gerbera cantikGerberas adalah tumbuhan kegemaran penanam bunga, dan terdapat banyak pengesahan untuk ini. Mereka mekar untuk masa yang lama dengan warna-warna yang hebat dan tulen. Dalam palet warna terdapat hanya nada biru (walaupun mudah untuk mencari mereka di pasaran). Bunga-bunga besar yang indah dengan pusat-pusat warna yang berbeza di atas batang hijau terang yang kuat. Bunga mekar sangat kuat dan boleh berdiri di dalam air sehingga tiga minggu. Semua ini menjadikan gerbera sebagai salah satu yang terbaik dalam budaya tanaman selepas bunga mawar, carnation, tulip dan kekwa. Banyak gambar gerbera amatur dan artistik mengesahkan fakta ini.sejambak gerbera di atas meja

Namun, dalam tahun-tahun kebelakangan ini, kecantikan yang cerah ini menjadi popular sebagai houseplant.hadiah hebat

Penerangan kilang

penanaman gerberas pelbagai jenisGerbera merujuk kepada genus rumput dari abadi dari keluarga Astrope. Kebanyakan spesies berasal dari Afrika dan Asia tropika. Bunganya mirip dengan chamomile yang besar dan dalam kesusasteraan bahasa Inggeris mereka dipanggil “chamomile transvaal”. Daun memanjang dikumpulkan dalam roset basal. Peduncle tinggi, kuat, daun tidak mempunyai.gerbera di konservatori Bunga adalah bakul pembungaan. Saiz mereka dalam beberapa jenis mencapai 30 cm. Gergasi cantik berkembang 3-4 bulan. Benih mengekalkan kapasiti percambahan mereka untuk masa yang sangat singkat – kira-kira 6 bulan, jadi apabila membeli benih, perlu untuk memantau kedua-dua jangka hayat dan tempoh pengumpulan.

Cara menanam gerbera di atas katil bunga

gerbera dalam periuk di tamanGerbera tumbuh di taman dan menjaga ia adalah mudah dan menarik, tetapi memerlukan pemeliharaan syarat-syarat yang diperlukan untuk berbunga panjang dan subur.

bunga gerbera di bungaDi selatan Rusia bunga gerbera dari musim bunga hingga musim luruh dan tanpa hibernasi hibernates tanpa tempat tinggal. Di tengah band, mekar akan lebih sederhana, dan untuk musim sejuk gerbera akan digali dan disimpan dengan gumpalan bumi di tempat kering yang sejuk.

Di kawasan yang mempunyai musim sejuk yang hangat, gerberas ditutup dengan opada dan bahan yang menutupi, mengelakkan penggalian.

Menanam gerbera

menyemai benih gerberaMenanam gerbera taman dan penjagaan seterusnya bermula pada akhir musim sejuk. Tumbuh tumbuhan dengan cara anak benih. Benih ditanam dalam anak benih dari Januari hingga Mac dalam campuran tanah taman dengan pasir dan kompos. Biji sangat cetek, hanya sedikit ditaburkan dengan bumi. Anak benih, sebagai peraturan, adalah tidak mesra dan muncul selepas 10-12 hari.

Apabila menyemai benih untuk benih, percambahan rendah mereka perlu diambil kira dan kadar penanaman perlu ditingkatkan.

anak benih mudaSelepas penampilan beberapa daun nyata, pucuk diletakkan di dalam kotak atau segera di dalam periuk berasingan. Untuk anak benih, pilih siling tingkap yang paling ringan. Penjagaan anak benih adalah penyiraman sederhana yang sederhana. benih gerberaAir semasa pengairan tidak boleh jatuh ke dalam salur keluar akar, kerana tumbuhan itu mudah rosak. Penyiraman yang tidak perlu mengancam penampilan pada permukaan thrips. Dalam kes ini, norma pengairan dikurangkan dan tumbuhan, dan permukaan tanah dirawat dengan “Fitoverm”.

Apabila menyebarkan benih, gerbera tidak dapat mengekalkan warna tanaman induk.

