pelbagai jenis cyclamenAntara tumbuh-tumbuhan hiasan dan bunga dalaman, cyclamen menduduki tempat yang istimewa – sebuah tumbuhan yang sangat indah dengan bunga berbunga dan sifat yang tidak selesa. Sehingga kini, terdapat lebih daripada 50 spesies cyclamen, terdapat di antara mereka kedua-dua wakil luruh, dan bunga yang hibernate bersama dengan daun. Mereka semua sangat cantik, dan kadang-kadang sangat sukar untuk memilih satu salinan. Kami membincangkan pilihan ringkas jenis cyclamen yang paling biasa. Mungkin, setelah mengenali mereka lebih dekat, lebih mudah untuk menentukan bunga yang diinginkan.

Cyclamen Persia yang berterusan

Cyclamen Parsi VictoriaSatu jenis tumbuhan yang boleh tumbuh di tanah terbuka, menyediakan musim sejuk yang hangat. Jadi membesar di Italy, cyclamen (di bahagian utara ia) bukan sahaja musim sejuk sempurna pada katil, tetapi walaupun di sana dan mekar masa ini tahun.

cyclamen Parsi mempunyai risalah romantis di hati yang dengan diameter 14 cm, permukaan hijau yang muncul corak cahaya, di mana jumlah ketinggian belukar ialah 30 cm. The ubi tumbuhan yang kecil (sehingga 15 cm diameter), dengan satu titik pertumbuhan. Bunga, rama-rama boleh mempunyai pelbagai yang paling warna, dari halus putih dan merah jambu kepada warna ungu dan merah yang kaya, ia bergantung kepada jenis tertentu tumbuhan. Cyclamen Persian LuluSetakat ini, cyclamen Parsi mempunyai banyak kacukan.

Varieti hibrid berkembang lebih lama daripada ibu bapa cyclamen, dan mempunyai inflorescence yang lebih besar.

Khalifah Cyclamen ParsiCyclamen Parsi dicirikan oleh tempoh yang singkat tumbuh-tumbuhan – tidak lebih dari 4 bulan, tetapi selama ini belukar banyak berkembang. Kemudian cyclamen nampaknya membeku, iaitu, ia tidak tumbuh, tetapi ia tidak pudar, walaupun beberapa hibrid boleh membuang risalah pada musim panas.

Cyclamen Eropah wangi

Cyclamen EropahJenis-jenis cyclamen sangat serupa antara satu sama lain dan pemula sering mengelirukan mereka. Kebanyakan “mendapat” pelbagai Eropah dan Parsi, lebih-lebih lagi, ramai yang percaya bahawa ini adalah tumbuhan yang sama. Walau bagaimanapun, pendapat ini pada dasarnya salah, kerana cyclamen Eropah mewakili jenis bunga yang berasingan dan dia datang kepada kami dari Alpen.

Sebagai cyclamen tertutup bunga berkembang Eropah adalah jarang berlaku, tetapi di dalam hutan, di rumah, ia adalah perkara biasa. Terdapat bunga yang dipanggil violet alpine dan cyclamen ungu atau merah kemalu-maluan, walaupun nada putih dan merah jambu paling utama di warna perbungaan.

Cyclamen Eropah dicirikan oleh ciri-ciri ciri seperti itu, berkat yang mudah dibezakan dari cyclamen-Persian:

 • Eropah dan semua kacukannya tidak tumbuh-tumbuhan yang gugur dan hanya berhenti tumbuh semasa tempoh rehat, tetapi daun tidak ditumpahkan;
 • pada masa Parsi sedang berehat (pada musim panas), mekar di Eropah, dan sebaliknya;
 • mempunyai bentuk yang lebih padat (daun dan perbungaan lebih kecil daripada di cyclamen Parsi);
 • bunga mempunyai bau yang menyenangkan, manakala yang lebih halus adalah hal berkembang, yang lebih nipis dan mulia;
 • sebelah belakang daun berbentuk hati berbulatan mempunyai warna lembut ungu;
 • Inflorescences terdiri daripada lima kelopong panjang, sedikit berputar di lingkaran, dan naik di atas belukar pada peduncle panjang.

