sebuah bellflowerBellflower terdapat di hampir setiap rantau di dunia. Ia begitu biasa dan bersahaja bahawa ia menghiasi padang rumput Siberia yang keras dan gunung-gunung cerah Corfu. Bunga ini lembut, tahan cuaca buruk, digunakan dalam berkebun landskap dan untuk mewujudkan taman gaya semula jadi yang dipanggil.

Pelbagai jenis dan jenis

Dalam kesusasteraan khusus, kira-kira 300 jenis loceng diterangkan – Campanula. Kebanyakannya adalah tanaman perennials, tumbuh di hutan dan padang rumput. Terdapat biennial dan tahunan. Antara spesies budaya yang diketahui 100, yang paling sering digunakan dalam reka bentuk taman.

Penternak juga membiak jenis hibrid yang mempunyai tunas bunga ganda, dan spektrum warna berbeza dengan intensiti berbanding dengan yang tumbuh liar. Di bawah dalam foto bunga itu adalah bel berbentuk loceng.Campanula cochleariifolia

Dalam reka bentuk taman, kebanyakan pengiklan tumbuh sebagai dua biji setahun. Jika tumbuhan tidak diperbaharui dan tidak ditanam semula ke lokasi baru setiap 2-3 tahun, ia cair dan boleh mati. Pengecualian adalah jenis yang tinggi. Sebagai tambahan kepada jangka hayat semua pelampau dibahagikan kepada:

 • berukuran kecil;
 • ketinggian sederhana;
 • tinggi.

Spesies rendah terutamanya tumbuh-tumbuhan gunung sehingga tinggi 15 cm. Habitat semulajadi mereka adalah bukit-bukit dan lereng gunung. Memilih iklim kering digabungkan dengan tanah berbatu. Varieti kebudayaan mereka digunakan untuk menghiasi sekatan, bukit-bukau alpine.

Spesies bersaiz sederhana dan tinggi – penduduk hutan dan padang rumput. Seperti tanah yang subur adalah kawasan yang cerah atau separa teduh. Terdapat juga loceng bunga domestik, dibiakkan khas untuk hidup dalam keadaan bilik. Nenek moyang mereka dianggap sebagai loceng bersaiz yang sama, yang berasal dari Mediterranean. Tumbuhan ini padat, berbunga dengan banyak, hidup di lereng gunung.

loceng pengantin perempuanWakil bilik yang paling umum adalah pengantin perempuan dan pengantin lelaki dengan bulu bunga putih dan biru.

Loceng bilik adalah tumbuhan aneh yang memerlukan pematuhan keadaan bermusim penahanan.

Secara umum, berpuluh-puluh jenis tumbuhan telah dibiakkan untuk penanaman tempatan, yang mempunyai tempoh berbunga terpanjang, dari Mac hingga Oktober. Di lapangan terbuka, ini tidak dapat dicapai.

Lonceng adalah wakil khas flora liar, tetapi ia telah mendapat popularitas dalam reka bentuk landskap dan selama lebih dari 5 abad ia telah menghiasi kedua-dua taman Itali sombong dan laman web Inggeris sederhana.

Bells Carpathian: penerangan, penanaman dari biji benih

loceng Carpathians di alam liarIni adalah penghuni rockery taman yang paling biasa dan bukit-bukit alpine. Sangat cantik dan rapuh pada pandangan pertama, dicirikan oleh ketabahan musim sejuk dan tempoh berbunga terpanjang – 65-75 hari. Di atas gambar loceng Carpathian ditunjukkan dalam keadaan semula jadi pertumbuhan.

Penerangan botani tumbuhan:

 • tumbuhan herba saka;
 • ketinggian 10-20 cm;
 • pucuk langsing nipis;
 • daun ovate dengan petioles pendek;
 • bunga lonceng 4 cm diameter, menunjuk ke atas.

Kilang itu menghasilkan semula oleh biji atau dengan membahagikan semak belukar. Di kawasan-kawasan dengan musim sejuk yang sederhana, ada penanaman diri. Penanaman keldai Carpathian dari benih dilakukan melalui benih. Benih disemai pada bulan Februari dalam kotak dengan tanah subur dan telap udara.

Biji-bijiannya sangat kecil, jadi mereka bertaburan di atas permukaan lembapan dan ditekan dengan telapak tangan. Selain itu, anda boleh melembapkan tanah dari senapang semburan.

Benih bercambah di bawah cahaya di bawah kaca. Anak benih muncul selepas 2 minggu. Selepas 3 minggu lagi, pucuk muda menyelam ke dalam bekas yang lebih luas, diikuti oleh pemindahan ke tanah terbuka pada bulan Mei. Bells of Carpathian menyukai kawasan yang terang dengan tanah yang kering. Tidak boleh bertolak ansur dengan air bertakung. Di taman, mereka ditanam dengan penutup tanah yang lain pada jarak sekurang-kurangnya 20 cm, kerana tumbuh dengan cepat.

