iberis payung di laman pondokPayung Iberis (dalam terjemahan dari Latin Iberis) adalah tumbuhan milik keluarga penyaliban atau kubis. Juga dikenali di bawah nama Iberian, pelumba yang berbeza, dinding, pewter. Namanya diberikan kepada bunga untuk menghormati Semenanjung Iberia, nama kuno di antaranya Iberia. Terdapat kira-kira 30 spesis iberus umbelliferous (anda boleh lihat gambar di bawah), tetapi iberis adalah yang paling popular. Ia boleh menjadi spesies kedua-dua dan tahunan yang bertolak ansur dengan musim sejuk atau musim panas.

Iberis penanaman dan penjagaan payung

Tapak pendaratan payung IberisPenjagaan yang betul – ikrar berbunga yang subur dan indah. Pilihan tempat bergantung pada pilihan satu atau satu lagi jenis Iberis. Tetapi ambil perhatian, kilang itu sangat negatif mengenai pemindahan, jadi pilihlah tempat agar ia tidak mengganggu.

Payung Iberis tidak aneh, tetapi ia adalah yang terbaik untuk menanamnya di tanah berpasir dan tanah liat. Satu-satunya keperluan adalah kebolehtelapan air.

Lampu harus agak sengit. Hindari tempat-tempat yang tidak dikenali, kerana penumbra negatif juga mempengaruhi keadaan Iberis. Bayang-bayang atau penumbra untuk tumbuhan ini semata-mata maut.

Pembiakan semula

Katil bunga IberisMereka yang gembira dengan payung iberis, tertanya-tanya bagaimana untuk membiak tumbuhan ini.

Terdapat dua cara: vegetatif dan benih. Untuk payung payung, kaedah kedua adalah lebih baik – bahkan tukang kebun permulaan akan menghadapi tugas ini.

Pemotongan

iberis payung dari pemegangnyaSelepas berbunga, keratan tumbuhan dipotong hingga 5 cm panjang. Selanjutnya, mereka boleh ditanam di rumah hijau untuk perakaran, atau segera ke tanah. Untuk membuat tumbuhan memberi akar dengan cepat, phytohormones digunakan. Jika matlamat anda adalah untuk mendapatkan permaidani bunga, potongan pada mulanya akan ditanam pada jarak sekurang-kurangnya 15 cm dari satu sama lain, kerana tumbuhan itu tumbuh dengan cepat dan bunga sangat lembap.

Payung Iberis yang tumbuh dari biji (dengan gambar)

kotak benih iberisBahan penanaman boleh dikumpulkan dengan tangan. Tidakkah anda mahu kekacauan? Oleh itu, pergi ke kedai. Benih payung iberis terletak di pod.

Buah-buahan selepas berbunga masak tidak rata, jadi apabila mengumpul bahan, anda perlu mengawal tahap pematangan.

Polong yang terkumpul seketika untuk dikeringkan, selepas mereka membuka, tarik biji-bijian dan dimasukkan ke dalam kering dan tidak dapat diakses dengan sinar matahari.

Benih IberiaAhli kebun yang berpengalaman dinasihatkan untuk memulakan anak benih terlebih dahulu, dan kemudian transplantasi ke tanah terbuka. Tetapi ramai yang memilih untuk menyemai benih segera ke dalam tanah ke tempat yang tetap.

benih benih IberisDalam kes kedua, penanaman dilakukan sebaik sahaja hari-hari panas pertama datang, tetapi tidak lebih awal daripada dekad pertama bulan April. Sebagai permulaan, buatkan cetek dangkal di atas katil dan biji tumbuhan tidak lebih daripada 1 cm dalam.

Bagi anak benih, penanaman dilakukan pada bulan Mac, supaya pada bulan Mei pertumbuhan muda akan berkembang, dan ia boleh dipindahkan. Preliminarily, substrat dibasahi, dan kemudian benih diletakkan pada kedalaman 1 mm.

Sejak umbelliferous iberis sensitif kepada pemindahan, benih untuk benih tidak disemai dalam satu kotak besar, tetapi dalam beberapa kecil.

Untuk mendapatkan percambahan yang baik, bekas itu dilapisi dengan kaca atau filem, atau diletakkan di tempat yang hangat. Dalam kes ini, jangan lupa tentang penyaringan biasa dan cahaya yang bertaburan, supaya tumbuhan tidak “diperah”.

Bibit IberisJika anda ingin mencapai berbunga sepanjang musim panas, benih perlu ditanam dua kali di dalam tanah: kali pertama pada bulan Mei, yang kedua pada bulan Julai. Jika anda mematuhi semua keperluan, pembungaan akan bermula seawal 1.5 bulan selepas turun.

Iberis dalam reka bentuk landskapBunga payung Iberis telah menemui aplikasi luas dalam reka bentuk landskap, di mana ia digabungkan dalam pelbagai komposisi. Ia kelihatan hebat dalam rockeries, taman-taman rock, di lereng semulajadi, di sepanjang jalan. iberis payung di bukit pegununganIa boleh diletakkan di sebelah tumbuhan konifer, alissum, semak berbunga, cineraria, ulas herba. Juga digunakan untuk membuat bunga perkahwinan.

Video mengenai Iberis