sejambak dahlias di atas mejaDahlias, yang gambarnya dihiasi dengan poskad, dan lukisan – hadir dalam perhiasan seni rakyat dari pelbagai negara, mempunyai banyak jenis dan jenis. Mengenai bunga ini terdapat pelbagai legenda dan kepercayaan, ia ditanam berhampiran rumah atau di taman, dan juga ditanam untuk membuat komposisi. Nama kedua ialah dahlia, yang dinamakan sempena ahli botani Dahl.

Fakta menarik dan dahlias

mekar dahlias pelbagai jenis

Terdapat legenda dan kepercayaan tentang dahlias di dalam masyarakat, dan salah seorang daripada mereka menceritakan tentang asal usulnya. Bunga pertama muncul di tempat api terakhir mati sebelum permulaan tempoh glasier di bumi. Selepas pemanasan, dahlia adalah tumbuhan pertama yang boleh tumbuh dari tanah sejuk dan subur. Dia cerah dan memberi keterangan mengenai kedatangan panas dan kemenangan ke atas sejuk.

dahlia berbunga terangTerdapat legenda lain tentang dahlia, yang dikaitkan dengan nama bunga ini. Menurut legenda, orang pertama yang menemui tumbuhan itu adalah pelaut yang bernama Georgy. Di salah satu negara eksotik dia gembira dengan keindahan bunga itu dan mengambil akarnya dengan dia ke tanah airnya. Walau bagaimanapun, dia terpaksa memberi mereka kepada pemerintah negara asing, di mana dia berhenti dalam perjalanan pulang. Kilang itu berkembang dengan pesat, dan khabar angin kecantikannya telah sampai kepada raja negaranya. Beliau meminta untuk membawa beberapa salinan, dan dalam ucapan terima kasih disebut bunga dahlias, untuk menghormati pengembara.

Pelbagai jenis mempunyai kelopak warna dan bentuk yang berlainan. Sesetengah daripada mereka muncul kerana kerja keras penternak yang teliti, yang dapat menggabungkan jenis semulajadi dan memilih ciri terbaik mereka.

Varieti dahlias

spesies dahlia

dahlias pelbagai jenisJenis Dahlia dengan gambar dan nama mengandungi lebih daripada 1000 wakil spesies ini. Sebahagian daripadanya berkembang di kawasan gunung Mexico, Peru dan Chile. Kesemua mereka tergolong dalam keluarga Astro dan dibezakan dengan bunga terang mereka. Dengan usaha penternak, varieti tambahan dengan warna dan bentuk daun yang luar biasa dikeluarkan.

Nui D’Ette

Pelbagai Dahlia Nui D'ЭттеPelbagai ini juga dipanggil kaktus dahlia (Nuit d’Ete). Ia dibezakan oleh berbunga luar biasa – kelopak individu dipintal ke dalam tiub panjang yang panjang. Bentuk bunga menyerupai pembentukan ciri tumbuhan kaktus. Kelopak berwarna tidak sekata. Mereka mempunyai warna merah gelap atau burgundy, dan lebih dekat ke pusat perbungaan gelap dan boleh berubah menjadi hitam.

Ciri-ciri utama Dahlia Nui Diet kultivar bagi mereka yang ingin menanam bunga ini di rumah:

 • tumbuhan dewasa tumbuh hingga ketinggian 80-100 cm;
 • saiz bunga boleh mencapai 15 cm;
 • Tempoh berbunga berlangsung dari bulan Julai hingga September, satu bunga berlangsung hingga seminggu;
 • pelbagai ini tidak bertolak ansur dengan fros, jadi ia perlu ditanam di kawasan dengan iklim yang hangat atau ditanam di rumah hijau.

Pelbagai digunakan untuk membuat dahlias hitam. Dalam jenis tumbuhan dengan kelopak warna seperti itu tidak wujud, tetapi saintis berjaya menetapkan bahawa naungan gelap diperolehi kerana pengumpulan pigmen tumbuhan antosianin.

Tasik Ontario

Dahlia Lake OntarioPelbagai Tasik Ontario – ini adalah salah satu jenis dahlias yang paling biasa. Mereka ditanam terutamanya untuk memotong dan menjual di kedai bunga, tetapi mereka juga sesuai untuk menghias taman atau tapak rumah. Kelopak spesies ini rata, sedikit melengkung ke arah batang. Kerana ciri ini, inflorescence kelihatan terutamanya subur.

