blackberry ripens di negara iniSalah satu buah yang paling lazat dan wangi ialah blackberry, sifat-sifat berguna dan kontra-indikasi kepada penyembuh dan pakar pemakanan rakyat telah lama diketahui. Berry ini adalah saudara terdekat dari semua raspberi yang diketahui. Untuk tujuan perubatan, anda boleh menggunakan bukan sahaja buahnya, tetapi juga daun, dan juga akar. Di samping itu, ia hanya merupakan gudang vitamin yang sebenar, jadi sangat berguna untuk menggunakannya segar.

Faedah beri dan daun

beriBlackberry mempunyai komposisi kimia yang agak kaya. Kandungan kalorinya hanya 36 kalori per 100 gram. Nilai kalori rendah sedemikian membolehkannya menggunakannya dalam pemakanan pemakanan. Faedah-faedah dan kemudaratan kepada kesihatan buah beri hitam dipelajari dengan baik.

Penggunaan berry yang biasa ini menyumbang kepada proses normalisasi proses metabolik dalam tubuh dan meningkatkan tahap metabolisme. Dikandung di dalamnya bahan khas – catechin melambatkan penyerapan lemak. Ia juga mempunyai keupayaan untuk menormalkan gula darah, yang penting bagi mereka yang menderita diabetes. Blackberry semasa kehamilan menyediakan badan dengan semua vitamin dan mikro penting yang diperlukan. Di samping itu, ia mengandungi folat, yang menghalang perkembangan kecacatan pada janin dan mengurangkan risiko keguguran.

blackberry yang lazat dari tamanBerry ini mempunyai ciri-ciri berguna lain:

  • meningkatkan imuniti;
  • mengurangkan suhu semasa selesema;
  • melindungi tubuh daripada kesan radikal bebas, dengan itu melambatkan proses penuaan;
  • mempunyai kesan positif ke atas sistem kardiovaskular, meningkatkan komposisi darah;
  • menggalakkan perkumuhan pelbagai racun dan toksin dari badan;
  • pergaduhan dengan penyakit sistem kencing.

Daun hitam mempunyai ciri-ciri perubatanUntuk organisma, bukan sahaja beri, tetapi juga bahagian lain tumbuhan ini berguna. Sebagai contoh, daun blackberry mempunyai sifat penyembuhan dan kontraindikasi sendiri. Mereka mempunyai beberapa sifat penyembuhan:

  • sempurna menyembuhkan luka dari asal yang paling pelbagai;
  • mempunyai kesan diuretik dan diaphoretic;
  • menyumbang kepada meludah penyakit bronchopulmonary;
  • boleh digunakan sebagai agen hemostatic.

Apabila menggunakan beri dan daun sebagai ubat, kita tidak boleh lupa bahawa selain sifat-sifat yang berguna dalam buah beri hitam, ada juga kontraindikasi.

Kontra untuk digunakan

Salah satu kontraindikasi yang paling asas untuk menggunakan beri hitam ialah intoleransi individu. Pada orang yang mempunyai sistem imun yang sensitif, ia boleh menyebabkan reaksi alahan yang berbeza-beza. Dengan berhati-hati, ia harus digunakan dan dengan penyakit buah pinggang.

peningkatan keasidan perutIa tidak disyorkan untuk blackberry dengan peningkatan keasidan dalam perut. Apabila makan terlalu banyak buah pada satu masa, gangguan pencernaan juga boleh berlaku, seperti diare, muntah, atau loya.

Dengan berhati-hati beri segar buah beri hitam harus diberikan kepada kanak-kanak di bawah umur 3 tahun. Pada mereka ia boleh mencetuskan pelbagai reaksi alahan.

Untuk mengelakkan semua akibat yang tidak menyenangkan untuk penggunaan dadah dari blackberry harus selalu berjumpa dengan doktor atau ahli diet. Dengan penggunaan sederhana buah beri segar, masalah kesihatan biasanya tidak diperhatikan. Blackberry segar bukan hanya pencuci mulut yang sangat baik, tetapi juga produk perubatan yang berkesan dari asal semula jadi.

Video mengenai manfaat blackberry