melati dalam ruangan malar hijauJasmine merujuk kepada pokok renek malar hijau atau tegak. Daun mempunyai konfigurasi triple atau ganjil yang mudah.

Bunga ini mempunyai bentuk biasa yang besar, dipasang ke dalam perisai. Boleh menjadi umbelate atau bersendirian, apikal atau lateral. Halo bunga mempunyai warna putih, kuning, merah.

Varieti bunga

Jasmine mempunyai lebih daripada 200 spesies, kebanyakannya ditanam di rumah atau di rumah hijau. Mari kita berkenalan dengan sebahagian daripada mereka dengan lebih terperinci.

Jasmine berbunga besar

bilik melati yang berbunga besarPelbagai ini tergolong dalam tumbuhan hiasan, yang sentiasa mempunyai warna hijau. Ia adalah liana renek, yang panjangnya mencapai 10 meter. Daun mempunyai bentuk pinnate, kira-kira 3 cm panjang. Bahagian atas ditunjuk.

Seperti yang dapat anda lihat dalam foto, bunga putih melati berbunga besar berbentuk payung sehingga 10 buah pada satu masa. Mereka tertumpu pada bahagian atas pukulan. Mereka mempunyai saiz yang besar dan aroma yang kuat. Shrub merujuk kepada tumbuh-tumbuhan berbunga panjang. Pembungaan berlimpah berlangsung dari bulan Jun hingga Oktober.

Bunga tumbuhan adalah minyak penting. Mereka digunakan secara aktif untuk menambah rasa kepada pelbagai jenis teh.

Jasmine holotvetkovy

melati jasmineJasmine holotvetkovy merujuk kepada pokok renek yang sedikit bercabang. Mempunyai pucuk panjang dengan sebilangan kecil daun kecil warna hijau tepu. Mereka mempunyai bentuk tiga. Pada musim sejuk, kebanyakan daun jatuh.

Bunga-bunga daun-daun golotsvetkovogo mempunyai warna kuning telur. Saiznya besar. Terletak di paksi daun sepanjang keseluruhan batang.

Bunga bunga jeli dari Januari hingga April. Disebabkan ini, pelbagai ini dipanggil musim sejuk.

Jasmin Sambak

sambac dalaman melatiPelbagai ini tergolong dalam wakil melati yang paling bersahaja. Tanah asli tumbuhan adalah Asia tropika, yang secara tradisinya tumbuh di Indonesia.

Tumbuhan itu adalah pokok anggur, panjangnya mencapai 6 m. Pucuknya berkilat, agak tipis. Daun-daun Jasmine Sambac adalah bertentangan antara satu sama lain, mereka bentuk bujur telinga: pangkal adalah bulat, manakala puncaknya menunjuk atau tumpul.

Bunga ganda atau separuh ganda mempunyai warna putih. Bunga melati Sambak dibentangkan di bawah. Ia menunjukkan bahawa mereka dipasang payung berbentuk 10 atau lebih keping pada satu masa.

Dalam penampilan, mereka lebih seperti bunga camellia atau bunga ros semulajadi.

Pembungaan bunga sayuran bermula pada bulan Mac dan berlangsung hingga akhir bulan Oktober.

Bunga Sambak mempunyai bau yang kuat. Kerana apa yang digunakan untuk memberi aroma teh yang unik.

Jasmine multiflorous

melati dalam pelbagai bungaDengan cara lain, melati dipanggil polyanthic.
Shrub merujuk kepada tumbuhan mendaki. Cawangan-cawangan yang melabuh secara aktif berkembang dengan lebar. Kilang dewasa boleh mencapai ketinggian 3 meter.

Dalam melati berbunga berbunga, batang, cawangan dan daun mempunyai warna kelabu-hijau, yang diperolehi oleh rambut nipis yang mana ia dilindungi. Ia jelas dilihat dalam gambar bahawa bunga melati pelbagai ini berkelompok dan mempunyai bentuk asterisk. Mereka boleh berada di sepanjang seluruh batang, dan hanya pada puncaknya.

Pembungaan tumbuhan ini berterusan sepanjang tahun. Semasa mekar bunga, melati menyebar bau yang enak.

Jasmine Madagascar

Bilik melati MadagascarMelati Madagaskar merujuk kepada lianas di dalam. Ia tidak popular di Rusia, tetapi ia adalah perkara biasa di Barat dan di Amerika Syarikat.

Daun hijau gelap yang menjalar mempunyai bentuk bujur. Panjangnya, mencapai 10 cm Seperti yang terlihat dalam foto, bunga-bunga yang dikumpulkan dalam hal berkembang, mempunyai bentuk bintang. Boleh menjadi putih tulen atau mempunyai krim halus, warna kuning atau kelabu. Mereka meliputi seluruh batang tumbuhan. Melati Madagaskar mempunyai aroma yang menyenangkan.

Liane membuang jus jeruk, yang, jika ditelan pada kulit atau membran mukus, menyebabkan kerengsaan.

Anda boleh menanam anggur di rumah dan di rumah hijau musim sejuk. Mawar dari bulan Jun hingga Ogos. Tetapi dengan penjagaan yang betul – pematuhan dengan rejim suhu, lampu tambahan – melati bilik terus berbunga aktif dan pada musim sejuk.

Jasmine Jepun

melati dalamanSatu lagi jenis bilik melati – pelbagai bahasa Jepun atau primrose. Walaupun namanya, tempat kelahiran bunga itu bukanlah Jepun, tetapi China Utara dan Transcaucasia. Tumbuhan itu adalah jenis yang menjalar. Oleh itu, dia memerlukan sokongan.

Melati Jepun mempunyai bunga kecil, mencapai panjang 4 cm. Kelopaknya kuning, bulat dalam bentuk, menyerupai primula atau primrose kuning. Bunga tidak berbau. Daun hijau gelap di semak mempunyai struktur padat. Dalam bentuk mereka tiga, agak memanjang. Batangnya hampir tidak cawangan, melengkung semasa pertumbuhan oleh lengkungan ke bawah.

Pembungaan melati Jepun berlangsung dari bulan Mac hingga awal bulan Jun.

Jasmine Bisa

bilik melatiTumbuh-tumbuhan itu milik semak-semak malar hijau. Liana boleh mencapai panjang 2 m. Daun hijau gelap adalah berbentuk pisau pembedah, terletak bertentangan antara satu sama lain. Panjangnya boleh sampai 5 cm. Mereka mempunyai kelebihan cahaya, hampir tidak dapat dilihat. Bunga Jasmine Bis mempunyai warna dari lembut hingga merah jambu gelap. Keluarkan whorls 3 keping di bahagian atas belukar. Bunga boleh mencapai diameter 52 cm. Mereka mempunyai aroma yang kaya. Bunga tidak lama. Aktiviti adalah pada bulan Mei.

melati melati di dalam bilikJasmine adalah tumbuhan yang menakjubkan yang mengagumi bunga aktifnya, bau yang memabukkan. Bunga ini sangat popular di kalangan tukang bunga dan merupakan hiasan taman bunga sejati. Tetapi perlu diingati bahawa jika tumbuhan cukup besar dan berada di dalam bilik, lebih baik untuk mengeluarkannya pada waktu malam. Haruman yang kuat boleh menyebabkan sakit kepala.

Pelbagai jenis bilik melati video