Akar cyclamen Eropah tumbuh di seluruh corms, sehingga hampir dapat “digali” dalam tanah. Di samping itu, spesies ini mudah berlipat ganda kerana kemampuan untuk membentuk mentol anak perempuan.

Sehingga kini, terdapat beberapa jenis hibrid dari spesies tumbuhan ini. Yang paling popular ialah:

 • Purpurascens;Cyclamen Purpurascens Eropah
 • Carmineolineatum;cyclamen Carmineolineatum
 • Tasik garda;Cyclamen European Lake garda
 • Album.Album Eropah Cyclamen

Cyclamen Afrika Thermophilic dan cepat berkembang

african cyclamenAntara cycllamens berwarna merah jambu, cyclamen Afrika diwakili sebagai spesies yang berasingan. Lembingnya yang lembut dan wangi itu muncul pada musim bunga dan menghias semak hingga musim gugur. Mereka boleh sama ada merah jambu pucat atau merah muda. Secara langsung dari corms tumbuh agak besar, sehingga diameter 15 cm, daun hijau dengan aliran keluar keperakan.

Bagi pelbagai jenis cyclamen Afrika, penampilan peduncle adalah yang pertama, dan pada akhir berbunga (pada bulan September), ia mula melepaskan daun muda.

Cyclamen Afrika merujuk kepada gugur, dan semasa tempoh rehat dumps dedaunan. Dia sedang berehat dalam keadaan sejuk (tidak lebih daripada 15 darjah Celcius), tetapi kerana sifat termofiliknya, dia sangat takut dengan suhu rendah dan, secara terang-terangan, matahari. Apabila tumbuh di tanah terbuka memerlukan bayang-bayang dan tempat perlindungan tambahan untuk musim sejuk. Daripada semua spesies cycllamen, Afrika mempunyai laju pertumbuhan yang pesat dan berkembang pesat.

Cyclamen alpine-loving

cyclamen alpineSalah satu spesies tanaman liar ialah cyclamen alpine. Untuk masa yang lama ia dianggap telah hilang, tetapi hari ini bunga masih boleh didapati, paling sering dalam keadaan semula jadi. Spesies ini dicirikan oleh susunan kelopak bunga di sudut kanan (berdiri tegak), di samping itu, mereka agak berpintal.

Mekar cyclamen alpine pada musim bunga, memancarkan bau madu lembut, warna bunga utama – warna yang berlainan warna merah jambu. Platnya berbentuk bujur dan sedikit kelabu.

Spesies yang hilang – cyclamen Colchis

Colchis cyclamenCyclamen Pontian, kerana spesis ini juga dipanggil, baru-baru ini menjadi tumbuhan yang dilindungi daripada pemusnahan besar-besaran. Bunga ini disenaraikan dalam Buku Merah, walaupun perladangannya masih agak besar. Tetapi akibat daripada penggunaan aktif cyclamen untuk tujuan perubatan dan untuk penyusunan karangan setiap tahun, jumlahnya berkurang.

Cyclamen Colchis berbeza dengan pertumbuhan perlahan, dan biji masak sepanjang tahun. Akar tumbuh di seluruh corms, daun tumbuh pada masa yang sama dengan rupa peduncles. Inflorescence adalah kecil, merah jambu, dengan kelebihan berwarna tepu, yang menghasilkan aroma yang kuat. Angka di atas plat daun tidak hadir atau dinyatakan lemah. Cyclamen Pontian lebih suka tempat-tempat yang basah dan rendang.

Masa berbunga tumbuhan bergantung kepada keadaan yang semakin meningkat. Secara semula jadi, berbunga berlangsung tidak lebih daripada 1.5 bulan dan jatuh pada awal musim luruh (dari September hingga Oktober). Di rumah, bunga belukar berkembang pada bulan Julai dan dikehendaki mata sehingga pertengahan musim gugur.

