Bentuk tiga warna pokok ara getahMalah, penjual bunga berpengalaman kadang-kadang tidak dapat membayangkan berapa banyak jenis ficus, gambar dengan nama dan deskripsi tumbuhan akan membantu untuk membuat pendapat mereka sendiri tentang mereka. Pada pandangan tradisional, untuk bertapak walaupun di pertengahan abad yang lalu, Ficus – ia adalah pokok renek malar hijau yang besar atau pokok kecil, ditutup dengan daun tebal besar hampir bujur. Ficuses banyak ditemui di pangsapuri dan di semua jenis institusi kerana mereka tidak bersahaja.

Hari ini, bukan sahaja semua orang tahu ficus tumbuhan getah, tetapi juga banyak spesies lain yang lebih hebat, serta pelbagai variasi dan kacukan, pada pelupusan penanam tertutup.

Ficus elastica

Getah Ficus di jalan-jalan di bandarUntuk gelaran yang paling terkenal di kalangan saudara-mara, ficus getah itu boleh dituntut dengan betul. Ia adalah pada permulaan abad yang lalu bahawa dia dianggap sebagai tanda sebenar filistinisme dan cara hidup borjuasi yang tidak dapat diterima untuk warganegara Soviet.

Di alam liar, di hutan tropika India atau di Malaysia, ficus ini kelihatan berbeza daripada dulu. Pertumbuhan purata pokok besar ialah 30 meter, dan spesimen individu mencapai ketinggian 60 meter. Diameter batangnya mencapai sehingga dua meter, dan dari banyak tunas menggantung akar udara yang nipis, menyediakan tumbuhan kuat dengan makanan tambahan dan, jika boleh, perakaran.

Buah-buahan dan daun ficus getahFicus mempunyai daun yang dikenali sebagai kulit, mencapai panjang 30 cm dan mempunyai bentuk hampir eliptik. Vena sentral kelihatan jelas dan agak terkesan pada plat daun. Dalam keadaan semula jadi, bunga-bunga ficus yang menghasilkan getah, selepas itu buah-buahan bulat kecil dibentuk di atasnya, mengandungi banyak biji kecil.

Ficus elastica RobustaDi rumah, bunga sangat jarang berlaku, tetapi bunga tumbuh sangat aktif. Oleh itu, mahkota mesti dipotong, jika tidak, pucuk-pucuk yang tidak beralasan itu boleh memanjangkan dan kehilangan bentuk.

Antara tumbuhan varieti yang tersedia, dengan populariti, ficus of Robust adalah yang utama – tumbuhan besar yang menarik dengan daun hijau yang kuat dan pucuk jarang.

Sebagai tambahan kepada jenis dengan dedaunan yang lebih hijau, penternak juga menawarkan bentuk beraneka ragam yang menakjubkan. Daun besar tumbuh-tumbuhan semacam itu dicat secara chaotically dalam semua warna hijau, putih dan juga merah jambu. Dan pantulan merah jambu atau ungu kelihatan lebih baik pada pucuk muda dan hanya daun dedaunan. Pada sesetengah tumbuhan ficus getah, warna seperti menghilang ketika dedaunan tumbuh.

Terdapat juga bentuk triwarna, daun atas yang lebih hijau dan dibezakan oleh urat merah jambu yang cerah, manakala yang lebih rendah memperoleh warna sizo-ungu.

Ficus MelanieAntara jenis agak kecil boleh dibezakan ficus Melanie dengan daun berkilat gelap sehingga 20 cm. Young rela kustyaschiesya pucuk dan tumbuh-tumbuhan dedaun dicat dengan kaya nada berwarna perang kemerahan. Daun lebih menonjol daripada ficus Robusta.

Ficus Benjamin (Ficus benjamina)

Foto Benjamin ficus dalam alam semula jadiFicus brilian lebih terkenal di dunia sebagai ficus dari Benjamin, menurut gambar yang mana sukar untuk menganggap bahawa ini adalah saudara terdekat dari spesies yang telah dijelaskan sebelumnya. tumbuhan cabutan bentuk anggun cawangan nipis, akhirnya membentuk terkapar, mahkota agak melabuh, dan juga lebih nipis dan kecil daripada dedaunan Ficus Elastica.

Daun dan buah-buahan pokok ara BenyaminFicus dari Benjamin di selatan Asia dan kawasan utara Australia diwakili oleh pokok yang tinggi sehingga 25-30 meter.

Akar udara yang terbentuk di atas pucuk boleh mencapai tanah dengan kelembapan udara yang tinggi dan berjaya menjadi akar. Akibatnya, satu pokok membentuk kawasan besar arbor atau banyan.