Beberapa ciri Tasik Ontario:

 • perbungaan besar, yang boleh mencapai diameter 15 cm;
 • warna kuning bunga, mungkin ada kelebihan merah terang;
 • ketinggian semak – dari 100 hingga 150 cm, tetapi sesetengah wakil boleh membesar hingga 2 meter atau lebih.

Pelbagai Lettia Ontario mempunyai kelopak warna kuning standard. Bunga terry, sesetengahnya boleh mencapai diameter 25 cm. Di antara spesies dahlias ini, wakil yang paling rendah digunakan untuk membuat katil dan katil bunga. Bunga pada kaki tinggi kelihatan baik dalam komposisi atau dijual secara berasingan.

Bristol Stripe

Variety Bristol StripeFoto dahlia Bristol Stripe dibezakan oleh pewarna luar biasa kelopak. Dengan sendirinya, mereka boleh membuat komposisi bunga penuh, tanpa menambah elemen tambahan. Pelbagai ini sesuai untuk lindungan hidup dan berkembang di kawasan tempatan. Bush kelihatan subur dan menyebar kerana saiz besar dari perbungaan, dan juga disebabkan oleh saiz daun.

Beberapa ciri khas yang membezakan Bristol Stripe daripada jenis lain:

 • warna kelopak luar biasa, yang terdiri daripada garis halus dan kemasukan pada latar cahaya;
 • batang tumbuhan, yang mempunyai warna burgundy, boleh membesar hingga 120 cm;
 • bunga itu cukup termophilic, dalam iklim yang sejuk atau sederhana ia ditanam di rumah hijau.

Bunga varieti Dahlia Bristol Stripe adalah besar, sebahagian daripadanya boleh mencapai diameter 25 cm. Pada latar belakang cahaya kelopak chaotically menjalin garis merah, merah jambu dan ungu nipis. Bayangan mereka boleh berbeza-beza bergantung pada pencahayaan. Dalam cahaya matahari yang cerah, kelopak berkilau, warna garis kelihatan merah terang. Di tempat teduh, gambar menjadi ungu.

Kaleidoskop

pelbagai kaleidoskopPelbagai Kaleidoskop – ini biasa untuk pelbagai jenis dahlias. Inflorescence adalah monophonic, tetapi warna mungkin berbeza. Beberapa bunga kuning, yang lain dicat dengan oren, merah atau merah. Pelbagai ini mempunyai inflorescence besar yang besar, yang dikelilingi oleh daun hijau terang dengan warna gangsa. Kelopak lurus, sedikit melengkung ke luar, yang membuat bunga sangat subur dan simetri.

Maxim Gred

pelbagai MaximDahlina Maxim sering digunakan untuk membuat komposisi bunga. Ini adalah pelbagai hiasan, dibiakkan oleh penanam secara artifisial. Ia mempunyai warna ciri yang luar biasa dan bentuk kelopak. Mereka berwarna merah cerah dengan warna oren, dan sepanjang tepi setiap kelopak terdapat sempadan kuning. Setiap daripada mereka sedikit cekung ke arah batang, oleh itu, hal berkembang itu mempunyai bentuk mosaik khas. Semen adalah rendah, berbanding dengan jenis lain, tetapi lebih subur. Bunga muncul di atas batang, dikelilingi oleh kehijauan terang dengan aliran keluar tembaga.

Berbagai dahlia Maxim merujuk kepada hiasan, ia berbeza dalam bentuk dan warna kelopak.

Ciri khas pelbagai dahlia Maxim:

 • semak tidak tinggi, yang terbesar adalah kira-kira 1 m;
 • perbungaan tumbuh tidak lebih daripada 13 cm diameter;
 • tempoh berbunga berlangsung dari Julai hingga awal Oktober.

taman hiasan dahliasFoto bunga dahlia menghiasi poskad, tumbuhan ini hadir dalam seni rakyat dan merupakan unsur legenda dan legenda. tumbuh dahlias di sepanjang rumahDahlias ditanam pada skala perindustrian dan secara individu untuk tujuan hiasan. dahlias dalam komposisi dengan bunga lainBerbagai macam jenis dan warna warna membolehkan anda memilih varieti yang paling sesuai. motley kecantikanLebih-lebih lagi, terdapat kedua-dua tahunan dan perennials. warna asal dahliasJika anda menanam beberapa jenis di laman web ini, mereka akan berkembang sepanjang tempoh panas.

Video tentang spesies dahlia untuk menanam sebuah rumah

Festival Dahlias – video