Anggrek kegemaran anda telah jatuh sakitBunga rama-rama yang cantik untuk angin di dalam rumah tidak menjadi masalah. Penjagaan yang tidak betul adalah punca penyakit orkid. Majlis dewan amatur pada masa yang sebaliknya. Terdapat tanda-tanda bahawa walaupun seorang amatur yang tidak berpengalaman akan memahami sebab perubahan warna dan bentuk daun. Kejururawatan yang salah dan akibatnya berlaku pada ketidakpatuhan peraturan asas penyelenggaraan orkid.

Gambar-gambar penyakit orkid dan rawatan mereka dengan keterangan

Frostbite frostbiteKilang untuk pelanggaran kandungan tidak bertindak balas serta-merta. Kesannya datang dalam beberapa hari, ketika penjual bunga telah melupakan apa yang terjadi. Oleh itu, hanya sikap yang prihatin terhadap tumbuhan dan sistem penjagaan akan mengelakkan penyakit. Apabila memilih orkid, adalah perlu untuk mengukur keadaan dan keperluan varieti. Oleh itu, terdapat jenis sayang yang dapat hidup walaupun di tingkap selatan dengan teduhan, misalnya, Wanda. Lebih sering menanam anggrek phalaenopsis, yang suka bayang-bayang. Keajaiban dalam menjaga orkid yang berbeza mesti dipertimbangkan.

Jenis orkid yang paling biasa dalam penanaman kebudayaan ialah Phalaenopsis. Ia lebih mudah untuk mengurusnya dengan kandungan bilik.

Agar tidak hairan, orkid itu sakit, apa yang perlu dilakukan, adalah perlu untuk mengelakkan:

 • pengairan yang tidak betul;
 • udara kering di sekeliling bunga;
 • pencahayaan tidak betul;
 • kejatuhan suhu;
 • kurang berlebihan dan terlalu berlebihan;
 • penyakit yang disebarkan melalui serangga dan udara;
 • luka yang dijangkiti terbuka di kilang.

Akibat dari kandungan yang tidak betul dinyatakan oleh kelemahan tanaman. Selalunya anggrek mengalami perhatian yang berlebihan. Penyakit orkid boleh dibahagikan kepada kumpulan:

 • penyelenggaraan yang tidak betul;
 • penyakit yang disebabkan oleh parasit;
 • kulat, virus dan penyakit bakteria;
 • kerosakan mekanikal.

Mana-mana penyakit orkid bermula dengan ketinggalan dalam penjagaan.

Pencahayaan

Buang daun dari sinaran langsung matahariPencahayaan tidak betul boleh menyebabkan pembakaran lembaran. Malah matahari musim bunga boleh menjadi bencana jika orkid tidak biasa dengannya secara beransur-ansur. Kekurangan pencahayaan akan menyebabkan pertumbuhan yang lebih tinggi. Sekiranya keadaan tidak diperbetulkan, bunga akan mati. Pencahayaan buatan harus dilakukan oleh lampu cahaya sejuk, dipasang tidak lebih dekat dari 30 cm dari lembaran. Lembaran akan dibakar dari lampu pijar.

Related  Manfaat dan kemudaratan pic untuk kesihatan

Penyiraman

Penyiraman berlebihan tahun boleh menyebabkan kehilangan lembaran tutorialSekiranya orkid daun daun, salah satu sebabnya adalah pelanggaran rejim pengairan. Anggrek tumbuh di dalam periuk dengan dinding telus. Akar mengambil bahagian dalam fotosintesis dan menyampaikan kelembapan ke daun. Oleh itu, keletihan daun berlaku dari pengeringan lama tumbuhan atau penyiraman yang berlebihan. Sekiranya tumbuhannya kering pada musim panas, dan walaupun dengan udara kering, daun akan kehilangan tugor. Agar tidak mewujudkan kesan rumah hijau, premis ini diasingkan. Adalah penting bahawa akar kering sepenuhnya di antara penyiraman. Dalam substrat kekal lembap, reput akar akan bermula dan daun orkid juga akan layu.

Jika tumbuhan diletakkan di dalam air dengan air dan dilupakan selama sehari, akan ada edema daun. Ini bermakna plat itu tepu dengan air, membengkak, dan ada tempat basah di atasnya. Pada masa ini, kilang itu terdedah kepada sebarang jangkitan.

