Amaryllis wangiDari negara-negara yang jauh, pelayar Itali, Sepanyol dan Portugis membawa pelet, perhiasan dan rempah-rempah yang pelik. Oleh itu, pada tahun 1714, pertama kali bola amariollis melanda Eropah. Pertama tumbuhan ditanam tangkai bunga muncul tinggi, maka di puncak mereka didedahkan merah jambu bunga berbentuk tiub Amaryllis, dan semua kawasan sekeliling menyelubungi wangi bunga.

budaya bunga eksotik cepat jatuh ke dalam beberapa popular dan mentol dari Afrika Selatan mengembara di seluruh dunia. Kesederhanaan penanaman dan kesopanan menarik minat para penjual bunga dari banyak negara. Tetapi tidak semestinya tumbuh-tumbuhan itu menyukai pemiliknya dengan berbunga biasa. Peminat holivshie dan mentol dihargai dalam rumah hijau dan tukang kebun, yang cuba untuk mendapatkan bunga di padang terbuka, sering mengeluh hakikat bahawa tiada bunga amaryllis, tetapi hanya menghasilkan daun hijau tebal.

Bunga amaryllis cantikSejak itu bertahun-tahun lamanya telah berlalu, kilang itu telah mendedahkan semua rahsianya, tetapi kini untuk beberapa pencinta budaya dalam, amaryllis rumah seolah-olah berubah dan degil.

Malah, ini tidak sepenuhnya benar. Jika anda tahu beberapa ciri tumbuhan dan mengambil kira asalnya, bunga amaryllis akan iri dengan kemantapan yang dicemburui dan penampilannya, dan aroma yang luar biasa.

Amaryllis buatan sendiri berasal dari Afrika Selatan

Persoalannya: “Bagaimana cara membuat mekar amaryllis?” Terlalu banyak pikiran. Seluruh rahsia adalah bahawa tumbuhan perlu mensimulasikan keadaan yang dekat dengan alam semulajadi.

Amaryllis buatan sendiri boleh dengan berbunga berkala yang berkalaAmaryllis yang tumbuh liar adalah tumbuh-tumbuhan dengan musim tumbuh-tumbuhan dan tempoh istirahat wajib. Tanda-tanda pertama aktiviti mentol, bahagian tidak aktif musim bunga dan musim panas, menunjukkan pada bulan Mac – bulan musim gugur pertama di hemisfera selatan. Pada masa ini hujan bermula, suhu mencapai 20-25 ° C yang selesa, dan cerun berbatu ditutup dengan perbungaan yang mengagumkan, yang terdiri daripada 6-12 bunga merah jambu yang besar.

Pembungaan amaryllis bertahan sehingga enam minggu, maka perbungaan itu pudar, dan tempatnya diduduki oleh daun-daun panjang yang tumbuh panjang yang tumbuh sepanjang musim sejuk dan musim bunga. Yang layu dari daun bercakap mengenai penyediaan amaryllis untuk tempoh rehat.

Untuk perasaan yang baik untuk amaryllis domestik, keadaan yang serupa dengan sifat tumbuhan dicipta:

  1. Dari masa pembentukan peduncle dan mengikat bunga terakhir, budaya disiram sebaik sahaja lapisan permukaan tanah telah kering, dan dua kali sebulan mereka diberi makan dengan agen kompleks.
  2. Selang antara berbunga dan pembentukan daun digunakan untuk memindahkan mentol dan memisahkan kanak-kanak daripadanya.
  3. Penyiraman dikurangkan apabila dedaunan mula tumbuh, dan dihentikan dengan lenyapnya.
  4. Amaryllis diadakan pada suhu +9 ° C Suhu tidak meningkat sehingga kilang sekali lagi menunjukkan tanda-tanda pertumbuhan.

Related  Jenis tumbuh-tumbuhan dan bunga dalaman yang baik bergantung kepada pilihan dan penggunaan baja

Amaryllis suka tempat yang berventilasiSekiranya amaryllis tidak berbunga, anda perlu memahami sebab-sebab yang mungkin untuk ini dan cuba membetulkan keadaan. Tompok-tompok inflorescence pada kedalaman mentol diletakkan sekurang-kurangnya satu musim sebelum berbunga yang akan datang.

