Biji Adzuki dari JepunBersama dengan benua Amerika, rantau Asia telah menjadi pusat terbesar untuk pengedaran pelbagai kekacang. Kacang Azuza, yang sangat popular di Jepun, juga ditemui dan ditanam di tenggara Eurasia.

Hari ini sukar untuk mengatakan dengan tepat di mana orang pertama kali merasai rasa manis dari benih merah coklat kecil spesies ini, jelas sekali ia berlaku beberapa ribu tahun sebelum era baru. Jepun dan Nepal berjuang untuk hak untuk dipanggil tanah air Azuka, walaupun saudara liar kini dikenalpasti bukan sahaja di negara-negara ini, tetapi juga di Korea, di tenggara China dan di Taiwan.

Hakikatnya, sebagai tambahan kepada nama Jepun kacang di seluruh dunia di China, Korea, Vietnam dan bahkan di beberapa negeri di India, spesies ini mempunyai nama sejarahnya sendiri tentang zaman dahulu dan penyebaran budaya.

Kacang Adzuki ditanam di rantau AsiaDengan perkembangan hubungan antara negara-negara, orang semakin tertarik dengan cara hidup orang lain, termasuk keutamaan kuliner mereka.

Kacang adzuki secara aktif ditanam bukan sahaja di rantau Asia, tetapi juga di beberapa negara Afrika, di Madagascar dan Seychelles, di mana iklim memungkinkan untuk memancarkan sepenuhnya spesies penyayang panas yang berguna ini.

Keterangan ciri-ciri biologi kacang azuki

Adzuki Beans BloomsBiji Adzuki tergolong dalam keluarga kekacang dan, mengikut klasifikasi yang diterima, adalah wakil dari genus Vigna. Adzuki atau Vigna sudut adalah tumbuhan tahunan herba, dalam budaya yang mempunyai rupa semak tebal, dengan ketinggian hingga 90 cm semak. Varieti tumbuhan liar lebih kerap terbentuk, yang, apabila bersentuhan dengan tanah, dapat dengan mudah dilampirkan dengan bantuan akar yang terbentuk di simpul.

Asas, mencapai panjang batang akar 50 cm. Batang bergelung disusun dengan daun tiga-lobak yang tebal dengan petua yang menunjuk. Brushy inflorescences kacang adzuki, menggabungkan dari 2 hingga 20 bunga, dibentuk pada mengembangkan peduncles. Bunga yang kecil, biseksual, kuning cerah, boleh juga menghasilkan pendebungaan, tetapi kadang-kadang dalam pembentukan ovari, serangga turut berpartisipasi. Pembiakan massa berlangsung selama 40 hari, dan di bawah keadaan yang menggalakkan, tumbuh-tumbuhan boleh melepaskan lagi batang bunga sebanyak tiga kali dan menghasilkan hasil tambahan.

Selepas pendebungaan, silinder, disempit dengan panjang pod 5 hingga 13 cm terbentuk. Ketebalan kacang hanya 5-6 mm. Sekiranya ovari muda kacang adzuki yang padat ditinggalkan, buah matang yang mengandungi 5-14 biji hampir tidak terdedah. Biji kacang bulat silinder, yang mana kebudayaannya berkembang, tidak melebihi 5-8 mm panjang, mencapai diameter 5.5 mm.

Padang kacang adzukiPewarna, yang memberikan salah satu daripada nama-nama itu, paling sering benar-benar merah, wain, tetapi terdapat variegated, biji coklat dan krim. Mereka bertahan selama sekurang-kurangnya lima tahun, tetapi mula berkecambah pada suhu tidak 6-10 ° C.

Untuk pertumbuhan yang berjaya, berbunga dan berbuah kacang adzuki, suhu 25-34 ° C diperlukan. Tempoh musim yang semakin meningkat adalah 60-190 hari, bergantung pada pelbagai dan keadaan iklim penanaman.

Bahan-bahan kacang Azuzaki

Kacang kacang Adzuki mempunyai rasa yang manis dan aroma gilaBiji semacam ini disukai oleh banyak penduduk di Asia kerana aroma biji lembut dan rasa manisnya. Dan apakah komposisi kacang adzuki itu, dan apa yang diharapkan dari hidangan yang dimasak olehnya? Ternyata spesies kekacang eksotik agak menarik bukan hanya dari botani, tetapi juga dari titik pemakanan. Setiap 100 gram benih Adzuka matang:

 • 13.4 gram kelembapan;
 • 19.9 gram protein;
 • 62.9 gram karbohidrat;
 • 12.7 gram serat;
 • 0.5 gram lemak.

Perlu diingat bahawa produk yang kaya dengan karbohidrat harus mempunyai nilai tenaga yang tinggi. Sesungguhnya kandungan kalori kacang merah adzuki adalah 329 kcal.

Tetapi, selain itu, dalam benih merah bujur terdapat kalsium dan besi, fosforus dan magnesium, zink, kalium dan unsur surih lain. Dalam adzuki banyak vitamin A dan tiamin, riboflavin dan niasin, vitamin B6 dan asid folik. Komposisi asid amino produk makanan yang berharga juga menarik. Kepekatan asid lemak dalam 100 gram benih adalah 113 mg asid linoleik 50 mg dan asid oleik.

