Kalamondin di tingkapKalamondin atau, kerana ia juga dipanggil buah-buahan sitrus jenis ini, citronfortunella adalah hibrida yang diperolehi daripada menyeberang kumquat dan dikasihi oleh banyak mandarin mandarin. Berkembang Kalamondin di rumah menjadikannya bukan sahaja untuk menambah koleksi dengan budaya eksotik, tetapi juga untuk mendapatkan buah berukuran kecil yang cerah.

Ia adalah terima kasih kepada mereka bahawa tumbuhan itu menerima nama popular “oren emas”. Saiz kecil buah wangi yang banyak meliputi mahkota dan kadangkala kelihatan tidak nyata. Oleh itu, pemula-pemula bunga mempunyai soalan: “Bolehkah saya makan Kalamondin?”.

Buah KalamondineBulat, dengan semangat nipis dan tali yang berair, buah-buahan boleh dimakan. Tetapi tunggu kemanisan mandarin dalam kes ini tidak berbaloi. Pulpa calamondin kuning oren adalah berasid atau pahit, tetapi kulitnya, seperti kumquat, manis dan sangat harum.

Ciri-ciri penjagaan dan penanaman Kalamondine

Kalamondin yang beraneka ragam membuahkan hasilDi dalam kandungan bilik, tumbuhan ini membentuk semak kompak atau pohon stamping yang elegan, walaupun di luar tanaman kadang kala mencapai ketinggian lima meter. Dengan penjagaan yang mudah di rumah, sitalam calamondine:

 • tumbuh dengan baik;
 • menghasilkan buah;
 • ia boleh disebarkan oleh keratan atau biji.

Hari ini, pencinta tumbuh-tumbuhan dalaman ditawarkan tumbuh-tumbuhan bukan sahaja dengan dedaunan monophonik, tetapi juga bentuk beraneka ragam, di mana buah-buahan juga mempunyai warna bergaris yang luar biasa.

Pada separuh kedua musim bunga, bunga limau, dan kemudian mahkota ditutupi dengan bunga berwarna berbentuk bintang putih yang sangat berbau. Kilang itu memerlukan pendebungaan manual, selepas mana banyak ovari terbentuk di atasnya.

Walaupun spesimen kecil dengan pemakanan dan penyiraman yang betul tidak akan hilang dan boleh tumbuh apabila cawangannya masih mempunyai buah-buahan yang tidak matang. Mengenai ketidakselesaan atau pelanggaran terhadap keadaan yang semakin meningkat, Kalamondin menandakan kehilangan dedaunan.

Jika anda tidak mengambil langkah yang betul, tumbuhan akan mati. Bagaimana untuk menjaga calamondin? Apakah keperluan untuk penyelenggaraan dan penjagaan budaya ini?

Related  Manfaat dan kemudaratan daripada meminum kerak semangka

Penjagaan calamondin sitrus di rumah

Selepas pembelian, Kalamondin mesti dipindahkanUntuk pertama kalinya, dengan penat dan jatuh daun, penjual bunga mungkin menghadapi beberapa minggu selepas pengambilalihan tanaman yang cerah. Fakta adalah bahawa abadi eksotik tidak mudah disesuaikan, dan apabila anda berpindah dari kedai ke apartmen itu berubah:

 • suhu udara;
 • kelembapan;
 • komposisi air pengairan;
 • pencahayaan.

Di samping itu, punca-punca kesihatan yang tidak sihat dan penghentian calamondin sitrus yang tidak berjaya mungkin terletak pada penipisan pokok berbuah dari penginapan lama di kedai atau penjagaan yang tidak mencukupi. Oleh itu, kilang lebih baik untuk transplantasi, setelah memeriksa dan membersihkan sistem akar fragmen yang mati atau busuk. Mahkota itu boleh diliputi dengan satu paket untuk meningkatkan kelembapan secara artifisial dan mewujudkan sejenis rumah hijau.

Pada musim sejuk, Kalamondin memerlukan lampu latarOleh kerana budaya eksotik tidak peduli dengan matahari, tempat bagi mereka perlu ditemui di sisi yang terang. Benar, perlindungan dari sinaran terik terus masih perlu dijaga.

