syngonyum dalam keadaan bilikSecara semula jadi, syngonium diedarkan melalui benih masak, serta vegetatif. Tetapi dalam budaya periuk tumbuhan tidak berbunga, dan pembiakan syngonium dalam keadaan bilik dilakukan dengan bantuan keratan.

Bagaimana untuk mendapatkan dengan betul dan keratan akar? Bilakah perlu untuk transplantasi, dan dengan apa kesulitan penanaman syngonium seorang penyelam amatur boleh datang?

Untuk mengembangkan syngonium, walaupun pemula boleh. Perabot ini bukan hanya salah satu hiasan hiasan yang paling cantik dan luntur, tetapi juga yang paling mudah untuk ditangani.

Pengeluaran semula syngonium oleh keratan

keratan syngonium pada rootingUntuk mendapatkan spesimen baru, ia cukup untuk merangsang apexes batang yang dipotong dari syngonium dewasa atau kepingan dari tengah mereka.

Perkara utama adalah bahawa pada setiap keratan harus ada sekurang-kurangnya satu simpulan dengan buah pinggang tidur di pangkuan. Apabila akar bentuk tunas kecoklatan di bawah simpulan, pucuknya terbakar dan menjadi titik pertumbuhan pucuk baru.

Sediakan dan akar bahan penanaman pada bila-bila masa sepanjang tahun, tetapi yang terbaik adalah untuk memotong pucuk pada musim bunga, apabila tempoh tumbuh-tumbuhan aktif bermula. Pertumbuhan musim sejuk lebih lemah daripada musim bunga dan musim panas, daun lebih kecil, dan internode lebih panjang, jadi untuk pembiakan syngonium dalam keadaan bilik, potongan stok yang muncul pada musim bunga diambil.

akar air syngoniumPerakaran syngonium adalah paling mudah di dalam air, di mana tablet karbon diaktifkan ditambah untuk mengelakkan reput. Di tempat asas-asas akar udara, selepas seminggu, rizom putih sebenar menjadi kelihatan. Apabila mereka membesar hingga 5-7 cm batang itu siap untuk dipindahkan ke tanah.

Pemangkasan membolehkan bukan sahaja melipatgandakan tumbuhan, tetapi juga untuk meningkatkan penampilan syngonium dewasa, yang mula cawangan di bawah titik pemotongan.

Jika dikehendaki, syngonium boleh berakar:

  • dalam campuran gambut-pasir dengan penambahan sphagnum tanah;
  • dalam pasir yang dibasuh kuman;
  • dalam vermiculite.

Related  Reproduksi geranium amatur dalam keadaan bilik

Dalam kes ini, anak benih mesti dimasukkan ke dalam rumah hijau atau ditutup dengan periuk dengan satu paket. Suhu optimum untuk pembentukan sistem akarnya sendiri adalah 22-26 ° C. Untuk mengelakkan pemeluwapan daripada menyebabkan reput, kilang perlu sentiasa berventilasi dan jangan lupa untuk mengekalkan kelembapan tanah.

Transposisi syngonium

menanam dalam satu periuk beberapa tumbuhanPot pertama untuk transplantasi syngonium tidak perlu besar. Satu setitik boleh mengambil bekas dengan diameter 7-9 cm, tetapi lebih baik untuk menanam syngonium pada beberapa tumbuhan. Dalam kes ini, topi hijau di atas periuk sangat subur dan hiasan.

Apabila memilih periuk untuk transplantasi, bekas plastik harus diutamakan, diameternya kira-kira sama dengan kedalaman. Di bahagian bawah harus menjadi lubang saliran untuk menguras kelembapan berlebihan.

