Titik kering pada daun alocaciaBanyak jenis alocasia, yang ditanam secara aktif sebagai pembantu rumah, menarik perhatian penanam bunga kerana dedaunan besar yang luar biasa. Plat daun cerah yang sihat, tidak syak lagi, sila kedai bunga amatur. Tetapi bagaimana jika bintik-bintik muncul di batang hijau dari kawasan tropika, adakah daun-daun alokacia menjadi kuning, kering atau jatuh sepenuhnya?

Muncul di tempat-tempat alocacia, menukar warna dedaunan dan mengeringkannya adalah isyarat yang membimbangkan bahawa kilang itu menghantar kepada pemiliknya, bercakap tentang kesihatan yang tidak baik dan beberapa masalah. Selalunya, penanam bunga perlu menghadapi hakikat bahawa dalam kehilangan daya tarikan tumbuhan mereka harus disalahkan:

 • Penyebab utama pengeringan dan jatuh daun adalah buta huruf atau penjagaan yang tidak mencukupi untuk tumbuhan tropika.
 • Di tempat kedua dari segi kelaziman adalah mereka yang memerlukan rawatan mendesak penyakit Alocasia.
 • Dan sedikit serangga serangga berbahaya.

Kesalahan dalam penjagaan yang membawa kepada noda pada alocasia dan kehilangan dedaunan

Penjagaan yang tidak betul menyebabkan kehilangan dedaunanApabila mengatur penjagaan spesies kegemaran anda dan pelbagai alocacia, anda perlu ingat bahawa tumbuhan ini secara semula jadi hidup di kawasan dengan iklim yang hangat dan lembap. Mereka tidak menyedari draf dan fros, dan kekurangan kelembapan untuk budaya ini adalah semata-mata malapetaka.

Untuk tumbuhan itu tidak merasakan apa-apa ketidakselesaan, dan daun alocacia tidak berubah menjadi kuning dan tidak menghitam dalam keadaan sebuah apartmen bandar, tumbuhan ini dianjurkan dengan suasana yang paling dekat dengan alam semula jadi.

Jika rejim suhu dalam lingkungan 18-26 ° C tidak sukar untuk mengekalkan di dalam bilik, agak sukar untuk mewujudkan kelembapan untuk tumbuhan alocasia. Tidak semestinya mungkin bagi penanam bunga untuk menyelamatkan tumbuhan daripada kesan angin sejuk dan untuk mengambil alocasia tempat yang mudah di penumbra.

Nekrosis daun AlocasiaPencinta tumbuh-tumbuhan dalaman, yang dalam koleksi mereka mempunyai beberapa jenis tanaman tropika, sering mengadu bahawa tip daun kering pada alokasi. Kadang-kadang nekrosis menyebar ke seluruh pinggir plat daun, dan kemudian merebut daun sepenuhnya. Fenomena sedemikian dalam kebanyakan kes adalah isyarat:

 • mengenai kelebihan, lembaran pembakaran pinggan;
 • mengenai turun naik suhu yang tidak boleh diterima;
 • mengenai kekeringan udara di dalam bilik;
 • kira-kira sedikit kelembapan yang datang dengan penyiraman;
 • genangan akar yang bermula kerana genangan air.

Dalam masa, menarik perhatian kepada keadaan tumbuhan, setelah menganalisis keadaan di mana ia terletak, adalah mungkin untuk menentukan dengan tepat sebab penyebab daun kering atau kuning dari alocacia.

Jadi, sebagai contoh, mengeringkan tepi lembaran dan rupa bintik coklat boleh bercakap tentang udara terlalu kering di dalam bilik. Apabila mungkin untuk membawa kelembapan kepada 60-65% yang diperlukan, penyebaran kotoran akan berhenti, dan tips daun alocacia tidak kering. Gejala serupa dapat dilihat jika tumbuhan terdedah kepada cahaya matahari langsung atau berhampiran pemanas. Tetapi aliran udara sejuk kadang-kadang menyebabkan pengedaran bintik gelap atau hitam di sepanjang lembaran.

Penyebab alocasia boleh menjadi drafKadang-kadang, dengan ketidakselesaan, alocasia membuang semua daun. Jika penjual bunga itu melihat kelakuan ini tanaman, dia harus memberi perhatian kepada keadaan sistem akar dan bahagian udara alocacia.

Reaksi sedemikian mungkin dalam dua keadaan:

 • jika perlu, tanam tumbuhan yang berkembang pesat;
 • dalam jangkaan berbunga.

Punca kematian tumbuhan boleh menjadi komposisi tanah yang tidak seimbangDalam kes pertama, kilang itu mengambil periuk yang lebih besar dan dipindahkan ke substrat baru, dan di kedua, alocasia yang banyak diganggu lebih baik untuk menghapuskan beban tambahan dan memotong batang bunga, tanpa menunggu berbunga.

