Adenium tumbuh dari biji benihAdenoma spektakuler dengan batang tebal yang bertebalan, daun kecil daun dan bunga hamburan yang mewah menjadi lebih popular dengan penanam amatur. Untuk semua eksotik untuk menanam adenium dari biji di rumah, ternyata, ia agak mudah dan juga pemula boleh lakukan.

Biji coklat terang, sama dengan tiub kecil, secara literal dibuka dalam tiga hari, mendedahkan tumbuhan kecil tetapi sudah agak lembab ke dunia. Terima kasih kepada percambahan cepat dan pertumbuhan aktif adenium boleh disyorkan dengan selamat kepada tukang kebun rumah yang paling tidak sabar.

Dengan kesederhanaan yang jelas dan kegembiraan yang cukup difahami dari jenis pucuk pertama, jangan lupa bahawa Adenium berasal dari Afrika, dan dalam persekitaran bilik, pendekatan khusus diperlukan untuk pucuknya.

Bagaimana cara menanam adenium dari benih, dengan betul menyusun penanaman, percambahan dan penjagaan bibit?

Syarat dan penyediaan benih untuk menyemai adenium

tumbuh pada suhu tinggi dan kelembapanAdenium adalah tumbuh-tumbuhan penyayang yang panas, oleh itu untuk percambahan mereka suhu yang dibangkitkan dan kelembapan udara diperlukan.

Pakar berpengalaman dalam budaya bilik ini dinasihatkan untuk mengekalkan suhu kira-kira 30-35 ° C. Dalam kes ini, biji dengan cepat dan harmoni.

Sekiranya udara menyejuk ke 28-29 ° C dan lebih rendah, peratusan percambahan berkurangan, di dalam benih yang sudah pun timbul membusuk sistem akar tender mungkin.

Prasyarat kedua untuk adenomas yang semakin meningkat dari benih adalah tanah yang dipilih dengan betul, yang akan memberikan akses penuh kepada akar kelembapan dan oksigen. Dalam kes ini, substrat tidak boleh mengandungi kulat dan perosak patogen.

Sebelum menyemai benih adenium kadang-kadang dinasihatkan supaya rendam dalam air suam. Walau bagaimanapun, terdapat penentang kaedah ini yang percaya bahawa kelembapan menimbulkan perkembangan reput pada anak benih. Tetapi sebenarnya ia secara serentak mengaktifkan perkembangan embrio.

Related  Cara memindahkan dan menyebarkan asparagus rumah

kuman mudaApa yang perlu dilakukan, memutuskan bunga itu sendiri. Tetapi jika anda menggunakan bukan sahaja air, tetapi fungisida dan perangsang pertumbuhan, anda boleh menyingkirkan masalah seperti adenomas yang semakin meningkat, seperti dalam gambar di atas, kecacatan dalam pembangunan sistem akar sebelum menanam.

Rawatan yang ditanam akan membantu meneutralkan spora kulat yang diselesaikan di permukaan benih dan menyokong pertumbuhan bunga dalaman yang akan datang.

percambahan biji adenomaUntuk melakukan ini, benih dibenamkan dalam larutan merah jambu kalium permanganat selama setengah jam atau dirawat dengan racun kulat yang kompleks, sebagai contoh, phytosporin selamat dan tumbuhan yang selamat. Selepas itu, selama beberapa jam, bahan penanaman diturunkan menjadi penyelesaian hormon pertumbuhan.

Penyediaan tanah untuk meningkatkan adenium dari biji benih

kuman memerlukan buku asas yang telitiSubstrat terbaik untuk adenium mudah telap untuk kelembapan dan udara. Mereka berstruktur dengan baik dan tidak kek selepas penyiraman beberapa. Tanah yang padat menghalang pertumbuhan tumbuhan, menyumbang kepada pengumpulan kelembapan berlebihan. Oleh itu, semasa persediaan untuk menyemai, anda perlu berhati-hati mendekati pilihan campuran yang sesuai.

Hari ini, penanam bunga rela menggunakan tanah siap sedia yang berbeza:

 • pelantikan;
 • keasidan;
 • bekalan nutrien;
 • satu set komponen asas dan tambahan.

tanah priming khasDi rumah, biji adenium adalah mudah untuk menggunakan substrat berasaskan gambut atau serat kelapa, tetapi untuk memudahkan dan membosankan, berguna untuk melonggarkan mereka.