Antara jenis yang ditanam, Bell of Carpathian Alba, White Star, Isabel, Centon Joy, yang mempunyai warna putih, ungu dan biru bunga, dibezakan.Alba bell loceng Isabel Chanton Joy Bell

Loceng tangan

locengDiagihkan di seluruh bahagian Eropah Rusia dan negara-negara CIS yang lain. Penduduk liar dan hutan liar yang dikenali. Secara semula jadi, kebanyakannya mempunyai bunga biru, mendarabkan benih sendiri. Jenis-jenis yang lebih jarang mempunyai warna putih dan ungu daripada hal berkembang.

Penerangan mengenai loceng:

 • saka;
 • ketinggian 40 hingga 100 cm ke atas;
 • batang tegak;
 • daun berbentuk pisau pembedah, sempit, hijau gelap;
 • Loceng yang berepung dikumpulkan dalam berus untuk 3-8 keping;
 • tempoh berbunga-Jun-Julai;
 • buah kapsul itu masak pada bulan September.

Bells persikovistny lebih suka tanah kering dan penumbra. Dalam alam semulajadi, terdapat di pinggir hutan, di jurang basah, di sepanjang tebing sungai di bawah pokok renek. Apabila ditanam di taman tidak memerlukan makan dan menyiram. Ia digunakan sebagai tanaman pelan kedua dan ketiga. Daun muda dan akar tumbuhan boleh digunakan untuk makanan.

Handbell Medium

campanulaSeorang penduduk di kaki bukit Caucasus, Siberia dan juga Amerika, loceng tengah merujuk kepada tumbuh-tumbuhan herba selama dua tahun. Di kebun kebun dikenali sejak abad XVI. Dia suka tanah lembap, sejuk dan tidak bertolak ansur dengan panas dan beku.

Penerangan kilang:

 • ketinggian 50 hingga 100 cm;
 • pubescent batang lurus;
 • roset akar;
 • diameter bunga 6-7 cm, terletak di sepanjang keseluruhan batang;
 • berbunga dari bulan Jun hingga Ogos;
 • perbungaan biru, putih, merah jambu atau ungu.

Dalam iklim yang menggembirakan, tumbuhan itu mengalungkan dirinya sendiri dengan sendirinya, benih masak pada bulan Ogos-September. Bunga itu dianggap sebagai madu yang baik. Bunga-bunga perbungaannya bergantian dari bawah ke atas, yang mana ia mempunyai masa dekoratif seperti itu.

Bagaimana dan kapan untuk menanam? Penanaman loceng tengah dari benih dilakukan melalui penanaman dalam kotak untuk anak benih atau di tanah terbuka. Dalam kes pertama adalah mungkin untuk mencapai berbunga dua tahun dalam tahun semasa, dan dalam kes kedua – pada masa akan datang.

Jika anda menanam loceng untuk benih, pilih tempoh dari akhir Januari hingga Februari.

Benih tidak ditaburi dengan tanah, tumbuh dalam bekas dalam cahaya. Di tempat tetap, pemindahan dipindahkan pada Mei-Jun. Pertama, ia adalah roset padat daun, yang memberikan 1 tangkai dengan putaran membentuk secara bergantian. Bloom akan berkembang pada bulan Julai tahun ini dan tahun depan pada bulan Jun.

Untuk mendapatkan tanaman yang kuat tahun depan, benih disemai di tanah terbuka pada bulan Jun, sedikit ditaburi dengan tanah. Sehingga kejatuhan, roset muda semakin kuat dan dipindahkan ke tempat tetap. Jarak antara tumbuh-tumbuhan adalah sekurang-kurangnya 10 cm. Selepas 2 tahun, penanaman dikemas kini.

Lonceng itu membosankan

locengnya membosankanTumbuhan yang tumbuh sama rata di penumbra dan pada tompok suria. Di dalam hutan, ia terdapat di pinggir hutan di semak belukar dan rumput. Matahari mekar lebih awal, tetapi inflorescence lebih kecil. Di bawah naungan, dia membentuk topi biru, ungu dan jarang putih.

Penerangan kilang:

 • toeng, sehingga 60 cm tinggi;
 • bentuk pokok renek beberapa batang, yang boleh dibahagikan;
 • daunnya biasa, licin di luar, tanpa petioles;
 • bunga kecil dengan diameter 2 cm, dikumpulkan dalam berus di bahagian atas batang 20 keping;
 • berbunga dari bulan Jun hingga Ogos 40 hari;
 • musim luruh, tidak bersahaja.