Ini adalah salah satu ficus kecil berdaun. Dihitamkan dengan kelebihan yang sama, plat daun tidak melebihi 10 cm panjang dan boleh sama ada monophonic atau mottled.

Bentuk biri-biri Benjamin yang beraneka ragamUntuk berkembang di rumah hari ini, pelbagai jenis dengan mahkota yang lebih padat, pertumbuhan yang rendah, dedaun hiasan kecil dipaparkan.

Antara pencapaian terkini penanam tumbuhan dengan lengkung yang sangat melengkung, seperti dedaunan berpintal. Contohnya adalah pelbagai Curly, di mana bilah daun tidak hanya melengkung, tetapi juga dicat dengan warna hijau dan putih yang terang. Daun daun Buklee lebih besar dan hijau sepenuhnya, tetapi mereka juga kelihatan seperti curl ketat yang tidak biasa. Varietas Monique dan Golden Monique dedaunan indah berpusing di sekitar tepi.

Ficus Benjamin NatashaFicus Benjamin Natasha adalah varieti kecil berdaun yang terkenal dengan daun hijau yang kaya, mahkota padat dan kenaikan sederhana. Tumbuhan ini berbentuk dan mudah dijaga.

jenis Wiandi daripada seperti gambar yang ditunjukkan di Ficus benjamina Natasha, tetapi kerana kecenderungan semula jadi untuk penyelewengan batang akan menjadi rahmat untuk peminat bonsai orang baru. Kilang ini mempunyai dedaunan kecil dan kadar pertumbuhan perlahan, yang untuk kebudayaan adalah kelebihan yang ketara.

Ficus KinkiKinky Ficus yang berbeza-beza adalah satu lagi jenis benua Benjamin. Ciri khas dari tumbuhan bervariasi ini adalah sempadan berwarna koyak di tepi bilah daun tajam. Kelebihan ini boleh menjadi kehijauan, putih atau bahkan berkrim.

Ficus microcarp (Ficus microcarpa)

Pohon yang kuat dan kuat di dalam foto itu adalah jenis ficus yang lain seperti bilik yang popular. Adalah sukar untuk membayangkan bahawa pokok kira-kira 25 meter tinggi di rumah ditanam sebagai pseudo-bonsai kecil atau semak padat yang kerap membentuk semak.

Ficus microcarp dalam alam semula jadiFicus microcarp merujuk kepada spesies kecil berdaun. Bujur, daun padat warna hijau tepu dengan permukaan kulit licin yang duduk di atas petioles pendek. Banyak pucuk mahkota yang padat ditutup dengan daun sehingga 15 cm panjang.

Daun dan buah ficus mikrokarpaFicus microcarp dipanggil penyekat. Seperti epithet dahsyat dihubungkan dengan cara hidup tumbuhan dalam alam semula jadi. Spesimen ficus muda menetap pada batang dan cabang dari budaya pokok lain, tetapi ketika mereka tumbuh, ficus terbang dan secara literal mencekik mereka. Walaupun microcarp ficus banyan tidak menjadi, namun alat tersebut membantu tumbuhan untuk menguatkan dan mendapatkan nutrisi tambahan.

Gambar patung ginsengGinseng Ficus atau ginseng dinamakan begitu kerana persamaan luarannya dengan tumbuhan herba oriental yang terkenal, yang membentuk rizom pelik. Tidak seperti ginseng, ficus mikro-karp tidak dapat membentuk protuberances penebalan di atas tanah. Ficus ginseng adalah tumbuhan buatan manusia yang diperolehi dengan memberi makan anak benih dengan hormon khusus dan merangsang pertumbuhan akar dengan ubat-ubatan.

Ficus moclamMalangnya, tumbuhan ini tidak akan dapat menghasilkan semula di rumah, tetapi penanam bunga dijamin kekaguman jangka panjang untuk bonsai hampir nyata. Apabila menyihatkan budaya, ficus mesti dipotong dan memantau pemeliharaan jadual makan. Kekurangan nutrisi, yang pertama sekali, menjejaskan rimpang yang tebal, yang berkeringat dan boleh benar-benar kering.

Bentuk renek ficus dari mikrokarpa diasingkan dalam pelbagai khas. Ficus moclome mudah dibezakan dengan elegan padat yang ditutupi dengan pucuk, membentuk mahkota malar hijau yang sangat padat. Untuk mengekalkan bentuk tumbuhan sedemikian mengikut keadaan pemangkasan musim bunga biasa.

Bicic Ficus (Ficus benghalensis)

Ficus bengali di tamanAntara jenis ficus, yang foto dan namanya didengar oleh peminat budaya eksotik, ficus Bengali mengambil tempat yang istimewa. Ciri ciri tumbuhan adalah keupayaan untuk membentuk banyan. Istilah ini merujuk kepada pertumbuhan satu pokok kepada saiz rimba yang sebenar disebabkan oleh akar akar udara yang banyak.

