Croton di nurseriCatchy berlainan warna Crotone atau lebih betul untuk memanggil tumbuhan ini adalah dalam koleksi bilik codiaeum penanam bunga di timur India, dari negara-negara lain Asia Tenggara, serta Amerika dan Australia. Peminat tumbuhan eksotik terang, memutuskan untuk “menjinakkan” Croton, apabila meninggalkan rumah untuk budaya ini perlu mengambil kira tabiat dan pilihan itu.

Di alam liar, spesies croton yang sedia ada boleh tumbuh hingga ketinggian 3-4 meter. Varieti dalaman adalah tanaman hibrid. Mereka tidak begitu tinggi, tetapi mereka kagum dengan pelbagai bentuk dan warna daun padat, padat berkembang di batang tegak.

Bergantung pada kepelbagaian, plat daun boleh memanjang, eliptik, tiga jari atau mempunyai bentuk lain. Terdapat tumbuh-tumbuhan hiasan dengan dedaunan yang mengerikan dan bergelora. Pewarna daun croton tidak kurang beragam. Di sini, dengan cara yang luar biasa, semua warna hijau, kuning, merah jambu dan ungu, burgundy dan coklat digabungkan. Pada daun bertaburan besar dan kecil, tikar dan perceraian.

Croton inflorescenceIa adalah keindahan dedaunan, dan bukannya hal berkembang yang membangkitkan semangat kebudayaan yang menarik perhatian kepada coda.

Perawatan untuk croton bertujuan untuk membuat kilang itu berasa baik, dan daunnya untuk masa yang lama kekal padat, berair dan berwarna-warni.

Bagaimana untuk menjaga croton di rumah? Apakah syarat-syarat pertumbuhan yang diperlukan untuk orang ini dari kawasan tropika yang subur?

Ciri-ciri penyelenggaraan dan penjagaan kroton

Seperti tumbuhan hiasan dan daun lain dari kawasan tropika, crotonas yang ditanam di kawasan tertutup berubah menjadi haiwan peliharaan yang sangat menuntut dan menentu. Walaupun dengan penjagaan yang betul untuk croton di rumah, tumbuhan ini:

  • lama menyesuaikan diri selepas pembelian atau pemindahan;
  • Apabila menukar musim perlu mengekalkan kelembapan dan suhu tertentu.

Related  Kami makan nanas di rumah bukan sahaja pada cuti

Variegated CrotonSpesies yang beraneka ragam merasakan dengan baik dengan hari cahaya yang panjang dan cukup terang tetapi tidak terik matahari. Dalam keadaan seperti itu, croton di rumah adalah sihat dan cantik, daunnya mengekalkan corak dan kecerahan yang wujud dalam varieti tersebut.

Supaya sinar matahari tidak membahayakan tumbuhan, croton adalah lebih baik untuk mencari tempat di tingkap timur atau barat, di loggia selatan yang dalam. Jika tempat itu hanya di tingkap selatan, anda perlu menyediakan teduhan. Di sebelah utara, croton akan secara aktif tumbuh dan mengekalkan kesan hiasannya hanya jika terdapat pencahayaan buatan.

Pilihan peletakan croton di rumah tidak terhad kepada penjagaannya. Untuk croton adalah penting untuk mempunyai haba dan untuk memerhatikan turun naik suhu bermusim.

Pada musim panas, kilang itu tidak terasa buruk pada suhu bilik biasa. Budaya Potter boleh dan bahkan perlu dilakukan di balkoni, di taman atau di beranda tertutup dari angin. Perkara utama ialah jika cuaca bertambah buruk atau pada waktu malam, termometer tidak turun di bawah 13-14 ° C.

Croton lebih baik untuk berkembang di dalam bilik yang terangPada musim sejuk, penjagaan krim, seperti dalam gambar, di rumah mengandaikan penyelenggaraan pada 18-20 ° C di dalam bilik yang terang tanpa draf dan kekeringan yang berlebihan di udara.