Cyclamen Yunani yang berhadapan dengan banyaknya

Cyclamen GreekSudah dari namanya menjadi jelas bahawa cyclamen Yunani datang kepada kita dari Yunani, ia juga tumbuh dengan bebas di pulau-pulau Crete, Siprus dan di pantai hangat Turki. Bergantung pada varieti tertentu, cyclamen mungkin mempunyai daun korden dan hanya bujur. Mereka dicat dalam pelbagai warna hijau, di permukaan jelas kelihatan lebih banyak bintik-bintik cahaya dengan corak ciri.

Bagi warna hal berkembang, semua warna merah jambu terdapat di sini, dan dalam sesetengah keadaan asas berwarna ungu dan sedikit melengkung. Peduncle muncul seperti daun, dan sebelum mereka.

Secara semula jadi terdapat juga cyclamen Yunani putih, tetapi di rumah ia tidak ditanam. Pelbagai bunga berbunga disenaraikan dalam Buku Merah.

Cosi Cyclamen yang lahir awal

cyclamenDari pulau Coss yang jauh datang kepada kami gambaran hiasan dari cyclamen dengan nama yang sesuai. Semen suburnya dengan daun bulat-hati menghasilkan tangkai bunga bahkan pada musim sejuk atau musim bunga awal. Jari bunga warna boleh menjadi yang paling pelbagai: dari putih hingga warna tepung merah jambu dan merah pula. Terlepas dari nada asasnya, pangkal kelopak selalu lebih gelap daripada rehatnya. Daun itu sendiri muncul hanya pada akhir berbunga, pada musim gugur, dan daun cyclamen untuk musim sejuk dengan mereka.

Di cycllamic rootlets Cycian tumbuh hanya di bahagian bawah corms. Ia dicat dengan warna yang sangat cantik, kaya coklat, dan mempunyai permukaan yang lembut.

Cyclamen Cypriot miniatur

Cyclamen Cypriot. Salah satu spesies terkecil cyclamen, Cyprus, tumbuh dengan ketinggian tidak lebih daripada 16 cm Walaupun saiz sederhana, ia mempunyai ciri-ciri yang berterusan: dalam sifat bunga dapat hidup dan berkembang, walaupun di atas tanah berbatu, tidak hairanlah ia adalah yang paling banyak “penyelesaian” yang ditemui di pergunungan.

“Anak” sakanya mekar dengan sangat lembut, dengan bunga merah jambu putih atau merah muda dengan tempat yang lebih gelap di pangkalan. Tempoh berbunga cyclamen Cyprian jatuh pada awal musim gugur dan bertahan kadang-kadang sampai akhir musim sejuk.

Cyclamen ivy-leaved yang paling tahan beku

cyclamen ivy-leavedSalah satu jenis cyclamen yang paling biasa, yang ditanam di kawasan tanah air kita, termasuk florikultur dalam.

Ciri ciri kilang termasuk:

 • kelopak warna merah jambu (tidak mengira kacukan berbunga putih yang tidak terdapat dalam alam semula jadi);
 • sistem akar permukaan;
 • musim berbunga musim sejuk;
 • wangian lembut;
 • tanduk kecil berhampiran perbungaan;
 • Bentuk daun bulat dengan takik, yang mana mengingatkan daun ivy.

Plyuschelistilny cyclamen (atau Neapolitan) boleh berbunga sebelum penampilan daun, dan pada masa yang sama dengan pembubaran mereka.

Enumerate varieties of this plant can be very long, but its hybrids and do not remember all. Kadang-kadang untuk membezakan mereka dari satu sama lain hanya tidak realistik, dan adakah ia benar-benar perlu? Kesemua mereka sangat cantik, tanpa mengira apabila rama-rama yang lembut-bunga mekar dan dalam warna apa yang dicat. Mari kita tumbuh di laman-laman ini atau di dalam pasu jenis-jenis ciklamen yang luar biasa ini dan mengagumi kecantikan mereka, kerana kadang-kadang kita tidak mempunyai rasa persatuan yang cukup dengan alam semula jadi.

Bunga cyclamen – video