Achymenes yang banyak mekarTumbuhan herba yang sangat mekar dari keluarga Gesnerievs sangat popular di kalangan tukang bunga. Pada masa yang sama, sesetengah budaya ini, misalnya, gloxinia dan achymenes, perlu berehat selepas musim berbunga selama beberapa bulan.

Dalam Achimenes, keseluruhan bahagian atas tanah secara beransur-ansur meninggal dunia, dan kehidupan pekat menjadi batang bawah tanah yang diubahsuai, rhizome bersisik yang disebut rhizome.

Bergantung kepada jenis achimenes jenis ditanam dan dicipta untuk keadaan kilang, rizom ada tanda-tanda kehidupan dari 4 hingga 6 bulan.

Rimpang unik dari achymenes adalah rizomSelalunya, “hibernasi” yang aneh tumbuhan jatuh pada jangka masa yang singkat. Ternyata ia berlangsung dari pertengahan musim luruh hingga awal musim bunga, ketika datang ke masa yang paling sulit bagi wakil-wakil dunia hijau. Dari bulan Februari hingga April, pucuk muncul di rimpang Achimenea, menunjukkan bahawa kilang itu sudah bersedia untuk memulakan musim penanaman baru. Dan menjelang musim luruh, perlu diambil perhatian bahawa rimpang dibentuk dengan betul dan mampu kekal berdaya tahan sehingga musim bunga.

Penyediaan musim gugur dengan rhizome untuk penyimpanan

Menyediakan Achimenes untuk Penyimpanan Musim SejukPada musim luruh, apabila masa damai adalah sesuai:

 • ahimenez berhenti membentuk tunas baru;
 • kilang itu tidak memberi peningkatan yang ketara dalam bahagian hijau;
 • Dedaunan, bermula dari peringkat bawah, memudar;
 • tanah, kerana keperluan tumbuhan yang lebih rendah dalam kelembapan, lama lagi basah.

Dengan memperhatikan tanda-tanda awal penyiapan tumbuh-tumbuhan, penjual bunga mesti berhenti memakan achymenes dan mulai mengurangkan pengairan. Jika ini tidak dilakukan, achimenes rhizome boleh meninggalkan pada musim sejuk atau rosak oleh mata pertumbuhan terbentuk dan penimbang.

Penyediaan achimenes rizom untuk penyimpanan menyumbang bukan sahaja untuk mengurangkan air dan penolakan baja, tetapi juga untuk penurunan semula jadi siang, serta menurunkan suhu. Jika achimenes ditanam di dalam bangunan di mana suhu siang hari hampir 30 ° C, dan pada waktu malam ia dikurangkan sebanyak tidak lebih daripada 5-7 ° C, tumbuh-tumbuhan peralihan kepada tempoh mendiamkan diri adalah berpanjangan. Spesimen sedemikian sepenuhnya terhenti daripada air, untuk menimbulkan kemusnahan dedaunan dan tunas.

Untuk rizom lebih mudah untuk menahan musim sejuk, dan semasa penyimpanan rhizoma tidak kering atau mula reput, lebih baik menunggu pengeringan lengkap bahagian atas tanah tumbuhan dan hanya kemudian menghantarnya selama berbulan-bulan “hibernasi”.

Penyimpanan Rhizome Achimenes di Ground

Sekali lagi menanam achymenes selepas pemindahan musim bungaBergantung kepada pilihan peribadi, bilangan achimenes spesimen dalam koleksi, dan faktor-faktor lain, Florist mempunyai hak untuk meninggalkan rizom achimenes dalam periuk yang sama di mana kilang tinggal di musim panas, atau untuk mengeluarkan rizom daripada substrat, untuk menyimpan secara berasingan.

Cawangan achymenes kering dikeluarkan dan rizom disimpanJika rizom kekal di dalam tanah, semua sisa kering di bahagian udara tumbuhan mesti dikeluarkan, dan kemudian bekas tanah dipindahkan ke bilik sejuk gelap di mana tanah tidak akan terdedah kepada kelembapan.

Keputusan terbaik diperoleh dengan menyimpan rhiz achymene pada suhu 10-18 ° C. Tiada makan atau menyiram selama tempoh penginapan dalam keadaan tersebut tidak disediakan.

Dalam keadaan di mana koleksi itu mengandungi tumbuh-tumbuhan muda yang diperoleh daripada keratan musim ini, rizom kecil yang ditinggalkan di dalam periuk tidak boleh bertahan dalam musim sejuk yang kering. Sebuah periuk dengan rimpang achymene harus ditinggalkan pada suhu bilik dan mengekalkan kelembapan substrat yang rendah sepanjang musim sejuk.

Kebangkitan Spring dari AchimenesSemakin dekat musim bunga, lebih kerap kedai bunga itu perlu menyemak status haiwan kesayangan anda, kebangkitan yang bercakap pucuk menetas. Jika dilihat bercambah, lapisan atas tanah di atas paras tanah dikemaskini, mengisi substrat longgar segar, dan kemudian periuk itu dipindahkan ke tempat yang terang. Pada masa akan datang, tumbuhan memerlukan penjagaan dan penyiraman yang kerap.

Pencinta yang berpengalaman tentang budaya ini, mengetahui ciri-ciri achymenes yang ditanam, sering boleh menjangka kebangkitan oleh rhizome dan, apabila menghalang penampilan pucuk, ekstrak rizom dari tanah.

