Benih GeigerSukar untuk percaya, tetapi ada tumbuh-tumbuhan hiasan-daun, kecerahan hijau yang dapat menghiasi bunga-bunga yang paling menakjubkan. Akan mengambil – geiger, menanam dan menjaga di kawasan terbuka, di belakang yang agak mudah dan berpatutan untuk penduduk musim panas di banyak wilayah di Rusia.

Huraian geicher untuk tanah terbuka

geiger pada bungaSemua spesies geochera yang ada di alam adalah dari benua Amerika. Di sini, tumbuh-tumbuhan dari keluarga Kamnelomsky, membenarkan asal-usulnya, menetap di kawasan pedalaman di pusat dan selatan AS dan beberapa bahagian di Mexico. Kebanyakan tumbuh-tumbuhan, yang dijinakkan oleh manusia, adalah tumbuhan daun dan daun yang terdedah. Menurut keterangannya, di Geicher lapangan terbuka, membentuk roset yang indah daun daun berdaun, bergantung pada musim, mengubah warna mereka, secara ajaib mengubah sudut taman yang diberikan kepadanya.

Penampilan dedaunan bergantung bukan sahaja pada musim ini, tetapi juga pada jenis geicher. Kerana daun dua atau tiga warna dengan dentate, tepi licin atau bergelombang, kawasan yang paling tidak dapat ditukar boleh diubah.

Kesan hiasan melengkapkan pembungaan sepanjang musim panas. Pembesaran yang paling terang pada pedang erect adalah geysers merah darah dengan warna corolla corolla kecil. Dalam spesies lain, bunga kebanyakannya berwarna putih atau berwarna merah jambu, dikumpulkan dalam hal berkembang yang jarang berlaku.

Bilakah menanam geiger di tanah terbuka? Apa yang anda perlu ketahui tentang sifat tumbuhan dan pilihannya?

Syarat-syarat untuk geyheers tumbuh di tanah terbuka

mulsa geyer belukarBiasanya untuk tumbuh-tumbuhan daun-daun yang gugur pilih tempat yang terang, di mana warna-warna cerah pada daun akan kelihatan paling menguntungkan. Bagaimanapun, Geiker mudah tumbuh di bawah mahkota pokok, dan di kawasan terbuka boleh dimakan dan akan memerlukan pengairan yang kerap. Oleh itu, adalah lebih baik baginya untuk mencari tapak dengan perlindungan yang mudah dari matahari tengah hari yang lebat, tetapi tidak dalam bayang-bayang tebal yang “menyeka” daun yang luar biasa dari daun, meninggalkan hanya latar belakang hijau.

Keperluan dalam pencahayaan yang mencukupi adalah sangat penting untuk dilakukan ketika menanam di tanah terbuka dan menjaga bentuk geyheroy bervariasi.

Walaupun penampilannya yang terang, abadi ini tidak bersahaja dan, dengan penjagaan yang betul, berkembang dengan baik di kawasan pinggir bandar. Dalam menanam geyher sering tetangga dengan tuan rumah, tanaman konifer, tumbuh-tumbuhan penutup tanah berumput dan pokok renek, serta spesies berbunga tinggi.

Apabila menanam dan meninggalkan di tanah terbuka terbuka geichers tidak terdedah kepada komposisi dan status pemakanan tanah, tetapi mereka tidak bertolak ansur:

  • keasidan tanah yang berlebihan;
  • kepadatan tinggi tanah di tapak;
  • genangan tanah, cair dan air hujan.

Pada substrat longgar yang mengekalkan jumlah kelembapan yang sederhana, tumbuh-tumbuhan terutamanya subur.

Masa untuk menanam geyhery di tanah terbuka

Geiger dari benih dalam periukSecara semula jadi, geyser dibiakkan oleh biji dan vegetatif dengan pertumbuhan roset berdaun. Lebih baik menggunakan kaedah kedua di taman.

