Menanam nanas dalam periukSecara semula jadi, atau bukannya perladangan, di mana hari ini anda boleh memenuhi kultur nanas, tumbuh-tumbuhan nanas boleh membesar hingga satu setengah meter. Ini adalah tumbuh-tumbuhan herba yang kuat, memperoleh kekuatan selama 1-1,5 tahun, membentuk dan memberi peluang untuk matang tanaman berair yang besar, disukai oleh banyak buah-buahan.

Ia adalah mungkin dan di rumah untuk memperoleh nanas sendiri:

  • memperoleh di kedai bunga khusus salah satu tanaman hiasan kecil, sering ditawarkan dengan buah kecil di bahagian atas pukulan;
  • secara bebas menanam budaya, menggunakan roset puncak dari nanas yang dibeli yang dibeli.

Kaedah pertama perlu diiktiraf sebagai lebih mahal, tetapi juga yang paling mudah, kerana kaedah rooting dan nanas semakin berkembang dari keratan hijau di rumah adalah proses yang melibatkan beberapa kesulitan dan cukup panjang.

Nanas kecil berkembangNamun begitu, terdapat banyak peminat yang mengerjakan kerja ini dan bukan hanya menerima tanaman nanas yang luar biasa, nanas, tetapi juga mencapai bunga dan pematangan buah. Pilihan manakah yang boleh dipilih?

Nanas: tumbuhan dalaman dari bahagian atas buah

Jika anda memutuskan untuk menanam nanas sendiri, adalah penting untuk mencari buah yang paling segar di kedai dengan roset kuat hijau, yang tidak memecahkan titik pertumbuhan.

Bahagian atas buah hijau digunakan untuk menanam nanas baruPada kesinambungan janin yang baik, tidak ada tanda-tanda acuan, reput, tanda pembekuan dan pengaruh lain yang mempengaruhi daya maju tanaman. Di rumah dengan nanas, meraih beberapa sentimeter buah, memotong hujungnya. Untuk mencegah keretakan keratan selama rooting, mayat daging dan kulit dicabut dari soket daun, dan daun kering dikeluarkan. Jika nanas masak, soket apikal boleh dibungkus, rapat dengan satu tangan oviposisi, dan yang lainnya – tangkai.

Meremukkan tuft di tanahNanas akar di rumah, seperti dalam gambar, anda boleh dalam substrat cahaya, longgar yang terdiri daripada campuran gambut, perlit, pasir dan arang cincang, atau di dalam air. Dan dalam hal itu, dan dalam hal lain, sebatang tangkai terlebih dahulu:

  • pengeringan;
  • dirawat dengan stimulan untuk perakaran;
  • taburkan dengan arang hancur.

Untuk mengekalkan kelembapan, bekas dengan soket apeks dilindungi dengan satu paket atau diletakkan di dalam rumah hijau, di mana tumbuhan masa depan mestilah sebelum penampilan akar pertama.

Akar pertama munculSistem akar nanas, sama ada ia merupakan tanaman sayuran atau budaya buah varietas, tidak terlalu kuat. Ia berkembang cukup dekat di bawah permukaan tanah, jadi tunggu sehingga bundle akar kusut muncul di tangki air. Untuk menyesuaikan diri dengan lebih mudah, lebih baik menanam roset daun dengan akar sehingga 2-4 sentimeter secara mendalam.

Sebagai substrat untuk menanam bunga rumah atau nanas dari potongan hijau, campuran tanah taman, gambut, pasir dan perlit.

Komponen bercampur dalam perkadaran yang sama, dan sebagai structurant dan disinfektan di dalam tanah menambah sehingga 5% daripada jumlah arang hancur.

Keadaan untuk pertumbuhan nanas di rumah

Hasil daripada penjagaan jangka panjang pemilikSebuah periuk untuk nanas yang tumbuh di rumah luas, tetapi tidak dalam. Di bahagian bawah semestinya memberikan lapisan saliran, dan tanaman di kedalaman penanaman hanya beberapa sentimeter. Adalah penting bahawa sehingga rooting penuh nanas tetap tidak bergerak. Oleh itu, penyiramannya memerlukan perhatian yang melampau.

Permaidani terakhir kilang nenas bilik ditunjukkan oleh kemunculan dari pusat roset daun muda yang terang muda. Dedaunan lama mula kering dan mati.

Sekiranya tidak terdapat tanda-tanda pembaharuan dalam tempoh dua bulan dari saat penanaman, ini menandakan kemusnahan asas keratan atau kerosakan pada titik pertumbuhan. Tumpukan seperti ini perlu dikeluarkan, dan rooting sudah ada dengan cawangan baru.

Sehingga tanah dan dedaunan lama tidak menjadi tempat tumpuan mikroorganisma dan perosak yang merosakkan, daun usang secara kerap dikeluarkan.

Untuk menyiram tumbuh-tumbuhan berhampiran nenas bilik meningkat keperluan. Untuk melembapkan tanah yang digunakan untuk menyimpan air suam, tidak sejuk daripada udara. Satu budaya yang suka tumbuh di dalam tanah dengan tindak balas asid boleh menambahkan sedikit asid sitrik kepada air pengairan. Penyiraman dilakukan sekali seminggu, memastikan bahawa tanah tidak kering antara prosedur, tetapi tidak mengumpul kelembapan berlebihan.

Tuangkan nanas dari atas ke dalam daun rosetNanas boleh disiram sehingga air masuk ke dalam outlet. Struktur tumbuhan adalah sedemikian rupa sehingga kelembapan yang terkumpul pada daun semestinya meluncur ke pangkal batang dan menjadi akar. Perkara utama adalah bahawa pada masa yang sama tanah tidak terlalu lembap, dan udara tidak sejuk di bawah 23 ° C.

