Blossoms hoya waxy ivyBunga rumah yang terkenal telah lama dikreditkan dengan sifat-sifat mitos. Hoya wax ivy, bolehkah anda menyimpannya di rumah, apa yang mereka katakan tentang omens ini. Hoya tidak tergolong dalam ivy, tidak menghalang pertumbuhan tumbuhan sekitarnya. Tumbuhan bersahaja cepat berkembang di rumah. Tumbuhan waxy dinamakan bunga yang indah dan wangi yang mengejutkan, dikumpulkan dalam mangkuk dan daun dengan permukaan berkilat.

Penerangan Hoyi, Realiti dan Mitos

Hoya di pedalamanHoya merujuk kepada tumbuh-tumbuhan yang tertinggal, terdiri daripada lurus dan semak belukar. Nama loji hoya diberi nama tukang kebun Hoi, yang merupakan orang pertama yang menjaga hal-hal eksotik di Eropah. Hoya – tumbuhan adalah lianate, panjang batang yang berkembang pesat mencapai 10 meter. Hoya wax ivy adalah jenis pembiakan rumah yang paling biasa. Ia mempunyai daun berkilat berisi, akar udara terbentuk di batangnya. Pertama, penyeru adalah patuh dan lembut, maka mereka derevyut dan tidak berubah bentuknya.

Apabila giling bunga, tidak boleh disusun semula atau diserahkan. Keindahan yang tidak dapat dilepaskan akan menggugurkan tunas dan musim panas ini tidak akan ada berbunga.

Selain daun yang cantik, hoya di rumah mencipta bunga ivy. Bintang tunggal aromatik dikumpulkan dalam bola bakul. Hoya mekar untuk masa yang lama walaupun di rumah. Liana yang tidak bersahaja dengan cepat telah menjadi hiasan kegemaran institusi rasmi. Walau bagaimanapun, masih ada jawapan yang jelas tentang sama ada ia mungkin untuk menyimpan waxy ivy di rumah di rumah.

Loji dalam periuk bungaSejak zaman kuno, banyak tumbuhan telah dikaitkan sifat mistik. Takhayul dikaitkan dengan rakan-rakan lama, tumbuh-tumbuhan yang indah – tumbuhan Cina, kaktus, tumbuhan ampel. Di antaranya terdapat bilik ivy, dapat membungkus tanaman lain dan melepaskan mereka cahaya. Tetapi dalam kes ini, yang dipersalahkan untuk anggur berlebihan yang ditanam terletak di kedai bunga. Bunga dalaman membuat keselesaan, menyerap bahan-bahan berbahaya, Banyak tumbuhan beracun di tingkap mempunyai sifat penyembuhan.

Related  Gigit Apple dengan urat varikos

Pembentukan ivy waxHoyu wax ivy dipercayai membawa kesedihan. Perkara utama ialah bunga itu keluar dari rumah suami dan anak lelaki mengikut satu versi. Keluarga boleh mengalami kemalangan dan kesejahteraan kewangan. Satu lagi berkata, bunga menenangkan kecemburuan, tumbuhan kebahagiaan keluarga. Bolehkah saya menyimpan bunga ivy lilin hoya yang dipelajari dari pengalaman saya sendiri. Satu-satunya halangan boleh menjadi alahan kepada debunga bunga dari seseorang dari keluarga.

Sekiranya bunga itu disembur secara berkala dan disapu dengan serbet lembap, Hoyu tidak akan dihuni oleh serangga perosak. Daun akan kelihatan segar. Habuk pada permukaan berkilat mengatasi dengan cepat, menyumbat liang-liang.

Bahkan, budaya ampel yang indah ini sama sekali tidak berbahaya. Ia tidak menghalang pertumbuhan bunga lain. Tetapi jika anda membiarkannya pergi dan tidak mengikuti loji, liana akan menembusi jurang. Oleh itu, anda perlu mengarahkan anggur di atas kaki istimewa. Gambar menunjukkan sama ada ia mungkin untuk menyimpan lilin ivy di rumah dalam format tertentu, dan bagaimana untuk membuat panduan untuk pokok anggur.

