Bunga yang luar biasa dari hymenocallus menarik mataTumbuhan daripada genus Hymenocallis atau lily-labah-labah datang ke Eropah seawal Zaman Discovery, tetapi tidak menjadi sepopular Hippeastrum atau Amaryllis Afrika Selatan. Malah, jika pada tetingkap muncul gimennokallis, meninggalkan dari rumah adalah sedikit berbeza daripada menjaga mentol lain, tetapi tumbuhan hiasan asal jarang menjadi ambang.

Ciri-ciri rumah bunga hymenocallis

Hymenocallis tumbuhan bulbousKeperluan untuk syarat-syarat pertumbuhan dan kejururawatan pelbagai jenis hymenocallis boleh berbeza secara serius. Hal ini disebabkan oleh fakta bahawa beberapa tumbuhan adalah penduduk asli di kaki bukit, dan lain-lain hymenocalli tumbuh di zon subtropika, agak lembab. Oleh itu, dalam hal pertama tumbuhan bulbous memerlukan masa istirahat yang singkat, dan penduduk subtropika, di mana tidak ada perubahan musim, kekal malar hijau sepanjang tahun

Di rumah, yang paling biasa ialah hymenocallis Caribbean atau Hymenocallis caribaea, yang tergolong dalam spesies malar hijau.

Ini hymenocallis bunga dalaman:

  • besar, mentol berbentuk mentol, sehingga diameter 10 cm;
  • menunjuk, berbentuk pisau pembedah, sehingga satu meter panjang dan sehingga 7 cm lebar, daun berwarna hijau gelap atau berbintik-bintik;
  • menegak, berongga di dalam batang bunga dengan bulolate inflorescence di bahagian atas.

Pembungaan berlaku pada bulan-bulan musim sejuk dan boleh bertahan hingga 100-120 hari. Pada peduncle secara konsisten membuka dari 3 hingga 7 bunga putih besar ciri “arachnid”.

Penjagaan untuk hymenocallis di rumah

Hanya dengan hymenocallis penjagaan yang betul akan sila berbungaApabila bunga eksotik Hymenocallis bentuk ada watak muram berbeza, jadi keperluan asas untuk penyelenggaraan adalah sangat dekat dengan penjagaan yang mereka terima mentol hiasan yang lain di rumah.

Dalam usaha untuk merasakan kelembutan, mengembangkan, mekar dan membina mentol, ia perlu mewujudkan keadaan yang betul.

Lampu harus cerah dan tahan lama. Walaupun di musim sejuk, spesies malar hijau memerlukan banyak cahaya matahari, jadi lebih baik untuk membuat pencahayaan tambahan untuk mereka selama 10-12 jam sehari. Lokasi optimum periuk dengan bunga hymenocallis adalah tetingkap selatan.

Semasa pertumbuhan dedaunan, iaitu, pada musim bunga dan musim panas, tumbuh-tumbuhan berasa baik pada suhu bilik biasa. Sebagai sebahagian daripada penjagaan hymenocallis, periuk boleh dibawa keluar ke udara, meliputi tanaman dari angin sejuk.

Pada musim sejuk, terutamanya apabila terdapat kekurangan cahaya, suhu diturunkan kepada 12-18 ° C bergantung kepada spesies. Sekiranya phytolamp dipasang, malar hijau, sebagai contoh, hymenocallis Caribbean boleh kekal pada suhu bilik.

Untuk spesis daun, syarat-syarat ini tidak sesuai. Mangkuk kering mereka dipindahkan ke tempat yang sejuk di mana ia disimpan sehingga kuman bermula pada suhu 10-12 ° C.

Bunga HymenocallisMenyiram tumbuhan adalah salah satu peringkat yang paling penting dalam penjagaan hymenocallis di rumah. Di satu pihak, budaya tidak bertolak ansur dengan kekeringan tanah yang berlebihan, yang mana ia bertindak balas dengan menghilangkan daun dan kehilangan bunga yang cepat. Sebaliknya, penyiraman yang banyak mengancam untuk mengganggu dan meremukkan sistem akar dan mentol itu sendiri. Untuk mengelakkan ini berlaku, anda perlu peka terhadap keadaan tanah dan bunga dari hymenocallis.

Apabila tumbuh-tumbuhan memudar, dan hanya dedaunan di atas permukaan tanah, penyiraman sedikit dipendekkan, tetapi tidak berhenti. Jika rumah itu tumbuh spesies daun, untuk berehat yang pendek, penyiraman dihentikan.

Dengan membasahi tanah, anda boleh menggabungkan prosedur sedemikian untuk menjaga hymenocallis, sambil menyapu daun dengan kain lembap. Ini akan meningkatkan penampilan bunga dan kesejahteraannya pada hari-hari panas dan dengan udara yang sangat kering.

Untuk tumbuhan berpakaian atas menggunakan campuran cecairSepanjang keseluruhan aktiviti, tumbuhan diberi makan, menggunakan campuran cecair siap pakai untuk spesies berbunga hiasan atau bulbous. Jeda antara berpakaian atas adalah 2-3 minggu.

Apabila membaja hymenocallis, penggunaan berhati-hati harus dibuat dengan top-dressing dengan kandungan nitrogen yang tinggi. Dalam satu tangan, sebatian seperti merangsang pembangunan dan pertumbuhan mentol dedaunan, tetapi di pihak yang lain, lebihan unsur ini menjejaskan kualiti dan tempoh berbunga, dan tidak bersedia untuk musim sejuk kadang-kadang reput mentol.

Untuk semua masa musim sejuk, bunga dalaman hymenocallis, terutamanya spesies daun, berhenti untuk menyuburkan.

Penanaman dan penjagaan hymenocallis

Sekiranya perlu, kilang itu mudah dipindahkan ke periuk baru. The hymenocallis untuk penanaman dan penyusuan, yang berikut ini, agak tenang. Tetapi transshipment kerap membuang irama yang kebiasaan untuk budaya, bunga itu ditunda, jadi mereka cuba untuk transplantasi tidak lebih sering daripada setelah 3 atau 4 tahun.

Walau bagaimanapun, jika akar benar-benar diliputi dengan semua clods substrat, atau bayi-bayi muncul di dalam mentol, pemindahan tidak boleh dielakkan. Bunga hymenocallis memerlukan bekas besar, di mana lapisan saliran agak tebal diperlukan di bahagian bawah.

Apabila menanam bawang dibenamkan hanya dua pertiga daripada ketinggianKemudian bekas itu dipenuhi dengan substrat dan berpusat padanya setengah atau dua pertiga jauh ke dalam mentol. Tanah dipadatkan dan dibasahi dengan banyaknya.

Campuran tanah yang terbaik untuk hymenocallis adalah satu di mana tumbuhan akan disediakan dengan nutrien, udara dan kelembapan. Oleh itu, substrat bercampur-campur dari tanah taman, humus, pasir kasar dan gambut supaya tanah yang dihasilkan adalah longgar dan berstruktur dengan baik. Campuran yang disediakan dikukus atau disterilkan dengan cara lain. Untuk mengurangkan risiko perkembangan reput dalam substrat menambah arang hancur atau lumut sphagnum lumut yang halus.

Video tentang hymenocallis atau labah-labah