Esei yang menakjubkan di rumah andaWaktu hobi fesyen ialah pembiakan succulents. Tumbuhan ini tergolong dalam spesies Tolstyankovs, dan wakil yang paling terkenal ialah kaktus, pemastautin lama pangsapuri. Echeveria lebih dikenali sebagai “bunga batu”. Berbagai bentuk dan warna tumbuhan ini menjadikannya penduduk yang menyambut tingkap dan rumah hijau.

Penerangan eheveria

Empat jenis echeveria untuk mengembangkan sebuah rumah

Habitat tumbuhan adalah dataran tinggi Mexico dan Amerika Selatan. Daunnya yang besar dalam keadaan semula jadi menjadi sumber kelembapan bagi Orang Asli. Nama tumbuhan itu adalah dalam klasifikasi untuk menghormati artis, ilustrator buku mengenai dunia haiwan dan tumbuhan Mexico A. Egewerius.

Secara semula jadi, tumbuh-tumbuhan adalah stunted atau pendek. Di rumah, bergantung kepada pencahayaan, anda boleh tumbuh batang panjang dan pelbagai bentuk. Daunnya adalah 3 hingga 15 cm lebar dan 25 cm panjang dan menyimpan rizab air yang besar dan bagaimana semua succulents boleh pergi tanpa pengairan untuk masa yang lama. Daun echeveria disesuaikan dengan kedua-dua haba dan sejuk. Mereka ditutup dengan lapisan lilin, pada musim panas mereka menjadi putih kebiruan, mencerminkan sinar matahari. Daun penyejuk kecil disimpan dengan mengorbankan selimut fleecy dari atas, yang menjadi lebih tebal pada musim sejuk.

Echeveria adalah agaveMawar ini jenis succulents pada bila-bila masa sepanjang tahun, tetapi lebih kerap pada musim bunga dan musim panas, kerana semasa berbunga memerlukan pencahayaan maksimum. Terdapat lebih daripada 150 varieti perladangan, dan kebanyakannya dibiakkan hanya beberapa, kerana aksesnya kepada pembiakan.

Antaranya kita boleh namakan:

 1. Echeveria adalah agave, hampir tanpa batang dengan roset yang dipancarkan daun pelbagai warna, menunjuk pada tip. Mawar di akhir musim bunga.
 2. Echeveria Derenberg mempunyai pucuk yang menjalar, dan bunga rosnya dikumpulkan dalam kerucut yang menyerupai rempah. Daun berdaun berbentuk sekop, sehingga panjang 4 cm.
 3. Echeveria elegan tidak mempunyai batang, daun itu sama dengan sudu, hanya dalam bentuk semula telur berbentuk.
 4. Echeveria bristleSaya salah satu jenis yang paling biasa untuk pembiakan rumah. Ia mempunyai daun yang lebih panjang dan bunga-bungaan berlimpah, membuang cvetonos 30 sentimeter.
 5. Echeveria disejukkanSaya mewakili semak semak yang rendah, dengan daun yang padat pubescent putih.

Echeveria secara rapi RudnelAny bush dari tumbuhan ini untuk peminat bunga batu menjadi pemerolehan selamat datang.

Penjagaan rumah Echeveria

Bentuk asal yang berairAgar kilang berkembang dengan baik di rumah, perlu memenuhi keperluan kandungan yang hampir dengan keadaan hidup:

 • pencahayaan;
 • suhu pada musim sejuk dan musim panas;
 • menyiram;
 • baja;
 • komposisi tanah;

Di samping itu, anda perlu mengetahui tanda-tanda dan penyakit utama tumbuhan. Satu ciri penting ialah pembangunan sistem akar, cara pembiakan spesies succulen ini.

Salah satu keadaan utama kesejahteraan tumbuhan adalah pencahayaan. Echeveria tidak takut cahaya matahari, boleh terletak di semua tingkap, kecuali utara tanpa teduhan. Sekiranya pencahayaan berbunga tidak mencukupi, anda tidak boleh menunggu. Walaupun dalam masa rehat, teduhan tidak memerlukan semua jenis. Pada musim panas, tumbuh-tumbuhan akan gembira berada di udara terbuka, beranda terbuka atau balkoni. Walau bagaimanapun, di atas tempat succulents berkembang, mesti ada payung untuk melindungi daun daripada awan yang tidak dijangka. Apabila air menjejaskan, daun-daunnya kehilangan daya tahan.

