Aspidistra di bilik awamUntuk kira-kira sebiji topeng hijau aspidistra dapat dilihat tidak hanya di tanah air tumbuhan, di timur dan tenggara Asia, tetapi juga di bangunan kediaman dan bangunan awam di seluruh dunia. Kilang ini terkenal dengan rasa tidak bersahaja, mudah menyesuaikan diri dan daya hidup. Ia terasa baik di dalam bilik yang berlorek, dalam keadaan sejuk dan dalam angin. Walaupun dengan pemilik lupa yang lupa untuk air atau, sebaliknya, secara berterusan banjir tumbuhan, aspidistra akan menanggung semua kesukaran dan akan berkembang, seolah-olah tiada apa yang berlaku.

Mereka mengatakan bahawa aspidistra milik houseplants-centenarians, dapat berkembang selama beberapa dekad.

Dalam kes ini, tidak semua pencinta dan peniaga tembikar mengetahui bagaimana bunga itu kelihatan seperti aspidistra. Walau bagaimanapun, saudara terdekat yang terdapat dalam lembah Mei di lembah, bunga setiap tahun, dan corolla yang membentuk tumbuhan adalah lebih besar daripada warna budaya hutan Rusia. Mengapa penanam bunga tidak melihat bunga, atau di rumah, aspidis atas sebab tertentu enggan berbunga?

Ciri-ciri berbunga aspidistra

Aspidistra berbunga yang unikThe keanehan aspidistra tumbuhan adalah bahawa tidak seperti banyak houseplants lain, ia tidak mempunyai sebarang stem, dan keras obovate atau daun berbentuk pisau pembedah dan pucuk membentuk melanjutkan dari rhizome bercabang, yang berjalan secara langsung di bawah permukaan tanah, atau bertindak ke atasnya.

Bunga, seperti daun, terbentuk pada akar. Dan jika bunga itu cukup panjang untuk bunga lily di lembah, dan bunga membentuk perbungaan yang meningkat di atas dedaunan, maka bunga daun aspidistra tidak melebihi satu sentimeter panjang. Mahkota adalah tunggal, dan dengan tunas berbunga besar dibentuk sepanjang rhizome pada jarak antara satu sama lain.

Keunikan mekar kekwa bukan sahaja di mana bunga terbentuk, tetapi juga bagaimana ia kelihatan. Dalam banyak aspek, bunga sejenis tumbuhan dalam keluarga juara Asparagusovyh.

Jumlah ini perianth yang, bergantung kepada jenis pada boleh berbeza-beza 2-12, dan saiz dan bentuk pavilion. Dan ia adalah satu bentuk bunga kekwa digunakan untuk mengenal pasti tumbuhan yang baru ditemui yang dipunyai oleh satu atau bentuk yang lain, yang amat penting kerana banyak endemik di kalangan aspidistra dengan kawasan yang sangat kecil habitat.

Bunga aspidistra dicat dalam warna gelap ungu, coklat, ungu atau lain-lainBunga teluki sering dicat ungu, coklat, ungu dan lain-lain gelap warna gelap. bentuk yang boleh menyerupai daun mahkota, seperti bunga, loceng klasik menjadi berbentuk cawan atau sebahagian besar bulat.

Related  Myrtle di rumah tidak memerlukan penjagaan yang kompleks

Bunga Perbezaan Besar AspidistraNombor yang berkaitan di bahagian bawah kelopak membentuk julat bunga 6-14, dan bentuk mereka boleh bulat, tajam atau memanjang hypertrophied sebagai bunga grandifolia kekwa. Seperti yang dapat anda lihat dalam foto, bunga ini sangat mirip dengan labah-labah.

Bunga zpidbayi aspidistraUngu dengan enam kelopak anggun melengkung bunga kekwa zongbayi selalunya terletak sangat timbunan dan pudar menggantikan pemukul lagi tunas terbuka.