The Kalamondin, yang dibeli pada musim sejuk, dilindungi daripada draf yang mungkin dan segera dimasukkan di bawah phyto-lamp untuk memanjangkan waktu siang hari. Dan pada musim sejuk berikut, diperlukan lampu belakang.

Di rumah, Kalamondin berkembang tidak memerlukan penjual bunga untuk mengekalkan suhu istimewa. Tanaman, jika semua peraturan untuk penjagaan calamondin sitrus diperhatikan, mereka mudah bertolak ansur dengan musim panas, dan suhu optimum bagi mereka adalah:

 • 18-24 ° C pada musim panas;
 • 12-16 ° C pada musim sejuk.

Kalamondin bonsaiTumbuh-tumbuhan adalah hygrophilous dan bertindak balas dengan baik untuk menyembur, yang membantu mereka untuk terus hidup. Pada musim sejuk, kelembapan tanah yang kerap tidak diperlukan.

Dressing teratas boleh menjadi tradisional, digabungkan dengan penyiraman, dan foliar. Dalam makanan tambahan, calamandin memerlukan sepanjang tahun, terutamanya dengan galas buah yang kerap dan berlimpah.

Related  Jenis dan jenis scindapsus untuk menumbuhkan rumah

Sekiranya penjagaan calamondin di rumah diamalkan berpakaian atas daun, pengairan harus dilakukan di belakang daun supaya tidak merosakkan penampilan plat daun berkilat. Melaksanakan prosedur sedemikian dilantik pada waktu petang, supaya sinar matahari membakar tempat-tempat jatuh.

Penggandaan benih dan penanaman calamondin dari keratan

Penanaman Kalamondin dari benih adalah perniagaan yang sungguh-sungguh dan memerlukan kesabaran yang luar biasa, memandangkan buah-buahan pertama dapat dipecahkan oleh tukang bunga hanya selepas 6-7 tahun. Untuk mendapatkan salinan baru jeruk, anda juga boleh menggunakan keratan.

Menanam Kalamondin dari BenihTetapi ada juga perangkap di sini. Untuk keratan berakar, anda perlu:

 • substrat longgar untuk menembusi bahagian apikal pucuk;
 • rumah hijau dengan pemanasan yang lebih rendah;
 • mengekalkan suhu kira-kira 23-25 ​​° C;
 • hari cahaya yang panjang.

Keratan Kalamondin perlu dijalankan dari bulan MeiKeratan dan perakaran adalah yang terbaik dilakukan dari Mei hingga Jun, apabila paling mudah untuk menyediakan syarat-syarat ini. Selepas pembentukan akar, calamondin muda ditanam di dalam periuk mereka sendiri.

Memilih periuk untuk transplantasi Kalamondin harus mengambil kira saiz tumbuhan dan sistem akar yang semakin meningkat. Oleh itu, adalah lebih baik untuk mengambil bekas pukal, di mana pokok itu akan selesa untuk sekurang-kurangnya satu tahun.

Bibit muda KalamondinSemasa pemindahan koma bumi ke dalam bekas baru adalah penting untuk tidak merosakkannya. Dan bagi aliran kelembapan berlebihan di bahagian bawah periuk mewujudkan lapisan saliran yang kuat. Hitunglah supaya apabila memasang sistem akar pada lapisan tanah, leher akar ketika mengisi di atas permukaan substrat.

Campuran tanah untuk Kalamondin yang tumbuh terbuat dari tanah siap pakai untuk tanaman hiasan dengan penambahan humus atau dari humus yang sama, dua kali lebih banyak tanah dan pasir untuk memberikan kelonggaran. Selepas Kalamondin ke hadapan perlu penyiraman, dan makanan pertama dilakukan hanya sebulan kemudian.

Related  Penyebab kemunculan pelbagai tempat pada daun alocacia dan bagaimana untuk mengatasinya

Video mengenai ciri-ciri penjagaan Kalamondin