adenium - mawar di padang pasir

Dalam Adenium alam – adalah tumbuhan berkayu saka atau pokok renek yang tumbuh di kawasan kering panas tengah dan selatan Afrika, Semenanjung Arab dan pulau Socotra. Adenium di rumah adalah bunga dalaman yang hebat, dengan serta-merta menarik perhatian dengan batang tebal yang tebal, daun padat pada petua dan bunga berbunga yang terang. Semasa tempoh tumbuh-tumbuhan, tumbuh-tumbuhan varieti menghiasi bunga jubin yang ringkas dan berganda dalam warna putih, merah jambu, warna merah dan ungu.

Oleh kerana bunga-bunga yang tidak disangka-sangka, budaya menerima nama kedua, adenium “mawar gurun”, dan menjadi sangat popular dengan para penjual bunga di seluruh dunia.

Untuk pertama kalinya para ahli botani yang berminat pada abad XVIII, ketika percobaan pertama dibuat untuk mengklasifikasikan spesiesnya, tetapi masih banyak interpretasi yang berbeda tentang sistem yang diterima pakai di lingkungan ilmiah. Adalah biasa untuk membezakan 10 jenis adenoma yang berbeza:

  • bentuk caudex, bunga dan daun;
  • dimensi;
  • ciri-ciri tumbuh-tumbuhan;
  • tempat pertumbuhan semulajadi.

Meskipun terdapat perbezaan yang ketara, beberapa pakar kebudayaan percaya bahawa semua spesies yang ada tergolong dalam jenis adenium yang sama, dan variasi penampilan disebabkan oleh iklim, tanah atau perbezaan yang lain.

Adenium deusum (A. Obesum)

adenium desusumSpesies ini adalah yang paling biasa, diketahui dan paling dikaji. Secara semulajadi, lemak atau lemak adenium boleh didapati di benua Afrika dan Timur Tengah. Jangkauan kilang yang paling menarik adalah jalur lebar yang merentang dari Senegal di barat ke Arab Saudi di timur.

Nama adenium adalah disebabkan oleh Aden, atau kepada Yemen sekarang, di mana tumbuhan luar biasa ini dijelaskan dahulu.

mekar lemak adenomaUntuk suhu tahan api yang tinggi, suhu udara yang tinggi dan sinar matahari langsung, adenium dewum dicirikan oleh tempoh terjaga dan berehat, apabila saka:

  • bangsal yang panjang, kuat ke sentuhan, daun berwarna abu-abu dengan panjang 6 hingga 15 cm;
  • berhenti pertumbuhan;
  • tidak membentuk warna baru.

Negeri ini diperhatikan pada musim sejuk dan musim kering. Dengan permulaan tumbuhan, dedaunan muda muncul di bahagian atas pucuk. Pada kuncup musim panas muncul, berubah menjadi bunga berbentuk tiub kren dan merah jambu. Diameter corolla 5-petal dalam lemak adenoma liar bervariasi dari 4 hingga 7 cm, bunga pelbagai lebih besar, sehingga 12 cm, dan lebih pelbagai warna dan bentuknya.

Adenium adalah obesMenebal stem kelabu-coklat boleh berkembang kepada meter ketebalan, sebahagian caudex yang besar terletak di bawah tanah, dan selebihnya di luar tong Adenium obesum mengambil bentuk pokok atau pokok renek tinggi dan tiga meter.

Kerana pertumbuhan yang perlahan, ukuran saiz periuk, dan juga disebabkan oleh pemangkasan dan membentuk rumah, adenium tidak mungkin berkembang menjadi saiz sedemikian, tetapi akan menyenangkan dengan bentuk-bentuk aneh dan warna-warna cerah.

Adenium multiflorous (A. Multiflorum)

Bunga Adenium di Taman Negara Kruger di Afrika SelatanTanah asli tumbuhan, yang menjejaskan berbunga terutamanya banyak, adalah kawasan tengah dan selatan. Di sini, adenium multi-aliran lebih suka menetap di tanah berpasir dan alkali.

spesies mudah berpuas hati dengan kelompok kecil tanah dan tidak takut kemarau, memelihara rizab kelembapan dalam menebal, berbentuk seperti batang baobab kecil dengan kulit kelabu licin dan tersembunyi di bawah tanah dengan akar yang kuat.