Bunga orkid mempunyai rasa yang berbeza, tetapi tidak menyebabkan alahan. Bau daging busuk dan aroma vanila mencipta sejenis bunga. Untuk pendebungaan yang lebih baik, kelopak dipegang oleh serangga yang melawatnya.

Terutama pembengkakan berbahaya dalam penyiraman yang berlebihan dalam cuaca sejuk. Pada suhu kira-kira 15 darjah, penyiraman harus dikurangkan, bintik-bintik rendaman perlu disalirkan dengan kertas penapis agar tidak berkembang. Pada masa ini, semburan orkid pada daun tidak boleh.

Bengkak orkid dedaunanApabila tinggal di draf pada suhu minus selama beberapa jam, tumbuhan akan mati.

Anggrek berkhasiat menjajah spora dan miselium. Bentuk putus. Kadang-kadang tumbuh-tumbuhan membeli dengan tubercles pada daun, di mana jangkitan berlalunya. Jangkitan boleh berlaku melalui bumi, melalui udara.

Cendawan pada lembaran phalaenopsisPenyakit kulat daun orkid dibentangkan dalam foto.

Mycelium dorsal pada daun Phalaenopsis tidak boleh dibuka. Daun tersebut lebih baik untuk dimusnahkan, supaya tidak menyebarkan jangkitan. Daun baru akan bersih.

Related  Kami mengkaji penyakit daun gloxinia dan kaedah rawatan

Akar boleh dipengaruhi oleh reput, daun – spotting, anthracosis dan cendawan serbuk. Setiap penyakit mempunyai ciri-ciri sendiri, tetapi terutamanya pelanggaran kandungan.

Rot boleh menjadi warna yang berbeza – coklat, hitam, kelabu, tetapi anda boleh menyimpan anggrek hanya di peringkat awal, memotong dan membasmi semua tempat yang dijangkiti. Anda perlu mengambil periuk dan substrat baru, mensterilkan instrumen. Jika reput merebak di seluruh akar, tumbuhan mesti dimusnahkan.

Akar merosot dari kelembapan berlebihanTitik daun disebabkan oleh pengairan berlebihan dan baja yang berlebihan. Pada plat longgar yang berisi, terdapat bintik-bintik basah – ia bercak. Ia perlu mengubah keadaan bunga dan mengeluarkan semua bahagian tumbuhan yang terjejas. Penyakit orkid ini mengalami Phalaenopsis. Sebagai langkah kawalan, tumbuhan itu kering dan dirawat dengan racun kulat.

Penyakit lain yang bermula dengan bintik pada daun adalah anthracosis. Titik coklat kecil berkembang, serangan nekrotik muncul. Kelembapan yang tinggi, air bertakung di daun dan kekurangan pengudaraan – punca penyakit ini. Rawatan adalah panjang. Ia adalah perlu untuk mengeluarkan bahagian-bahagian yang terjejas, selepas melakukan rawatan dengan racun kulat tiga kali dalam 10 hari.

Daun AnthracisJika daun yang terkena dilindungi dengan salutan putih di atas, ia adalah cendawan serbuk. Udara hangat basah basah menimbulkan perkembangan pertikaian tidak aktif. Akan membantu penyelesaian sulfur koloid, Fitosporin dan perubahan dalam keadaan penahanan.

Penyakit-penyakit virus ditentukan oleh mozek daun, bintik-bintik kecil. Mereka dihantar oleh serangga perosak, yang merupakan pembawa. Penyakit seperti ini tidak dirawat. Kilang itu dikeluarkan.

Kenapa terdapat tompok melekit pada daun orkid

Melindungi pada orkidMengandungi tumbuhan yang dilemahkan boleh aphids, whitefly, mealybug. Dengan mengelap kepingan lembap dengan serbet basah, perosak akan dijumpai dengan cepat, dan menyingkirkannya tidak akan menjadi sukar. Kerosakan terbesar kepada anggrek adalah disebabkan oleh keropeng, yang diikat dengan tajam di atas daun, memakan jus dan mengeluarkan rahsia melekit di mana cendawan jelaga mengalir. Akibatnya, bintik-bintik melekit muncul pada daun orkid. Anda boleh mengeluarkan skabbard dengan larutan alkohol. Jika perosak bercerai banyak, ia akan menyelamatkan Fitoverm. Tetapi perlu mengubah periuk dan tanah.

Related  Aquilegia yang banyak dihadapi: gambar bunga dan penerangan spesies

Video mengenai penyakit orkid