jenis scindapsus dalam keadaan bilik Scindapsus – salah satu yang paling popular di kalangan penanam bunga-pencinta lianas dalaman. Untuk memahami bagaimana pelbagai dan hiasan budaya ini, adalah perlu untuk memberi perhatian kepada jenis dan jenis scindapois untuk mengembangkan sebuah rumah.

Tumbuhan milik keluarga besar Aroids, bersifat mendiami hutan tropika Malaysia, kepulauan Jawa, Polinesia Perancis dan banyak lagi bahagian Asia Tenggara. Permulaan pertumbuhan dari lembap, tanah berkhasiat di kaki pokok, scindapods dengan cepat memanjat batang, mudah mencapai ketinggian 8-10 meter. Salinan rumah lebih bersaiz sederhana, tetapi terima kasih kepada penternak yang mencipta jenis dengan dedaunan berwarna terang, jauh lebih asli.

Oleh kerana bilangan besar spesies, ketiadaan habitat semulajadi mereka dan keupayaan mereka untuk berubah secara dramatik ketika mereka berkembang, kebanyakan Aroids belum dipelajari dengan secukupnya. Oleh itu, banyak varieti Botanical Botanicals dan pengeluar budaya tertutup dirujuk kepada epipreminum, aliran atau raphidophores.

Scindapsus aureus

stemiods emasKekeliruan dengan nama yang paling sering merujuk kepada scindapus emas, yang paling umum dalam budaya tertutup. Tumbuhan ini berasal dari bahagian pulau Lautan Pasifik sering dipanggil scindapsus pinnate atau Scindapsus pinnatum, dan juga dianggap sebagai kepunyaan genera lain liana tropika keluarga Aroids dengan bentuk yang sama dan bentuk daun.

Populariti di kalangan penanam bunga, yang terlibat dalam tumbuh-tumbuhan dalaman, bunga yang diterima kerana kesederhanaannya, pertumbuhan pesat dan dedaun yang unik.

scindapus pinnateLiana herbaceous dengan daun berbentuk kuku tumbuh sehingga 2-4 meter di rumah, memerlukan sokongan yang kuat atau ditanam sebagai tumbuhan ampel. Secara semulajadi, scindapsus jenis ini sempurna memanjat di batang curam, batu-batu berlumut dan permukaan lain dengan bantuan akar udara yang kuat dan kuat. Dekorasi bunga yang terang – daun licin dengan panjang 10 hingga 20 cm.

Semakin tua tumbuhan dan penjagaan yang lebih baik, semakin besar plat daun. Dalam kes ini, di bawah naungan, daun-daunnya lebih gelap dan lebih berwarna daripada yang kelihatan di bawah sinar matahari yang bertaburan.

Hari ini di pelupusan penanam bunga terdapat banyak jenis jenis scindapsus yang berbeza dari satu sama lain, yang dimaksudkan untuk menumbuhkan rumah.

Scindapus pinnate NeonScindapus cirrus Neon tidak tergolong dalam variegasi pelbagai, ia tidak boleh dikelirukan dengan pelbagai lain. Daun-daun tumbuhan yang elegan dan elegan dicat dalam warna hijau kehijauan yang terang, yang tidak berubah semasa anda membesar.

ssindacus pelbagai Golden QueenPermaisuri Emas yang sebenar di kalangan scindapus – ini adalah pelbagai Permaisuri Emas dengan daun hijau, dengan murah hati bertaburan dengan kesan putih dan kuning atau lemon dan strok. Tidak ada satu corak mengulang pada plat daun untuk penanaman scindapsus untuk penanaman bilik. Semua benar-benar cerah dan unik!

Scindapus pinnate N-joyScindapus pinnate N-joy varietas yang ditutup dengan bintik-bintik besar warna putih dan keperakan-hijau. Hiasan yang mengagumkan untuk sebuah rumah di mana untuk bunga ada tempat yang mudah di penumbra. Di sini kilang itu akan sepenuhnya mendedahkan keindahan eksotiknya.

scindapus Marble QueenKeanehan dari Marmer Queen adalah banyaknya smear bertaburan chaotically, kerana yang mana ia adalah sukar untuk mengatakan plat daun mana yang asalnya: putih atau hijau.

Scindapsus dicat (Scindapsus pictus)

stsindapsus dicatScindapsus dicat atau ditemui adalah berasal dari Malaysia yang jauh. Di hutan basah, pokok anggur berselerak dengan motley daun tidak simetri memanjat di atas pokok, menggunakan akar udara berpaut pada batang dan mendapatkan kelembapan tambahan dari udara.

Ciri ciri spesies ini adalah bentuk daun yang berbentuk hati yang berbentuk hati, satu sisi yang lebih kecil daripada yang lain. Di pinggir lembaran terdapat sempadan putih yang cerah, bintik putih keperakan tersebar di seluruh kawasan tersebut.

stsindapsus dicat ArgyraeusAntara jenis yang popular untuk menanam rumah adalah Scindapus dengan Argyraeus yang dicat, di samping itu, penanam bunga suka dan menghargai pelbagai keperakan tanaman itu.

Scindapsus siamensis

scindasus siameseAntara spesies scindapus yang sesuai untuk tumbuh-tumbuhan tertutup, terdapat tumbuhan lain dengan daun asimetris bervariasi. Ini adalah scindapsus Siam, yang berasal dari Asia Tenggara. Akar budaya adalah plat daun yang sangat besar, yang kelihatan lebih ringan disebabkan oleh banyak keperakan atau bintik penggabungan cahaya yang terang.

Scindapsus perakensis (Scindapsus perakensis)

scindapsus PeracensisSuatu jenis scindapus yang jarang berlaku, daunnya seperti anak panah yang tajam tidak dipenuhi, tetapi licin-hijau. Di dasar setiap plat daun ada pelengkap-lengan, di kedua sisi tepi daun yang panjang. Kilang itu berasal dari Thailand dan Kepulauan Pasifik yang tinggi boleh mencapai lima meter. Dalam budaya periuk itu agak kecil, tetapi sebagai bersahaja seperti jenis lain dan jenis scindapusa untuk tumbuh sebuah rumah.

Scindapsus treubii

scindapsus TroybaKepada koleksi jarang juga Troindba scindapus, yang tersebar luas di wilayah Jawa, Borneo dan Malaysia. Ciri ciri spesies adalah daun tajam yang tajam dengan plat daun padat dan pertumbuhan yang tidak tergesa-gesa, berbanding dengan jenis lain.

scindapsus troika dalam liarHari ini, para pedagang bunga mempunyai pelbagai asal dengan daun waxy berwarna kelabu kehijauan, bermata dengan jalur hijau dan urat tengah yang sama. Terima kasih kepada pelupusan yang menentu dan pertumbuhan perlahan, jenis scindapsus ini bagus untuk membuat vivarium.

Fakta menarik mengenai scindapus – video