Secara semula jadi, tumbuhan dari adenoma pelbagai aliran boleh mencapai ketinggian tiga meter dan di banyak negara berada di bawah perlindungan negara kerana risiko kepupusan. Ancaman kepada spesies ini adalah pencinta budaya eksotik, memburu spesimen berbunga, ternakan dan monyet, memakan ubi tumbuhan.

Adenium bunga multifloricOleh kerana banyaknya bunga yang luar biasa, adenium dipanggil Impala lily, tetapi dalam budaya ini spesies ini kurang biasa daripada Adenium yang obes, akibat pertumbuhan lambat dan permulaan berbunga selepas 4 tahun.

Adenium arabicum (A. Arabicum)

Adenium arabicum x crispum (hibrid)Nama adenium arabicum bercakap untuk dirinya sendiri. Spesies ini dengan caudex jongkong besar tumbuh di Semenanjung Arab.

Bergantung kepada keadaan iklim, penampilan tumbuhan boleh berbeza-beza. Di kawasan yang mengalami kekeringan kronik, adenomas adalah berbentuk semak, di mana mereka mempunyai kelembapan yang lebih tinggi, mereka boleh kelihatan seperti pokok yang tebal dan tebal di pangkalan dengan cawangan yang sangat lemah. Pada adenium arabicum daun yang agak besar, merah muda, dengan warna ungu atau kulit coklat gelap dan bunga merah jambu merah.arabicum bunga adrenium

Di rumah, Adenium Arab boleh ditanam dari biji benih, untuk kemudiannya terlibat dalam pembentukan bumbung dan batangnya.

Adenomal Somali (A. Somalense)

Adenium SomaliSpesies Adenium Somalia adalah penduduk asli Afrika, yang tumbuh di kawasan yang berbeza dari julatnya hingga ketinggian satu setengah hingga lima meter. Tumbuhan ini dicirikan oleh bentuk kerucut batang dan berbunga berterusan secara berterusan, jika tumbuhan itu berjaya memberikan kelimpahan matahari.

Daun memanjang hijau mempunyai warna hijau yang cerah. Selalunya urat putih atau cahaya boleh dilihat pada bilah daun. Untuk musim sejuk, tumbuh-tumbuhan kehilangan dedaunan mereka dan memerlukan rehat. Bunga yang lebih kecil dengan sempit daripada lemak adenium, bunga kelopak muncul di cawangan nipis. Mewarna corolla 5-petal – merah jambu, merah, merah dengan penjelasan ke leher. Spesies ini boleh disambungkan dengan Adeniumum desusum, yang digunakan oleh banyak peternak. Di samping itu, pelbagai jenis Somalia mudah tumbuh, bibit mekar untuk pertama kalinya dalam setahun atau setengah selepas menanam, apabila batang naik ke ketinggian 15-18 cm.

Adenium crispum (A. somalense var crispum)

adenium krispumSangat hiasan kelihatan adenium krispum, dianggap sebagai subspesies tumbuhan Somalia. Ciri ciri budaya – daun panjang yang sempit dengan urat-urat keputihan dan ujung-ujung yang berkerut, yang memberikan nama spesies ini, serta sebatang cincin bawah tanah. Banyak akar halus hanya meningkatkan persamaan dengan tanaman akar.

adenium bunga krispumAdenoma jenis ini untuk rumah adalah menarik bukan hanya untuk bentuk batang dan saiz sederhana, tetapi juga untuk bunga asal, tidak seperti bunga adenium Somalia. Pink, corak merah yang kurang kerap dibuka secara meluas, kelopak mempunyai tikar yang ketara.

Adenium baru, Tanzanian (A. somalense var., Nova)

Adenium Somalense NovaSalah satu spesies Somali yang diterangkan baru-baru ini – berasal dari semen padang pasir Tanzania dan kawasan sekitarnya. Dalam Adenium Crispum, tumbuhan ini berkaitan dengan penampilan daun, dan corolla merah jambu atau kemerah-merahan yang lebih rapat menyerupai bunga Adenium Somalia.

Adenium bohmianum (A. boehmianum)

Adenium bohmianumPada akhir abad XIX, ahli botani menemui dan menggambarkan rupa Adenium bomchianum dari utara Namibia. Spesies ini diketahui tidak begitu banyak disebabkan oleh dekoratif, tetapi sebagai tumbuhan beracun, di kalangan penduduk setempat sepatutnya nama Yad Bushman.

