Bonsai bonsaiMenyala di semak belukar rumput gelendong adalah hiasan asal dan tidak rumit untuk kedua-dua plot taman dan ambang tingkap di dalam rumah. Tetapi sebagai tumbuhan yang cukup besar, yang, bergantung kepada spesies dan varieti, mencapai ketinggian 1-9 meter, bolehkah ia menjadi budaya pot?

Ternyata bahawa spindle bentuk daun luruh dan hijau di Timur telah lama digunakan oleh amatir bonsai untuk penanaman komposisi hidup kecil.

Penggunaan pemangkasan yang cekap dan pembentukan metodis dari mahkota membantu menjinakkan percambahan spindle bunga dalam. Beberapa tahun selepas menanam, pokok sebenar tumbuh dari keratan dengan batang yang tegak, cawangan melengkung dan mahkota yang indah dihiasi dengan dedaunan dan buah-buahan yang luar biasa.

Perancah bilikUntuk budaya periuk, spesies daun lebih sering dipilih, sebagai contoh, rumput spindle Eropah atau rumput spindle bersayap. Dalam kes ini, daun merah dan kotak buah yang terang, seperti yang sepatutnya, jatuh pada musim gugur, dan selepas tempoh istirahat dengan permulaan musim bunga pokok itu bangun dan memulakan musim pertumbuhan baru.

Sekiranya bunga dalaman adalah gelendong varieti malar hijau, sebagai contoh, gelendong Jepun, cawangan-cawangannya tetap ditutup dengan dedaun merah, ungu atau variegasi, tetapi proses hidup tumbuhan itu perlahan, dan akibatnya penjagaannya juga berubah.

Ditanam dalam jumlah terhad periuk, gelendong tetap merupakan budaya jangka panjang, yang mempunyai keutamaan dan ciri-cirinya sendiri dan memerlukan sikap dan pendekatan individu.

Bagaimana untuk mengendalikan gelendong bilik, pendaratan dan penjagaan yang tidak dijalankan di luar rumah, tetapi di dalam rumah?

Kaedah penjagaan bagi gelendong dalam keadaan bilik

Berezklet memerlukan penyiraman sederhanaSpindle taman terkenal dengan kesesuaian dan kesabarannya. Malah peminat baru tanaman hiasan boleh menjaga dia.

 • Budak tumbuh dengan baik di hampir mana-mana tanah, perkara utama ialah substrat longgar dan telap untuk kelembapan dan udara.
 • Spiderlets semua spesies boleh bertolak ansur dengan bayangan yang baik, tetapi anda boleh mendapatkan mahkota rata yang padat dan warna dedaunan musim luruh yang terang hanya jika semak ditanam di tempat yang terang atau sekurang-kurangnya di penumbra.
 • Udara kering juga tidak membahayakan semak belukar, tetapi tanah kering boleh menyebabkan dedaunan jatuh dan kejatuhan pramatang.
 • Tempoh rehat berlangsung dari November hingga April, pada musim sejuk. Pada bulan-bulan ini, tumbuhan itu hampir tidak memerlukan kelembapan dan nutrien. Pencahayaan belukar berkurang.

Peraturan yang sama harus diikuti ketika menanam dan merawat ruang, seperti dalam foto, gelendong.

Menanam dan penjagaan berikutnya untuk pucuk birch bilik

Spindle ditanam dalam bekas kecilUntuk spindle mesti memerlukan tanah longgar dengan tindak balas alkali yang lemah, banyak nutrien dan kebolehtelapan yang baik. Jika tumbuhan tidak dirancang untuk dibentuk dengan tegar, anda boleh mengambil campuran rumput, pasir dan humus.

Untuk bonsai dalam substrat, ia berguna untuk menambah loam untuk memberikan cengkaman yang lebih baik kepada sistem akar dengan sedikit koma tanah.

Untuk menghadkan pertumbuhan belukar dan untuk memudahkan penjagaan spindle, penanaman dijalankan dalam periuk kecil yang mempunyai lebar sama atau lebih besar dari kedalaman. Di bahagian bawah tangki, saliran dibuat untuk menghilangkan kelembapan dari tumbuhan dan menghalang pembiakan akar.

Spindle di bahagian dalam bilikApabila menanam, penting untuk mengekalkan integriti koma tanah asli di sekitar akarnya. Oleh itu, kilang diturunkan ke dalam alur yang telah dibuat di dalam substrat, maka lompang-lompang itu dipenuhi dengan tanah dan dipadatkan dengan lembut. Tanah semasa penanaman harus basah, seperti sistem akar tumbuhan.

