Asparagus mempunyai sifat penyembuhanWakil-wakil dari asparagus genus bukan sahaja spesies hijau hiasan dan tanaman sayur-sayuran, tetapi juga tanaman tumbuhan yang benar-benar mempunyai ciri-ciri dan kualiti yang kaya.

Perubatan rasmi yang paling dikaji genus adalah asparagus, farmasi atau sayur asparagus. Menyiasat komposisi biokimia tumbuhan asparagus, para saintis menemui asid amino pertama – asparagine, yang merupakan sebahagian daripada protein, yang membantu mengikat toksik ammonia kepada tubuh manusia dan penghapusan cecair berlebihan.

Menurut ahli biologi dan ahli kimia, di bahagian hijau dan akar tumbuhan terdapat banyak garam mineral, asid organik dan vitamin, antaranya adalah vitamin B dan asid askorbik.

Tetapi, sebagai tambahan kepada spesies ini dalam keluarga asparagus, terdapat kira-kira tiga ratus tanaman unik, tidak kurang menarik dan bermanfaat. Bagaimanakah ubat-ubatan rakyat menggunakan sifat-sifat perubatan asparagus, dan adakah tumbuhan menggunakan pengesahan dari pakar perubatan sekolah tradisional?

Ciri-ciri berguna asparagus

Asparagus sayuranKomposisi biokimia tumbuhan asparagus sama dengan asparagus, disyorkan sebagai produk makanan kalori rendah makanan, sumber vitamin dan garam mineral, serta asid amino dan flavonoid.

Khususnya, bahan mentah tumbuhan tersebut mampu:

  • mengurangkan kekerapan serangan migrain;
  • untuk mengeluarkan keradangan pundi kencing dan ginjal,
  • keluarkan cecair berlebihan;
  • keluarkan bahan dan toksin berbahaya kepada manusia.

Di samping itu, asparagin yang terkandung dalam asparagus menyumbang untuk menurunkan tekanan darah, memberi manfaat kepada keadaan sistem jantung dan vaskular.

Dalam perubatan tradisional, asparagus digunakan untuk mencegah penyakit dropsy, penyakit ginjal dan vaskularDalam perubatan tradisional, asparagus, sebagai wakil keluarga asparagus, digunakan untuk mencegah penyakit dropsy, buah pinggang dan kerosakan vaskular akibat pembentukan plak kolesterol.

Ciri-ciri asparagus ini diperlukan untuk mengandungi asparagine dan beberapa sebatian lain. Walau bagaimanapun, spesies tumbuhan yang sedia ada tidak semua dikaji dengan cara yang sama seperti asparagus sayuran.

Berus Asparagus: Sifat dan Kepentingan dalam Perubatan di India

Asparagus FusiformKebanyakan spesies masih menunggu peneliti yang penuh perhatian, tetapi di tanah air asparagus racemose, di India dan kawasan lain Indochina spesies ini telah berjaya digunakan untuk mengubati pelbagai penyakit selama berabad-abad.

Sistem perubatan tradisional India, Ayurveda mengesyorkan agen terapeutik berdasarkan akar asparagus dalam pelbagai penyakit dan keadaan penyakit. Berus asparagus, yang dinamakan kerana bentuk ciri-ciri hal berkembang, dipanggil di wilayah asli “shatavari”, yang boleh diterjemahkan sebagai “seratus penyembuh” atau “ubat untuk seratus penyakit”.

Dari akar asparagus, ubat-ubatan disediakanMembentuk ubi besar, membentuk asas sistem akar tumbuhan dan menentukan sifat berguna asparagus. Shatavari mempunyai kesan yang baik terhadap fungsi pembiakan wanita dan lelaki.

Asparagus membantu melawan kanserWakil-wakil separuh yang indah pengambilan ubat dari akar kering asparagus:

  • menyebabkan penyusuan laktasi;
  • meningkatkan kitaran haid;
  • melegakan kesakitan dan kesakitan semasa haid;
  • kita mempunyai kesan diuretik;
  • melegakan dan nada lembut.

Menurut kajian, ciri-ciri berguna asparagus benar-benar mampu seperti kesan, dan ubi kaya dengan bahan-bahan yang menstabilkan sistem hormon wanita.

Menuai akar asparagusIni disebabkan oleh penukaran dipercepat estradiol ke estrol, dan juga fakta bahawa ubat homeopati mengaktifkan sintesis seperti hormon penting sebagai progesteron. Akibatnya, mengambil ubat tradisional yang menggunakan sifat perubatan asparagus adalah profilaksis yang sangat baik untuk banyak penyakit tumoral yang sihat yang berlaku dalam bidang seks wanita.

Sifat-sifat asparagus memungkinkan untuk meningkatkan pengeluaran susu wanita, serta mengatasi neurosis dan gejala-gejala tidak menyenangkan lain pada wanita yang mengandung umur dan mengalami menopause.

Lelaki mengambil ubat dari rizom tumbuhan asparagus, mengalami peningkatan potensi, penurunan tahap keterukan pada organ kemaluan dan kencing. Doktor menandai dan meningkatkan kualiti sperma.

Dalam amalan biasa, homeopati menggunakan serbuk dari akar asparagus jika pesakit menderita ulser gastrik, gastritis dengan keasidan yang tinggi, dan juga dengan disentri dan enterocolitis.

Rawatan dengan bantuan alat seperti itu dijalankan dan luaran. Ciri-ciri berguna asparagus ditunjukkan dengan ekzema, jerawat, disertai dengan proses keradangan dan purulen, kekeringan dan penebalan kulit.

Asparagus mempunyai banyak mineral dan asid aminoDan kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa mineral dan asid amino di kilang asparagus bukan sahaja dapat melindungi hati dari toksin, tetapi juga mengurangkan kesan pada tubuh alkohol, menghapuskan beberapa gejala mabuk.

Mempunyai asparagus dan sifat-sifat antioksidan semulajadi, mampu menahan atau menangguhkan penuaan tisu dan seluruh tubuh manusia.

Asparagus: apakah tumbuhan beracun?

Dalam asparagus beri tumpuan tinggi toksinSemua spesies asparagus ini, kedua-duanya ditanam di taman dan di rumah, mekar, dan kemudian membentuk beri kecil bulat berwarna oren, merah atau biru-hitam. Bahagian hijau tumbuhan mengandungi saponin, bahan toksik untuk manusia. Tetapi jika tidak banyak sebatian ini di phyllokladia, maka dalam buah beri, kepekatan toksin lebih tinggi dan boleh berbahaya bagi haiwan peliharaan, dan terutama untuk anak-anak muda yang memperhatikan buah-buahan yang cerah.

Penggunaan makanan sedemikian, membuat tumbuhan beri asparagus beracun, mengancam dengan muntah-muntah, cirit-birit, sakit perut.

Keamatan gejala bergantung kepada umur, berat badan dan kesihatan orang yang memakan buah berbahaya. Di samping itu, hubungan dengan mukosa jus berry menyebabkan reaksi alahan dan kerengsaan. Selalunya gejala hilang dalam sehari atau dua, tetapi untuk mengelakkan komplikasi, perlu mengambil langkah pertolongan cemas dalam bentuk minuman yang banyak dan mengambil enterosorben, dan juga untuk berjumpa doktor.

Ciri-ciri terapeutik taman asparagus – video

https://www.youtube.com/watch?v=pHWCvMtVdZU