Dalam tembikai masak terdapat banyak mineral, vitamin, seratJika ada tembikai masak di atas meja, hanya wangian yang menyebabkan selera makan. Apabila buah dipotong, tiada apa yang boleh dibuang dari kepingan manis jus madu. Melon tidak hanya merawat musim panas kegemaran, tetapi juga gudang mineral, vitamin, serat, gula dan bahan lain yang mempunyai kesan yang bermanfaat pada tubuh. Tetapi dalam sesetengah kes, buah yang paling lazat dan paling berguna tidak dapat memberi kekuatan dan semangat, tetapi menyebabkan kemudaratan. Ini berlaku jika pulon melon, masuk ke dalam badan, merengsa organ-organ dalaman, memaksa mereka secara intensif atau dengan beban kerja.

Adakah mungkin melon makan pankreatitis? Pankreas dalam menyediakan kehidupan manusia memainkan peranan yang besar, iaitu untuk memastikan pencernaan, penukaran pertukaran tenaga.

Kualiti pencernaan lemak, protein dan karbohidrat bergantung kepada enzim, dan terima kasih kepada insulin dan hormon pankreas lain, tahap glukosa dalam darah seseorang yang sihat sentiasa berada pada paras yang optimum.

Rempah-rempah melon manis yang wangiProses keradangan, yang berlaku di pankreas, dipanggil pankreatitis. Lebih-lebih lagi, penyakit ini juga boleh menjadi akut, dan secara rahsia dan perlahan, berselang-seli dengan tempoh pemisahan.

Kursus penyakit memerlukan pendekatan yang berbeza untuk menu untuk pesakit dengan pankreatitis akut atau kronik.

Memandangkan diet mempunyai kesan langsung kepada keadaan kesihatan dan proses rawatan, doktor telah banyak membuat cadangan, yang cuba memasukkan kumpulan makanan yang paling biasa. Mereka tidak boleh mendapatkan tanaman gourmet yang lalu, termasuk tembikai, tembikai, labu.

Melon semasa pankreatitis dalam fasa akut atau semasa pemisahan

Pembacaan pankreatitisWalaupun keselamatan yang jelas, tender berair daging tembikai, tidak mengeluarkan rasa berasid atau pedas, tetapi sebaliknya, yang mempunyai jisim ciri-ciri berguna, diharamkan dalam kepahitan pankreatitis kronik atau penyakit akut. Kenapa tidak boleh makan melon pada pankreatitis dalam kes ini? Bagaimanakah doktor menerangkan larangan mereka?

Menurut kaedah rawatan yang digunakan, organ keradangan memerlukan mod operasi yang sangat lembut. Ini harus dipromosikan oleh diet yang dipilih.

Apabila menggunakan melon, kaya dengan serat makanan dan karbohidrat, ini tidak dapat dicapai:

  • kerana pengaktifan fungsi endokrin kelenjar yang terjejas, peningkatan rembesan organ-organ pencernaan;
  • disebabkan peningkatan aktiviti kelenjar dan sintesis pesat insulin sebagai tindak balas terhadap peningkatan paras gula darah;
  • kerana peningkatan pengeluaran asid hidroklorik dan pengaktifan pengeluaran jus pankreas.

Salad melonDi samping itu, tembikai dalam pankreatitis, boleh menyebabkan kembung, kesakitan di kawasan ini, pembentukan gas yang berlebihan, kotoran cecair atau konsisten yang berbuih. Sebabnya gejala yang tidak menyenangkan ini adalah serat, yang berguna untuk orang yang sihat dan merupakan sumber tenaga untuk gula.

Agar tidak memburukkan lagi pankreatitis, melon semasa pemisahan tidak boleh digunakan untuk makanan. Keperluan ini terpakai kepada semua kegunaan yang mungkin, termasuk buah segar, kering atau beku, tembikai atau jus dalam tin.

Melon dalam fasa remisi pankreatitis

Dalam fasa remisi dengan pancreatitis, anda boleh minum jus tembikaiApabila keradangan kehilangan kekuatan, dan doktor mempunyai alasan untuk membicarakan rawatan yang berjaya dan permulaan pengampunan, pesakit dengan pancreatitis sering mengembangkan rangkaian produk yang dibenarkan. Bersama buah-buahan dan sayur-sayuran lain, tembikai dikembalikan ke menu dalam kes ini.

Melon dalam pankreatitis membantu mengekalkan metabolisma karbohidrat normal dalam tubuh, tetapi tidak segera bersandar pada buah madu. Pada mulanya ia adalah lebih baik untuk dimasukkan ke dalam menu kecil bahagian jus dari melon segar, tender mousse atau jeli. Dalam kes ini, boleh mengurangkan jumlah serat yang terkandung dalam pencuci mulut, dan pemakan melon ke dalam sistem pencernaan tidak akan menyebabkan gangguan rawatan.

Dalam jumlah tembikai yang terhad hanya akan mendapat manfaatJika pengalaman pertama “cinta” dengan tembikai pankreatitis tidak dicemari oleh kesakitan atau gejala-gejala lain yang wujud dalam penyakit pulpa dalam jumlah yang kecil dimasukkan ke dalam salad, pencuci mulut dengan makanan yang dibenarkan atau makan berasingan, mematuhi dengan tegas kepada langkah-langkah.

Sekiranya doktor yang hadir membenarkan pesakit mematuhi bilangan diet 5, yang digunakan dalam pancreatitis, satu bahagian tembikai tidak boleh melebihi 100 gram.

Dengan berhati-hati dan, memerhatikan kesejahteraan anda sendiri, anda boleh menghalang pemancaran penyakit yang menyakitkan dan pada musim itu menikmati melon dan hadiah musim panas yang lain.

Diet dan pemakanan untuk pankreatitis – video