Jika udara disejukkan ke 14 ° C atau di bawah, atau pada suhu melebihi 20 ° C tumbuhan mengalami kekurangan pencahayaan, Croton semestinya akan mempunyai pemanjangan pucuk, layu dan kehilangan daun yang lebih rendah.

Kelembapan optimum udara bilik untuk croton tidak kurang daripada 45%. Kekeringan yang berlebihan di atmosfer membuat penanam secara intensif menjaga bunga dari croton, dalam foto, untuk mengelakkan kehilangan dedaunan dan juga kematian tumbuhan. Pertama sekali, bahaya seperti ini dikaitkan dengan pemanasan musim sejuk yang berfungsi.

Related  Belajar untuk memindahkan cacti secara bebas di rumah

Dengan kekeringan udara yang berlebihan, dedaunan Croton kehilangan kualiti hiasannyaMemudahkan kehidupan seseorang dari kawasan tropika dengan menggunakan humidifier domestik dan secara berkala memercikkan croton dengan air suam hangat. Pancuran tidak menjejaskan tanah:

  • meningkatkan kelembapan udara berhampiran bunga;
  • membantu menubuhkan proses pertukaran;
  • meningkatkan penampilan tumbuhan.

Pada musim bunga atau musim panas, penyemburan kerap tidak diperlukan. Sebagai sebahagian daripada penjagaan biasa Croton hanya perlahan-lahan lap dengan serbet lembap.

Bagaimana untuk menjaga croton di rumah?

Kroton rumah yang tumbuhDengan permulaan musim bunga dan sehingga musim gugur, croton tidak harus kekal dalam keadaan kekurangan kelembapan. Sepanjang tempoh ini, menjaga bunga croton, seperti dalam foto, termasuk penyiraman yang banyak, yang dilakukan apabila permukaan tanah kering.

Pada musim sejuk, aktiviti tumbuhan berkurangan, seperti keperluan untuk kelembapan dan pemakanan. Oleh itu, dan penyiraman croton kurang dan kurang. Selepas pengeringan lapisan atas tanah, anda boleh menunggu beberapa hari lagi dan hanya kemudian melembapkan substrat. Biasanya, dedaun motley menandakan kelangkaan kelembapan, ia kehilangan turgor dan kelihatan ketuat.

Tanaman croton dewasa dipindahkan setiap 2-4 tahunVesta, dengan penyiraman pada musim panas, croton menerima bungkusan atas yang kompleks termasuk makro dan microelement asas. Bubur budaya hiasan setiap 2 minggu. Dan prosedur ini dihentikan pada musim sejuk.

Bagaimana untuk menjaga bunga croton itu, dalam foto itu, jika tumbuhan itu telah sepenuhnya menduduki jumlah periuk dan enggan memberikan pucuk baru? Jelas, dalam keadaan ini, anda tidak boleh melakukan tanpa pemindahan.

Walaupun tanaman hiasan tidak terlalu peminat prosedur ini, tetapi ia perlu dilakukan untuk Croton muda setiap 1-2 tahun, dan bagi spesimen dewasa pada selang 2-4 tahun bergantung kepada kadar pertumbuhan belukar.

Apabila keperluan akut untuk pemindahan bertanya, tetapi permukaan tanah itu ditutup dengan garam atau terlalu dipadatkan, lapisan atas telah dibuang dengan berhati-hati dan lebih baik, tanpa mengganggu akar, diisi semula substrat nutrien segar.

Sebagai campuran tanah, anda boleh menggunakan buku asas siap sedia untuk tanaman hiasan besar atau untuk benih taman. Sebelum menanam, substrat dikukus atau disterilkan sebaliknya, kemudian claydite kecil dan arang cincang ditambahkan kepadanya.

Related  Penjagaan dan pembiakan gloxinia di rumah

Untuk penanaman kroton pilih periuk kecilUntuk memudahkan penjagaan kroton di rumah, periuk untuk budaya dipilih bersaiz sederhana dengan lubang saliran mandatori untuk mengeringkan kelembapan berlebihan.

Menarik tentang croton, penjagaan tumbuhan dan pembiakan – video