Penjagaan gerbera di padang terbuka

gerbera yang tumbuh di tamanTanaman gerbera tumbuhan di tanah terbuka selepas ancaman fros hilang. Biasanya ia berlaku pada separuh kedua bulan Mei. Tempat penanaman adalah cerah. Tanah yang terbaik untuk mereka adalah cahaya, dikeringkan, dengan menambah baja organik. gerbera di bunga tinggiDengan bahan organik yang berlebihan di tanah, peduncle sangat meregang. Janggut pudar mesti dibuang tepat pada masanya. Ini merangsang penampilan ovari baru. Semasa pertumbuhan aktif dan berbunga, gerbera disiram dengan banyak, menghalang air daripada masuk ke saluran keluar. Selepas berbunga, tanah dibasahkan hanya selepas koma bumi telah kering.

Related  Pengeluaran semula syngonium dalam keadaan bilik, pemindahan dan kemungkinan kesukaran

Pada musim luruh, gerbera digali atau digali dengan gumpalan bumi. Tempat perlindungan dibuat kering dan berventilasi, supaya dalam cair bunga tidak membusuk.

Jika terdapat kemungkinan pembekuan, lebih baik menggali dan menyimpannya di ruang bawah tanah atau di beranda kaca pada suhu 7-8 ° C.

berbunga banyak di bungaPada musim bunga, gerbera dipindahkan ke periuk, sesuai untuk saiz, dipindahkan ke tempat yang hangat dan dinyalakan dan penambahan air. Pada akhir April – awal Mei, tumbuhan dewasa ditanam di tanah terbuka.

Gerbera musim sejuk tidak semestinya dipindahkan ke katil bunga. Biarkan mereka dalam pasu untuk menghiasi kawasan rekreasi, arbors, beranda, beranda. Tanpa transplantasi, tumbuh-tumbuhan menjadi kurang sakit dan mula berbunga lebih awal. Jangan lupa memberi mereka baja mineral kompleks.

Bagaimana untuk mengembangkan gerbera di dalam bilik

tumbuh gerbera dalam periukUntuk berkembang dalam keadaan tertutup, pilih spesies kerdil dari Djemson gerbera. Mereka dijual di kedai-kedai bunga dalam karangan bunga. Setelah menerima tumbuhan gerbera dewasa dari biji di rumah melalui anak benih, ia disimpan di tingkap timur dan barat. Di sebelah selatan ia berlorek pada tengah hari. Untuk mekar yang lebih baik, suhu dikekalkan pada 22-24 ° C dan cuba untuk tidak membenarkan perbezaan yang kuat dalam nilai siang dan malam.

gerbera dalam pasuPada akhir berbunga, tumbuhan dipindahkan ke tempat yang lebih sejuk. Bagaimana untuk menjaga gerbera pada musim sejuk? Semasa tempoh rehat, tumbuhan memerlukan kesejukan dan penyiraman yang sangat ringan. Dalam cuaca sejuk, bunga memerlukan pencahayaan tambahan.menanam pucuk dalam periuk

Bagaimana untuk memanjangkan bunga dalam sejambak

gerbera berdiri di dalam air untuk masa yang lamaSetelah menerima sebagai hadiah sejambak berwarna-warni yang mewah, anda mungkin berfikir bagaimana cara menyimpan gerbera dalam vas lagi. Malah, gerbera dalam potongan tidak bersifat rumit dan fleksibel. Bunga boleh menjadi hidup, walaupun anda perlu melalui sejambak sepanjang hari. sejambak pengantin dari gerberaItulah sebabnya komposisi gerberas suka memberikan kepada pengantin – bunga tidak akan hilang kehendak mereka untuk hidup sepanjang hari dan hidup, jika anda meletakkan tip batang di dalam air dan menyokong kepala berat pada berat badan. Untuk prosedur sedemikian, satu kekisi adalah sesuai, melalui sel-sel di mana batangnya diluluskan.

Related  Kaedah pembiakan bilik peperomi: biji, keratan atau bahagian belukar

sentiasa menukar airUntuk menyimpan sejambak dalam pasu, gunakan cadangan berikut:

  • setiap hari, menukar air;
  • pilih pasu tinggi dan sempit supaya bunga tidak membengkok di bawah berat badan mereka sendiri;
  • tuangkan air beberapa sentimeter supaya batang tidak reput;
  • potong hujung yang dicairkan dari batang sebelum perubahan air lain;
  • Potong batang secara serong dan tusuk kecil atau incisions longitudinal di bahagian bawah batang. Jadi air akan lebih baik diserap.

gerbera segarSekiranya keadaan mudah diperhatikan, sejambak gerbera akan menggembirakan anda dengan bunga segar dan terang sehingga tiga minggu.

Transplant Gerbera selepas pembelian – video