adenium di rumahPenampilan adenium yang luar biasa dan perbandingan dengan bunga mawar, lily atau bintang, ditujukan kepada bunga, adalah sebab-sebab minat yang meningkat di kilang dari padang pasir Afrika. Pada masa yang sama adeniums, penjagaan di rumah, yang sangat mudah, sangat bersahaja.

Pengetahuan, ketekunan, perhatian, dan haiwan yang sedikit akan memberi respons dengan mekar yang subur. Dan kemungkinan pemangkasan dan pembentukan yang tidak terhad menjadikannya menjadi spesimen yang unik.

hasil penjagaan yang betulAdenium mempunyai penampilan yang sangat dikenali. Batang tangkai panjang yang tebal, roset kecil daun padat, memanjakan bunga atas dan besar dari semua warna dari putih hingga padat ungu.

Tumbuhan yang tidak dimanjakan oleh keadaan separuh padang pasir, di dalam rumah dengan sempurna menyesuaikan diri, mekar dan juga membenarkan eksperimen pada diri mereka sendiri. Mereka menghasilkan adenium pelik yang menyerupai gurita, pokok hutan bakau, atau patung-patung hijau abstrak.

Rahsia penjagaan yang berjaya untuk adenomi di rumah adalah mudah dan untuk memastikan matahari maksimum, tanah longgar, air biasa tetapi sederhana.

Suhu dan kelembapan udara untuk adenium

adenium dalam keadaan selesaAdenium boleh dipanggil salah satu tumbuhan tertutup yang paling tahan panas. Nyaman untuk mereka adalah suhu 30-35 ° C. Pengurangan 3-5 unit tidak menyebabkan ketidakselesaan, tetapi penyejukan udara jangka panjang hingga 18-20 ° C menyebabkan tumbuhan itu melambatkan pertumbuhan, meninggalkan bunga dan mula bersiap untuk tempoh rehat musim sejuk.

Tanda-tanda keadaan tertindas juga kelihatan di tempat yang terlalu panas. Suhu +38 ° C apabila menjaga adenium di rumah sering kritikal jika kelembapan udara di dalam bilik tidak cukup tinggi. Kelembapan membantu bunga untuk mentolerir haba, tetapi dalam keadaan sejuk, sebaliknya, menyebabkan masalah.

Suhu minimum yang dibenarkan untuk kandungan adenium di dalam bilik ialah +10 ° C Sekiranya udara terus sejuk, risiko kerosakan pada sistem campak dan kematian akibat kerosakan meningkat dengan ketara.

Bagi adenium yang dicirikan oleh tempoh hibernasi atau rehat, apabila kilang itu:

 • sebahagian atau sepenuhnya membuang daun;
 • berhenti pertumbuhan;
 • tidak membentuk tunas baru.

Tanda khas untuk bunga adalah:

 • penurunan dalam tempoh waktu siang;
 • penyejukan hingga 16-20 ° C.

Related  Gambar dan nama pelbagai jenis violet rumah (bahagian 1)

tindak balas terhadap penjagaan yang buruk“Hibernasi” membantu kilang untuk pulih dan mencipta rizab untuk pembungaan masa depan. Oleh itu, untuk sepanjang masa untuk adenium mengekalkan suhu kira-kira 12-16 ° C dan secara drastik mengurangkan penyiraman. Perlu diingati bahawa tumbuhan tidak bertolak ansur dengan fros yang kecil. Seperti dalam foto, apabila anda menjaga adenium di rumah, anda boleh melakukan tanpa penyemburan dan langkah-langkah khas untuk meningkatkan kelembapan udara.

Pencahayaan Adenium untuk penjagaan rumah

adenium pencinta cahayaAdenium adalah fotophilil, tidak seperti kebanyakan tumbuhan dalaman, mereka tidak memerlukan teduhan dan paling baik dirasai di bahagian selatan dan timur.

