bunga dari mirabilisMirabilis – tumbuhan yang unik, asalnya dari Amerika, dengan bangganya memakai gelaran “kecantikan malam”. Bunga mempunyai pelbagai warna, berdasarkan spesies yang berasingan. Kecantikan malam boleh menarik perhatian dan mempersembahkan aroma yang luar biasa dalam kegelapan. Dalam penanaman dan penjagaan di tanah terbuka mirabilis tidak ada yang rumit, itulah sebabnya tumbuhan ini sesuai untuk memulakan tukang kebun.

Varieti mirabilis

“Kecantikan Malam” mempunyai satu ciri – dari semasa ke semasa pada satu batang batang tumbuh bukan satu tetapi warna yang paling pelbagai. Pertumbuhan tumbuhan sedemikian boleh mencapai sehingga 80 sentimeter. Mirabilis juga didarab, kerana benih mengekalkan kualiti mereka selama tiga tahun.

Ia adalah bernilai menonjolkan jenis mirabilis seperti berikut:

  1. Untuk taman taman, Mirabil serenade adalah ideal. Dalam ketinggian, bunga mencapai 6 sentimeter. Mawar dari bulan pertama musim panas hingga bulan kedua musim luruh.mirabilis serenade
  2. Marmer mirabilis dibezakan oleh bunga cerah dan urat gelap. Tumbuhan ini sesuai untuk bunga bunga.mirabilis marmar
  3. Mirabilis Cavalier sangat bagus untuk menghias taman-taman bunga. Mempunyai warna kuning dan merah tunas.mirabilis chevalier
  4. Buah semak dengan ketinggian 50 sentimeter adalah kepingan es. Bunga boleh berwarna-warni, terutama bunga kuning yang luar biasa dengan satu kelopak ungu. Blossoms yolanta dari Julai hingga Disember.keajaiban aiskrim
  5. Lollipop Mirabilis Putih – bunga putih yang sangat putih sehingga 5 sentimeter.lollipop putih myrrhillis

Setiap spesies mempunyai ciri khasnya. Berdasarkan spesies yang telah anda pilih, tanah dan penjagaan yang betul di padang terbuka mirabilis.

Peraturan penanaman dan penjagaan di tanah terbuka di luar mirabilis

Sebelum menanam, ingat tentang keunikan iklim kita. Malangnya, kami tidak mempunyai keadaan yang selesa untuk menanam bunga ini, jadi ia hanya boleh digunakan sebagai tahunan.

Pandangan Yalapa adalah satu-satunya yang dapat berkembang dengan baik dalam keadaan iklim kita.

Kilang itu berasal dari tepi panas, jadi ia memerlukan haba yang cukup dan cahaya matahari. Memerlukan penyelenggaraan kelembapan, tidak akan mengalami ketidakhadirannya. “Kecantikan Malam” sesuai untuk orang yang mempunyai sarangnya sendiri. Pot dengan mirabilis anda boleh meletakkan di sana.

Cara menanam tumbuhan

penanaman benih mirabilisDi hadapan tumbuhan dewasa, cara penanaman paling praktikal adalah benih. Waktu yang sesuai untuk penanaman dan penjagaan di kawasan terbuka mirabilis adalah musim panas. Pada masa ini, kilang itu sendiri mula mempercepat pertumbuhannya, dan baja akan menjadikannya lebih kuat. Jika di rantau anda iklim sederhana, penanaman mirabilis dengan benih adalah pilihan terbaik. Selain benih, keratan dan ubi boleh digunakan.

benih mirabilisUntuk pendaratan “kecantikan malam”, tempoh dari akhir bulan Mac hingga awal April adalah sesuai. Pendaratan dijalankan di dalam kotak khas. Untuk menanamnya diperlukan dalam hotbeds. Perhatikan julat suhu 18-20 darjah di atas sifar.

Terdapat cara yang ideal untuk mempercepat pertumbuhan. Ia membantu untuk melihat hasil yang ketara dalam hanya 15 hari. Anda perlu mengambil biji-bijian dan meletakkannya dalam serbet basah. Biarkan mereka selama 6 jam. Selepas itu anda boleh terlibat dalam penanaman. Hasilnya tidak lama lagi akan datang.

Perangsang pertumbuhan boleh digunakan. Ambil bekas dengan stimulator pertumbuhan, letakkan benih dan biarkan selama beberapa jam. Selepas itu, kami mengeluarkan biji dan menanamnya. Seluruh proses membantu mempercepat pertumbuhan dalam 14 hari.

akar mirabilis

Ia diamalkan dengan segera mendarat dan meninggalkan mirabilis di tanah terbuka dengan akar, untuk tujuan ini tempoh dari Mei hingga Jun paling sesuai.

menanam umbi bercambahPengeluaran semula oleh ubi dilakukan dengan bantuan bahan penanaman. Kaedah ini diedarkan di kedai untuk mendapatkan anak benih yang cepat. Oleh itu, membeli salinan kegemaran hampir selalu mungkin dan tidak akan membawa anda banyak masa. Harga sedikit terlalu banyak, tetapi terdapat pilihan alternatif – pembelian akar atau benih di pasaran. Penyimpanan dijalankan pada suhu 5 dan ke atas. Perhatikan rejim suhu yang diperlukan, jika tidak, tumbuhan tidak akan bertahan lama. Sekiranya anda menanam pada musim bunga, jangan lupa untuk menanam ubi. Walau bagaimanapun, cara penanaman dan meninggalkan mirabilis di tanah terbuka dengan umbi sangat jarang berlaku kerana pengeringan di musim sejuk.

mendaratkan mirabilis di padang terbukaPerladangan penanaman oleh keratan adalah kaedah yang paling memakan masa dan digunakan. Pada masa yang sama, proses ini tidak mempunyai sebarang kesan, oleh itu, ia perlu ditambah dengan kaedah yang diterangkan di atas. Pastikan keringkan tapak pemotongan sebaik sahaja anda menyiapkan pucuk.

Penjagaan kecantikan malam

menyiram benih mirabilisTumbuhan ini memerlukan penyelenggaraan yang minimum, kerana ia tidak aneh sama sekali. Sebagai permulaan, adalah perlu untuk memilih tapak pendaratan yang betul, selepas itu kami telah menghasilkan pembajaan, pengairan tepat pada masanya dan penyedutan, penyingkiran rumpai. Bunga ini tidak sesuai untuk iklim bandar, jadi penanaman dan meninggalkan mirabilis di tanah harus diamalkan di rantau Moscow.

“Kecantikan Malam” menyokong baja, jadi anda boleh menggunakannya 3-4 kali dalam satu musim. Baja kompleks sesuai untuk pertumbuhan tumbuhan dan pertumbuhan yang terbaik. Proses penyiraman adalah mudah, ia cukup untuk melakukannya secara tetap, tetapi tidak untuk mencurahkan.

Pendaratan dan penjagaan mirabilis di tanah terbuka adalah mudah, tanpa mengambil banyak masa. Walaupun usaha yang minimum, dalam masa yang singkat anda akan mendapat tanaman malam yang luar biasa dengan bau yang menyenangkan.

Video tentang pendaratan mirabilis