Langkah sedemikian membantu:

 • terlebih dahulu semak kualiti rizom dan semak kering atau sakit;
 • tanpa akibat yang serius dan tanpa rasa sakit untuk berkongsi rimpang Achimenes untuk pembiakan berikutnya;
 • Jangan biarkan pucuk yang sibuk, supaya penanaman tidak terlalu tebal;
 • Jangan biarkan rizom pergi terlalu jauh ke dalam tanah, yang melemahkan pucuk.

Pemilihan rhizome untuk pemindahanAdalah lebih baik untuk melakukan kerja ini kira-kira satu bulan selepas penampilan pucuk. Di samping itu, dalam tanah yang kaya, tidak jelas dan kaya dengan nutrien, rizom lebih terjaga.

Kaedah menyimpan rimpang rimpang ini sesuai untuk penanam bunga, yang koleksinya masih terhad. Jika terdapat lebih daripada sedozen jenis di tingkap, tidak mudah untuk mencari tempat untuk memasang beberapa periuk seperti itu. Oleh itu, ramai peminat ahimenes lebih suka kaedah yang berbeza.

Penyimpanan Rhizome Rhizome di luar periuk

Ia adalah masa untuk menanam rizom di tanahPada musim gugur, apabila semua pucuk telah kering, sudah tiba masanya untuk melakukan rimpang achymenes. Rhizomes:

 • berhati-hati dikeluarkan dari tanah;
 • membersihkan sisa akar dan tanah halus;
 • semak, mengeluarkan rizom yang sakit;
 • kering.

Jika rizom ditanam achimenes reput kagum atau kulat, keadaan itu perlu dibersihkan tisu yang berpenyakit dan merawat dengan racun kulat.

Penyimpanan beras dalam beg vakum dengan perlitDisediakan untuk rizom penyimpanan diletakkan di dalam beg telus yang tertutup hermetically, menuangkan vermiculite, perlite atau campuran pasir kering dan gambut.

Dengan simpanan sedemikian mudah untuk melihat keadaan rimpangDalam bentuk ini, bahan penanaman untuk penyimpanan lebih padat. Di samping itu, akses bunga kepada rizom Achimenes dipermudahkan, mereka boleh diperiksa dan disusun semula pada bila-bila masa.

Apabila ada tanda-tanda pemeluwapan, pakej dibuka dan disiarkan, untuk mengelakkan perkembangan acuan dan kematian rimpang. Lembapan boleh mencetuskan percambahan rizom yang belum terkumpul kekuatan untuk tumbuh-tumbuhan.

Keadaan simpanan yang tersisa dari rumput achymenes dalam vermikulit adalah sama seperti apabila mereka ditinggalkan di tanah.

Menanam rizom rizom

Rimpang menjadi pertumbuhanTumbuh kuat yang kukuh dapat dilihat pada rimpang yang sesuai untuk penanaman. Semakin rendah suhu penyimpanan rhizomes, kemudian mereka bangun. Sekiranya rimpang achymenes telah berkembang, ia tidak dapat dihentikan, dan pembangunan boleh diperlahankan dengan meletakkan rimpang semacam itu di dalam bilik yang sejuk dengan suhu sekurang-kurangnya 10-12 ° C.

tumbuhan penyalahgunaan kesabaran tidak perlu, kerana dalam keadaan seperti achimenes tumbuh lemah dan kuman memanjangkan nipis mudah putus semasa penanaman berikutnya.

Tanah untuk achymenesDalam satu periuk, bergantung kepada saiz rimpang, diameter periuk terpilih dan pelbagai tanaman ditanam untuk 5-10 rizom. Untuk achymenes dengan sistem akar yang cetek, lebih baik memilih bekas tidak terlalu dalam, tetapi jangan lupa tentang lapisan saliran.

 • Rhizomes of Achimenes dibentangkan pada permukaan substrat lembab, dan satu lagi lapisan tanah dengan ketebalan 1.5 hingga 2 cm dibuat di atas.
 • Selepas menanam rimpang, achymenes sekali lagi disiram dengan air, cuba untuk tidak membasuh lapisan tanah.
 • Pot dengan bunga masa depan dimasukkan ke dalam tempat yang terang, dan pada awal musim bunga memberikan pencahayaan tambahan.
 • Pada masa akan datang, kelembapan tanah sederhana akan diperlukan.

Kemusnahan rimpangDari saat menanam rumput achymenes dan sehingga penampilan pucuk melintas dari satu setengah hingga tiga minggu. Tempoh ini secara langsung bergantung kepada tahap perkembangan tumbuhan pada rimpang yang ditanam dan suhu kandungan tumbuhan.

Sekiranya ditanam achymenez tidak tergesa-gesa untuk memohon pemilik dengan pucuk, ia boleh ditolak:

 • meletakkan di dalam sebuah bilik di mana suhu udara hampir 25 ° C;
 • sederhana menyiram dengan air suam;
 • mengekalkan kelembapan dan suhu yang berterusan, iaitu mewujudkan rumah hijau untuk haiwan peliharaan.

Kilang itu semakin kuatSatu stimulator kuat pembangunan adalah satu penyiraman dengan air, dipanaskan hingga 50-60 ° C. Apabila pucuk kelihatan di atas tanah selama beberapa sentimeter, anda sekali lagi boleh menuangkan substrat. Ini akan memberikan kestabilan tumbuhan dan memberikan jumlah yang lebih besar untuk rizom yang baru terbentuk.

Bagaimana untuk menggali rizom achymenes dan menyediakannya untuk penyimpanan – video