Bunga Alocasia berbauMaksud kewujudan spesies mana-mana spesies dilampirkan dalam kesinambungan genus. Alocasia dalam keadaan semulajadi boleh menghasilkan semula dengan semua kaedah yang ada – vegetatif, keturunan dari akar, benih. Ia mungkin untuk memindahkan dan menakluk wilayah baru hanya dengan pembiakan benih. Oleh itu, bunga alokacia dalam alam adalah proses fisiologi biasa. Di rumah, menghampiri melampau, tidak mungkin selalu berbunga. Semuanya lebih menyenangkan untuk mencapai ketinggian dalam penjagaan burung pipit.

Memulihkan alocasia di rumah

Alocasia berbunga di rumahPeminat penanam bunga menambah taman bunga rumah mereka dengan alocasia untuk daun hiasan, semak besar. Setelah mencapai usia dewasa, dalam keadaan baik penyelenggaraan, bunga dalam ruangan akan diberikan dengan tangkai bunga yang dikeluarkan. Tetapi daun lebih banyak hiasan daripada tongkol, memancarkan aroma yang tidak semua orang dapat bertahan tanpa sakit kepala.

Memberi daya untuk berbunga, dan kemudian untuk masak benih, jika terdapat pendebungaan, bunga alocacia kehilangan dekoratifnya. Mula jatuh daun, terdapat batang kering dengan rimpang. Mungkin, selepas masa yang lama selepas pembiakan, tumbuhan akan pulih jika seorang pemborong bunga yang cekap membawanya ke tempat yang sejuk untuk berehat selama beberapa bulan.

Selepas berbunga, tumbuhan memerlukan rehat di tempat yang terpencilPerkembangan alocasia di rumah lebih kerap berlaku jika pameran dibina untuknya, di mana iklim tropika lembap ditiru. Di apartmen suasana sedemikian tidak mustahil. Sesetengah jenis tumbuh-tumbuhan daun hiasan kadang-kadang membuang telinga, yang lain tidak berbunga.

Struktur bunga alocacia

Bunga alokacia yang lembut yang panjang-lobedTumbuh-tumbuhan berbunga yang telah mencapai usia 5-7 tahun. Dalam kes bunga dengan daun jatuh, tangkai bunga muncul serentak dengan daun muda. Risalah daun itu lebih panjang daripada pedicel. Perapian itu rapat rapat di dalam kepompong bunga berkembang, secara beransur-ansur membebaskan ruang untuk penampilannya. Tudung menyebar saat bunga itu terbuka, tetapi jatuh hanya dengan pematangan benih.

Tongkat adalah inflorescence kecil pada kaki pendek, mereka dilampirkan ke badan. Tongkol dibahagikan kepada zon wanita dan lelaki. Lebih dekat ke tanah, bahagian tebal adalah feminin. Zon lelaki adalah bahagian atas silinder.

Benih alocasia berbau busukBunga monoecious. Lelaki terdiri daripada stamen yang ditiup dalam sinarria pyramidal terbalik. Di stigma bunga betina pendek dengan 3-4 lobus. Selepas pendebungaan di telinga, beberapa buah beri berwarna ruby ​​atau oren dibentuk, masing-masing membawa beberapa biji.

Penjagaan yang betul dari bunga alocasia membolehkan tumbuhan berkembang tanpa kekurangan kerana berbunga. Lebih-lebih lagi, benih tidak menghantar semua sifat belukar ibu. Bunga akan menjadi pendek, dan aroma amatur. Spike bunga boleh dialihkan dengan berhati-hati. Jika tiba masanya untuk mekar alocasia, bunga bercambah muncul, anda harus memutuskan sendiri apa yang terbaik, keindahan tumbuhan yang matang atau berbunga dengan akibatnya.

Trik untuk penjagaan Alocasia

Terdapat pucuk alocacia baruKebangkitan usaha penjual bunga untuk menjaga tumbuhan domestik adalah bunga mereka. Oleh itu, untuk mencapai berbunga walaupun haiwan hias dengan daun besar selalu menjadi tugas untuk tuan. Di banyak forum penanam bunga, banyak nasihat dan pemilik bertuah menunjukkan gambar bunga alocacia. Terdapat juga orang-orang yang menunjukkan akibat mendapatkan biji dari haiwan peliharaan mereka.

Rangsangan utama untuk berbunga dianggap dua aspek yang saling eksklusif. Ia adalah perlu untuk mewujudkan mikroklimat yang diperlukan, rejim kelembapan dan pemakanan, di satu pihak. Sebaliknya, kilang dewasa perlu dikeringkan untuk masa yang singkat sebelum bermulanya musim bunga. Trik ini untuk menjaga alocasia akan menggegarkannya dan membuatnya perlu untuk meramalkan kesinambungan genus dengan biji, sekali di tempat ini akar menjadi tidak selesa. Dan kemudian putik bunga akan diikat. Penjagaan yang lebih baik tidak akan menghentikan perkembangan tongkol.

