Asplenium di pedalamanAsplenium sebagai tumbuhan dalaman digunakan kerana keindahan daun besar, yang boleh mencapai hampir satu meter panjang. Daunnya istimewa, kompleks dan dipanggil vayi. Asplenium tumbuhan tropika memerlukan penjagaan cahaya, haba dan penjagaan yang berterusan. Daripada banyak spesies, hanya beberapa yang boleh wujud di rumah. Asplenium sempurna membersihkan udara bilik, pada masa yang sama mengisinya dengan oksigen.

Kaedah pembiakan asplenium

Penyebaran aspleniumKepelbagaian spesies asplenium bukan sahaja dalam struktur yang berbeza daripada daun pinat, akar. Mereka juga menghasilkan semula dengan cara yang istimewa. Jadi, asplenium bulbous, yang berbeza dipanggil asplenium viviparous, pembiakan membawa kepada tunas tumbuhan kecil siap dari daun ibu. Kembang matang mempunyai akar dan daun, jatuh dan pucuk di sebelah semak ibu.

Menanam asplenium dalam landskapAsplenium sarang, penghuni pangsapuri yang paling biasa dan relatif pesakit dalam penjagaan, didarabkan dengan pembahagian rizom semasa pemindahan, kerana ia memberi pucuk sisi.

Aspenium kandang menghasilkan semula sporaDalam budaya didapati, tetapi asaklenium asak tidak tersebar secara meluas, waii yang sama dengan bulu panjang, bergelombang di tepi. Spesies asplenium ini didarab dengan spora yang tumbuh di bahagian bawah daun.

Ini adalah cara khusus untuk pembiakan pakis domestik.

Syarat untuk pembiakan asplenium

Pengeluaran semula pakisTidak kira bagaimana tumbuh-tumbuhan dalaman berkembang, masa terbaik adalah musim bunga. Pada masa ini, proses vital organisma hidup secara semula jadi diaktifkan. Semua transplantasi, reproduksi membawa selepas sisa tumbuhan musim sejuk.

Adalah penting untuk membuat suhu hampir 20 di substrat dan di udara. Tanah lembap hangat mempercepat percambahan atau perakaran tumbuhan.

Untuk menanam tumbuhan baru menggunakan tanah ringan. Ia terdiri daripada:

  • lembaran bumi – 2 bahagian;
  • gambut – 1 bahagian;
  • humus – 2 bahagian;
  • pasir – 1 bahagian.

Secara tradisinya, bagi semua tumbuh-tumbuhan tropika, arang dan vermiculite ditambah ke tanah. Untuk tumbuhan baru, lumut sebagai komponen untuk pakis lebih baik digantikan dengan serat kelapa.

Untuk penanaman tanaman dari spora dan tunas viviparous, buaian dengan permukaan rata disediakan. Lapisan saliran yang lebih rendah sedikit ditutup dengan substrat gambut, dan biji asplenium ditaburkan ke substrat sedemikian. Setiap cara penghasilan semula memerlukan kemahiran tertentu.

Related  Resipi untuk penyediaan dandelion dan peraturan untuk permohonannya

Penyebaran asplenium oleh bahagian belukar

Pengeluaran semula dengan pembahagian semak dewasaBahagian belukar berlaku pada musim bunga. Jika belukar besar tumbuh dan periuk tidak cukup untuk makanan, belukar memerlukan transplantasi. Ia adalah masa untuk memulakan pembiakan.

Semua bahagian tumbuhan rapuh. Oleh itu, mengekstrak asplenium untuk pembiakan dari bekas ke dalamnya perlu dijaga dengan baik.

Kemungkinan penghasilan semula dengan cara yang berbezaPerlu diketahui bahawa selepas pembahagian tumbuhan dewasa, pertumbuhannya tidak akan pulih tidak lama lagi. Sistem akar tidak menyesuaikan diri dengan keadaan baru. Oleh itu, hanya boleh membahagikan semak belukar, di mana titik pertumbuhan baru terbentuk pada rimpang dalam set. Sekiranya tidak mencukupi, maka semua kampung dan kilang dewasa boleh mati.

Selepas pemindahan, anda perlu bersabar dan tunggu sehingga kapasiti kerja akar dipulihkan. Dalam kes ini, hidangan transplantasi perlu luas dan sedikit sempit. Harta tanaman ini pada mulanya untuk menduduki semua tanah yang dicadangkan, dan hanya kemudian untuk meningkatkan daun harus diambil kira. Pot yang ditanam dipilih dengan periuk kira-kira 7 cm diameter, kerana tumbuh-tumbuhan muda sering dipindahkan, sebagai akar berkembang. Setiap kali substrat diganti dan jumlah periuk bertambah.