Blossoms yang aspidistra fungilliformisBahagian dalaman bunga, atau perigone, dari spesies hingga spesies juga berubah secara dramatik. Kebanyakan spesies tumbuhan ini membentuk bunga biseksual, di mana debunga terbentuk, dan persenyawaan berlalu dengan segera. Walau bagaimanapun, kajian terbaru menunjukkan bahawa dalam beberapa kes, aspidistra berbunga berlaku melalui pembentukan bunga lelaki dan perempuan. Contohnya adalah aspidistra fungilliformis dari Vietnam.

Misteri bunga aspidistra

Bunga Aspidistra tidak membentuk maduHari ini, apabila nampaknya hampir tidak ada teka-teki alam semula jadi, tumbuhan dari hutan Asia tanpa henti mempersembahkan para ahli botani dengan kejutan dan bertanya. Setakat ini, mekanisme pendebungaan aspidistra tidak banyak dikaji. Sering kali anda dapat mendengar bahawa debunga itu dibawa dengan slug, tetapi saintis cenderung percaya bahawa ini hanya kisah dongeng.

Walau bagaimanapun, walaupun pada abad yang lalu, ahli botani, Frederico Delpino, mendapati fakta pendebungaan silang tumbuhan dan alam semula jadi. Tetapi siapa yang boleh membantu tumbuhan dengan bunga yang tidak dapat dilihat di atas lantai hutan atau bahkan tersembunyi di dalamnya? Pada masa yang sama, keanehan aspidistra mekar adalah bahawa tumbuhan praktikal tidak membentuk madu, dan wangiannya hanya tersebar di beberapa spesies, misalnya, aspidistra campanulata dan patentiloba.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, banyak kajian dan pemerhatian telah dikhaskan untuk isu ini. Hasilnya, kumpulan penyelidik antarabangsa berjaya membuktikan yang terletak di tingkat bawah, seperti di dalam gambar, bunga, warna badan, Vietnam pendebungaan gnats kulat dan beberapa jenis lalat termasuk agas.

Related  Ubat semula jadi untuk kesihatan – ginseng dalam tablet

Tetapi bagaimana keadaan di kawasan lain masih tidak diketahui, yang disebabkan oleh ketersediaan tempat budaya yang rendah dan keterlihatan rendah bunga diri mereka aspidistra. Tetapi pendebungaan bunga Aspidistra xuansonensis hidup dan berkembang di dalam corolla.

Bunga Aspidistra dalam seksyenIni adalah larva lalat kecil, yang mana serbuk sari adalah makanan. Apabila serangga dewasa terbentuk dari larva, lalat muncul dari rongga di dalam corolla bunga aspidistra, seperti dalam foto, dan mengeluarkan bijirin debunga.

Apabila pendebungaan terjadi, pembentukan janin yang padat yang mengandung dari satu hingga beberapa biji besar bermula di tapak bunga.

Buah aspidistra padat, yang mengandungi dari satu hingga beberapa biji besarTerdapat sebab lain untuk teka-teki yang tidak dapat diselesaikan lama. Aspirin berbunga jatuh pada permulaan musim hujan di Asia. Ciri ini menghalang para saintis, tetapi ia akan membantu pencinta tumbuh-tumbuhan dalaman untuk meningkatkan proses pembentukan tunas dan mengagumi semulajadi mekar aspirin di rumah.

Agar tidak terlepas penampilan tunas, perlu menghapuskan semua tumbuhan yang jatuh atau kering dari tanah.

Ia tidak akan berlebihan untuk menghilangkan tanah sedikit di atas rimpang, jika ia terlalu dikebumikan. Selalunya penanam bunga terlepas aspidistra berbunga. Oleh sebab tunas tidak dapat memecahkan tanah yang dipadatkan, atau panjang keratannya tidak cukup untuk mengatasi lapisan substrat.

Merangsang pembentukan tunas bunga boleh, sedikit mengurangkan keamatan pengairan, dan kemudian kembali jadual sebelumnya. Dalam kes ini aspidistra harus dewasa dan terbentuk dengan baik. Jika tumbuhan itu lemah, ia tidak mungkin menunggu bunga.

Blooming Aspidistra – video