Jenis ketidakpastian dan penjagaan tumbuhan di rumah

tidak sabar dalam periukImpatiens – Ini adalah herba balsa keluarga tumbuhan yang rendah, yang ditanam di rumah kerana warna-warna terang yang luar biasa. Di hutan ia tumbuh di kawasan tropika dan subtropika Afrika, kerana ia ditanam di latitud sederhana di Eropah dan Amerika. Dia mempunyai nama lain: balsam impatiens, ringan, sensitif, basah Vanka. Bunga ini sesuai walaupun untuk pemula, kerana ia tidak bersahaja dan tumbuh dengan cepat.

Spesies impatiens

Bunga ini adalah semak yang rendah, sehingga ketinggian 60 cm. Daunnya kecil, mempunyai warna hijau seragam. Bunga gembala muncul pada akhir musim bunga dan terus menggantikan satu sama lain sehingga akhir tempoh panas. Secara semula jadi, terdapat beberapa jenis ketidakpedulian, tetapi penternak telah mengeluarkan banyak jenis:

  1. Waller adalah belukar bercabang, di mana bunga kecil dari pelbagai warna merah terbentuk. Kemuncaknya ialah 60 cm, tetapi atas dasar jenis ini telah dibesarkan jenis campuran: Symphony (dengan merah dan bunga merah jambu), Futura (warna-warna terang), King Kong (renek bulat dengan bunga yang terang besar), novett (tumbuhan sehingga 15 cm tinggi), kolorpauer berwarna merah gelap (mekar merah terang), api lavender (bunga merah dan merah jambu).Impatiens Waller
  2. Penjaja adalah spesies yang dibezakan oleh daun berbentuk pisau pembedah dan bunga besar. Semen bertumbuh tinggi dan tersebar dengan baik.Impatiens Hocker
  3. Niamey tidak seperti spesies lain. Bunga impatiens bersatu dan kelihatan seperti kacang besar bunga merah, kuning atau gabungannya. Variasinya ialah korduroi, yang mekar dengan bunga kuning muda yang bentuknya luar biasa.Balsamin Niamey
  4. Peters adalah sejenis spesies dengan daun hijau tua pada petioles panjang. Buah semak itu tinggi dan tidak terlalu luas, bunganya mempunyai bentuk warna warna yang berbeza dari warna merah dan merah jambu.Balsamin Peters
  5. Ironweed adalah semak tahunan, sering digunakan untuk menghiasi katil bunga dan kawasan tempatan. Daunnya besar, bujur. Kelopak bunga individu dibungkus ke luar dan dicat dengan warna merah, merah jambu, warna burgundy.Balsam yang dimanjakan
  6. Balsam – ini adalah pelbagai lain yang ditanam sebagai hiasan bunga tahunan. Dia tidak bertolak ansur dengan fros. Bud adalah besar, cerah, di setiap daripada mereka terdapat sebilangan besar kelopak.tidak menentu balsamoid
  7. Tamarinda adalah tanaman kecil yang mekar selama beberapa tahun. Daun dan bunga adalah besar, semak-semak itu sendiri yang luar biasa. Terdapat dua jenis utama jenis: putih (dengan bunga putih) dan biru purpl (dengan tunas lembayung merah dan terang).

Kilang itu masih dipanggil impatiens ampel. Ini bermakna ia ditanam di periuk atau pasu loket. Dengan penjagaan yang betul, ia membentuk bola pepejal daun dan bunga yang jatuh di sepanjang tepi pasu.

Kaedah penanaman dan penjagaan

tumbuhan mudaWakil-wakil dari golongan tidak sabar-sabar gred boleh berlipat ganda dengan biji atau keratan. Tunas muncul di tempat buah-buahan, masing-masing mengandungi sebilangan besar benih. Mereka boleh disimpan pada suhu bilik, dan mereka boleh bercambah selama 6 tahun lagi. Juga untuk pembiakan keratan apikal kira-kira 6 cm panjang akan mendekati. Mereka ditinggalkan di dalam air sehingga mereka dibenarkan akar, dan kemudian dipindahkan ke tanah.

Bahkan seorang pemula akan menghadapi penanaman dan merawat impatiens. Kilang itu terasa baik di dalam kedai kedai universal dan mana-mana jenis tanah lain. Ia sesuai untuk keupayaan yang mendalam, tetapi tidak terlalu luas. Parit dibentangkan di bahagian bawah, kerana kelembapan tidak dikumpulkan di dalam periuk. Untuk mekar yang lebih baik, semak perlu diberi baja mineral semasa musim yang semakin meningkat. Pada musim panas, mereka akan ditambah ke air untuk pengairan.

berbunga yang suburUntuk cahaya, bunga juga bersahaja. Mereka tumbuh baik di bawah sinar matahari dan di bawah teduhan tumbuhan lain, tetapi lebih baik untuk memilih kawasan yang terang. Jadi dalam gambar yang tidak sabar terlihat cerah, dan bunganya tumbuh besar. Tumbuhan ini adalah termophilic, suhu yang paling selesa untuknya ialah 20-25 darjah. Dengan penyejukan hingga 13-15 ° C ia boleh membekukan dan mati.

Bush merasakan selesa dengan kelembapan yang tinggi. Pada hari-hari yang cerah, disyorkan untuk menyemburkannya dengan air dari pistol semburan.

pencetakan mahkotaImpatiens adalah bunga hiasan yang boleh dengan mudah ditanam di rumah atau pada plot tempatan. Penternak membawa sejumlah besar jenis, yang berbeza antara satu sama lain dalam saiz, bentuk daun dan warna kelopak. Dalam keadaan semulajadi, tumbuhan tumbuh dalam iklim tropika, jadi di rumah ia perlu mewujudkan keadaan yang sama. Ia tidak bertolak ansur dengan pembekuan, jadi walaupun pada musim sejuk ia perlu untuk memantau suhu. Dengan penjagaan dan penyelenggaraan yang sewajarnya, semak berkembang hampir sepanjang musim panas, dan sesetengah wakil boleh menghasilkan tunas baru sehingga November.

Video mengenai ejaan anak benih impatiens

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector