cacti di tingkapPendapat bahawa cacti tidak memerlukan penjagaan lebih stereotip daripada realiti. Walaupun tidak bersahaja, tumbuhan berduri ini masih memerlukan perhatian minima dari pemiliknya. Ini amat penting jika anda mahu kaktus berkembang. Jika ini tidak berlaku dalam tempoh masa yang panjang, ini bermakna kilang itu tidak dijaga. Jadi, bagaimana untuk menjaga kaktus dengan betul? Kami akan cuba menjawab soalan ini dengan lebih terperinci.

Fakta menarik mengenai cacti

kakti yang unikCacti tergolong dalam keluarga tumbuhan berbunga lama. Adalah dipercayai bahawa mereka muncul sebagai hasil evolusi sekitar 30-35 juta tahun yang lalu. Walau bagaimanapun, tidak ada maklumat yang tepat tentang ini, kerana para saintis tidak dapat mencari sisa-sisa fosil tumbuhan ini. Pada setiap masa kakti digunakan di pedalaman rumah. Selalunya mereka menjadi pengasuh. Adalah menarik bahawa banyak baka anjing tidak bertolak ansur dengan kejiranan ini.

Bagaimana untuk membuat pemindahan?

transplantasikan kaktus ke dalam periuk yang luasRamai orang berminat dengan persoalan bagaimana untuk menjaga kaktus selepas pemindahan. Pertama sekali, ia perlu diambil kira bahawa adalah wajar untuk melakukan ini setiap tahun, tetapi hanya sementara kilang masih muda. Di masa depan, pemindahan boleh mencederakannya, jadi ia hanya dilakukan apabila diperlukan. Pemindahan kaktus sebaiknya pada musim bunga, menggunakan periuk saiz yang lebih besar setiap kali.transplantasi kaktus kecil

Cacti: penjagaan rumah, foto dan petua

kaktus bungaUntuk tumbuhan ini, lebih baik memilih tempat yang paling diterangi di rumah. Peraturan ini amat relevan pada musim sejuk, apabila tidak ada cahaya semulajadi yang cukup. Walau bagaimanapun, adalah perlu untuk mengelakkan cahaya matahari langsung pada bulan-bulan terpanas.

Syarat utama yang perlu untuk menyediakan untuk musim sejuk biasa semua jenis kaktus – suhu yang cukup rendah. Termometer harus berbeza antara 5 dan + 13 ° C. Dalam apa-apa suasana yang kering dan sejuk dan pertumbuhan matang, yang merupakan jaminan pembentukan bunga pada masa hadapan.

Related  Sekeping matahari di katil bunga musim panas – coreopsis berusia satu tahun

Koma bumi mestilah terdiri daripada campuran yang merangkumi:

  • humus daun;
  • tanah sod;
  • pasir dibasuh (sebaik-baiknya dengan bijian besar).

hiasan kaktus periukSemua komponen ini ditambah dalam perkadaran yang sama. Ia sering disyorkan untuk menggunakan juga bata gambut atau dihancurkan. Sekiranya anda tidak mahu mencampurkan semua bahan campuran tanah itu sendiri, maka anda boleh membeli tanah khas untuk kaktus. Sebagai longkang, anda boleh menggunakan batu kecil atau buih.

Jangan sembur kaktus, walaupun pada musim panas. Satu-satunya jenis yang setakat mana toleransi proses ini adalah normal, adalah Cleistocactus. Adalah lebih baik untuk menghadkan diri anda ke udara segar – ini adalah persekitaran yang paling sesuai untuk tumbuhan ini.

Bagaimana untuk menjaga kaktus di rumah

kakti yang berbeza dalam satu periukCacti hari ini adalah antara tumbuhan dalaman yang paling popular yang berkembang. Ini tidak ditebak oleh ramai, kerana di bawah keadaan buruk mereka jarang muncul bunga. Walau bagaimanapun, jika anda mengelilingi perhatian dan penjagaan mereka, maka kaktus pasti akan dengan tunas. Sekiranya anda tertanya-tanya bagaimana menjaga kaktus, supaya mereka berkembang, maka anda perlu memberi perhatian kepada cadangan berikut.

Kebanyakan spesies tumbuhan ini mampu berkembang sejak usia dini, tetapi ada juga yang sedang mempersiapkan proses ini cukup lama, contohnya, pir berbentuk pedas dan tsereus. Perkara utama yang diperlukan untuk ini adalah untuk mewujudkan keadaan yang sedekat mungkin dengan persekitaran semulajadi mereka.

Selalunya, kakti dilindungi dengan tunas pada usia tiga atau empat tahun. Fenomena ini diulang setiap tahun, khususnya pada musim bunga. Oleh kerana kekompakan tumbuhan ini pada satu tingkap ambang, anda boleh mengumpul koleksi pelbagai jenis yang berbeza, mekar pada masa yang berlainan tahun ini. Genera sedemikian termasuk:

  1. Hymnocalicium.kaktus gimnokalitsium
  2. Mammillaria.kaktus mamalia
  3. Rebution.kaktus
  4. Echinopsis.kaktus echinopsis
  5. Notocactus.noctoktus

Related  Peraturan untuk cantuman dan penjagaan Vriesia Splenet

Keanehan dari bunga mereka terletak pada kenyataan bahawa hampir semua bunga kakti muncul hanya pada pertumbuhan baru. Untuk memprovokasi proses ini, memerlukan penjagaan yang berhati-hati terhadap tumbuhan pada musim panas. Pada musim sejuk, adalah dinasihatkan untuk membiarkan dia sahaja. Rahsia itu juga terletak pada hakikat bahawa kapasiti yang sedikit ketat lebih baik “menerangkan” tumbuhan itu, bahawa saatnya untuk berbunga.

Bagaimana untuk menyiram kaktus?

penjagaan kaktusPenanam berpengalaman bersetuju bahawa penjagaan yang betul untuk kakti dalam penyiraman sederhana. Adalah lebih baik untuk mengisi mereka daripada membuangnya. Untuk melakukan ini, adalah wajar untuk menggunakan air lembut, bertakung, suhu yang tidak kurang daripada 30 ° C. Penyiraman perlu ditingkatkan hanya pada musim bunga hingga akhir musim panas.

Dalam penyiraman yang banyak, semua kakti hanya memerlukan tempoh pertumbuhan aktif. Pada masa ini, tanah harus dibasahkan dengan teliti. Pada musim gugur, penyiraman berkurang, dan pada musim sejuk tumbuhan ini tidak memerlukan kelembapan sama sekali.

Berapa kerapkah saya menyiram kaktus sepanjang masa? Semasa tempoh rehat, adalah wajar untuk air tumbuhan jarang, hanya apabila tanah kering dalam periuk.

Video tentang merawat kaktus di rumah