Bilik GusmaniaDi bawah kanopi hutan tropika di Amerika Tengah dan Selatan, anda boleh melihat roset dedaunan hijau berair, di mana sultan merah merah, kuning dan oren semakin meningkat – ini adalah guzmania. Tumbuhan yang dinamakan selepas A. Guzman, pengembara dan naturalis terkenal dari Sepanyol, menetap di tanah yang subur di bawah mahkota tumbuhan, memimpin cara hidup epifit, memanjat akar dan cabang, bertemu di lereng bukit.

Guzmania, yang berkait rapat dengan nanas, tergolong dalam keluarga Bromeliev.

Di antara mereka, tumbuhan berbeza dalam saiz, warna daun dan cara hidup. Di antara 120-130 spesies tumbuh-tumbuhan malar hijau, terdapat banyak jenis yang disukai oleh penanam bunga untuk menjaga dan membiakkan dalam keadaan bilik.

Apakah ciri-ciri bunga itu? Apa yang dibawa guzmania ke rumah, dan ia begitu menarik perhatian penanam bunga di seluruh dunia?

Ciri-ciri dan kebolehan luar biasa tanaman guzmania

Muncul terang gusmaniaSangat menarik bahawa di Rusia dan beberapa negara lain tumbuhan ini lebih dikenali di bawah nama yang salah. Faktanya ialah dalam bahasa Latin nama tumbuhan Amerika Selatan ditulis sebagai Guzmania. Jika anda mengambil kira sebutan nama saintis Sepanyol, maka penamaan budaya yang betul adalah gusmania. Tetapi di kalangan para tukang bunga, dan dalam banyak sumber sastera, genus itu dipanggil bunga bilik oleh guzmania.

Jawapan kepada persoalan daya tarikan tumbuhan sangat mudah. Sudah tentu, pencinta florikultur rumah terutamanya memberi perhatian kepada sultan terang yang terbentuk di bahagian atas roset itu. Ramai orang pemula florists tersilap percaya bahawa ia adalah bunga guzmania. Malah, ini bukan hal berkembang, tetapi hanya dedaunan yang diubah suai – bract yang terang, yang direka untuk menarik perhatian penyuap serangga. Adaptasi tumbuhan sedemikian muncul disebabkan oleh fakta bahawa bunga sebenar adalah sangat kecil dan hampir tidak kelihatan.

Bunga gusmaniaAdalah jelas bahawa selama beribu tahun kewujudan spesies guasman telah berkali-kali muncul di ambang kemusnahan, yang tinggal tanpa pendebungaan. Bahawa benih masih terikat, tumbuhan individu guzmanii terpaksa licik. Sesetengah spesis membentuk bunga kleistogamnye, yang hampir tidak didedahkan, dan debunga itu masak di dalam tunas dan, secara bebas mendapatkan pada pistil, menyelesaikan proses pendebungaan.

Malangnya, berbunga dalam kehidupan gusmania hanyalah satu perkara. Dalam kebanyakan spesies yang pudar selepas pendebungaan bracts, roset lama mati.

Guzmania di pedalaman bangunanKemunculan popularitas bunga guzmania dalaman telah membawa kepada tasbih memikirkan tentang memperluaskan rangkaian tumbuh-tumbuhan herba ini. Hari ini, pada pelupusan tanaman hibrida dan varieti penanam bunga tidak hanya dengan bracts sultans merah, tetapi juga dengan puncak merah jambu, burgundy, oren dan kuning soket. Terdapat juga kacukan berwarna, di mana warna hijau di dedaunan digabungkan dengan garis putih atau merah jambu yang berbeza.

Mawar tebal daun yang tumbuh secara sporadis sangat hiasan, tetapi struktur tumbuhan seperti itu ditentukan bukan oleh kecantikan, tetapi semata-mata oleh keperluan.

Epiphytes yang hidup di atas akar dan batang pokok, dengan bantuan saluran keluar berbentuk corong, tidak hanya mengumpul kelembapan, yang segera mendapat langsung ke akar, tetapi juga membuat makanan mereka sendiri. Bersama dengan air, daun daun dan akar menerima zarah-zat sisa organik dalam bentuk:

  • serangga kecil;
  • kepingan dedaunan basi;
  • runtuh kerak;
  • sebilangan kecil tanah yang diangkut angin.

Related  Kami mengikut peraturan penanaman dan penjagaan tulip di kawasan terbuka

Oleh kerana daun yang lebih rendah lebih panjang daripada daun atas, pengumpulan kelembapan dilakukan dari jarak maksimum yang mungkin dari pusat soket. Ini adalah satu lagi penyesuaian yang menakjubkan dari gusmania, membolehkan tumbuhan dengan akar kecil dan dalam keadaan kekurangan tanah nutrien yang hampir lengkap untuk berjaya tumbuh dan berkembang. Sesungguhnya, epifit tidak memerlukan sistem akar kuat, tetapi guzmania “mencipta” aplikasi asal untuk akarnya.

Guzmania di alam liarBerada di sebelah yang menyala dari pokok atau berada dalam keadaan tidak menguntungkan lain untuk pertumbuhan, tumbuh-tumbuhan sangat perlahan dan hanya beberapa sentimeter boleh bergerak ke tempat yang lebih baik.

Kepentingan gusmania dan pengaruhnya terhadap atmosfera di rumah

Simbol panjang umur lelaki adalah gusmaniaBagi mereka yang mempunyai tumbuhan sahaja, adalah menarik untuk melihat apa yang sedang berlaku, dan apa maksud bunga ini. Apabila ia datang kepada tumbuh-tumbuhan tropika, terdapat banyak legenda atau tanda-tanda yang menarik dalam kesusasteraan yang berkaitan dengan sifat atau sejarah budaya tertentu. Hanya satu perkara yang diketahui: di tanah air tumbuhan guzmania diiktiraf sebagai simbol kuasa manusia dan, dekat dengan wakil seks yang lebih kuat, mencergaskan dan aktif bertindak pada umur panjang lelaki. Malangnya, tidak ada lagi cerita yang bermaklumat mengenai guzzmania, tetapi bioenergetik, mempelajari pengaruh tumbuhan pada manusia, dapat banyak memberi tahu tentang bunga rumah ini.

Budaya dengan daun berkilat yang berkilat dan bract yang terang di hujung adalah hiasan yang sempurna untuk rumah dan pejabat, dan pembersih udara yang berkesan.

Impak positif terhadap tenaga dan nada orang akan merasa di mana-mana, tetapi di rumah, kesan sedemikian adalah yang paling dapat dirasakan. Sebagai guzmaniya bunga bilik membantu untuk menyingkirkan kemurungan yang menyakitkan, memperbaiki tidur dan akan memberi kesan yang baik terhadap keadaan umum badan. Bukan sahaja jenis dedaunan hidup yang cerah secara positif mempengaruhi latar belakang emosi dan kualiti tidur, menenangkan dan nada mood kerja. Menyayangi “berbunga” guzmania menyumbang kepada kebanjiran tenaga dan kebangkitan kebolehan kreatif.

Pembukaan luar biasa gusmania – video