nephrolepis yang semakin meningkat di rumahDunia pakis sangat luar biasa, dan banyak jenis yang berjaya ditanam sebagai tanaman tertutup. Antara orang yang paling berkekalan dan berterima kasih ialah nephrolepys, yang menyusui dan membesarkannya di bahu walaupun untuk pemula di florikultur.

Kepada genus nephrolepas, yang menyatukan kira-kira 40 spesies bebas, terdapat kedua pakis terestrial dan epifit sebenar. Kebanyakan tumbuhan berasal dari kawasan subtropika dan tropika di hemisfera barat dan timur. Mewujudkan syarat untuk bunga ini di apartmen, anda perlu mempertimbangkan keutamaan semula jadi dan tabiatnya.

Lampu untuk nephrolepis

nephrolepis pencahayaanPakai adalah penduduk asli hutan, yang melindungi mereka dengan selamat dari matahari yang terik. Apabila merawat nephrolepis di rumah, tumbuh-tumbuhan dilindungi dari cahaya matahari langsung, contohnya, di tingkap timur atau barat. Pada musim panas, bunga tidak akan berasa tidak selesa walaupun di sebelah utara. Hanya pada musim sejuk, kilang mungkin memerlukan lampu belakang yang kecil.

Tetapi di sebelah selatan, pencahayaan untuk nephrolepis jelas tidak sesuai. Kelebihannya membawa kepada penguningan dan pengeringan daun, paku pakai ditindas, Vayi yang melambatkan pertumbuhan, sangat jarang muncul.

Jika tidak ada alternatif untuk tetingkap selatan, periuk dengan nephrolepis paling baik ditempatkan jauh ke dalam bilik atau meletakkan skrin teduhan antara pakis dan kaca.

Suhu dan kelembapan untuk nephrolepis

suhu dan kelembapan untuk nephrolepisNephrolepis tidak bertolak ansur dengan udara kering dan tinggal lama di sejuk pada suhu di bawah +12 ° C Kebanyakan tumbuhan di hutan subtropika dan tropika lembap yang lembap tidak dapat selesa tiga kali di sebuah pangsapuri bandar. Walau bagaimanapun, genus pakis ini sangat tahan lasak. Jika kelembapan tiruan dikekalkan secara artifisial, suhu untuk nephrolepis boleh + 16-25 ° C Di udara yang panas, tumbuhan itu kelihatan tertekan, tetapi ia masih hidup jika ia selalu memercikkan atau memercikkan mahkota.

Related  Mawar Perancis dalam berkebun menegak: calisthegy

Pada musim sejuk, apabila aktiviti pertumbuhan jatuh, suhu diturunkan dan periuk mesti dikeluarkan dari radiator dan sumber haba yang lain. Musuh besar paku adalah draf. Untuk menjaga nefroepsis tidak sia-sia, jangan letakkan tumbuhan di bawah transom terbuka atau pintu balkoni.

Seperti pada musim panas, pada musim sejuk untuk pakis kerap mengatur mandi hangat dengan air lembut. Sebelum “prosedur air” tanah ditutup dengan filem atau bahan kalis air yang lain.

Menyiram nephrolepis

nephrolepis mudaApabila tumbuh nephrolepis di rumah, penjagaan bunga adalah mustahil tanpa pengairan yang teratur. Di satu pihak, pakis adalah budaya yang memerlukan pembersih tanah secara berterusan. Tetapi sebaliknya, kelembapan berlebihan adalah cara yang betul untuk membina reput, merebak perosak, kehilangan daya tahan dan menghancurkan tumbuhan.

Sistem akar kebanyakan spesies pakis ini tidak menembus jauh ke dalam tanah, tetapi ia membentuk satu benjolan padat di bawah permukaan tanah itu sendiri. Untuk mengecualikan berbahaya kepada kebudayaan dan mengelakkan tanah daripada tenggelam kerana kelembapan yang tidak stabil, lebih baik menggunakan penyiraman nephrolepis dari palet. Hemat air di dalam tanah akan membantu mulsa permukaan dengan sphagnum kering atau tanah liat berkembang kecil. Bantuan yang baik dalam memerangi pengeringan tanah dan seluruh bunga menggunakan humidifiers udara isi rumah.