Pada musim panas, semakin banyak matahari yang mereka terima, semakin banyak mekar, mahkota semakin padat dan sihat. Dalam keadaan musim sejuk tidak berubah, jika tidak cukup cahaya, maka bayang-bayang itu sebahagiannya boleh dikompensasikan dengan mengekalkan suhu dalam suhu 15 ° C atau dengan pencahayaan yang berpanjangan.

Mengagalkan matahari, bilik adenium bersandar ke arah tingkap. Anda boleh mengembalikan kecantikan kepada mahkota dengan memutarkan bunga. Lama kelamaan, batang itu terus lurus.

Rejim cahaya untuk adenium, yang berasal dari zon khatulistiwa planet, adalah wajar untuk mengekalkan nilai-nilai semula jadi. Iaitu, dari musim luruh hingga musim bunga, supaya kilang itu menerima cahaya selama 12-14 jam, ia memerlukan pencahayaan.

Ground untuk Adenium dan transplantasinya

tumbuhan muda di dalam tanah khasCampuran tanah untuk adenium perlu ringan, sangat longgar, berkhasiat dan telap untuk kelembapan dan oksigen. Tahap keasidan, selesa untuk tumbuhan adalah sama dengan pH 5.5-7.

Hari ini, terdapat cukup substrat siap pakai berdasarkan gambut atau serat kelapa. Adenium sesuai untuk menyerap succulents atau tanah sejagat dengan tambahan komponen loosening, penstrukturan.

Jika tanah yang diambil terlalu padat atau kelihatannya miskin, anda boleh mencampurkan tanah untuk adenium sendiri, dengan mengambil:

 • 5 bahagian substrat siap;
 • 3 bahagian tanah berdaun dengan kandungan humus yang tinggi;
 • 2 bahagian vermikulit, pasir sungai atau perlit.

Penambahan yang baik adalah arang yang hancur, yang boleh bertindak sebagai komponen semula jadi tanah atau saliran.

tumbuhan memerlukan substrat khasDalam cadangan pengeluar utama yang terlibat dalam penanaman adenoma, terdapat petunjuk komposisi substrat untuk budaya ini. Sebahagian daripada perlite ditambah kepada tiga bahagian kayu kayu yang dihancurkan. Seperti tanah untuk adenium dengan sempurna melepasi udara dan kelembapan, tidak pernah padat dan boleh dianggap universal. Walau bagaimanapun, tidak terdapat terlalu banyak nutrien di dalamnya, jadi penjual bunga perlu berfikir tentang pemakanan yang kerap dari hewan peliharaannya.

Related  Berkembang di gypsophila taman anda

Ini juga merupakan hasil sebahagian besar daripada bola buih, keratan batu bata, arang dan agen-agen yang disintegrasi lain yang ditambah untuk meningkatkan kedalaman substrat.

pembentukan adenomyTransplantasi Adenium paling sering dilakukan pada musim bunga, apabila pertumbuhan aktif bermula. Periuk baru tidak boleh terlalu besar, jika tidak, tumbuhan boleh menangguhkan pembungaan yang lama ditunggu-tunggu. Walau bagaimanapun, dalam kontena yang terlalu ketat sukar untuk mencapai bentuk yang harmonis dari caudex itu.

Sekiranya penyebab pemindahan pemindahan adenoma adalah pembentukan akar-akarnya, selama 5-7 hari tumbuhan tersebut tidak disiram atau dilembapkan dengan sangat hati-hati. Adenium yang sihat, misalnya, benih yang dibawa di dalam periuk berasingan, boleh disiram dengan cara yang biasa.

Bagaimana air adenium?

Rejim penyiraman orang asli dari Afrika bergantung:

 • dari masa tahun;
 • dari suhu udara;
 • dari kapasiti periuk;
 • dari tanah yang dipilih untuk adenium;
 • dari lokasi tumbuhan dan fasa tumbuh-tumbuhannya.

hasil penyiraman berlebihanDalam tempoh pertumbuhan aktif, tumbuhan memerlukan banyak air, dan semakin tinggi suhu, semakin besar keperluan adenium.