Secara semula jadi, budaya lebih suka kawasan berventilasi yang ringan dengan tanah yang dikeringkan. Di rumah, campuran tanah yang terdiri daripada 2 bahagian gambut, jumlah loam yang sama, satu bahagian perlite atau pasir, akan sesuai untuknya. 6 liter substrat sedemikian digabungkan dengan segelas makanan tulang dan bawang ditanam supaya sebahagian besarnya kekal di atas tanah. Pada masa yang sama, amaryllis domestik tidak bertolak ansur dengan kekacauan, tetapi dengan mudah mentolerir kemarau.

Sebab-sebab kekurangan bunga di amaryllis

Budak amaryllis menyebarMeninggalkan pembentukan tunas amaryllis boleh, jika melanggar perintah yang diperkenalkan oleh alam semulajadi, sebagai contoh:

  • letakkan tumbuhan di kelembapan atau keadaan suhu yang tidak sesuai;
  • tutup mentol semasa menanam;
  • tumbuhan dalam pertumbuhan padat, menghalang pertumbuhan sistem akar.

Amaryllis yang rendang di bawah naungan juga boleh menyebabkan pemiliknya bimbang kerana kualiti bunga yang semakin merosot. Akibat kekurangan cahaya yang berkepanjangan, jumlah tunas dikurangkan, bunga amaryllis mengembang.

Pemindahan tumbuh-tumbuhan dari teduh ke matahari akan membantu dalam tahun yang akan datang untuk menikmati lebih banyak perbungaan berbulu.

Keadaan ketika amaryllis bunga kurang dari setahun yang lalu, atau bunga bunga tidak berkembang sama sekali, penjual bunga boleh melihat jika:

  • Mentol itu terdedah kepada suhu minus;
  • kilang itu habis kerana banyaknya kanak-kanak yang telah berkembang, tetapi tidak dipisahkan dalam masa;
  • haiwan hijau tidak mempunyai pemulihan sepenuhnya.

Apabila tumbuhan bunga dan layu muncul, tumbuh-tumbuhan bulbous secara aktif menambah kekuatan yang dibelanjakan. Ini bukan sahaja disebabkan oleh penerimaan nutrien dari tanah, tetapi juga disebabkan oleh proses fotosintesis yang disediakan oleh daun. Dan kali ini, dan tempoh rehat yang berikutnya untuk amaryllis sangat penting.

Untuk terbaik pokok bunga amaryllis perlu menjalani kitaran tahunan penuh, dan penanam berpengalaman dinasihatkan supaya tidak memotong daun layu sedikit, dan tunggu sehingga kering dan layu secara semula jadi.

Pembungaan yang suburKadang-kadang soalannya ialah: “Kenapa bunga amaryllis tidak mekar?” Ditanya para tukang bunga, yang tahun lalu sangat gembira dengan sejumlah besar tunas merah jambu. Biasanya mentol dewasa memberikan lonjakan bunga tunggal. Apabila dua perbungaan berkuasa melayang di atas tanah, ini adalah beban yang serius untuk tumbuhan. Jelas sekali, mentol yang “berfungsi dengan baik” tahun lepas tidak dapat pulih sepenuhnya dan mengambil sejenis “percutian”. Begitu juga, amaryllis, yang pada musim terdahulu bukan sahaja berkembang, tetapi juga memberikan benih atau anak-anak.

Related  Sifat-sifat terapeutik bagi orang-orang chokeberry aronia dan kontraindikasi untuk kegunaannya

Ia tidak kira jika anda tidak mekar mentol Amaryllis belum mencapai umur 3-6 tahun. Tumbuhan sebegini belum lagi mengumpul tenaga yang diperlukan dan tidak membentuk tunas tunas. spesimen yang sangat muda di rumah tidak jatuh ke dalam “hibernasi”, jadi mereka, tidak seperti orang dewasa Amaryllis pusingan menyimpan panas, diberi makan dan memberi minum, menunggu dewasa.

Sekiranya mentol menerima penjagaan yang berwibawa, menyiram dan berpakaian atas, tidak perlu risau. Pada masa akan datang, amaryllis lagi akan menyenangkan dengan banyak bunga wangi merah jambu.

Peraturan agroteknik penjagaan amaryllis – video