Bagaimana untuk menjaga hoya

Dalam florikultur domestik, terdapat beberapa tumbuhan yang boleh bertolak ansur dengan kekurangan pencahayaan. Hoya di bawah naungan tidak kehilangan daya tarikan dedaunan, tetapi bunga hanya dalam cahaya. Di rumah, dia tidak takut ditayangkan. Penjagaan di rumah untuk lilin ivy termasuk keperluan:

  • kepada kualiti tanah dan penanaman yang betul;
  • suhu dan pencahayaan;
  • menyiram dan membaja;
  • penyelenggaraan rejim berbunga dan penyelenggaraan musim sejuk;
  • pembentukan jerung.

Secara semula jadi, hoya tumbuh di bawah naungan pokok dan terletak pada batang dan cawangan kuat. Oleh itu, di rumah tempat yang paling baik akan diterangi dari tingkap timur dan barat. Pada musim sejuk, lebih baik tingkap selatan, terdapat cahaya yang mencukupi. Di bahagian-bahagian lain apartmen, pencahayaan akan diperlukan. Jika tumbuhan tidak menerima cahaya yang cukup pada musim bunga, ia akan menolak untuk bermekar di musim panas. Dan ivy wax mekar dengan bakul wangi, seperti dalam foto.Bakul bunga wangi hoyi

Related  Sifat berguna dan kontraindikasi terhadap penggunaan berry goji

Pada musim panas, liana boleh hidup di udara terbuka, dari sinar langsung matahari ivy harus pritenit. Jika tidak, daun boleh berubah menjadi kuning dan hilang hiasan. Pada musim sejuk, keselesaan akan berada pada suhu 15-17 darjah.

Keperluan untuk kelembapan tidak terhad kepada penyiraman. Penyiraman pada musim panas adalah ringan, dan pada musim sejuk adalah terhad. Tetapi dua kali setahun hoyu perlu mandi dengan rendaman. Mandi dipenuhi dengan air suam dan tumbuhan sepenuhnya dipindahkan ke kapal yang direndam. Selepas 40 minit, anggur akan diangkat dan dikeringkan, dan akar terus mandi selama satu setengah jam. Tanpa bunga berbunga seperti musim panas yang banyak, anda tidak boleh menunggu. Di samping itu, daun disembur secara berkala dari semburan pada musim panas.

Dari bulan Mac hingga September setiap tiga minggu, hoya memerlukan pembajaan mineral. Campuran boleh dikira dan disusun secara berasingan, berdasarkan peratusan:

  • nitrogen – 10%;
  • fosforus – 11%;
  • kalium – 18%;
  • magnesium – 2%.

Tumbuhan hoyi dewasaUntuk peralihan Hoi, tanah boleh dibeli untuk succulents berbunga, atau terdiri daripada dua bahagian tanah yang subur, dan satu agregat tanah liat, perlit, gambut. Transplantasikan kilang itu dengan transshipping ke dalam bekas yang besar, apabila akar mula keluar dari saliran, pertumbuhan berhenti dan daun layu. Pemindahan hoyi dengan kaedah pemindahan kapal akan membantu dengan cepat memulihkan sistem akar. Jika periuk diambil lebih banyak, maka bunga akan ditangguhkan. Apabila pemindahan ivy lilin tidak dikebumikan.

Pembentukan mahkota bunga ivy adalah wajib. Sokongan boleh dibuat dalam bentuk hati, cincin atau gerbang. Anda boleh membuat komposisi dalam bentuk semak, sering mencubit pucuk yang tumbuh. Teknik ini merangsang berbunga. Tumbuh belukar kecil dan periksa diri sendiri sama ada tanda-tanda lama bekerja dan yang mana.

Related  Rahsia penanaman bunga dekoratif kalery

Video mengenai peraturan penjagaan lilin ivy