Kilang itu didarab dengan biji dan membahagikan belukar. Bilakah menanam loceng bosan di tanah terbuka? Ini boleh dilakukan sepanjang musim panas. Kilang itu cepat berakar dan menjadi akar. Sekiranya transplantasi dilakukan semasa berbunga, perbungaan terpotong. Tidak seperti loceng lain, spesies ini tetap hiasan dan selepas berbunga kerana daun hijau padat dan bentuk belukar yang padat.

Bellflower broadleaf

broadbellTahan kepada penyakit dan spesies perosak, merebak dari Eropah ke Asia Minor. Ia berlaku di mana-mana di taman rindang dan hutan pinus atau rimbun, di sepanjang tebing sungai. Merambat oleh penanaman diri di dalam hutan dan membahagi semak di taman.

Lonceng luas adalah tumbuhan tinggi sehingga 120 cm dengan perbungaan di bahagian atas batang. Oleh kerana penebangan hutan, kawasan pertumbuhan telah menyempitkan, sehingga hari ini tumbuhan itu disenaraikan dalam Buku Merah.

Penerangan botani:

 • tangkai berdiri, ketinggian purata 90 cm;
 • Daunnya besar, menunjuk, ke atas menjadi cetek;
 • bunga kecil, dikumpulkan di tunas kepala di hujung batang;
 • pewarna bunga ungu-biru, putih atau merah jambu;
 • tepi bunga adalah ikal;
 • mekar dari Julai hingga Ogos;
 • buah – kotak.

Tumbuhan ini menyukai tanah yang subur, naungan separa dan penghidratan sederhana. Apabila tumbuh dari benih, batang dengan peduncle berkembang untuk tahun kedua atau ketiga selepas penanaman. Di satu tempat tumbuh 10-15 tahun, memerlukan pembajaan yang jarang dan menyiram hanya dalam tempoh kering.

Di dalam taman ia ditanam dalam kumpulan di dekat semak, supaya pada tengah hari panas, bunga akan berada di bawah naungan mereka. Ia kelihatan baik berhampiran dengan pagar, berhampiran gazebo atau bangunan lain.

Bellflower Milkflower

bellflowerPandangan yang paling indah dan berlimpah dari semua alam yang diketahui adalah loceng bellflower. Ia diwakili oleh varieti tinggi dengan panjang tangkai sehingga 160 cm dan tingginya pendek, sehingga 40 cm tinggi. Kilang itu tidak bersahaja, tetapi tidak suka pemindahan, jadi selepas pembelian ia ditanam dengan segera di tempat yang tetap.

Apa bentuk bunga bel berbentuk seperti loceng? Gred tinggi menghasilkan anak panah yang berkuasa, berselerak dengan tangkai bunga. Bunga-bunga itu berbau harum, kecil, putih, biru dan kurang kerap warna merah jambu, sehingga diameter 4 cm. Tempoh berbunga berlangsung dari bulan Julai hingga September atau Oktober di bawah keadaan cuaca yang menggalakkan. Tanaman dewasa memerlukan sokongan semasa berbunga, menghasilkan semula dengan keratan.

Di dalam penjagaan memerlukan pemakanan dan pembuangan biasa. Reka bentuk landskap mereka digunakan dalam penanaman tunggal, kerana mereka dibezakan oleh ciri hiasan yang tinggi yang meliputi keindahan tumbuhan taman yang lain.

Jenis-jenis yang rendah adalah penutup tanah padat, berkembang pesat dan tidak menuntut komposisi tanah. Disebarkan oleh biji dan bahagian belukar. Di satu tempat boleh membesar sehingga 7 tahun.

Api neraka

bom apiSalah satu daripada beberapa loceng yang menjalar. Ini abadi, yang sangat hiasan bukan sahaja semasa berbunga. Semua terima kasih kepada daun asal, membentuk topi keriting tebal semak belukar. Secara lebarnya, disebabkan oleh pucuk-pucuk yang tumbuh, loceng api itu tumbuh sebanyak 80 cm, dan tinggi – hanya 20 cm.

Penerangan botani:

 • penutup tanah saka;
 • batang merayap;
 • daun bulat kecil dengan tepi bergerigi;
 • bunga kecil, seperti asterisk dengan kelopak bengkok ke bawah;
 • warna bunga adalah berwarna biru ungu;
 • mekar dari Julai hingga Ogos;
 • perbungaan harum, tumbuhan madu yang baik.

Spesies ini ditanam mempunyai bunga lavender, ungu, putih dan biru. Disebabkan oleh pertumbuhan yang pesat, rasa tidak menonjol, ketabahan musim sejuk dan ketahanan kemarau, tumbuhan digunakan secara meluas dalam reka bentuk landskap. Lonceng menghiasi bukit-bukau, lereng, rockery, pinggir padang rumput, bukit. Disebarkan oleh biji dan membahagikan belukar pada musim bunga atau musim luruh selepas berbunga.