Campuran untuk penanaman adenium hanya terdiri daripada separuh tanah untuk succulents atau tanah sejagat. Bahagian kedua adalah serbuk penaik, yang boleh diambil sebagai:

 • perlite atau vermiculite;
 • pasir sungai yang besar;
 • arang hancur;
 • pecahan tanah liat yang terkecil;
 • bola polistirena, yang boleh didapati dengan meregangkan serpihan pembungkusan dari peralatan rumah tangga.

Kapasiti penanaman benih adenium boleh jadi apa-apa. Perkara utama adalah bahawa di bahagian bawahnya ada banyak lubang saliran, dengan bebas melepasi kelembapan berlebihan.

Adenium bercambah di tablet gambutDengan mudah, jika bekas mempunyai tudung, maka ia menjadi rumah hijau kecil pada masa adenoma yang semakin meningkat di rumah. Di bahagian bawah diletakkan lapisan saliran dari tanah liat yang diperluas, serpihan arang batu, buih atau batu bata. Lebih tuangkan substrat, yang agak lembap. Sekarang giliran benih.

Related  Apa yang anda perlu tahu tentang pemindahan, pembiakan dan pemangkasan

Penanaman benih benih adenium di rumah

Memandangkan anak benih Adenium cukup besar dan ketara, penjual bunga boleh memilih antara penyemaian kumpulan dalam satu bekas atau menggunakan periuk kecil di bawah setiap tumbuh-tumbuhan.

Bagaimana dengan betul menanam adenium? Kedua-dua pilihan mempunyai kelebihan dan kelemahan masing-masing.

Penanaman Adenium oleh penanaman tunggalPenanaman tunggal membolehkan menjimatkan masa untuk anak benih pemindahan, membolehkan tumbuh-tumbuhan secara aktif tumbuh akar dan menerangi dengan lebih baik. Tetapi pada masa yang sama untuk jisim cawan atau sel untuk anak benih, sering digunakan untuk menanam benih adenoma di rumah, anda memerlukan banyak ruang pada kedua jendela dan di bawah lampu pencahayaan.

pembenihan dalam bekas biasaMenyemai dalam bekas biasa, sebaliknya, menjimatkan ruang, tetapi dengan pertumbuhan yang tidak seimbang beberapa tanaman muda yang kuat akan mula menyeret menunggu mereka untuk mengejar kecambah yang lebih lemah. Di samping itu, adenium tersebut memerlukan transplantasi, jika tidak, kerapuhan akan membawa kepada penurunan pesat haiwan peliharaan hijau. Biasanya, transplantasi pada pasu sendiri dilakukan 2-3 bulan selepas menyemai.

Agar tidak sengaja mengisi pucuk dalam bekas individu, lebih baik memilih bekas kelantangan minimum, menggunakan sel pembenihan dengan lubang saliran, periuk gambut atau tablet.

menyemai benih dalam periuk kecilApabila menyemai benih adenium tersebar rata pada jarak tidak kurang daripada 3 cm dari satu sama lain, dan kemudian ditaburi dengan lapisan substrat dengan ketebalan 5 hingga 10 mm. Dalam bentuk ini, bekas diletakkan di dalam rumah hijau. Penjagaan lanjut adalah:

 • dalam mengekalkan suhu dan kelembapan udara yang agak tinggi;
 • dalam pengairan biasa permukaan tanah dengan bantuan pengabut atau dalam penyiraman yang kemas di palet.

Untuk mengekalkan haba yang stabil untuk biji adenium, di rumah anda boleh menggunakan pemanasan bawah dengan menggunakan pad pemanasan yang dilindungi kelembapan, pengering kasut dan cara lain yang telah diubahsuai.

Related  Fakta asal dan menarik mengenai asparagus

pemindahan anak benihSetiap hari rumah hijau, di mana benih kekal selama kira-kira sebulan, berventilasi. Selepas kemunculan pucuk massa adenium muda dipindahkan ke tempat yang cerah, meninggalkan pemanasan selama 7-10 hari lagi. Tanaman yang kuat ditanam.

Oleh kerana mungkin untuk menanam adenoma benih dari tahun ke tahun, anak benih musim sejuk memerlukan pencahayaan wajib, yang paling mudah diberikan dengan bantuan phytolamp khusus. Penjagaan lanjut untuk tumbuh-tumbuhan dalaman tidak berbeza dengan apa yang diterima orang dewasa.

Bagaimana cara menanam adenium dari benih – video