Sebagai epifit benar, syngonium tidak memerlukan terlalu banyak tanah. Oleh itu, jika rumah itu sudah mempunyai spesimen dewasa, isyarat untuk transplantasinya adalah penampilan akar dari lubang saliran.

transplantasi ke dalam periuk yang lebih luasBergantung kepada syarat-syarat yang dicipta untuk tumbuhan, serta jenisnya, adalah perlu untuk memindahkan haiwan hijau ke periuk baru pada kekerapan 2-3 tahun. Tetapi salinan baru yang ditanam dari pemindahan Syngonium diperlukan setiap tahun. Masa terbaik untuk ini ialah musim bunga:

  1. Untuk mengelakkan kemunculan penyakit dan perosak syngonium, substrat longgar yang telah disediakan sebelum ini dibasmi kuman.
  2. Di bahagian bawah periuk mendirikan sokongan, yang ditaburi dengan saliran keramzit.
  3. Lapisan saliran ditutup dengan tanah lembap, di mana, dengan hati-hati mengedarkan akar, syngonium diletakkan. Jika tumbuhan besar tertakluk kepada pemindahan, tanah lama tidak dikeluarkan, tetapi rizom busuk dan rosak terputus dengan kemas.
  4. Jurang di antara dinding periuk dan tumbuhan dipenuhi dengan tanah, yang dipadatkan dengan lembut dan disiram.

Related  Ciri-ciri unik minyak jojoba dan cadangan penggunaannya

syngonium selepas pemindahanSelepas memindahkan syngonium, titik pertumbuhannya mesti berada di atas permukaan substrat.

Sebagai sokongan untuk bunga mengambil jawatan sedia dibuat atas dasar lumut diperkuat di sekitar tiub. Walau bagaimanapun, reka bentuk yang sama dipercayai boleh dibuat dengan tangan dari sekeping paip plastik dan bulat.

Untuk menanamnya mudah untuk naik, permukaan tiub dilincirkan dengan gam tahan kelembapan, di mana tali berserat luka seragam.

Kemungkinan kesukaran dalam mengembangkan syngonium

hasil kekurangan nutrisiKesenian yang tidak menonjol, sangat tenat dan tidak menuntut perhatian dari kedai bunga. Masalah “yang paling kerap” yang menyebabkan pendatang baru menjadi kekeliruan adalah penampilan pada plat daun titisan kecil air. Jangan risau. Jadi tumbuhan mengawal kelembapan, menghilangkan air yang berlebihan melalui daun.

Ia perlu berhati-hati dengan gejala lain. Contohnya, dalam udara yang terlalu kering, kurang pengairan atau suhu udara yang terlalu tinggi, syngonyum bertindak balas dengan mengeringkan tip daun.

Penindasan pertumbuhan, menguning dedaunan dan penurunan dalam saiznya menyebabkan kekurangan nutrisi di dalam tanah, serta kehadiran bunga di bawah sinar matahari langsung. Dalam kes yang kedua, daun bukan sahaja tumbuh lebih kecil, mereka pucat, kehilangan warna hiasan mereka.

Selepas tumbuhan itu dipindahkan ke keadaan yang selesa, jadual makan telah dinormalisasi atau syngonium telah dipindahkan, periuk lama “terlalu besar”, keadaan semakin baik.

akar syngonium yang busukLebih buruk lagi, jika kesukaran dalam mengembangkan sistem ini disebabkan oleh limpahan sistematik loji itu. Malangnya, reput pada batang, penampilan pada daun bintik kering kering adalah tanda-tanda menengah, yang didahului oleh akar reput. Dalam kes ini, bunga itu dipindahkan sebaik-baiknya, selepas mengeluarkan rizom yang rosak, dan bahagian-bahagian bahagiannya dirawat dengan serbuk dari kayu atau karbon aktif.

Related  Kaedah utama menanam gomfreny bunga “abadi”

Terutamanya terdedah kepada jangkitan putrefactive dan serangan serangga adalah syngonium muda, yang, apabila diterbitkan dalam keadaan bilik, segera mengambil akar di dalam tanah. Oleh itu, sangat penting untuk tidak membenarkan pembentukan kondensat di dalam rumah hijau dan menanam keratan hanya di substrat steril.

Perosak pada bunga, hama labah-labah, thrips dan mealybugs paling sering diserang. Sekiranya tumbuhan disimpan di musim panas di taman atau di balkoni, jangkitan dengan kudung dan aphids tidak diketepikan. Dari rumah hijau di mana tumbuhan itu sebelum dijual, kadang-kadang putih memasuki rumah. Untuk semua serangga ini, ada racun serangga yang berkesan dan ubat-ubatan rakyat yang mampu dimiliki, tetapi anda boleh mencapai kejayaan yang kekal hanya dengan penjagaan berterusan budaya dalaman yang indah.

Video mengenai syngonium