Dalam cuaca panas, tanah di dalam periuk harus sedikit lembab. Ini akan membantu bunga untuk mengekalkan daya hidup dan tidak kehilangan bunga. Sembur adenium semasa tidak perlu.

Penyejukan adalah tanda pasti kepada penjual bunga yang menyiram harus dikurangkan. Air berlebihan sering menyebabkan penyakit dan kematian sistem akar. Bagaimana air adenium, untuk memastikan kelembapan optimum?

Pada musim panas, pada suhu yang selesa, bahagian baru air diperlukan apabila lapisan atas tanah benar-benar kering selepas penyiraman terdahulu. Pada musim sejuk, di dalam bilik sejuk, anda perlu mengalirkan bunga hanya apabila substrat kering sepenuhnya. Di dalam bilik yang hangat dan dengan pertumbuhan yang berterusan, adenium disiram seperti biasa, tetapi agak kurang kerap.

Related  Kaedah pembiakan bilik peperomi: biji, keratan atau bahagian belukar

Pemangkasan dan pembentukan adenium

pembentukan dan pemangkasan adeniumUntuk membuat mahkota tebal, bercabang, penanam bunga menggunakan pembentukan dan pemangkasan adenium.

Sering kali ini hanya perlu, kerana dalam banyak tumbuhan pembangunan apikal dominan dan tidak membenarkan perkembangan pucuk-pucuk lain, kecuali yang tengah.

penyingkiran puncakMengeluarkan hujung menggerakkan tunas sisi tidur dan mencetuskan cawangan. Akibat pemangkasan itu di rumah pada adenium:

 • jumlah dedaunan meningkat;
 • lebih banyak tunas diletakkan;
 • mahkota ternyata dipenuhi, besar dan padat.

Biasanya, selepas pemangkasan, lebih daripada tiga tunas bangun, dan tebal batang potong, tebal pucuk di sepanjang tepi “hem”.

Adenium dipulihkan selepas pemangkasanJuga pemangkasan adenium di rumah digunakan untuk meremajakan tumbuh-tumbuhan dewasa, beberapa cabang yang melemah dengan usia. Ia dijalankan pada jarak dua tahun, memendekkan pucuk hingga 5-8 cm.

Pembentukan adenome caudex

pembentukan caudexAdenium adalah tumbuhan yang jarang berlaku yang membolehkan ahli florikultur membentuk bukan sahaja di atas tanah, tetapi juga bahagian bawah tanah. Pemangkasan dan pembentukan adenium caudex membolehkan pihak bunga untuk mengembangkan spesimen yang luar biasa.

Bunga ini sangat “setia” kepada semua manipulasi seseorang yang boleh mengikat akarnya, memotong sebahagian daripada mereka atau sepenuhnya mengeluarkan bahagian bawah tumbuhan untuk mengembangkan sistem akar baru bentuk tertentu.

Selalunya, berdasarkan adenium, bonsai terbentuk seperti pokok bakau. Untuk melakukan ini:

 • pilih benih dengan asas batang tebal;
 • akarnya dipotong di tapak penyempitan caudex;
 • batang yang terhasil sekali lagi berakar di dalam air atau campuran longgar perlit dan vermikulit.

adenomy yang berakarApabila tumbuhan menanam semula akarnya, ia dipindahkan ke periuk yang luas, ke tanah ringan untuk Adenium. Letakkan plat bulat plastik padat yang disediakan di bawah batang. Akarnya tersebar dan diperbaiki untuk memberikan bentuk yang dikehendaki. Kemudian akar ditaburi dengan tanah selama satu atau dua sentimeter.

penanaman peganganPenjagaan selepas pembentukan adenium caudex adalah air yang lebih kerap, biasanya sederhana dan pemeriksaan biasa kedudukan akar. Untuk ini, kilang itu dipindahkan dua kali setahun, menyebarkan rizom dan mengeluarkan yang tidak perlu.

Video mengenai peraturan penjagaan adenium