peppermint dengan motley dedaunanPeperomi adalah tumbuhan herba saka. Cara yang mudah dan mudah untuk menghasilkan semula peperomi menyumbang kepada penyebaran tumbuhan ini. Tanah airnya adalah hutan tropika lembap di Amerika Selatan. Merujuk kepada keluarga Lada. Nama tumbuhan, diterjemahkan dari bahasa Yunani, bermaksud “sama” atau “serupa.” Pada masa ini, lebih daripada 1,000 spesies tumbuhan ini diketahui. Ramai di antaranya dibezakan oleh kualiti hiasan yang tinggi, dan dengan itu digunakan secara meluas untuk berkembang dalam keadaan tertutup (kira-kira 30 spesies), seperti dalam kebun botani.

Penerangan umum

pepermia yang rapiNilai utama peperomi bukan berbunga, tetapi pelbagai bentuk dan warna daun. Walaupun tumbuh di persekitaran yang baik, tumbuhan ini tidak melebihi ketinggian tertentu 50 cm. Harta ini disebabkan oleh fakta bahawa kebanyakan nutrien dimakan untuk membentuk daun berisi yang ditutupi dengan lapisan berbulu.

Jenis PeperomiAntara spesies yang sesuai untuk berkembang di rumah, pepermia berkedut. Tempat kelahiran bunga adalah Brazil. Di bawah keadaan semula jadi, spesies ini adalah epiphyte yang tipikal, yang tumbuh di dalam pokok-pokok, di bawah naungan, di bawah kanopi hutan, di batang yang membusuk, dan juga di tanah peaty. Ini menentukan keunikan reproduksi peperomi dan pertumbuhannya. Harus diingat bahawa kilang itu menerima semua nutrien bukan sahaja dari tanah, tetapi juga dari kelembapan yang datang dengan curah hujan atmosfera.

Pada musim panas, pepermonia lebih suka menyiram sederhana, dan pada musim sejuk adalah wajar untuk air tumbuhan yang sangat jarang, untuk mengelakkan genangan kelembapan.

Air mesti lembut dan pada suhu bilik. Adalah sangat penting untuk mengelakkan penyiraman berlebihan, kerana ini dalam kebanyakan kes mengakibatkan kehilangan daun.

Peperomy: pembiakan dan pemindahan

memerlukan transplantasi peperomiTransplantasi perlu dilakukan setiap tahun pada musim bunga sehingga tanaman berusia tiga tahun. Pada musim bunga, pertumbuhannya semakin membesar, yang memerlukan peningkatan dalam pertumbuhan. Untuk pemindahan, anda dinasihatkan untuk memilih periuk kecil untuk mengelakkan pembangunan tumbuhan yang tidak betul. Spesimen dewasa perlu dipindahkan tidak lebih daripada sekali dalam beberapa tahun.

Jika anda melihat bahawa genangan yang diperhatikan dalam pertumbuhan tumbuhan, maka keadaan akar perlu diperiksa, kerana kemungkinan bahawa peperium memerlukan periuk yang lebih besar.

Pendaraban dengan pembahagian semak mudah ditoleransi oleh peperomi, dan dengan itu kaedah ini adalah yang paling mudah dan paling popular. Bagi pemula, disyorkan untuk menggunakan pendaraban dengan tepat dengan membahagikan semak belukar supaya hasilnya menjustifikasikan jangkaan. Bahagian belukar tidak begitu sukar. Ia cukup untuk memisahkan akar dari satu sama lain dan memindahkan masing-masing ke dalam mangkuk yang berasingan. Tumbuhan ini hanya akan tumbuh dengan lebih baik, kerana sistem akar akan mempunyai ruang kosong yang cukup.

Untuk mengelakkan kelembapan kelembapan di dalam tanah, disyorkan supaya saliran diukur semasa pembiakan semula pepermia. Apabila tumbuhan dikeluarkan dari periuk, ia perlu digegarkan sedikit untuk mengeluarkan akar dari tanah. Selepas tumbuhan telah ditanam di dalam tanah, adalah wajar seminggu untuk mengelakkan cahaya matahari langsung. Ini akan membantu sistem akar untuk cepat membiasakan diri dengan keadaan baru tanpa banyak tekanan. Perlu diingatkan bahawa dengan kaedah pembiakan ini, tumbuhan dapat disenyawakan.

Pengeluaran semula oleh biji benih

benih benih peperomiApabila ia datang kepada tumbuhan seperti peperomi, penyebaran oleh benih dalam keadaan bilik hampir sangat sukar, kerana benihnya mempunyai dimensi mikroskopik. Walau bagaimanapun, jika anda menganggap kaedah ini, maka dengan kemahiran yang betul, biji dengan mudah boleh menjadi pilihan yang sangat baik. Mereka perlu ditanam pada suhu 24-25 ° C dalam campuran biasa tanpa menumpahkan tanah. Hidangan dengan biji perlu disimpan di tempat yang gelap dan hangat. Sejurus selepas kemunculan panci, mereka mesti menyelam dan dipindahkan ke dalam periuk lain.

Pengeluaran semula oleh keratan

pembiakan kembang kolDalam tempoh musim bunga musim panas, adalah mungkin untuk memilih pembiakan untuk keratan tangkai untuk peperomi. Untuk melakukan ini, anda perlu mencubit atasnya. Untuk akar tangkai, ia perlu ditanam dalam campuran yang terdiri daripada tanah gambut, daun dan pasir. Sebagai hidangan, lebih baik menggunakan bekas teplichku khas. Terima kasih kepada ini, dengan mudah dapat menyediakan tanaman itu dengan syarat-syarat yang diperlukan. Suhu optimum ialah + 24-25 ° C. keratan yang dipenuhi dengan peperomiSeluruh proses akan mengambil masa sekurang-kurangnya tiga minggu. Apabila tangkai mengambil akar, ia boleh ditransplantasikan ke dalam periuk kecil.

Peperomy suka tanah longgar. Ia harus neutral atau dengan keasidan lemah. Sekiranya anda menggunakan tanah terlalu padat, maka akar tumbuhan boleh reput.

peperomiPengeluaran semula peperomi oleh keratan daun adalah satu lagi kaedah umum yang dicirikan oleh kesederhanaan. Untuk melakukan ini, anda perlu mengambil lembaran dengan tangkai pendek (ia harus dengan satu atau tiga nod), kemudian jatuhkannya menjadi campuran khas (anda boleh menggunakan pasir yang basah tetapi tidak basah). Dalam selebihnya, anda perlu mengulangi tindakan yang sama seperti dalam kaedah dengan keratan. Adalah wajar untuk mengekalkan kelembapan pada tahap tinggi.

Video mengenai pembiakan peperomi