Pilih nanas segarPakar mengatakan bahawa nanas segar masak boleh dimakan hanya di tempat pertumbuhan. Untuk mencapai pembeli di pinggang tengah dan kawasan utara janin mengambil masa yang lama untuk pelayaran laut. Buah-buahan pada awalnya dikeluarkan tidak matang, supaya tidak merosakkan jalan raya. Hanya disampaikan melalui pengangkutan udara, nanas dapat dirasakan segar dan matang.

Cara memilih nanas yang lazat

Cara membuat pilihan nanas yang tepatDari masa ke masa, dibelanjakan di jalan raya, buah beri di luar negara merekrut kematangan, walaupun terdapat beberapa kehilangan rasa. Apabila memilih nanas, anda perlu tahu tanda-tanda yang membolehkan anda menikmati rasa, tidak membuang buah manja di rumah:

  • untuk melihat;
  • rasa;
  • mengendus.

Nama nanas berasal dari definisi India tanda buah – apa-apa, bau busuk. Oleh itu, pertama anda perlu menggunakan rasa bau dan merasakan bau yang tiada bandingannya. Jika nota manis pedas mendominasi, buahnya terlalu masak, dan penapaian telah pun bermula. Jika bau hampir tidak kelihatan atau tidak sepenuhnya, nanas berwarna hijau. Ia juga mungkin untuk mengecualikan pemprosesan agen perasa dengan produk yang belum matang.

Perhatikan permukaan buah dan keadaan tuftLihat dengan teliti permukaan spesimen, warna dan keadaan tuft. Buahnya harus berwarna coklat keemasan, dengan kehijauan kecil di bahagian atas. Kuncinya sendiri terdiri dari daun. Jika mereka sedikit dan mereka tidak bermaya walaupun di tengah-tengah, buah itu telah lama menunggu pembeli. Sekiranya daun itu keluar dari bawah dengan mudah, ia terlalu banyak. Di persimpangan rambut dan badan mesti lembap, harta ini daun, mengumpul dan menghantar kelembapan ke janin. Tetapi di sini terdapat beberapa helah. Penyediaan pra-jualan boleh terdiri daripada meresap beri dalam air selama sehari. Kemudian ia menjadi lebih berat, daun segar, dan rasanya miskin dan nanas tersebut tidak tertakluk kepada simpanan.

Buah masak mempunyai kulit perang keemasan dan bulu hijauPada kerucut tidak ada bintik coklat, acuan dan baunya. Ini semua menunjukkan produk yang memanjakan bahagian dalamnya. Berat buah perlu berat. Jawapan terang dan menoram kepada nanas sawit kapas, hijau.

Ia masih merasakan buahnya, kerana ia sudah sedia. Sedikit menekan pada kerak, anda boleh merasakan rintangan anjal. Dan jika anda lemas sedikit shishechku, ia segera keluar.

Kulit lembut dan daun yang lemah dari tuft bercakap tentang buah yang terlalu masakMemilih nanas yang betul tidak mudah bagi mereka yang jarang membelinya. Kami makan epal, pear, semangka, tembikai, dan oren lebih kerap. Oleh itu, kita boleh memilih mereka tanpa nasihat profesional. Apabila memilih nanas untuk meja perayaan, lebih baik menggunakan nasihat orang yang berpengalaman, tetapi bukan penjual yang berminat untuk merealisasikan produk yang dibeli.

Di China, jadual Tahun Baru tanpa nanas tidak dapat difikirkan. Buah ini adalah simbol kemakmuran dan nasib baik pada masa akan datang.

Cara Ripen Nanas

Oleh itu, pastikan nanas di rumah semasa pematanganWalaupun tuntutan bahawa nanas itu hanya tumbuh di kilang, sudah jelas bahawa apa-apa buah di luar negara untuk jalan panjang itu dikeluarkan tidak matang. Oleh itu, buah-buahan dalam cara masak. Tetapi jika anda membeli buah yang tidak matang, maka anda perlu terus membawanya ke keadaan yang boleh dimakan. Walau bagaimanapun, terdapat jenis nanas dengan kulit hijau. Sekiranya buah hijau mempunyai bau dan tanda-tanda masak yang lain, tidak perlu merobeknya. Maka ia tidak sepatutnya mempunyai bintik coklat, menunjukkan terlalu banyak. Buah-buahan asam hanya sesuai untuk hidangan kuliner selepas rawatan haba.