Penjagaan spindle selepas penanaman menyediakan:

 • penyiraman biasa apabila lapisan atas tanah kering di bawah semak;
 • cara memakai top-over dari April hingga September dengan kekerapan 2 kali sebulan;
 • percikan mahkota gelendong pada hari-hari musim panas yang sangat panas;
 • Membentuk pemangkasan mahkota sebelum tumbuh-tumbuhan aktif bermula;
 • prischipku muncul di pucuk sisi panas musim panas;
 • pemangkasan kebersihan pada musim gugur;
 • pemindahan tanaman setiap 3-4 tahun.

Di rumah, galas gelendong terasa baik di tingkap barat atau timur.

Adalah lebih baik untuk melindungi tumbuhan dari cahaya matahari langsung, dan jika ada kemungkinan, adalah yang terbaik untuk memastikan pokok renek di udara segar dari musim bunga sehingga musim luruh sejuk. Spindle musim sejuk diadakan di bilik sejuk. Penyiraman adalah sangat jarang, tidak memerlukan pembajaan.

Pengeluaran semula gelendong di rumah

Spindle bunga dalam boleh disebarkan melalui biji benih yang dikumpulkan dari kotak yang telah masak dan dibuka, dan juga dengan keratan.

Jika penjual bunga mempunyai biji yang berkualiti dan berkualiti, mereka diletakkan dalam bekas dengan pasir lembap dan dihantar ke peti sejuk domestik selama tiga bulan. Dekat dengan sifar suhu positif akan mengeras bahan penanaman dan mengaktifkan pitting.

Benih daun gelendongPada akhir tempoh yang berlatarbelakangkan, bekas itu dikeluarkan dari sejuk dan diletakkan di tempat yang cerah, sebelum ditutup dengan kaca atau filem untuk mengelakkan penyejatan kelembapan.

 • Benih-benih yang dipanaskan dipindahkan ke lapisan substrat yang disterilkan, dibuang ke permukaan dan perlahan-lahan prisypayut lapisan pasir yang nipis.
 • Kemudian semburkan tanah dari senapang semburan.
 • Kontena tertutup dengan filem diletakkan di dalam rumah hijau.
 • Untuk menanam benih spindle bunga dalaman, suhu udara tetap diperlukan antara 22 dan 27 ° C.
 • Setiap 4 hari, keadaan tanah dipantau, yang, jika perlu, disembur, dan bekas dengan benih dialihkan.

Biji tumbuhan tidak berbeza percambahan cepat dan manis, oleh itu pendaraban gelendong dengan cara ini agak sukar dan tidak semestinya berjaya.

Tangki lama yang ditunggu-tunggu mungkin muncul hanya 8 minggu selepas menyemai. Apabila daun sebenar muncul pada anak benih, mereka akan menyelam dengan perlahan. Perkembangan lanjut benih berlaku di dalam rumah atau di teres, dilindungi dari draf dan udara sejuk.

Benih daun gelendongPengeluaran semula gelendong dengan penyebaran oleh keratan menghasilkan hasil yang lebih baik daripada mendapatkan benih dari benih yang dituai. Dipotong pada bulan Ogos atau September dari puncak pucuk yang sihat, bahan penanaman berakar di dalam bilik rumah hijau, mencelup ke dalam campuran bahagian yang sama pasir dan gambut yang dibasuh. Apabila keratan memperoleh sistem akar mereka sendiri, mereka dipindahkan ke tempat yang tetap. Ia adalah yang terbaik untuk melakukan ini pada awal musim bunga.

Perosak dan penyakit bunga dalam daun spindle

Seperti pokok renek di kawasan terbuka, gelendong bilik kecil mesti dilindungi daripada penyakit dan serangga perosak. Selalunya, penanam bunga dihadapi dengan kerosakan tumbuhan oleh mealybugs, yang melemahkan budaya periuk. Tidak dikesampingkan bahawa gelendong ditutupi dengan sarung, labah-labah labah-labah dan cendawan berbahaya.

Untuk mengelakkan kematian haiwan peliharaan hijau, bukan sahaja dilakukan dengan persediaan sistemik, tetapi juga membangunkan penjagaan. Penanaman daun gelendong dijalankan hanya di dalam tanah yang dibasmi kuman.

Memupuk tanaman dalaman dengan keratan – video