Perkara yang paling sukar dalam mengekalkan eheveria di rumah adalah memastikan rejim suhu. Jika pada musim panas 22-27 untuk mencipta ia adalah mudah, pada musim sejuk dalam keadaan bilik tempat terang dengan 6-8 merasa sukar. Pada suhu yang lebih tinggi, batangnya diregangkan. Sekiranya ini tidak kritikal bagi pemilik yang berair, maka suhu 18 darjah tetamu itu dapat diterima dengan baik.

Penting dalam menjaga gema di rumah adalah penyiraman. Adalah lebih baik untuk mengeringkan tumbuhan daripada memberi air yang berlebihan. Dengan kekurangan air, daun berkerut dan kemudian isi lagi. Apabila melimpah, plat akan melembutkan dan membusuk boleh bermula. Pada musim panas, penyiraman adalah sederhana, tanah harus kering 2/3 tinggi, daunnya sedikit terikat. Apabila menyiram, titisan air tidak boleh dibenarkan jatuh pada tumbuhan. Selalunya menggunakan penyiraman yang lebih rendah, melalui lubang saliran. Pada musim sejuk, penyiraman dipotong separuh, disiram sedikit berdasarkan keadaan tumbuhan. Kelembapan yang berlebihan akan mengakibatkan kematian yang lezat.

Tanah untuk echeveria terdiri daripada serbuk batu, pasir dan subat tanah gambutKomposisi tanah sepatutnya hampir semulajadi. Tanah ini bersandar, dengan kekuasaan pasir dan batu yang tersumbat, masam dari substrat gambut. Anda boleh membeli tanah siap untuk kaktus dan menambah bahan:

 • pasir kasar;
 • arang ditumbuk;
 • serbuk bata;
 • vermiculite.

Komposisi masam boleh dibuat secara bebas, mencampurkan gambut atas dan bawah, humus daun, dan untuk tujuan pemakanan menambah sedikit biohumus. Selepas pembasmian kuman tanah yang dibuat sendiri atau dibeli, tambah pengisi yang disenaraikan.

Pemindahan echeveria ke dalam periuk rata yang baruPeralatan untuk penjagaan gema dipilih luas dan datar, di mana akar terletak secara mendatar. Komposisi tanah sedemikian rupa sehingga spesimen muda yang semakin muda memerlukan transplantasi yang kerap. Tanaman dewasa dipindahkan ke periuk baru yang diperlukan. Walau bagaimanapun, cuba untuk tidak mencederakan semak belukar semasa pemindahan. Tumbuhkan tumbuh-tumbuhan dewasa pada musim panas sekali setahun sebulan dengan baja cecair khusus untuk succulents.

Pangsapuri udara kering dengan radiator pemanasan musim sejuk dengan air panas untuk tumbuhan adalah baik. Tiada penyembur dan pelembab diperlukan semasa merawat gema di rumah.

Pembiakan Echeveria

Untuk pengeluaran semula echeveria, plat daunPenyebaran tumbuhan dengan biji, bilah daun atau bahagian atas roset. Penyebaran benih digunakan oleh penternak untuk mendapatkan sifat hiasan baru. Dalam amalan, echovirus disebarkan secara vegetatif.

Rooting platAmbil daun selama beberapa jam dan kemudian mendalam. Perakaran terjadi dalam masa beberapa hari, tumbuh-tumbuhan mini baru akan dicipta, yang kemudian akan berkembang selepas 2-4 tahun. Jika disebarkan dengan roset apikal, maka berbunga boleh diperoleh pada tahun yang sama.

Bunga

Echeveria RundelliPelbagai jenis ekuveria berkembang dalam tempoh mereka. Anda boleh mengumpulkan koleksi supaya mekar menjadi berterusan. Keadaan utama adalah keamatan fluks cahaya. Oleh itu, penanam bunga sering mengalami penyahairan tiruan. Bunga itu keluar dari paksi daun, ia boleh telanjang, berdaun. Kadang-kadang ia melayang di atas tumbuhan pada ketinggian, dalam keadaan lain ia menekan ke atas belukar. Bunga-bunga itu didebarkan dengan baik, dan dalam kotak yang diterima adalah benih yang baik.

Faedah daripada tumbuhan

Blossoms eheveriaMewujudkan taman succulents di tingkap mempunyai kesan yang baik ke atas premis. Udara diperkaya dengan oksigen dan ozon, kelembapan meningkat, percikan memakai kurang. Secara umum, penduduk hidup tingkap tingkap menyebabkan emosi positif.

Pengeluaran semula echeveria – video