Mengenai bagaimana menanam nanas, ada beberapa petua. Salah satu pemecut adalah gas etilena. Ia dibezakan oleh epal dan pir yang berhampiran. Jika diletakkan di sebelah nanas, selepas 2-3 hari daging menjadi kuning. Dalam kes ini, setiap hari perlu memeriksa keadaan buahnya, merobek daun dari mahkota. Sebaik sahaja kematangan tiba, nanas perlu dimakan dengan segera. Selepas masak sedemikian, produk tidak disimpan.

Anda hanya dapat menyimpan nanas di dalam bilik pengudaraan dengan kelembapan yang tinggi, dibungkus kertas dalam bentuk garpu kubis. Pada masa yang sama, anda perlu menghidupkannya di sisi lain setiap hari supaya tidak ada lendir. Dalam masa seminggu, nanas masak.

Batang utama dalam nanas tidak digunakan kerana kekakuannyaSekiranya nanas masak diperlukan lebih awal, perlu memasukkannya secara langsung ke surat khabar di semua pihak dengan epal dan pear. Buah ini masak dalam kejiranan ini dalam 2 hari.

Dalam nanas yang tidak matang, mengeluarkan puncak, yang boleh digunakan untuk penanaman, dan nanas diletakkan terbalik, ia akan menjadi kuning sebelum dan akan menjadi manis.

Keadaan penyimpanan nanas

Sekiranya peraturan-peraturan tertentu diperhatikan, nanas boleh disimpan sehingga 14 hariUntuk mengekalkan nanas selama dua minggu, perlu memenuhi syarat – suhu 7.5 – 8 0, dibalut kertas dan dibungkus dalam beg plastik. Pada masa yang sama, pakej perlu diserahkan. Jika anda menukar suhu, nanas akan membekukan atau terlalu masak. Agar nanas tidak berkulat, kelembapan harus melebihi 90%, sekitar 80.

Cara menyimpan nanas untuk waktu yang lama dalam bentuk segar, tidak ada resipi. Hanya pengeringan, pemeliharaan atau pembekuan boleh membolehkan rasa buah yang sihat untuk masa yang lama. Dalam kes ini, perlu diperhatikan bahawa bahan aktif utama bromeline kekal hanya dalam makanan segar dan beku, seperti vitamin C.

Nanas diiris bekuOleh itu, berapa banyak nanas yang disimpan bergantung kepada rawatan yang diterapkannya. Makanan kaleng mempunyai jangka hayat sehingga satu tahun, buah-buahan kering dimakan dalam tempoh enam bulan. Produk yang menggunakan bahan pengawet kurang berguna daripada nanas segar.

Nanas beku

Hanya dalam nanas segar dan sejuk beku nanas penting bergunaMembandingkan segar dan beku dengan nanas yang beku, anda boleh memastikan bahawa komposisi produk kekal hampir tidak berubah. Dilestarikan bukan sahaja bromelain, rasa buah. Dalam kes ini, selepas pembelahan, ia sesuai untuk penggunaan segar dan salad memasak, jus dan masakan.

Memberi produk pembekuan dalam dari negara-negara tropika, yang dibuat di Eropah kerana buahnya datang pada musim. Oleh itu, anda tidak boleh mengambil risiko dan memilih produk beku yang disimpan selama tiga bulan dari tarikh pembuatan.

Membekukan nanas memerlukan hanya pembekuan dalamAnda boleh membekukan nanas di rumah, jika anda mempunyai peti sejuk moden. Dalam kes ini, buah:

  • basuh;
  • longkang dan bersih dari kerak;
  • keluarkan teras, potong cincin nipis atau kiub;
  • beku dalam satu baris pada palet selama beberapa jam;
  • dipindahkan ke bekas simpanan bersama.

Kaedah ini membolehkan anda membeli beberapa buah buah dari buah-buahan yang baik, makan secara teratur, dengan manfaat kesihatan.

Nanas beku yang disimpan tidak boleh tertakluk kepada pembelahan berulang. Produk cair harus digunakan sepenuhnya.

Kami bersih nanas dengan cepat dan indah – video