Tumbuhan mudaUrutan operasi untuk rooting:

  1. Dalam bekas dengan lubang saliran, tanah liat terdahulu yang direndam disusun, dan sebaiknya potongan plastik buih dicampur dengan lumut lumut.
  2. Satu lapisan tanah siap dibuang, anda boleh menggunakan tanah untuk orkid, dengan vermiculite dan lumut.
  3. Belukar yang dipisahkan dengan sistem akar yang dirawat terhadap pereputan ditanam dalam cawan yang disediakan, meninggalkan leher tidak dilindungi.
  4. Susun akar tumbuhan dengan kemas, ditaburkan dengan tanah di atas leher, tanpa pemadatan.
  5. Untuk menuangkan tumbuhan penyiraman yang segar dengan air yang lembut, bergerak selama 12 jam, sementara tanahnya terbenam, mendedahkan lehernya.
  6. Air yang tinggal mesti meninggalkan bekas melalui longkang.

Related  Apa penjagaan bunga raya yang perlu di rumah?

Hanya ditanam untuk pembiakan asplenium sarang terbuka di atas dengan pakej telus, tetapi jangan terikat di bahagian bawah, yang membolehkan udara mengalir. Semasa perakaran, pastikan tanah sedikit lembab, disiram dengan titisan dari atas, menghalang akar rosak. Perakaran boleh mengambil masa 3-7 minggu, bergantung pada gred dan kehangatan udara dan tanah. Selepas penampilan kehijauan muda, pakej dikeluarkan secara beransur-ansur untuk membiasakan tumbuhan itu ke habitat.

Pengeluaran semula asplenium viviparous

Dibentuk benih muda asplenium viviparousJenis pakis ini berbeza dari yang lain dalam pembentukan tunas brood pada vayas. Secara semula jadi, bersedia untuk meneruskan, kilang kecil jatuh ke tanah dan memberikan pucuk. Tumbuhan yang dibudidayakan dibiakkan, tidak menunggu kejatuhan bercambah, apabila beberapa daun terbentuk di atasnya. Ia dihancurkan bersama dengan sepotong daun dan diletakkan di atas permukaan substrat, sedikit ditaburkan dengan lapisan nipis bumi dan sedikit dibasahkan dengan semburan.

Penyebaran asplenium viviparous oleh buah pinggangSekiranya sawah muda ditanam dalam periuk sendiri, ia diekstrak dengan teliti dan ditanam dengan teliti. Tanaman sedemikian berkembang pesat, ia perlu untuk menutupnya hanya dalam dua minggu pertama, supaya tanah di permukaan tidak kering sampai akarnya mendalam. Pemindahan di dalam mangkuk yang berasingan perlu dilakukan selepas menanam daun pertama hingga 4 cm. Apabila mendarabkan asplenium viviparous, plat harus lebar dan tumbuhan boleh ditanam beberapa kali, tetapi mereka tidak mengganggu satu sama lain. Kali seterusnya apabila menggantikan tanah, mereka boleh ditanam satu demi satu.

Penanaman asplenium dari spora

Skim pembiakan sporaPembiakan spora jarang berlaku. Kaedah ini memakan masa, prosesnya panjang. Pertikaian apabila menjual di kedai khusus dipanggil biji asplenium. Benih ini boleh didapati sepanjang musim semasa musim menuai. Sporangia, di mana perkembangan tulang spora terletak di belakang daun, menghasilkan pewarnaan coklat pada pinggan. Untuk mengumpulnya, cuma memotong sporangia pada sekeping kertas dan keringkannya dalam sampul kertas.

Related  Pengeluaran semula Benjamin Ficus di rumah

Penyebaran oleh spora spesies asplenium yang berbezaIa perlu untuk mencari tempat yang hangat dan teduh untuk memasang minitublet, atau untuk membuat kelembapan di bawah gelas kaca di atas mangkuk. Proses perkecambahan adalah panjang, dari satu hingga tiga bulan. Satu substrat yang hangat, lembap semasa percambahan pada lapisan nipis gambut dibentangkan pada bata, dibasuh 5 cm ke dalam air.

Cecair perlu dicurahkan kerana ia menguap. Pengudaraan harian rumah hijau adalah wajib. Adalah penting bahawa bata baru dicetak, lumut itu akan dipecahkan, dan air suling melepasi unit penyulingan dan disimpan di dalam gelas, di dalam lobang. Anda boleh membeli distilasi di makmal atau farmasi.

Tuangkan kandungan sachet ke gambut basah. Apabila terdapat kehijauan padat untuk menyusun lampu latar. Apabila daun tumbuh, tumbuh-tumbuhan ditipis, meninggalkan 2.5 cm antara anak benih. Apabila anda mencapai plat daun saiz kotak padanan, tumbuhan ditanam dalam periuk, anda boleh 2-3 keping setiap bekas.

Landskap landskap sebuah rumah negaraDengan cara ini, adalah mungkin untuk berkembang asplenium dari pertikaian untuk landskap landskap rumah negara. Kemudian di dalam pot bunga ditanam beberapa tumbuhan untuk keindahan.

Video mengenai asplenium tumbuhan