Adalah menarik bahawa alokasia juga boleh bertindak balas terhadap komposisi mineral tidak seimbang tanah.

 • Jika dia miskin dalam nutrien, penjual bunga akan melihat bagaimana petua daun kering di alocasia.
 • Dengan kekurangan nitrogen, pertumbuhan melambatkan, daun bawah alocacia berubah menjadi kuning dan pudar.
 • Baja tambahan yang tidak adil boleh menyebabkan peningkatan pertumbuhan dedaunan, walaupun bentuknya mungkin berbeza daripada dedaunan yang sihat.

Jika anda tidak mengambil langkah-langkah dalam masa dan menjaga bunga, alocasia menjadi mangsa mudah untuk perosak dan patogen.

Alocasia dan rawatan mereka

Fusarium dan tumbuhan hujung tumbuhanPengaruh yang besar terhadap kesihatan tumbuhan disediakan oleh komposisi tanah dan kandungan lembapannya. Jika campuran tanah terlalu padat, banyak kelembapan, kita boleh menjangkakan bahawa ini akan menjejaskan sistem akar penduduk tropika dan kualiti dedaunannya.

Akar dan reput batang adalah penyakit yang paling biasa alocasia, dan rawatan penyakit yang disebabkan oleh bakteria, virus dan kulat mesti secara sistematik dan segera.

Fusarium dan hujung larut pada tumbuh-tumbuhan alocasia muncul secara luaran dalam bentuk bintik-bintik bintik-bintik coklat pada peti daun daun yang lebih dekat ke pangkal, maka penyakitnya meluas pada bilah daun. Kain menukar warna, melembutkan dan mati.

Selepas penyingkiran dedaun berpenyakit dan pemindahan ubiApabila bintik-bintik tersebut dikesan pada alocacia, semua bahagian yang rosak tumbuhan dikeluarkan, sentiasa memeriksa keadaan akar, di mana tumpuan penyakit itu terletak. Bahagian seksyen dibersihkan ke tisu yang sihat dan dirawat dengan serbuk arang batu. Selebihnya batang itu dibalut dengan sphagnum lumut basah dan diletakkan di dalam sebuah bekas di bawah sebuah filem. Dalam keadaan rumah hijau sedemikian, dengan pelembapan biasa, alocasia dapat memberi akar baru dan mempersiapkan penanaman di dalam tanah.

Campuran tanah perlu dibuang, kerana bakteria putrefactive dapat tinggal di dalam tanah untuk jangka masa yang lama, dan tumbuhan yang lemah bagi mereka adalah matlamat utama.

Apabila anthracnose dijangkiti, daun alocacia muncul bintik coklat dengan halo kekuningan. Apabila penyakit itu berkembang, bintik-bintik pada alocasia melebar, dan bulatan sepusat warna gelap menjadi ketara pada tisu yang terjejas.

Cendawan serbuk pada daunPembentukan bintik kuning dan hitam pada daun alocacia juga boleh bermakna jangkitan dengan cendawan serbuknya. Dengan semua penyakit sedemikian, tumbuh-tumbuhan itu dirawat sepenuhnya dengan racun kulat, dan mereka juga memberi penjagaan yang betul.

Sebagai langkah pencegahan, perlu menghilangkan daun kering secara kerap dan tidak meninggalkan sisa sayur jatuh di atas tanah.

Mereka dapat menjadi tempat perlindungan bagi patogen, rawatan alokasia yang akan mengambil banyak masa dan usaha.

Perosak Alocasia

Daun Alocasia rosak oleh kudis dan aphidSerangga jahat pada alokasia berasal dari tumbuh-tumbuhan tetangga yang dijangkiti atau dari tanah. Selalunya musuh yang tidak diketahui memasuki rumah bersama-sama dengan bunga dari sebuah kedai bunga.

Serangga jus dan cacing melemahkan tumbuhan. Akibatnya, daun alocasia berubah menjadi kuning, hujung mereka mula kering, dan kemudian proses itu berkembang dan menjejaskan seluruh permukaan plat daun. Tanpa perhatian dan langkah segera yang sewajarnya, alocasia membuang semua daun dan mungkin mati.

Dengan aphids dan scabbards boleh ditangani remedi rumah, perosak ini mudah dikesan dan mudah dimusnahkan.

Bahaya utama untuk varieti alokacia tertutup adalah mealybugs, nematodes, aphids, dan labah-labah labah-labah.

Pemusnahan perosak ini dilakukan untuk beberapa majlis dengan bantuan racun serangga, yang merawat kedua-dua bahagian udara tumbuhan dan koma tanah. Sekiranya alocasia telah mengalami nematod, lebih baik menyingkirkan spesimen seperti itu, kerana walaupun dengan penyebaran vegetatif tumbuhan terdapat kemungkinan menyebarkan jangkitan berbahaya.

Video tentang penjagaan alocasia