Peraturan asas penjagaan alokasia

Alokasi yang berbeza di rumahUntuk alokaziya bunga makmur dan membawa keseronokan dari kontemplasi, adalah perlu untuk mematuhi syarat kandungannya.

  1. Tempat penyelenggaraan yang cerah tanpa sinar matahari langsung dan tanpa draf.
  2. Suhu ialah 22-27 darjah, pada musim sejuk, tidak melebihi 18.
  3. Kelembapan udara pada musim panas adalah kira-kira 80%, pada musim sejuk ia sedikit kurang. Tetapi jika anda tidak menunggu berbunga, maka tumbuhan ini boleh dipenuhi dengan 50% jika terdapat akuarium berhampiran, palet dengan claydite basah, substrat lumut dan bahan kayu.
  4. Penyiraman adalah sistematik, tetapi tanpa menyiram air tanah dan tanpa air yang bertiup di dalam longkang. Pada musim sejuk, penyiraman jarang, sekali seminggu, bergantung kepada keadaan tanah. Air digunakan lembut, tahan lama.
  5. Menyembur dalam bentuk kabus air di atas tumbuhan, mengelap daun dengan kain lembut, sekali seminggu, mandi hangat di bilik mandi diikuti dengan penyingkiran kelembapan berlebihan.
  6. Memupuk alokasia sekali dalam 2 minggu pada musim panas dan bulanan pada musim sejuk dengan sebatian kompleks. Tanaman dewasa memerlukan campuran kalium-nitrogen dengan mikrofertilizer dan perangsang, monophosphate muda, diperlukan mikrofertilasi larut.
  7. Pemindahan tanaman yang tepat pada masanya ke dalam hidangan yang tinggi dan sempit yang mengekalkan kestabilan. Tanah itu dipilih cahaya, sedikit berasid, dengan komponen mineral yang besar.
  8. Kawalan sistematik terhadap kesihatan tumbuhan, ketiadaan perosak dan penyakit.

Hasil penjagaan pemilik alocaciaJika semua syarat untuk tumbuhan dicipta, maka ia akan makmur, menyenangkan hiasannya. Untuk alocasia berbunga mencipta keadaan tertekan, tetapi untuk masa yang singkat. Jika anda menanam tumbuhan dalam kes paparan yang hangat atau florarium, maka akan lebih mudah untuk menyediakan keadaan tropika di sana, untuk memanaskan bumi.

Corduroy hitam Alocasia telah mengeluarkan spike bungaUntuk pemula kedai bunga akan menjadi berharga dan nasihat mengenai penciptaan penjagaan yang menggalakkan bagi alocasia bunga dan baja untuknya. Ia dinasihatkan agar tidak menyesal dengan menambah vermisit ke tanah dengan hampir separuh. Maruah mineral, ia mengambil kelembapan berlebihan dan secara beransur-ansur membuang, mengawal kelembapan di dalam periuk. Perlite membasmi kuman dan struktur tanah. Baja organik terbaik adalah ramuan tanduk haiwan, ia bertindak lebih cekap daripada vermiculite. Untuk pembangunan sistem akar, anda boleh menggunakan Domocvet, dan pada musim sejuk adalah perlu untuk memberi makan Ferrovit bersama-sama dengan Emerald. Mereka memberikan penyerapan oksigen yang lebih baik dengan kekurangan cahaya.

Berbunga pelbagai jenis alocacia

Alocasia Amazonian menghasilkan tunas bungaSebuah tumbuhan yang rendah dengan petioles berwarna hijau muda dan hijau gelap dengan urat cerah. Tsvetonos sehingga 20 cm, batuk putih-merah jambu, sehingga 10 cm, tutup dua kali ganda. Blossoms, tetapi tidak mengikat benih dalam keadaan bilik.

Aloccasia adalah kasar, tumbuh sehingga 2 m tinggi, spesies perubatan. tsvetonos sehingga 30 cm, cob hingga 24 cm, penutup saiz yang sama. Beri merah, berkilat hingga 1 cm dalam potongan.

Aloccasia adalah tembaga-merah, tumbuhan padat yang sangat hiasan, daunnya cembung, berwarna-warni dengan warna metalik. Bunga mempunyai bau yang tidak menyenangkan. Peduncles merah gelap, sehingga 15 cm, tabir yang sama. Di rumah, tidak ada benih.

Alocasia berbunga lembut tembaga-merahSelalunya mekar jenis alocasia ini di rumah. Beludru hitam, atau korduroy hitam, tumbuhan yang rendah dicintai untuk kelembutan istimewa daun yang bergaya. Tsvetonos sehingga 10 cm panjang, putih-merah jambu tudung, kurang galas bunga.

Bunga alocacia hitam corduroyBanyak jenis bunga alocacia yang menakjubkan menanti penerangan mereka. Tugas kita adalah untuk mempamerkan kepelbagaian dunia tumbuhan domestik. Semua orang memilih bunga kegemaran di perintah jantung secara bebas, dan dia menjadi ahli keluarga.

Bagaimana untuk menjaga alocasia – video