Malangnya, benih yang dikumpulkan dari varieti taman tidak mengekalkan ciri-ciri varietal tumbuhan, dan tumbuh-tumbuhan tumbuh dari mereka, yang berdekatan dengan tumbuhan liar.

Adalah lebih mudah untuk mendapatkan seekor teh dari varieti yang dikehendaki – penggunaan benih, tumbuh dan benih pengeluar terbukti atau pembahagian rosette dewasa.

Benih disemai pada awal musim bunga dalam bekas. Dalam keadaan rumah hijau, pucuk pertama muncul selepas 4-6 minggu. Apabila daun sebenar dibuka pada pucuk, kilang itu dipindahkan ke tanah terbuka. Memandangkan pertumbuhan masa hadapan, soket ditanam pada jarak 20 cm dari satu sama lain.

Pada bulan Mei atau awal musim gugur, besar, lebih kerap 3-4 musim panas rosettes duduk geyhery, yang hilang kekompalan dan runtuh. Ini bermakna di dekat pokok utama terdapat kanak-kanak, dan sudah tiba masanya untuk memisahkannya.

Menanam geiger abadi di tanah terbuka dan menjaga tumbuh-tumbuhan

mendarat di lapangan terbukaKepada tanaman baru lebih “berbulu”, pada setiap delenka tinggal 2-3 roset dengan rizom mereka sendiri. Jika bahan penanaman tidak mempunyai akar untuk sebab tertentu, ia tidak boleh dibuang. Keratan dengan beberapa daun dan sekeping batang boleh diasaskan, dirawat dengan perangsang dan ditanam dalam campuran berpasir-gambut. Di dalam rumah hijau yang berlorek, akar dibentuk dalam 3-4 minggu.

Jika keratan diterima pada bulan Mei atau Jun, masa penanaman geyhery di tanah terbuka jatuh pada pertengahan atau separuh kedua musim panas. Tanah di bawah tumbuh-tumbuhan semacam itu semata-mata mulut, dan benih itu sendiri dilindungi dari matahari yang cerah.

Di atas keratan dan bahagian besar, tempat dipotong dibakar dengan arang yang dihancurkan. Lubang pendaratan untuk Geiger harus mempunyai kedalaman sekurang-kurangnya 30 cm dan diameter yang sama. Apabila budaya ini digunakan sebagai jalan pintas, jarak antara semak biasanya 25-35 cm.

penanaman dan penyiraman geyerSelepas penanaman, tumbuh-tumbuhan disiram, dan tanah di bawahnya ditaburi dengan gambut, dengan habuk habuk atau rumput yang dicincang.

Penjagaan geyhera selepas ditanam di tanah terbuka

geiger yang pelbagai di tamanTumbuh-tumbuhan ini adalah hygrophilous. Oleh itu, penjagaan asas untuk Geiger selepas menanam di lapangan terbuka termasuk:

  • menyiram biasa, mencegah pengeringan tanah;
  • melonggarkan permukaan tanah di bawah semak dan dekatnya;
  • Rumpai merebus;
  • berpakaian atas, yang bermula dari tahun kedua kehidupan dan dilakukan dengan bantuan cara yang kompleks untuk tanaman hias-daun.

Dalam musim panas, geichers air 3-5 kali seminggu. Dalam panas dan tanpa hujan, lebih baik untuk melembabkan tanah setiap hari pada waktu pagi atau selepas matahari terbenam.

Kepada daun geyhery tidak ada kesan luka bakar, penyiraman boleh disimpan sedekat mungkin dengan tanah.

Semua tumbuh-tumbuhan genus ini berbunga, tetapi tidak semestinya bunga-bunga geikher itu terlalu menarik. Jika mereka mengganggu persepsi kebun bunga, atau selepas menelan, peduncle dikeluarkan, memotong di bawah pangkalan. Untuk semak musim sejuk pergi dengan daun. Untuk musim bunga asas soket tidak terjejas oleh prel, lebih baik untuk menutupi mereka dengan lapnik longgar, cawangan oak, nonwovens dan mulsa.

Semua Menarik Mengenai Geychers – video