Dedaunan dan buah Bicic

Ficus bengal mempunyai kerak kekuningan yang terang, daun bujur-ovat licin, daun keras dan buah kemerahan berwarna oren.

Ficus lirata

Ficus lilyFicus lyrate mempunyai namanya kerana bentuk dedaunan yang luar biasa. Mengingatkan alat muzik. Walau bagaimanapun, tumbuhan ini tidak boleh dipanggil ficus kecil berdaun. Panjang plat lembaran yang kasar dan keras dapat mencapai 50 sentimeter.

Spesies besar tidak begitu biasa dalam koleksi bunga. Walau bagaimanapun, ficus sangat menarik apabila ditanam. Pucuk perlahan tumbuh kurang bercabang, tetapi dari bawah dan ke atas tertutup rapat dengan dedaunan mewah.

Ficus suci atau agama (Ficus religiosa)

Ficus suci di alam liarPohon ficus suci berbeza dari saudara-mara kerana ia sepenuhnya atau sebahagiannya kehilangan daun semasa tempoh rehat. Kilang itu berkembang pesat, dan spesimen sehingga 30 meter tinggi sering dijumpai dalam alam semula jadi.

Lembaran berbentuk jantung spesies ficus ini agak mudah, jika tidak tip hujung yang elastis, sama panjangnya ke seluruh lembar 20 sentimeter. Licin, dengan vena yang ditandai dengan baik, daun-daunnya duduk di atas peti sejuk panjang. Pada musim hujan, ficus suci dapat mengalirkan kelembapan berlebihan. Titiknya boleh dilihat di hujung daun yang cantik.

Di antara mereka di atas pucuk anda dapat melihat banyak buah-buahan bulat kecil. Dalam bentuk masak mereka menjadi merah atau ungu, untuk manusia mereka tidak dapat dimakan, tetapi burung-burung itu mudah memukul mereka.

Dedaunan dan buah-buahan hijau ficus suciFicus bersifat suci aktif menggunakan akar udaranya, turun ke tanah dan membentuk batang tambahan tumbuhan.

Patung Buddha Buddha, dibuang ke ficus suciNama spesies ficus ini pada foto mudah dikenali oleh kedua-dua bunga yang berpengalaman dan penganut agama Buddha. Ia berada di bawah ficus suci bahawa Buddha terlibat dalam meditasi, mendapat pencerahan dan menjadi simbol iman dan kebijaksanaan sejagat untuk berjuta-juta orang.

Ficus binnendik Ali (Ficus binnendijkii Alii)

Ficus Binnendika AliFicus binnendika sering dipanggil daun gading, disebabkan oleh daun lurus yang linear, yang sangat mengingatkan dedaunan willow atau willow weeping.

Penanaman ficus Ali, seperti dalam gambar, sangat popular di kalangan para penjual bunga. Di rumah, kilang itu mencapai ketinggian 1.5 meter. Dan dengan bantuan pemangkasan tahunan mahkota boleh diberikan apa-apa bentuk.

Sebagai tambahan kepada pelbagai Ali, penanam bunga dapat memiliki pelbagai jenis variasi di dalam rumah. Perlu diingat bahawa jenis dengan daun putih atau kuning-hijau cerah adalah lebih aneh dan memerlukan keadaan lampu khas.

Gambar ficus AliSeperti tumbuh-tumbuhan yang beraneka ragam, dalam foto, Ali ficus tumbuh dengan baik di ruang tamu, di konservatori atau konservatori.

Ficus pumila

Ficus pumila atau pygmyDi antara pelbagai jenis pokok ara, yang foto dan nama dibentangkan di atas, pumilla ficus atau pygmy tidak boleh dipanggil pokok. Ini adalah pendakian jangka panjang atau penutup tanah, bahagian bawah pucuk yang beransur-ansur berlilin, dan batang muda fleksibel dan mengerikan. Pada permukaan menegak dan tanah, ficus membantu menghilangkan akar udara yang terbentuk sepanjang panjang pukulan keseluruhan.

Daun-daun ficus kurang marah berbanding spesies yang berkait rapat. Panjang plat daun ovoid, sedikit bergelombang tidak melebihi 7 cm Di pucuk muda daun lebih kecil, dan pada batang matang lebih besar. Sebagai tambahan kepada tumbuh-tumbuhan biasa dengan dedaunan hijau, jenis hari ini dengan sempadan putih atau kekuningan-krim di pinggir daun diperolehi. Dalam ficus alam bunga dan fructifies. Tetapi pada spesimen yang tumbuh di dalam periuk, anda tidak akan dapat melihat buah yang kelihatan seperti pir.

Koleksi Ficus – video