Pelbagai jenis yang dibudidayakan:

 • Stella – bunga berwarna biru dengan pusat putih;bom api Stella
 • Gaun Biru – dwarfish, pada ketinggian 15 cm, perbungaan berwarna biru;bluebell fire Blue Gown
 • Varietas Lizdugan – ketinggian 20 cm, perbungaan berwarna merah jambu kecil.loceng api Lizdugan Variete itu

Di taman, loceng api digabungkan dengan saxifrage, carnation dan conquer kerdil.

Loceng tangan

loceng tanganRennetsvetuschy kompak saka – bell bell. Dia hanya dikenali pada permulaan abad XIX. Tanah air adalah bukit-bukit di Kroasia, tetapi pada hari ini ia ditanam di banyak kawasan yang sederhana.

Ia dicirikan oleh ketabahan musim sejuk yang baik dan berbunga panjang, yang berlangsung dari bulan Jun hingga September, meliputi belukar dengan hiasan bulu biru yang subur.

Penerangan kilang:

 • pendek, tinggi, sehingga 25 cm tinggi;
 • bunga berbentuk corong sehingga 2.5 cm diameter;
 • batang tegak, pada puncak 3-5 perbungaan terbentuk;
 • daun dentate hijau gelap;
 • warna inflorescence adalah biru, putih, ungu, lavender.

Adalah menarik bahawa kilang itu kekal hiasan sepanjang tahun, kerana sayur-sayuran yang kuat tidak membeku pada musim sejuk. Tanam hanya pada bulan-bulan musim bunga pertama, untuk memberi bolong kepada pucuk muda.

Menyebarkan loceng dengan biji atau vegetatif. Apabila menanam benih di tanah terbuka, mengekalkan jarak 10 cm. Untuk musim sejuk, kilang dewasa tidak memerlukan perlindungan.

Titik loceng

locengLoji hiasan yang sangat tinggi berasal dari China dan Korea. Ia dicirikan oleh topi tebal bunga melabuh besar yang tidak terbuka sepenuhnya. Bunga lonceng dari pertengahan musim panas sehingga fros, dengan syarat perbungaan kering dikeluarkan pada waktu yang tepat.

Deskripsi botani spesies:

 • batang lurus pubescent dalam ketinggian sehingga 70 cm;
 • daun ovate kecil pada petioles pendek, pubescent;
 • perbungaan besar hingga 6 cm diameter, meleleh, pada tangkai bunga panjang;
 • satu pucuk membentuk 5-6 perbungaan, yang berkembang secara beransur-ansur;
 • berbunga dari bulan Julai hingga Oktober.

Corolla bunga dilindungi dari luar dengan titik ungu, dari mana tumbuhan itu mendapat namanya. Dalam reka bentuk landskap, jenis hiasan berikut daripada loceng kecil adalah paling sering digunakan:

 • Garland – ketinggian 40 cm, perbungaan 8 cm diameter, ungu, padat meliputi batang;garland loceng
 • Merah Merah – ketinggian 50 cm, perbungaan terbesar – diameter 9 cm, dikumpulkan dalam pemukul. Warna bunga berwarna merah jambu;pinpoint Pink Pink Red
 • Ashes Sensation – ketinggian 55 cm, coklat bunga violet, daun berkilat.Ungu Point Bell

Dalam reka bentuk landskap ia digunakan dalam penanaman tunggal dan kelompok dengan kombinasi penutupan warna putih dan kelabu.

Lonceng melebar

berbentuk locengPerwakilan khas genus, diedarkan di seluruh Eropah. Ia adalah bel yang merebak untuk bertemu di padang rumput liar dan padang rumput liar. Dari wakil lain, ia dibezakan dengan tangkai cawangan yang rapuh dan tangkai daun yang longgar.

Penerangan:

 • dwitahunan herba;
 • ketinggian 40-60 cm;
 • tangkai nipis, tulang rusuk, bercabang;
 • perbungaan pada peduncle panjang diameter sederhana ungu-biru;
 • daun berbentuk pisau pembedah, sempit.

Mawar dari pertengahan bulan Jun di tahun kedua kehidupan. Dalam sifat semulajadi ia jarang membentuk glades, sangat sensitif untuk menginjak-injak, didarab dengan biji.

Loceng bunga adalah perennial atau wakil dwitahunan dari flora kebudayaan dan liar. Sebagai tahun-tahun ditanam hanya di taman dan tidak begitu popular. Kepelbagaian spesies dan kepelbagaian sangat mengagumkan, tetapi mengetahui wakil-wakil yang paling gemilang dari genus ini, anda boleh membuat landskap yang indah di taman, perhiasan yang akan menjadi kempen yang lembut dan sederhana.