Secara semula jadi, kuat, mencapai ketinggian tiga meter dari tumbuhan yang rela cawangan, berkembang perlahan-lahan dan sepanjang masa penebalan pada batang itu dilicinkan. Daun-daun yang terletak hanya di bahagian atas pucuk, mereka adalah kulit, 8-15 cm panjang daun plat berwarna perak-hijau dengan vena yang ditandakan dengan baik.

Kembang Bohman AdeniumHampir bulat kerana kelopak yang luas, corolla boleh menjadi merah jambu, ungu, raspberry. Ciri khas bunga adenium spesies ini adalah warna leher yang kaya dengan leher.

Adenium swazicum (A. swazicum)

Berkembang adenium swazicumNama adenium mencerminkan tempat asalnya – Swaziland. belukar berbentuk ketinggian 20-50 cm tumbuhan kelihatan sedikit mengingatkan saudara-mara mereka, seperti yang dapat dilihat di atas tanah hanya beberapa pucuk hijau kelabu atau cahaya dengan, daun sempit panjang dan 6-cm warna merah jambu atau cat ungu. Rimpang berkuasa dikebumikan di bawah tanah dan tumbuhan dewasa hampir tidak kelihatan.

Di rumah, Adenius Swaziland panjang dan suka bunga, jarang membuang dedaunan, bersahaja dan sejuk. Tidak menghairankan bahawa spesies ini mudah digunakan oleh penternak untuk mendapatkan hyper interspesies dengan adenium deum.

Adenium oleifolium (A. oleifolium)

Sebuah tumbuhan bentuk adenium oleifoliumAdenium oleifolium Afrika berbeza daripada “saudara” mereka dalam pertumbuhan yang sangat perlahan dan saiz sederhana. Belukar dengan rizom yang kuat, tebal dan batang licin mencapai ketinggian 60 cm.

Sempit, dengan panjang 5 hingga 12 cm, daun dicat dalam warna hijau-zaitun dan terletak di puncak cawangan. Bunga adenium merah jambu boleh mempunyai pusat kuning atau putih. Penemuan tunas yang dikumpulkan dalam perbungaan berlaku pada masa yang sama dengan rupa dedaun.

Adenium Socotran (A. socotranum)

Sebuah tumbuhan bentuk adenium oleifoliumDi pulau Socotra di Lautan Hindi, spesies adenoma endemik tumbuh, mengikut keterangan, tidak terdapat di bahagian lain dari tanaman ini. Berbanding dengan adenium rumah – ini adalah gergasi yang sebenar, yang berkembang ke ketinggian 5 meter.

Setong yang mengingatkan botol boleh terdiri daripada beberapa bahagian yang bercorak, di mana jalur melintang mestilah kelihatan. Cawangan-cawangan adalah lebih kecil daripada batang utama. Mereka adalah nipis dan rapuh, mendahului dengan hijau gelap urat putih, berkilat daun panjang 12 cm. Light pink bunga Adenium mempunyai diameter 10-12 cm, kelebihan berkuasa atas pinggir terang kelopak.

Hibrid dan jenis adenoma untuk pertanian tempatan

Walaupun tempat kelahiran Adenium adalah hamparan panas Afrika dan Timur Tengah, pusat pemuliaan dan pemilihan tumbuhan ini telah menjadi kawasan yang agak berbeza. Pembekal utama varieti dan kacukan baru adalah negara-negara Asia Tenggara, Thailand, India, Malaysia, Filipina.

Saiz Adenium MiniIklim tempatan sangat baik untuk pembiakan budaya. Di sini sering terdapat pameran bonsai berdasarkan adenium, dari sini benih dan anak benih tersebar di seluruh dunia.

Hari ini tukang kebun berminat adalah mudah untuk Adenium rumah Mini Saiz ketinggian hanya 12-17 cm. Blossom serbuk itu bermula pada 2 tahun, mendedahkan bunga 6 cm di hujung pucuk.

Adenium bervariasiObjek lain yang jelas adalah bentuk variegate adenomas dengan dedaunan variegated atau daun sepenuhnya berubah-ubah.

Pada pelupusan penanam bunga hari ini adalah banyak tanaman hibrid dan jenis adenium dengan bunga mudah, terry, monofonik dan berwarna-warni. Walau bagaimanapun, tidak jarang para penjual yang menggunakan populariti tumbuhan berat untuk memberikan pemikiran keinginan mereka dan mencadangkan jenis tiruan yang terkenal.

Adenium di rumah – video