Adzuki kacang pencuci mulutPenanaman kacang adzuki membantu memperkaya tanah dengan nitrogen, budaya ini diiktiraf sebagai tanaman makanan ternakan yang sangat baik. Tetapi apa yang berguna untuk kacang spesies ini kepada manusia?

Apa yang berguna untuk kacang Azuza?

Gulung dengan pengisian kacangAsid amel mikro, asid amino dan komposisi vitamin adzuki tidak dapat diabaikan oleh doktor dan sesiapa sahaja yang cuba mematuhi peraturan pemakanan sihat. Terima kasih kepada banyak bahan aktif dalam benih, hidangan dari mereka menyumbang:

 • meningkatkan kerja jantung dan saluran darah;
 • komposisi darah yang lebih baik;
 • rangsangan sintesis erythrocyte;
 • perlindungan badan dari kesan alam sekitar dan perkembangan proses tumor;
 • penghapusan cecair berlebihan dari badan, sebagai akibat daripada membuang edema dan mengurangkan beban ke atas beberapa organ dalaman;
 • pembersihan badan yang berkesan untuk toksin dan kolesterol yang berlebihan;
 • peningkatan pergerakan gastrousus;
 • ketepuan cepat badan dengan bahan yang paling mudah dicapai dan diperlukan untuk kehidupan.

Hari ini, antitumor dan kesan hepatoprotektif ekstrak kacang merah dikaji secara aktif.

Wanita di Asia, di mana mereka tahu betapa berguna biji, menggunakan Adzuki untuk meningkatkan laktasi, dan tepung dari biji digunakan dalam beberapa kosmetik tradisional, serta dalam persiapan untuk kulit dan kesihatan rambut. Azuki adalah produk makanan yang bernilai, yang mengesahkan kandungan kalori kacang merah dan komposisinya. Tetapi dengan penggunaan hidangan kaya karbohidrat dari jenis kekacang ini, sangat penting untuk mengetahui ukuran dan mengambil kira kontraindikasi yang mungkin.

Azuzuki adalah alat fesyen dan mengejutkan

Janggut licin biji AdzukiSebagai tambahan kepada nilai pemakanan dan perubatan, biji adzuki terbukti dapat memberi inspirasi kepada penciptaan subkultur yang unik. Pada tahun 2007, artis Jepun Takao Sakai memulakan projek eksentrik di mata penduduk bandar, yang akhirnya mendapat kemasyhuran di seluruh dunia. Foto Takao, yang menggambarkan orang ramai dengan janggut dari janggut adzuki kacang tradisional Jepun, menyebabkan senyuman dan pertanyaan dari berjuta-juta penonton.

Hari ini, projek bercanda Jepun melampaui batas yang ditetapkan olehnya, dan di Tanah Matahari Terbit terdapat lebih daripada 1.5 juta orang yang sekurang-kurangnya sekali mencuba janggut dari biji-biji kacang terikat karamel.

Fesyen mewah untuk janggut dari adzukiSebagai Sakai sendiri mengakui, dia tidak fikir ideanya akan menjadi trend fesyen. Tetapi media berita di seluruh dunia yang menjemput berita dengan cepat menyebarkan gambar yang luar biasa dan mungkin membantu kelahiran fesyen yang mewah.

Kacang Azuki dalam Memasak

Biji Adzuki digunakan untuk menyediakan hidangan yang berbezaBagi destinasi langsung kacang, kacang adzuki merupakan komponen tradisional dari banyak hidangan masakan Jepun, Cina dan Vietnam. Benih digunakan secara aktif di Korea, Malaysia, dan kini di beberapa negara di Afrika.

Dalam kes ini, benih digunakan dalam bentuk matang dan hijau. Di Barat dan di masakan Korea, hidangan dari bijirin yang tumbuh sangat popular.

Cara untuk menyediakan kacang merah banyak, dan seperti kacang hijau, pelbagai jenis cowpea ini tidak perlu dibasuh terlebih dahulu, dan sehingga biji-bijian siap dibawa ke dalam 40 minit memasak.

Rasa khusus manis benih rebus menentukan tujuan utama kacang merah, yang digunakan secara aktif dalam kuih-muih.

Adzuka mengisi lempeng dan paiJisim benih rebus tanah adalah pengisian yang sempurna untuk pai klasik, pancake dan bola beras, begitu disukai di Timur. Atas dasar kacang merah yang berguna, membuat aiskrim, kacang goreng menggantikan koko dan kopi, membuat minuman yang enak dan sangat berkhasiat.

Ais krim dari kacang adzukiKacang adzuki menjadi kebanggaan di antara produk-produk yang digunakan dalam makanan ritual, yang diselenggarakan oleh acara-acara besar dan perayaan. Satu contoh ini boleh digunakan sebagai motif Sakura, yang terdiri daripada cengkerang doh dan pengisian kacang merah. Makanan istimewa ini secara tradisinya dijumpai di atas meja Jepun pada musim bunga, ketika cuti gadis disambut.

Patties of Sakura motiDi China, anda boleh merasakan sup kacang manis, yang, selain dari adzuki, memerlukan air, sedikit gula vanila dan gula perang. Hiaskan hidangan dengan biji teratai atau wijen, serta biji-biji madu kacang merah.

Video mengenai kacang Azuki