Suhu optimum untuk kandungan seperti houseplant sebagai nanas ialah 23-30 ° C Hanya untuk tempoh istirahat, bertahan dari musim luruh hingga musim bunga, adalah dibenarkan untuk mengurangkan suhu kepada 18 ° C. Latar belakang suhu yang lebih tinggi menyebabkan tumbuhan itu menghentikan pertumbuhan, dan nanas berbunga dapat melenyapkan hal berkembang.

Tempat terbaik dalam apartmen untuk nanas houseplant – ia selatan, barat atau timur tetingkap di mana periuk dengan bunga perlu dilindungi daripada cahaya matahari langsung, draf dan layu tindakan peralatan pemanasan.

Untuk pembangunan yang baik, anda memerlukan tempat terang yang luasSeperti yang anda berkembang, seperti dalam gambar, nanas di rumah perlu mencari tempat yang luas bercahaya. Dan jika perlu, kilang itu dilengkapi dengan lampu belakang, yang menyediakan tempoh masa cahaya sekitar 12-15 jam. Dengan bermulanya tempoh rehat dan penyejukan udara, penyiraman agak berkurang, tetapi pencahayaan tidak boleh menjadi lebih kecil.

Menanam nanas sebagai tumbuhan dalaman, anda perlu tahu bahawa budaya itu adalah saka, pada tahun pertama membentuk saluran keluar daun, dan pada yang kedua siap untuk berbunga.

Pada musim panas, nanas berguna untuk ditanam di taman atau di balkoni yang hangat, angin. Dan setahun kemudian, pada musim bunga tumbuhan dipindahkan ke dalam periuk diameter yang lebih besar. Dan lakukan yang terbaik, hanya dengan memindahkan satu benjolan tanah ke bekas baru dan tuangkan pada sisi dan atas campuran tanah baru.

Penampilan janin hanya mungkin dalam tahun kedua kehidupan tumbuhanKaedah ini akan memberi nanas sebagai rangsangan untuk pembangunan selanjutnya. Tetapi ini tidak mencukupi untuk membuat rasa nanas berasa selesa. Oleh itu, budaya bilik dari musim bunga hingga musim luruh mesti diberi makan dengan produk kompleks cecair, dan dalam tempoh yang panas, pengairan mahkota digunakan.

Butiran tentang mewujudkan keadaan untuk tumbuhan dan mengenai penjagaan yang diperlukan akan memberitahu video tentang nanas di rumah.

Perosak dan penyakit kilang nanas bilik

Loves mites laba nanas dan mealybugsDi dalam apartmen, nanas menanti bahaya perosak dan penyakit, yang sering disebabkan oleh penebangan air tumbuhan atau tidak mematuhi rejim suhu.

Dan perosak nanas, seperti bunga bilik, “tidak peduli” mealybugs dan hama labah-labah.

Sekiranya tanah sebelum penanaman tidak mengalami pensterilan yang menyeluruh, sistem akar dan batang tumbuhan mungkin mengalami nematod. Pada tumbuhan domestik, dipindahkan ke musim panas di taman, anda boleh melihat aphids dan scabbards. Serangga boleh dirawat dengan merawat bahagian hijau dengan air sabun dan menggunakan racun serangga.

Jika nanas berputar batang, akar atau bahagian tengah roset, maka jangan lakukan tanpa racun kulat dan keluarkan bahagian tumbuhan yang terjejas. Titik pertumbuhan yang merosakkan dalam kilang nanas tertutup adalah sebab penggantungan pembangunan. Tetapi menghilangkan bunga terlalu awal! Spesimen yang paling banyak didapatkan dalam kepak daun dan di pangkal roset membentuk anak pucuk sisi.

Bagaimana untuk membuat mekar nanas bilik?

Loves mites laba nanas dan mealybugsSelalunya apabila tumbuh nanas di rumah, tumbuhan tidak tergesa-gesa untuk berbunga. Untuk mencetuskan budaya mengenai pembentukan labu-labu, perlu menggunakan teknik yang digunakan pada ladang.

tumbuh-tumbuhan dewasa di awal musim bunga beberapa kali dirawat dengan asetilena diperolehi daripada kalsium karbida dan air, atau kabut yang biasa, yang dalam sebulan atau setengah seharusnya membawa kepada kemunculan roset perbungaan bulat.

Yang terdiri daripada bunga padat ditanam di telinga batang mencapai panjang 7-15 cm. Bilangan bunga nanas dalaman boleh mencecah puluhan, setiap yang mempunyai perianth kehijauan atau magenta dan magenta atau ungu Corolla. Corolla dibuka secara beransur-ansur, bermula dengan asas seperti hal berkembang seperti kon. Akibatnya, mekar berlangsung kira-kira sebulan, dan kemudian mula berkembang ovari, cepat bergabung menjadi satu, batang berair.

Mengukus nanas boleh bertahan sehingga enam bulan. Tempoh ini bergantung kepada pelbagai tanaman dan spesies tumbuhan.

Buah-buahan miniatur bilik nenasUntuk memudahkan penjagaan tumbuhan, lebih baik untuk memilih, seperti dalam gambar, nanas, di rumah, membentuk buah-buahan manis hiasan atau yang boleh dimakan kecil.

Apabila masak buah-buahan yang dipotong, tumbuhan kehilangan titik pertumbuhan, jadi ia adalah di ladang industri, ia adalah lebih baik untuk menaik taraf, mendarat bukan tempat satu pucuk pasukannya berakar umbi telah muncul di kilang ibu semasa pertumbuhan. Langkah ini adalah perlu bagi tumbuh-tumbuhan diperolehi daripada roset apikal, dan kedai-dibeli houseplants nanas.

Cara menanam nanas di rumah – video