Apabila merawat nephrolepis, sama ada menyiram atau menyembur, anda perlu mengambil air yang lembut, tahan lama atau ditapis. Suhunya harus sedikit di atas suhu bilik.

Pada musim sejuk, sangat penting untuk tidak membenarkan pengumpulan lembapan di periuk dan kuali di bawahnya. Jika tanah di bawah nefroepisis masih masam, lebih baik melakukan pemindahan tak berjadual dan menggantikan tanah yang rosak.

Related  Berhati-hati untuk tidak tangen di rumah: penanaman, penyiraman dan pencahayaan

Tanah untuk makanan nephrolepis dan pakis

keadaan yang selesa untuk nephrolepisDi bawah keadaan biasa, pemindahan dilakukan pada musim bunga dan sering digabungkan dengan pembiakan pakis dengan memecah rimpang. Agar spesimen dipindahkan ke periuk baru untuk menyesuaikan diri dengan cepat dan masuk ke dalam pertumbuhan, mereka mendapatkan tanah siap paku atau menyediakan campuran itu sendiri.

Kilang itu berasa selesa dalam substrat yang lemah berasid atau neutral, yang sempurna melepasi air, udara dan tidak mengganggu perkembangan sistem akar. Jika tanah ketika mengurus nephrolepasis dan tumbuh di rumah dilakukan oleh diri sendiri, di dalamnya ditambah dalam bahagian yang sama:

  • tanah taman yang subur;
  • lumut gambut;
  • pasir sungai yang dibasuh dengan baik;
  • tanah dari bawah tanaman konifer.

Komponen yang berguna boleh dicincang sphagnum dan arang cincang. Aditif ini bukan sahaja menyusun substrat, tetapi juga melindungi tumbuhan daripada flora bakteria dan pereputan.

Jika keasidan tanah untuk nephrolepis melampaui pH 5.0-6.0, unit, perlu memasukkan tepung dolomit.

Dari musim bunga hingga musim gugur, pakis pakai makan dua kali sebulan menggunakan baja yang kompleks untuk tanaman hiasan dan daun. Pada musim sejuk, kekerapan makan dikurangkan sekali sebulan.

Kesukaran untuk menjaga nephrolepis

kesukaran dalam menjaga nefrolepasisGejala utama, masalah isyarat – menguning, pengeringan dan kehilangan wai memanjang yang rumit. Terdapat banyak sebab untuk ini. Apakah kesukaran utama dalam menjaga nephrolife menunggu kedai bunga?

Selalunya kekasih tumbuhan dalaman perlu berurusan dengan proses semulajadi memperbaharui bahagian hijau tumbuhan itu. Di tempat vjeam usang kelihatan muda. Pada masa yang sama, mahkota itu tidak telanjang, ia kelihatan elastik, meriah dan sihat. Dalam kes ini, kering vayi dikeluarkan dengan teliti dan dibersihkan di bawah bunga.

Perkara lain ialah kehilangan dekorasi kerana gangguan penjagaan nephrolithiasis. Untuk kehilangan daun petunjuk:

  • pengeringan sistematik koma bumi;
  • penyiraman berlebihan, yang menyebabkan kemunculan akar reput;
  • tempat yang salah dipilih untuk bunga di mana kilang itu mengalami cahaya yang berlebihan atau draf.

Related  Bunga comel dengan sifat misteri – dadah

Pertumbuhan perlahan biasanya dikaitkan dengan suhu rendah, kekurangan pemakanan atau meta percuma di dalam periuk. Dua kes terakhir kesukaran dalam menjaga nefroepisis diselesaikan dengan memindahkan atau menyesuaikan rejim pemakanan.

pilihan tanah untuk nephrolepisKesilapan yang sering berlaku terhadap penjual bunga adalah penolakan pensterilan atau pembasmian kuman tanah sebelum menanam tumbuhan. Pada pakis pakis yang tebal pakis, hanya hama labah-labah, mengganggu dengan udara yang terlalu kering, atau dibawa dari kebun skabbard boleh menetap. Tetapi jumlah hama tanah lebih besar. Nephrolepis diancam oleh bakteria putrefaktif dan kulat patogen, mealybugs, thrips. Rawatan yang kompleks dengan insektisida dan racun kulat akan membantu mengatasi masalah ini. Jika di dalam tanah terdapat nematod, maka bunga itu tidak dapat dielakkan.

Pandangan penjagaan nephrol di rumah