iberis putih salji di laman web iniKebanyakan tukang kebun popular dengan yang indah, dengan bunga aroma yang menyenangkan Iberis, penanaman dan penjagaan foto yang mempunyai banyak aspek menarik. Dia bersahaja dalam pembiakan, mudah dijaga, mekar sepanjang musim panas. Mereka menghiasi bukit-bukau dan masonry alpine, menghiasi katil bunga, rumput dan laluan taman. Iberis sesuai untuk berkembang dalam bekas, landskap teras, loggi dan bahkan untuk menghiasi sejambak perkahwinan.

Penerangan bunga

berasal dari Sepanyol iberisOrang asli dari Sepanyol, Iberis adalah tumbuhan semi-tumbuhan dengan bulu yang subur. Pucuk branched boleh tumbuh ketinggian (sehingga 30 cm) dan tersebar di sepanjang tanah. Belukar itu mempunyai daun hijau gelap dan bunga-bunga bakul yang mengandungi kira-kira 40 tunas.

Bunga Iberis banyak dan disertai dengan aroma yang kuat. Bunga pertama dibuka pada bulan Mei atau Ogos, berbunga berlangsung selama dua bulan. Kerana banyak bunga-bunga bunga, jisim daun tidak kelihatan, dan tanaman itu sendiri sering dibandingkan dengan awan. Budak warna boleh berbeza warna, tetapi paling kerap terdapat kelopak putih, merah jambu, ungu, kelopak ungu. Dalam gambar itu, katil bunga Iberian dalam kemuliaan penuh.

Iberis adalah madu yang baik. Selepas berbunga, dia mempunyai buah kecil dengan banyak biji kecil di dalamnya.

Penanaman dan penanaman Iberis

Penyingkiran tumbuhan boleh dilakukan dalam tiga cara.

Benih

penanaman benih IberisBenih Iberis disemai terus ke tanah terbuka selepas fros berhenti pada kedalaman 10 mm. Pucuk pertama muncul selepas 2 minggu. Pucuk tebal mesti ditipis, meninggalkan 15 cm antara pucuk.

Agar tumbuhan dapat tumbuh sepanjang musim panas, seseorang mesti tahu kapan untuk menanam Iberis. Penanaman dari benih pelbagai jenis boleh dilakukan dalam dua peringkat dengan selang 3 minggu.

Vegetative

Kaedah ini digunakan untuk mendapatkan benih pada awal bulan Mei. Biji Iberis ditanam dalam bekas dengan tanah longgar pada akhir bulan Mac. Mereka bertaburan di permukaan dan ditaburi dengan pasir sungai. Untuk mendapatkan keadaan rumah hijau, bekas ditutup dengan kaca, dimasukkan ke dalam tempat yang terang dan hangat. Penyiraman benih dilakukan seperti yang diperlukan dengan penyembur. Pucuk pertama muncul selepas 10 hari.

Bagi Iberis, pemindahan itu menjadi bencana, jadi anak benih harus ditanam di atas katil dengan penjagaan yang sangat baik dan dengan gumpalan bumi. Tambak untuk menanam haruslah dalam, supaya bahagian akar umbi itu dapat dimakan secara bebas di dalamnya.

Pemotongan

belukar dari iberius dari keratanKaedah ini dijalankan pada musim luruh. Keratan dipotong menjadi kepingan panjang 12 cm dan ditanam dalam pasu dengan tanah. Untuk anak benih masa depan, keadaan rumah hijau dicipta. Pendaratan Iberis di tanah terbuka dan meninggalkan akan dibuat musim bunga akan datang.

Tumbuh tumbuhan di tanah liat atau berbatu, yang tidak akan membenarkan kelembapan menjadi bertakung. Untuk pendaratan, anda harus memilih tapak yang diterangi dengan baik oleh matahari.

Penjagaan Iberis

berbunga dengan penjagaan yang betulSemua jenis Iberis tidak bersahaja dan tidak memerlukan penjagaan khas. Tetapi masih mematuhi beberapa peraturan yang bernilai:

  • penyiraman tumbuhan perlu sederhana dan hanya dalam cuaca gersang;
  • Untuk memberi makan Iberis sepatutnya dua kali untuk semua baja mineral musim panas: kali pertama pada saat terjadinya tunas, kedua – saat tunas;
  • untuk melumpuhkan bunga dan tunas selepas berbunga, untuk memotong batang sebagai semak tumbuh satu pertiga daripada panjang;
  • ruang di sekeliling bunga perlu dibersihkan secara rutin dari rumpai, maka katil bunga dengan iberis dalam foto akan dipelihara dengan baik dan cantik.

Iberis terdedah kepada pembibitan diri, oleh itu berhampiran semak selepas berkembang pertumbuhan muda akan muncul. Ia mesti dikeluarkan atau boleh digunakan sebagai anak benih.

Iberis saka

Iberis di sekitar kawasan rekreasiSelain tumbuhan tahunan, terdapat Iberis varieti saka. Tumbuh dari benih, pada musim panas pertama ia terhad kepada inflorescence sederhana. Warna penuh dan aroma yang kaya dengan tumbuhan ini hanya memberi pada tahun kedua. Varieti Iberian dari musim panas tahan fros dan menyesuaikan diri dengan keadaan gunung. Tetapi lebih baik untuk mengetahui tentang penentangan terhadap sejuk setiap jenis tertentu dari arahan.

Bahawa sepanjang musim panas di atas katil bunga dan pada foto Iberis jangka panjang mempunyai jenis yang baik, di atas bunga yang diperlukan untuk memotong batang pudar. Apabila tumbuhan mencapai umur lima tahun, semak Iberis perlu ditanam, jika tidak, hal berkembang akan menjadi cetek, dan tanaman akan kehilangan penampilan hiasannya.

belukar muda IberisCiri-ciri jenis iberis tahan fros adalah batang berdaun. Menyapu di sepanjang tanah dan saling menjalin antara satu sama lain, mereka membuat “bantal” udara. Mengekalkan haba dan tidak mengeringkan tanah, ia menjamin musim sejuk yang baik tanpa salji. Tetapi untuk keselamatan yang lebih baik, lebih baik untuk menutup belukar untuk musim sejuk dengan lapnik konifer, dan tuangkan daun yang jatuh pada permukaan tanah. Menanam dan merawat foto perawan Iberia adalah sama dengan tumbuhan satu tahun.

Menumbuhkan Iberis dari Benih – video