин иу Цхебоксари, гинсенг се гаји на специјално припремљеним плантажама где успостављене близу природним условима. Такође добијају сировине за фармацеутске и козметичке производе у Кини, Кореји, Сједињеним Државама и Аустралији. При високој влажности, у условима од 20-30% светлости, биљке су у 4-6 година. Тада су корени гинсенга, који су накопали доста корисних супстанци, ископани, очишћени и сушени, сортирани и дробљени.

гинсенг за здрављеИако узгајање гинсенга помаже у заштити природних ресурса, а сами биљци се не могу разликовати од дивљих примерака, њима је потребно неколико година да зрео и напорно, дуготрајно бригу. Због тога су ботаничари претворили у савремену науку. Данас, све више гинсенга производи ћелијска култура ин витро.

Видео о потрази за гинсенгом у Уссури тајги