buah keringSemua buah-buahan kering adalah rasa manis yang menyenangkan, mereka sangat memuaskan kelaparan dan mengandungi banyak bahan berguna. Tetapi hari ini kita bercadang untuk membincangkan buah ara kering, faedah dan bahaya yang telah diketahui sejak zaman purbakala. Buah buah ara kering dimakan oleh orang Mesir kuno, Rom dan penduduk di banyak negara timur. Buah ini sering disebutkan dalam Alkitab, di mana ia disebut ara, dan juga mengandungi banyak legenda dan legenda yang menarik.

Komposisi dan sifat berguna buah ara kering

Ciri-ciri berguna buah ara keringAroma kering mengandungi beta-karoten dan banyak vitamin B. Buah kering juga kaya dengan protein, garam mineral kalium, magnesium dan besi. Juga dalam buah ara kering terdapat selulosa, pektin. Tetapi kenapa doktor mengesyorkan bahawa pesakit mereka makan buah kering? Ciri-ciri berguna untuk produk ini agak banyak. Sebelum anda, hanya senarai kecil penyakit, yang dapat membantu mengatasi buah-buahan kering yang disukai oleh banyak:

  1. Rawatan sejuk. Buah kering, rebus dalam susu, adalah ubat batuk yang sangat baik. Juga ubat ini mempunyai sifat berpeluh dan antipiretik.
  2. Menghilangkan masalah yang berkaitan dengan pencernaan. Ubat tradisional mengesyorkan makan buah kering dengan sembelit dan gastritis. Adalah diketahui bahawa buah ara membantu usus bekerja, berkat kandungan serat yang tinggi.
  3. Aroma kering dinasihatkan untuk menggunakan orang yang kerjaya dikaitkan dengan kerja mental. Ternyata bahawa mikroelemen yang terkandung dalam buah-buahan kering mempunyai kesan positif pada fungsi otak dan membantu menghilangkan tekanan terkumpul.
  4. Produk berguna ini mempunyai kesan yang baik terhadap kerja hati dan buah pinggang. Enzim yang terkandung dalam buah ara membantu dengan cepat mengeluarkan dari bahan toksik badan. Bunga buah kering, mengenai faedah-faedah dan kemudaratan yang akan kita nyatakan banyak lagi fakta berguna, mempunyai komposisi mineral yang kaya. Terima kasih kepada ini, buah-buahan kering boleh membantu seseorang mendapatkan kekuatan selepas keracunan.
  5. Penggunaan bulu kering kering secara tetap mempunyai kesan yang baik terhadap kerja jantung. Kesan ini disebabkan oleh adanya sejumlah besar kalium dalam produk. Kekurangan unsur ini boleh mengakibatkan gangguan otot jantung.

buah ara dikeringkan - tuduhan kelincahan dan tenagaDalam buah ara kering, terdapat serotonin, yang sering dipanggil hormon kebahagiaan. Sekiranya anda mempunyai mood yang tidak baik atau anda merasakan pecah, maka makan satu atau dua buah buah kering. Hanya jangan lupa pergi ke luar dan berjalan kaki untuk sekurang-kurangnya setengah jam. Hakikatnya ialah serotonin diekskresikan dalam tubuh kita hanya di bawah pengaruh cahaya matahari.

Harus diingat bahawa buah kering bukan ubat. Dalam sesetengah kes, mereka membantu menangani penyakit, tetapi mereka tidak dapat menyembuhkan penyakit yang serius.

Jeruk kering dan kesihatan wanita

Jerami kering diperlukan untuk wanitaDi negara-negara timur, buah kering telah secara tradisinya digunakan untuk wanita. Sejak zaman purba, orang telah menyedari bahawa mereka membantu melegakan penyakit fizikal semasa haid. Juga, penggunaan buah-buahan kering membantu menormalkan ketenangan fikiran dalam tempoh ini.

Apa lagi yang berguna untuk buah ara kering untuk wanita? Doktor moden mengesyorkan untuk menggunakannya untuk mereka yang merancang untuk mengandung atau mengharapkan anak. Cadangan ini adalah berdasarkan fakta bahawa buah ara mengandungi sejumlah besar asid folik. Bahan ini membantu mengekalkan integriti plasenta dan memberi kesan positif kepada perkembangan intrauterin bayi masa depan.

Penyelidikan moden menunjukkan bahawa ia berguna bagi wanita untuk memasukkan buah ara kering mereka pada trimester kehamilan kedua dan ketiga. Ternyata pergaduhan pada mereka lebih mudah, dan jumlah masa kelahiran dikurangkan dengan satu jam. Di samping itu, pada wanita yang melahirkan untuk kali pertama, pembukaan berlaku lebih cepat dan lebih mudah.

Buah ara untuk lelaki

buah kering pada menu lelaki

Terdapat legenda umum bahawa buah ara kering mempunyai kesan positif ke atas potensi. Tetapi, malangnya, untuk menghilangkan masalah ini tidak ada produk sihir. Walau bagaimanapun, buah kering digunakan untuk lelaki dengan cara yang sama seperti wanita. Sebilangan besar vitamin dan unsur surih membantu mengekalkan kesihatan bagi orang yang berumur dan jantina.

Buah-buahan untuk kanak-kanak

buah ara untuk kanak-kanakPediatrik tidak mengesyorkan termasuk buah-buahan kering dalam menu kanak-kanak yang tidak berumur setahun. Selepas mencapai umur ini, anda boleh memberi satu buah kering kepada bayi, tetapi lebih baik untuk membahagikannya kepada bahagian kecil. Sebilangan besar karbohidrat cepat yang terkandung dalam mana-mana buah kering boleh membahayakan kesihatan bayi. Oleh itu, jika anda mempunyai peluang sedemikian, pilihlah dia buah masak yang segar.

Bagaimana lagi buah ara kering mempengaruhi kesihatan bayi? Manfaat untuk kanak-kanak boleh dikenal pasti dengan item berikut:

  1. Buah ruah kering boleh membantu sembelit. Tetapi jika buah kering yang dihancurkan tidak membawa hasil yang diharapkan, maka anda harus menggunakan ubat-ubatan.
  2. Gunakan buah-buahan kering untuk membuat pencuci mulut. Kemanisan semulajadi produk ini akan membantu untuk mengecualikan daripada gula dan gula gula bayi.

Apa yang berbahaya adalah buah kering

Komposisi unik buah ara keringPertama sekali, perlu diingat bahawa buah-buahan kering mengandungi sedikit air. Oleh sebab itu, jumlah gula dalam buah meningkat hingga 70%. Fakta ini tidak menafikan penggunaan buah kering untuk badan, tetapi ia harus diambil kira untuk orang yang mengidap penyakit tertentu dan berat badan yang berlebihan.

Orang yang sihat juga tidak boleh terlalu memanjakan diri dengan buah-buahan kering yang lazat. Jerami kering, kandungan kalori yang tidak melebihi 50 kcal per 100 gram, diserap dengan sempurna oleh badan. Tetapi kandungan karbohidrat yang tinggi di dalamnya sepatutnya membuat anda berfikir.

Bunga ara kering, tentang faedah dan bahaya yang kami terangkan secara terperinci dalam artikel ini, sering dapat dilihat di rak-rak kedai Rusia. Malangnya, buah-buahan segar jarang menjangkau kita dalam bentuk yang selamat dan jarang mempunyai penampilan yang boleh dipasarkan. Tetapi jika anda ingin menambah diet keluarga anda dengan produk yang berguna dan lazat, anda boleh membeli buah ara dengan selamat dalam bentuk kering.

Faedah dan Keharmonian Buas di Diabetes – video